En dags mat för mig

Att läsa om vad andra äter tycker jag är roligt, för det ger inspiration till nya maträtter. Ibland delar jag recept och bilder på vad vi äter, men idag blir formatet i text av hur en matdag kan se ut för mig.

Som du nog vet vid det här laget så väljer jag bort gluten, kött och fågel ur min kost. Det händer att jag äter fisk, men det blir allt mer sällan. Jag tycker inte om kött, men använder gärna köttbuljong i grytor t.ex. Så det går inte att stoppa mig och mina matpreferenser i något fack.

Äter dessutom i säsong så det är trädgården som avgör vad jag lagar för mat. Det här är exempel på mat för en dag i april.

Frukost

Börjar dagen med en kopp svart kaffe, en espresso.

Äter i princip samma frukost varje dag. Grekisk yoghurt blandat med kefir (för probiotika), blåbär och en nöt/fröblandning av rostade hasselnötter, pumpafrön, linfrön och solrosfrön. När jag hittar torkad kokos (större bitar) så lägger jag gärna det också i skålen.

Om jag är extra hungrig (vilket jag inte är särskilt ofta) kan jag även lägga till paprikabitar med philadelphiaost eller en hembakad fralla med ost & paprika.

Lunch

Sallad där jag plockat salladsblad, spenat och koriander från trädgården. Koka quinoa i svampbuljong och när den kallnat så blandar jag i salladslök. Rostade cashewnötter och picklad rödlök är gott på salladen också.

Soppa är också en vanlig lunch, just nu blir det t.ex. tomatsoppa för att använda upp de konserverade burkarna från förra årets säsong.

Till lunch dricker vi i princip alltid vatten, jag häller gärna i en del äppelcidervinäger eller pressar en citron i vattnet.

Dessert äter vi ibland, och om det blir något sött så blir det nästan alltid efter lunchen. Varianter på vanliga desserter: ett äpple med jordnötssmör, lite hemmagjord lemoncurd med philadelphiaost eller en rad choklad.

Gjorde lemoncurd av grannens citroner. Använde den till att göra en god efterrätt till alla som var med på påskafton. Resterna i en av burkarna njuter vi som efterrätt med philadelphiaost ibland.

Middag

Svartkål från trädgården, stekt tillsammans med lök och vitlök. På med en burk av mina egna konserverade tomater. Låter det puttra ihop med en liten skvätt vitt vin och en buljongtärning. Torkar en mozzarella mellan hushållspapper med en tyngt på för att pressa ut vattnet. Kokar linspasta till mig och vanlig pasta till Roger.

Smakar av såsen med salt och peppar. Pasta, sås, mozzarella och riven parmesan på tallrikarna.

Vatten, öl (Roger) eller rödvin till middagen. Beroende på maträtt och lust.

Bilden ovan är en lyxmiddag som vi åt för ett par veckor sedan. Jamie Olivers Puff Pastry Pizza, som jag kan göra när jag hittar glutenfri smördeg.

En näve jordnötter eller några kuber ost är gott till efterrätt. Särskilt om det finns rödvin kvar i glaset.

Publicerat:

i:

30 svar till ”En dags mat för mig”

 1. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Jag tycker det är roligt i köket. Din lemoncurd ser gudomligt god ut och vilken vacker färg! Jag gillar lemoncurd… så gott! Visst är det underbart att kunna gå ut och hämta sina mat i trädgården. Jag är väldigt förtjust i kål, kål i alla olika sorter. Jag är inte heller så glad i kött. Jag är en fisk och skaldjurstjej! Men jag äter allt minus laktos.

  Min vardagsfrukost ser lika dan ut, ett ägg m kaviar, en halv grapefrukt och en kopp te m honung. Kaffet tar jag när jag kommer till jobbet. Skollunchen varierar, finns alltid ett vegetariskt alternativ som jag ofta tar. Under vardagar äter vi lite enklare middagar. Men fredag, lördag och söndag då blir det oftast fest i Annas kök, haha! Helgfrukosten är nog det bästa jag vet. Du dukar vi upp och sitter länge! Kaffe dricker jag två, tre gånger under dagen. Fredagsfikat är heligt. Det bästa jag vet är en kanelbulle till en hederlig svensk kopp kaffe.

  Kul inlägg igen hos dig! Fin söndag och KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Äggulorna är väldigt gula här, både de jag köper i affären och de jag får av grannen. Det gör nog mycket för färgen tänker jag. Vad roligt att du delar med dig av din matdag här, och att du ofta inspirerar med rätter från Annas kök på din blogg! Tacksamma Anna, kram!

 2. Profilbild för Znogge

  Det låter som en bra och sund kosthållning tycker jag. Själv äter jag dagligen naturell yoghurt med färsk frukt eller bär. Te blir det för min del för kaffe har jag inte riktigt fastnat för. Till helgerna blir det lite festligare mat för även om vi inte jobbar längre är vi kvar i det tänket. Snacks är inte alls min melodi men Husse är mycket förtjust i chips. Det enda jag äter är cashewnötter.

  Önskar en god söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har biohackat min kropp halva mitt liv.. och nu känns det som jag börjar hitta rätt med vad jag mår bra av att äta. Vi har nästan helt kommit ifrån helgtänket 🙂 Kanske ska ta och blogga lite om det framöver, tack för tipset! Jag älskar rostade cashewnötter! Detsamma!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Häftigt att ni äter så mycket egenodlat. Inga mängder på vårt berg, men lite bär och frukt i vår lilla trädgård i kalla Göteborg. Inga mängder med uppskattas av barnbarnen, plocka och äta direkt körsbär, vindruvor 🍇 och annat.
  Jag har nog ätit lite olika under åren, äter allt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Egenodlat är verkligen det bästa som finns att äta tycker jag, förstår det uppskattas av barnbarnen. En viktig skola för dem också tycker jag.

 4. Profilbild för Mamma C

  Egenodlat smakar alltid bäst tycker jag. Nu har inte vi något grönsaksland i vår trädgård. Men ärtskott, vitlök, gräslök och potatis brukar finnas.
  Jag äter allt. Både kött, fågel och fisk ihop med grönt på tallriken.
  Min frukost vintertid är havregrynsgröt. Men sedan blir det grekisk yoghurt resten av året. Med olika frön och nötter på. Alltid en frukostmacka till det med.
  Ha en fin och härlig söndag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Min ärtskott börjar ta sig nu (som jag ju planterade när du skrev om det på din blogg) så snart kan vi njuta av det i salladerna också tänker jag. Gräslök har jag i frysen sedan förra året och jag drog upp plantorna i höstas för att plantera nya i år, men hoppades över det Till vintern kan jag så det igen. Tack för att du delar med dig Carin! Kram

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vi äter nog ganska varierat men nästan aldrig fläsk- eller nötkött, däremot vilt och bra kyckling. Vi älskar fisk och skaldjur så gärna det. Frukosten varierar mellan havregrynsgröt med frön och torkad frukt i och valnötter samt äpplemos på, naturligtvis kaffe. Ibland blir det istället brunch med smoothie, ägg och sill, bröd mm.
  Någon skillnad på vardag och helg har vi inte längre utan menyn beror på tid och lust.
  Härligt för er med mycket egenodlat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Brunch är väldigt gott! Och fisk och skaldjur åt jag mer i Göteborg.

 6. Profilbild för Kraka

  Jag äter lite som det blir när jag är ledig. Men det jag är noga med är att äta något slags lagad mat på mina jobbluncher, oavsett vilken tid på dygnet det är.
  Kaffe är en nödvändighet, behöver det lika mycket för att ”gå” som en bil behöver bensin. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Låter vettigt att äta lagad mat när du jobbar. Kaffe är gott, men jag håller det oftast bara till den kopp.

 7. Profilbild för Sara i Barcelons

  Härligt att du har hittat din kostform som du trivs med, och så trevligt att kunna laga så mycket egenodlat🥰🙏
  Jag äter också alltid samma frukost, proteinsmoothie med banan, bär och osockraf mandelmjölk, och ibland även kefir i, till det lowcarb proteinbröd med ost och gurka😋 det är lustigt att man alltid äter samma frukost men lunch och middag alltid känns som man vill variera😃 Tack för fina mattips🙏🤗 kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är härligt, men jag fortsätter biohacka, har blivit som en livsstil på något sätt 🙂 Eller hur, lunch och middag får gärna varieras. Kram

 8. Profilbild för Anita

  Väldigt roligt att läsa om en dags mat hos dig. Spännande också och det ger inspiration, framför allt att använda mer grönt i maten.

  Frukosten hos mig är hembakad smörgås med ost och paprika, kokt ägg, te och så ett glas fil med psylliumfrön Tomatsoppa blir det ofta hos mig också då även jag gör soppa på min tomatskörd. Igår prövade jag för första gången att tillaga matbanan och det blev jättegott. Skar den i ett par cm tjocka skivor som jag stekte/friterade i olja. När de blev gyllene tog jag upp dem och ”plattade till dem” med en stekspade och friterade sedan lite ytterligare ett par minuter. Lät dem rinna av och kryddade med salt och ett uns cayenne. Blev jättegott.

  Till sist … din lemon curd! Den ser såå god ut.

  Nu ska jag gå och laga lunch. Ingen du skulle tycka om dock … Isterband, dillstuvad potatis och rödbetor 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad du tycker det! Ost och paprika är så himla gott! Har aldrig ätit matbanan, men om jag ser någon ska jag prova att steka, tack för tips. Lemoncurden var enormt god! Faktum är att jag gillade isterband när jag var yngre 🙂

 9. Profilbild för Micke

  Själv har jag väl inga speciella rutiner vid frukost eller andra måltider, förutom det obligatoriska kaffet varje morgon och en macka eller två, efter det blir det som det blir beroende på vem som lagar middagen och kvällsmaten.

  Egenodlat är ju det godaste tycker vi, även om det inte blir så ofta här pga årstiderna men gott är det ju när det är aktuellt.

  Vatten tycker jag passar till det mesta, med mycket is i, lite ”min grej”.

  Ha det fint nu. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gissar du äter i skolans matsal till lunch, eller har du med dig egen mat? Vatten är väldigt gott, men is vill jag inte ha i 🙂 Detsamma!

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Kul att läsa om matvanor och varför ska man egentligen stoppa in sig i matfack? Ok, jag gör det men för den skull tycker jag inte att andra behöver vara hårdnackat varken det ena eller det andra. Ibland vill folk gärna ursäkta sig inför mig och då blir jag lite obehaglig till mods. Ät gärna mycket vegetariskt eller veganskt den som vill men man behöver inte enbart hålla sig till det. Att jag trivs med det är jag nog mest förvånad över själv faktiskt 😀
  Vad trevligt att kunna gå ut i sin trädgård och plocka ingredienser till sina måltider. Mycket gott blir det låter det som 😀 Men just frukosten tror jag att många gärna vill ha likadan varje morgon. Även jag 😀 När man hittar det där som smakar så gott, då vill man ha det varje morgon.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker också det är upp till var och en vad en väljer att äta och inte. Bra dock om fler väljer mer vego el. veganskt för vår jords skull. Det är väldigt lyxigt att hämta in råvarorna i trädgården. Kram

 11. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Det är kul att läsa om vad andra äter, för att få inspiration och nytänk. Dina inlagda tomater är magiskt goda!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja inspiration och nytänk är aldrig fel! De är tips från Marianne på Marresmanns. Kram!

 12. Profilbild för Marianne

  Det är kul att läsa om och bli inspirerad av vad andra äter, jag har ju ofta med en tallrik i mina inlägg.
  Min frukost har varit densamma med få undantag, i 25 år. Kaffe, kokt ägg, två brödskivor, en med sill den andra kan variera lite, samt en frukt.
  Svartrötter tror jag inte att jag ätit någon gång, men nu har fick jag ett recept så det kan bli av om jag hittar några i butiken.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag också. Tur du varierar pålägget lite 😀 Svartkål är det, inte svartrötter. Kram

   1. Profilbild för Marianne

    Oj, svartkål har jag nog inte ens sett!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Den är grön, så namnet är ganska vilseledande. Långsmala blad. Kram

 13. Profilbild för Karen
  Karen

  We, well Myles loves the upside down pizza. He didn’t think that all the veg would work with a pizza, although he loved it; twice already. Thanks for the tip 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thats good news 🙂 Glad you enjoyed it!

 14. Profilbild för Annika

  Vilket kul inlägg! OCH snygga bilder därtill också, men what else is new … 😉
  Lemon curd, älskar det! OCH vad härligt att du gör din egen. OCH att du gör egna inlagda tomater.
  Tycker din mat verkar vara mycket god, och nyttig.
  Jag äter allt.
  Men till frukost dricker jag bara kaffe, äter mitt första mål för dagen vid 12-13. Jo, en slags periodisk fasta som passar mig fint.
  Håller med om att det är kul med matinspo på bloggar.
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vad skönt att kunna äta allt! Jag har aldrig kunnat göra det. Perfekt att du hittat det som passar dig bäst. Kramar

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.