Färger, dofter och varierande landskap

Det är grönt och skönt i Portugal. Vi upplevde det redan förra året och det är precis lika starkt i år, trots att vi tog vägen om Tarifa, där landskapet mer påminner om Portugal än övriga Spanien.

En härlig kördag hade vi i fredags när vi åkte från Lagos till Porto Covo trots dimma, dis och lite regn.

Lagos till Porto Covo

Vi hade knappt lämnat Lagos när mandelträden byttes ut mot korkekar och blommande mimosa träd, vilka lös gula utmed vägarna. Eucalyptus samlas med vackra tallar med rundad trädkrona. Murgrönan klättrar överallt och kväver dessvärre även en del träd.

Vägarna kantas av de gula blommorna (denna körde vi inte på med FrankieBoy)
Murgrönan klättrar överallt med nya ljusgröna blad

I trädgårdarna vi passerade växer kaprifol, änglatrumpet, rosor, hibiskus, paradisblommor och många andra färgglada växter vi inte kan namnet på. Den stora vita kallan växer både vilt och i trädgårdarna.

Fruktodlingarna med apelsiner och clementiner är ersatta med öppna fält med djur eller knallgrönt gräs, vi passerar jordlotter med en traktor i arbete samt en och annan levada med vatten.

En minigris kliade sig mot en husvägg i en hage och fågelkvittret letar sig in i bilen när jag öppnar fönstret för att fota. Jag såg en herde valla stora höns med hjälp av ett antal hundar som omringade fågelflocken.

Öppna landskap med fina kullar
grönt i portugal
Knallgrönt och skönt
Tallarna är så runda och fina.

Vi körde över några berg på lite slingriga vägar och i den skarpaste kurvan mötte vi en stor buss. Ingen fara, men lite högre upp i halsgropen hamnade allt hjärtat en stund. Men vad härligt det är att åka genom dessa ljuvliga landskap, de små byarna, de aktiva samhällena och knappt möta en endaste husbil eller ens personbilar. Det är också mycket mindre skräp utmed vägarna än vi är vana vid.

Det är ett varierande landskap där jag njöt för fullt av vyerna. Roger gillade också vyerna så klart, men han svor också lite över de gropiga vägarna.

Mimosan blommar

Astrid (GPS:en) tyckte vi skulle åka via Cercal så då gjorde vi det, men det var onödigt. Fast vi fick ju se lite extra vyer vilket alltid är bra! Väl framme i Porto Covo parkerade vi på en enorm pitch intill ett mimosaträd här på campingen Costa do Vizir.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

4 svar till ”Färger, dofter och varierande landskap”

 1. Profilbild för Marita
  Marita

  Härligt att läsa dina målande beskrivningar av landskapet!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Marita! Det var en sån stark upplevelse – sådan kontrast till vad vi upplevt de senaste månaderna så det ville vi dela med oss av.

 2. Profilbild för Lena

  Visst är det energigivande att få uppleva all frodig grönska och alla blommor, även om vi fortfarande är mitt i ”vintern”. De gula blommorna som kantade grusvägen, är ”Getoxalis”. ????
  Ha det bäst! ????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja verkligen är det så! Tack för namnet på blomman, som ju växer precis överallt här. Kram!

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.