Quinta do Carmo, Estremoz

Vi gjorde ett besök på vingården Quinta do Carmo i Gloria, Estremoz och det var den bästa touren och vinprovningen vi gjort. Så mycket vi lärde oss!

Quinta do Carmo är en av flera vingårdar som ingår i Bacalhoa. Den här vingården är stor (1000 ha), ligger i Alentejos östra del, väldigt nära den spanska gränsen. De producerar så klart mycket vin och de exporterar även till Sverige.

På Quinta do Carmo tillverkas traditionella Alentejoviner, vilket betyder att de är ganska sträva, enligt guidens information. Vingården ligger på en plats med massor av marmor i jorden, vilket påverkar smaken på druvorna då marmorn bevarar fukten i jorden längre.

Våra vänner som vi hälsade på bokade touren och vinprovningen. Vi var helt själva, bara vi fyra med guiden. Så det var väldigt avslappnat, fanns alltid utrymme för våra frågor och vi fick uttömmande svar.

På rundturen fick vi se hur de hanterar vita- & rosévin, en tur i deras färgglada park med målad marmor (vilket blivit ett kännetecken för deras vingård) och sedan hur de jobbar med rödvinet. Vi pratade hur mycket lagringstunnorna var brända på insidan och om att de komposterar allt restmaterial och återanvänder på sina odlingar. Alla deras viner är veganska, då de inte tillsätter äggviteämnen eller annat animaliskt för att klarna vinerna.

Efter rundturen hade vi en vinprovning där vi testade ett vitt och två röda (varav ett från lillasyster och grannen Quinta de Terrugem). Sen lyxade hon till det genom att ta fram deras brännvin också, så vi fick smaka på det.

Hon lärde oss hur en visuellt kan bedöma vinet, hur en genom att lukta på olika ställen i glaset kan känna olika saker och sen vid provsmakningen verkligen kunna uppleva rödvinets smak, så som vinmakaren vill att det ska kännas. Om en bara dricker vinet rakt upp och ner så smakar det annorlunda. Men det behöver ju inte vara fel så klart!

Dessutom beskrev hon att rödvin som lämnar bubblor på ytan kan behöva luftas ytterligare, så då är det bra att rulla runt vinet i glaset tills de försvinner.

Smakerna är som baken, inget av vinerna tilltalade oss såpass mycket att vi köpte något. Men rundturen och provningen var helt suverän!

Den kostade €25,- per person vilket vi tyckte var väldigt prisvärt.

Publicerat:

i:

,

30 svar till ”Quinta do Carmo, Estremoz”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Spännande! Jag har faktiskt besökt en vingård i England! Vinprovning efter frukost, men vad gör man… köpte faktiskt en flaska med mig, kändes exklusivt med engelskt vin. Besökte vingård i Frankrike i höstas, köpte inget med oss för Systemet har stort utbud till bra priser. Besökt cidergård i Frankrike, dotter gillar deras torra cider. Calvados till kaffet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har faktiskt jag också gjort 🙂 De hade inte rödvin då, men vi köpte vitt vin minns jag. Det var 2013..

 2. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vad roligt! Det är alltid spännande att få komma in i en verksamhet och få veta mer om tillverkningsprocess och annat. Allt från druva till vin. Jag har en gång varit på en mycket mindre vingård, vi var också bara fyra personer som guidades runt, och det var en jättetrevlig upplevelse. Vi tyckte dessutom om de viner vi fick prova, tillsammans med bröd och ost, så några flaskor följde med hem. Fru Bodén, som inte är en van drinkare, blev nog lite benubbad, men kunde ändå gå ganska rakt 😀
  Vad är det för färgglada stora klossar ute bland träden? Jag gissar att de fyller någon slags funktion och inte bara ska sprida glädje.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är jätteroligt, vi gillar ju rödvin och har besökt några vingårdar, även om det inte blivit sååå många. La till i texten om klossarna, bra att du frågade! Vingården ligger på en plats med massor av marmor i jorden, vilket påverkar smaken på druvorna då marmorn bevarar fukten i jorden längre.

 3. Profilbild för Mamma C

  Vilken rolig och intressant utflykt ni var på. Skönt också att det bara var ni 4 så att ni fick svar på alla era frågor som ni hade.
  Jag var på en vinprovning för ett par år sedan på en liten Bodega här i närheten.
  Ha en bra och fin lördag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var en bra början på vår 2-dagars utflykt. Jättebra att vi bara var vi fyra. Kram

 4. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Så trevligt att bara vara en liten grupp .
  Vilka stora lerkrukor. Hade inte en aning om det där med bubblor som ibland blir då man häller upp vinet, alltid lär man sig något nytt. Ha en bra lördag! Här regnar det, men bättre med regn än snö =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jättetrevligt och bra. Lerkrukorna är för vin, men det förstod du säkert 🙂 Regn är definitivt bättre än snö!

 5. Profilbild för Ingrid

  Det är trevligt att besöka vingårdar och provsmaka viner. Det har blivit några besök genom åren, både i Tyskland och Italien. Bland annat i Toscana på en gård där Linda från Grums tillsammans med sin make Niccoló och två barn odlar vin. Det var ett väldigt trevligt besök.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det verkligen! Vi har besökt några stycken men kommer definitivt bli många fler 🙂 Tack detsamma!

 6. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Visst är det kul när man lär sig så mycket som man inte hade en aning om att man inte visste? 😀 Och det är så roligt när det är engagerade personer som verkligen tycker om att dela med sig av sin kunskap.

  Vi var på en halvdags vintur med minibuss till 4 olika vingårdar när vi var på NZ för en massa år sedan. Jättekul och lärorikt och vi upptäckte flera viner som vi verkligen gillade. Fast då var det inte precis läge att handla med sig nåt hem – lite för långt & tungt att släpa… Som tur är så finns några av dem att få tag på i Sverige, så det köper vi ibland. Jag antar att man tycker extra mycket om det som dels är i ens smak och dels ger lite semesternostalgi. ”Kommer du ihåg när vi var där…”

  Jag är också nyfiken på grundtanken bakom marmorblocken. Är det för att de skall hålla en mer stabil temperatur runt sig kanske eller ”bara” som dekoration?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur 🙂 Hon var verkligen en fantastisk guide! Visst skapar en minnen på olika sätt och toppenbra att det går att köpa några av era favoritviner från ZL även i SVerige. Glömde skriva om marmorn, lagt till i texten nu. Vingården ligger på en plats med massor av marmor i jorden, vilket påverkar smaken på druvorna då marmorn bevarar fukten i jorden längre.

 7. Profilbild för Marianne

  Spännande, viner är verkligen en hel vetenskap, en önskar att en kunde mer, men nu lärde du mej ett par nya saker. Så vackert med den färgglada konsten på gården!
  Det finns ju en vingård här på Öland också, vi skulle besöka den vid ett tillfälle men den var stängd, sen har det inte varit på tal mer.
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi kan inte så mycket, men det är roligt och vi dricker vin vi tycker är gott även om det är billigt och inte alls uppmärksammat 🙂 Jag har inte besökt någon vingård på Öland, hoppas du kommer iväg dit någon dag. Kram

 8. Profilbild för Barbro

  Vilken grej!
  Ser (och låter) fantastiskt trevligt och vackert ut.

  Älskar den översta bilden med den vackra entrén ut mot vingården(?).
  Charmigt med alla de färggrant målade blocken.
  Väldigt fotoinspirerande.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var en vacker entré ut mot de närmste vinodlingarna. Ja det var en hel del att fota omkring där! Tack!

 9. Profilbild för Znogge

  Vilket intressant och spännande besök. Det var verkligen förmånligt att ni bara var fyra stycken och inte en stor grupp. I en stor grupp blir det sällan tid för så mycket frågor. Det blev tydligt när vi besökte ett bryggeri i Tyskland. Priset för besöket var verkligen inte heller att klaga på!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja exakt, det brukar ju vara så mycket folk på såna här turer och provningar. Detta kändes väldigt exklusivt till ett lågt pris.

 10. Profilbild för Micke

  Har aldrig besökt en vingård eller ens ett bryggeri, det står på min lista: Att göra!!
  Kul att läsa om ert besök där, inspirerande minst sagt.
  Är väl alltid fint om där inte är för många besökare samtidigt, härligt.

  Ha nu en fin lördagskväll. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas då att du kommer iväg och får uppleva det, för det är häftigt att se hur drycken görs. Tack!

 11. Profilbild för Anita

  Så roligt med besök på vingård. Och att ni bara var fyra och kunde få svar på era frågor. Jag hade inte hört talas om rent veganska viner med det fick jag veta mer om nu. Intressant med bubblorna i vinglaset.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var roligt! Vad bra jag kunnat ge dig lite mer kunskap 🙂

 12. Profilbild för Carita Liljendahl

  Gillar de regnbågsfärgade stenarna, men även mycket annat här.
  När jag nu inte kan röra på mig så mycket på grund av skadade benet, får jag resa via bloggarna, och det är faktiskt underbart de dagar jag har tid att göra det.
  Här finns mycket att glädjas åt hos dig och få inspiration av!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är underbart att kunna njuta av andras upplevelser och reflektioner via bloggvärlden. Glad du följde med till Quinta do Carmo!

 13. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilket underbart besök på vingården! Alltid skoj att få en bra presentation och genomgång av verksamheten. Vi var på en otroligt trevlig provning på vingården vi besökte i Valpolicella. När vi såg hur de gick och för hand valde ut de druvklasarna som skulle bli årets Amarone beslöt vi oss för att aldrig mer förundras över priset på en flaska Amarone.
  Blir skoj att höra om fortsättningen av er tur.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag läste det inlägget hos dig minns jag nu, häftigt att de väljer ut varje enskild druvklase så. Men så blir det ju magiska viner också!

 14. Profilbild för Jag

  Så lyxigt att ha en egen guidning i lugn och ro. Påminns om de vingårdar vi besökte i Bordeaux och förresten också ett vinslott i Skåne. Kul med marmorn som får bilda färgklickar i det gröna, bild nummer 5 är så vacker med dem i kanten. Måste ha varit ett givande besök! Kom att tänka på att det fanns en rosenbuske i början på varje vinrad i Bordeaux, den skulle locka till sig bladlössen, sas det. Såg du nåt sånt? Här är jag glad över vinet som klättar i vår pergola och skänker skugga på sommaren.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Nej någon rosenbuske såg jag inte i kanten, men det ska jag hålla utkik efter på andra vingårdar vi besöker framöver. Jag är också glad över vårt vin, som är nyplanterat och därför inte tagit fart ordentligt men det är i alla fall några nya grenar och en del blad. Kanske vi kan skörda några duvor nästa sommar!

 15. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag känner igen namnet på vingården ni besökte, även på vinflaskor här i affärerna eller om vi har fått någon sådan av någon gäst. Är inte helt säker.
  Men hittar jag en flaska rött ska jag ta hem en och testa..

  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De producerar ju en del vin, så du har säkert sett den. Kram

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.