abu-dhabi-skyskrapor

Fantastiskt klimat i Abu Dhabi

Tisdag kväll innan påsk flög vi över natten till Abu Dhabi för att njuta av lagom värme, ljumma bad, annan kultur och få se annat än västerländska samhällen.

Underbart klimat i öknen

Det var meningen att det skulle vara ca 27 grader enligt klimatsajter jag tittade på innan vi bokade resan. Över 30 grader undviker jag. Flera av dagarna i Abu Dhabi var det 32-36 grader varmt. Men jag älskade det! Det är ett väldigt torrt klimat där, det ligger i öknen, och jag lyckades inte pressa fram en enda svettdroppe faktiskt. Och jag svettas lätt! I skuggan var det till och med lite väl svalt ibland. Särskilt när man badat och var blöt.

Det fläktade hela tiden vi var där och flera andra jag pratat med har upplevt likadant när de varit i Abu Dhabi eller Dubai. Så utifrån den lilla undersökningen  verkar det som om det ofta är en liten lagom bris där.

Väldigt lugnt och stilla

Hotellet vi bodde på hade 365 rum och det var bröllop med 200-300 gäster samtidigt som vi var där, men det märktes inte. Det var inga problem att få solstolar, frukost eller bord i restaurangen. Aldrig några köer till något, mer än moskén.

Staden Abu Dhabi, vi bodde några kilometer utanför, besökte vi en dag, hade velat spendera ytterligare en dag där, men på grund av att maken blev sjuk så fick vi planera om lite. Det var inte mycket folk som rörde sig på gatorna, i köpcentrumen eller på strandpromenaden. Stranden var också väldigt ödslig. Vet inte om det beror på att vi var där på dagtid eller om det helt enkelt var off season. Vi är inga nattsuddare, så hur nattlivet är har vi varken någon aning om eller intresse av.

Fantastisk hög servicegrad och trevliga människor

På bara 50 år har Abu Dhabi växt från ett litet pärlfiskesamhälle till världens rikaste stad (per invånare).

Enligt guiden på Hop-on-hop-off bussen är 85% av innevånarna i Abu Dhabi gästarbetare. Många är indier och det blev lite språkförväxlingar ibland i de engelska samtalen. Servicen är fantastisk överallt och vi har nog aldrig blivit så väl bemötta någon annanstans.

Lyxigt hotell utanför staden

Vi valde att bo på ett 5-stjärnigt hotell, Fairmont Bab al Bahr, utanför staden, med en härlig utsikt över moskén Sheikh Zayed Grand Mosque. Vi har höga krav på hotell och betalar gärna lite extra för det. Det var dock inte så dyrt, inte om man jämför med London i alla fall. Men det var däremot väldigt dyrt att handla på hotellet. T.ex lunch på den privata stranden (600,- för två) eller solkräm i hotellshoppen (300,-).

Hotellet är lyxigt med stora rum på 40 kvm, man kan begära ett rum med utsikt för några hundra lappar extra. Det gjorde vi och vi njöt enormt av utsikten!

Sheikh Zayed Grand Mosque

Att få se och uppleva den fantastiska moskén hade räckt för att göra resan värd att göra. En fascinerande byggnad som man kan besöka helt gratis! Några saker man bör veta innan man besöker den dock:

– som kvinna måste du ha heltäckande och luftiga kläder, om du inte själv ordnar med det innan du kommer till moskén kan du låna gratis där. Du lämnar ditt körkort som pant när du får din Abaya, det är ett ytterplagg som du har utanpå dina egna kläder

– det är två köer till området, kvinnornas köer går fortare än männens. Ett tips är att ni bestämmer att ses lite längre in i parken så kan kvinnorna ordna med sin Abaya när männen står i kö.

– undvik fredagar, då är det tydligen mest folk

Andra reflektioner om Abu Dhabi

Är allt dyrt? Nej, taxi är ruskigt billigt! Dessutom är det billigt att köpa snygga kashmirsjalar.

Förvånansvärt grönt överallt!

Bara en massa skyskrapor i olika design. Massor av glas, avancerade arkitekturer och spännande former. Det byggs överallt och nya områden skapas.

Ingen kommers alls utomhus. Inte ens på den 8 km långa strandpromenaden. Alla butiker ligger inne i köpcentrum.

Jetskis hör och ser man hela tiden.

Man dricker inte alkohol någon annanstans än på hotellen. Vet inte om alla hotell erbjuder det, men vårt serverade i alla fall t.o.m drinkar på den privata stranden.

Popcornen vi fick i hotellbaren var inte saltade utan kryddade med nån chilikrydda, de var ganska starka och jag som älskar popcorn blev besviken först, fast vande mig sen och åt upp dem till slut.

Offentliga toaletter kan vara varianten med hål i golvet.

Fyllda dadlar är inte gott. Det är inte billigare med dadlar i Abu Dhabi än vad det är hemma.

Fattoush är en libanesisk och fantastiskt god sallad med starka smaker som t.ex mynta. Vill man inte äta bröd ber man bara att få utan det friterade pitabrödet som annars blandas i eller läggs på salladen.

Fåglarna är aktiva även när det är mörkt. Ljuvlig fågelsång överallt.

Såg inga insekter någonstans, jo en fluga på utsidan av vårt hotellfönster.

Araberna äter och röker vattenpipa samtidigt. Doften från vattenpipan finns överallt. Jag som störs av cigarettrök tyckte det ändå var exotiskt och ganska trevligt. Tobaksdoften är inte lika stark av vattenpiporna. Alla vattenpipor är inte med tobak, kanske det var de andra jag kände doften av mest.

Såg inte en massa fina bilar som vi hoppats på.

Vad vi inte gjorde i Abu Dhabi

På grund av Rogers sjukdagar fick vi ändra våra planer lite. En dagstur till Dubai hade vi tänkt oss, en tur i öknen och att köra på Formel 1 banan var saker vi valde att avstå när tiden inte räckte till.

Vill vi åka tillbaka?

Jag besöker gärna klimatet igen, lika gärna som att åka till Kanarieöarna kan jag åka hit för att sola och bada. Men det är för dyrt för en ren solsemester på en resort. Tycker vi. Fast lyxigt var det ju!

Publicerat:

i:

2 svar till ”Fantastiskt klimat i Abu Dhabi”

  1. […] dagar och en ljuvlig årstid för en långhelg i en storstad till exempel. Förra året var vi i Abu Dhabi och året före i New York. I år hade t.ex. Barcelona varit roligt tänkte […]

  2. […] dagar och en ljuvlig årstid för en långhelg i en storstad till exempel. Förra året var vi i Abu Dhabi och året före i New York. I år hade t.ex. Barcelona varit roligt tänkte […]

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.