estremoz

Estremoz, en fin och levande småstad

Att besöka Estremoz är roligt, dels för att vi har vänner som bor där men också för att det är en fantastiskt fin och levande småstad i Alentejos östra del.

Längst ner i inlägget finns en karta som visar att Estremoz ligger nära spanska gränsen och i höjd med Lissabon. Estremoz är en stad som tänker på småföretagarna säger våra engelsktalande vänner som driver en verksamhet med att hyra ut hus inne i stan, vilka de först renoverat.

Vi körde hemifrån vid 9-tiden och via tullbelagda motorvägar så var vi framme lite drygt 2 timmar senare. Då hade vi stannat en kortis för att äta ett par wraps så vi inte kom till vinprovningen, som var vår första aktivitet för den här utflykten, med tom mage.

Här kan du läsa om vårt besök på vingården Quinta do Carmo

Förra gången vi var i Estremoz promenerade vi till borgen och såg en del av den gamla stadsdelen, du kan se bilder och läsa om det besöket här. Den här gången promenerade vi inte så mycket, men vi satte oss på en uteservering och tog en fika efter vinprovningen och sedan strosade vi runt lite i deras närmaste kvarter där marmoren verkligen syns överallt. I Estremoz är marmor väldigt utmärkande.

Marmor och stenbrotten där dess utvinning sker markerar starkt landskapet i Estremoz. Denna resurs, som användes sedan tiden för det romerska imperiet, nådde sin topp i Estremoz under barocken, och var en del av byggandet av palats, religiösa monument, statyer, fontäner och andra byggnader.

Marmor är en dominerande närvaro i stadslandskapet, eftersom det förutom byggnader också är det utmärkta materialet för att bygga traditionella portugisiska trottoarer. Vit marmor från Estremoz är internationellt känd för sin kvalitet och exporteras till många länder, särskilt Mellanöstern och Marocko.

Från Estremoz kommuns webbplats

När vi kände oss klara med promenaden gick vi hem till deras hus. De bor i en gammal skola på 600 kvm mitt i smeten, vars renovering kommer ta flera år. Det var väldigt roligt att se vad som hänt sedan vi var där senast, då hade de inte skrivit på pappren än, men hade fått nyckeln till fastigheten av mäklaren.

Vi njöt av indisk hemmalagad mat samt djupa och fina samtal vid det stora matbordet. Deras möbler är nästan alla inköpta på Estremoz stora antikmarknad som hålls varje lördag. Ett tips att besöka! När vi sen kröp till kojs hade de lagt elmattor i våra sängar (de har ingen värme i den delen där vi sov) och så hade vi fått en värmefläkt också, så vi frös inte!

På morgonen hade de ställt fram frukosten så vi kunde ”help our selves” och när vi ätit upp och gjort oss i ordning gick vi upp till deras del av huset där vi pratade en stund till innan vi rundade av vår vistelse.

Det röda området på kartan visar Estremoz kommun.

Vi körde lite längre österut, till Elvas som vi länge velat uppleva, så kommer ett par inlägg därifrån också. Därefter avslutade vår utflykt med att köra över gränsen till Spanien för att handla på Mercadona i Badajoz innan vi vände och körde hem.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Estremoz, en fin och levande småstad”

 1. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  I loved seeing this lovely city again, through your eyes, Anna. It’s one of our favorites, and in fact only yesterday I mentioned its white marble, in an article I submitted to The Portugal News. Coimbra is great, but we may find ourselves living in the Alentejo yet. Super photos, especially that pigeon!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad to make you happy! Let me know if you want a contact with our friends that rent out properties in Estremoz! Thanks!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Ser trevligt ut, gillar småstäder, som Göteborg med en halv miljon invånare 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är trevligt med småstäder, men för mig är Göteborg en storstad.

 3. Profilbild för Lena
  Lena

  En fin liten stad med apelsinträd planterade utmed trottoarerna som vi dock senare fick veta inte gick att äta? Men såg mysigt ut.
  Vi sov en natt på pousadan i Estremoz för 28 år sedan och det jag mest kommer ihåg är toaletten på rummet som hade två enorma marmorplattor per vägg som passade i mönstret med varandra vilket innebar att det var från samma sten/skärning. Inga små kakelplattor här inte! Imponerande.
  Åkte sedan också uppåt mot Elvas så ser fram emot nästa berättelse, väcker minnen 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ofta apelsinträd i städerna här, men om frukten går att äta vet jag faktiskt inte. Ja marmoren är magiskt! Kul att kunna väcka lite minnen för dig.

 4. Profilbild för Anita

  Så trevligt det var att gå på promenad med dig Anna genom Estremoz. Fina vita hus i marmor och blommande blåregn. Du har fångat intressanta detaljer som duvan, hästen och det blå kaklet med Santo Isidro. Så häftigt med den gamla skolan på 600 kvm.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du hängde på! Tack! Ja deras hus kommer bli fantastisk när de är klara.

 5. Profilbild för Marianne

  Så trevlig utflykt till en fin liten stad. Många fina foton som vanligt, jag gick tillbaka till duvan, fint med de gula nötta fönsterbågarna, fotot över samt den med växten som jag gissar är blåregn.
  Ha en fin Tisdag
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det var en fin utflykt. Jag gillar också den med duvan 🙂 Detsamma, kram

 6. Profilbild för Mamma C

  En mysig och trevlig utflykt och staden ser verkligen mysig och fin ut.
  Det som oftast planteras utmed trottoarerna brukar vara pomerans. Skalet som man kan använda till bak eller som glöggkrydda.
  Ha en fin och bra tisdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En fin stad verkligen! Jaha, tack för info om pomerans! Tack detsamma, kram

 7. Profilbild för Znogge

  Vilket trevligt besök och det ser ut att vara en väldigt fin stad. Det var ett rejält boende som era vänner har så jag kan förstå att det är ett projekt att renovera det. Fint att hinna samtala lite djupare med varandra. Vissa människor fungerar det bra med.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var en fint besök! Ja vi har fina samtal och det är extra roligt när åldersskillnaden är stor och vi lever så olika liv, fast ändå lika då vi alla är expats i Portugal. Ger intressanta dimensioner till samtalen!

 8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Verkligen en trevlig utflykt med promenad genom en fin stad, med massor att se, och andra kul saker tillsammans med goda vänner. Djupa samtal ger det där lite extra åt umgänge med vänner. Skönt med värme där ni sov och väldigt omtänksamt att ordna det år er. Jättefina bilder från er promenad och jag fastnade lite extra vid grinden eller staketet med de grova grenarna som bjöd på så härlig blomstring. Hästen gillar jag så klart också 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De var väldigt välkomnande och vi hade ett fint dygn tillsammans. Det var ett staket med nästan överblommad blåregn. Tack, kram!

 9. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Så mycket fint smide du fått med =)
  Rejäl bostad de köpt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Konstigt, när jag försökte fokusera på marmor.. HAhahah 🙂

 10. Profilbild för Annika

  Så fina bilder från er utflykt. Kul med lite små resor med bil till närliggande städer då och då.
  Ännu roligare med kompisgästande. OOOO vilket projekt, att renovera en så STOR och gammal skola. Snacka om att de får plats bra där.
  Kul att ni kan pysa dit ibland och kolla in hur långt de kommit.
  Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det, jättekul med lite utflykter. Det är definitivt ett stort projekt för dem, men de älskar sitt arbete och renoveringar. Kram

 11. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Tack för att vi fått följa med på er promenad genom den mysiga staden. Jag gillar verkligen de här icke-turistiga småstäderna med sin lite lätt bedagade charm. Bilderna med duvan, blåregnet och balkongen tycker jag särskilt mycket om.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad du följde med. Det finns verkligen många fina städer och byar som inte är turistiska här i Alentejo.

 12. Profilbild för Susjos

  Vilken spännande dag ni fick, och fantastiska bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja en fin dag!

 13. Profilbild för Barbro

  Mmmmm…!
  Bildmotiv helt i min smak Anna.
  💖

 14. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Såg dina bilder från EFTI och nu bilder från denna lilla by. Så vackert i Portugal. Blir verkligen jättesugen på att åka dit. Har aldrig varit i Portugal. Ser gemytligt och underbart ut! Sen att ha pool… ljuvligt!

  Fin tisdagskväll till dig! KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här är väldigt fint tycker jag. Inte pittoreskt överallt, men ändå fint. Älskar poolen! Kram

 15. Profilbild för Paula Merio

  Marmor, så lyxigt vackert, så extravagant för oss här hemma. Vilka häftiga lila blomklasar i det lilla trädet! Många fina detaljer har du fotat, gillas!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Otroligt lyxigt med marmor överallt. Blåregnet är fantastiskt, men är nu överblommat. Tack!

 16. Profilbild för Anni

  Din blogg är verkligen en skattkista av tips om ställen att besöka. Jag som aldrig varit i Portugal blir väldigt sugen på att resa dit.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul om jag kan locka till ett Portugalbesök 🙂

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.