Feedback på foton

Det är underbart med vänner som är duktiga fotografer. För det är så otroligt lärorikt att få feedback på sina bilder. Så nu ska ni få ta del av det också!

Att genom konstruktiv kritik få en uppfattning om hur en bild uppfattas av andra gillar jag skarpt. Så när jag frågade min vän om kritik så fick jag väldigt bra input som jag tog till mig. Det vidgade mitt perspektiv enormt.

Bilderna här är inte i hög kvalitet eftersom det är skärmdumpar från Lightroom. Så även om de upplevs lite suddiga så är det inte det i originalet. Här är ett litet urval av de bilder som jag fick feedback på!

Feedback: Superbild. Kanska dra ngt mer i det blå reglaget för att få det att poppa än mer.

Jag gjorde det, som du kan se på den högra bilden. Fixade även bort det blå som syns i vattnet längst till höger. Har nog dragit lite för mkt i det blå kanske? Svårt att avgöra. Men jag tycker det var en bra input att försöka få motiven att poppa lite mer!

Feedback: Färgerna och vattendropparna i denna är ljuvliga. Dock tycker jag kanske att den här är allt för separerad och att valet av format på beskärningen förstärker detta. Jag hade testat att använda mig av tredjedelsregeln och sedan beskurit 5:7 istället.

Jag provade det – här är det den vänstra bilden som är åtgärdad efter feedbacken. Jag förstår vad som menas i feedbacken och jag ser att det blev en skillnad. Sparrisen är lite mer nedtonad efter justeringen. Vet faktiskt inte vilken jag gillar bäst.


Feedback: Ljuvliga färger och de gula pistillerna som poppar är 👌🏼 Gapet bland kronbladen i övre högra hörnet stör mig något, kanske tighta till beskärningen än mer?

Här är det den vänstra bilden som är åtgärdad efter feedback. Jag gillade när bilden inte var helt symetrisk och glipan i kronbladen gav linjer som ledde ner till blommans mitt. Men jag håller med om att de stör, blir tydligt när jag ser bilden utan glipan. Det varma och kalla som jag gillade mest med bilden är inte lika framträdande efter den nya beskärningen.

Feedback: Fantastisk. Finns inte mycket att säga. Möjligtvis då tighta till beskärningen för att få bort det vita i nedre högra hörnet för att rama in den sidan av bilden med det gröna.

Håller med, blev mycket bättre! Det är den högra som är åtgärdad efter feedback.

Feedback: Gillar skarpt. Hade lyft skuggorna i förgrunden något och försökt mörka skogen i bakgrunden för att få de vackra löven att poppa än mer.

Har gjort så gott jag kunnat i redigeringen på bilden till höger. Tycker det är svårt att mixtra med ljuset för mycket för det blir lätt onaturligt. Men tycker det blev bättre när stolarna fick mer ljus och dess färger kom fram.

Feedback: perfekt placering av grenen i vänstra hörnet, ljuvlig oskärpa i bakgrunden. I den bästa av alla världar hade jag antagligen satt lite mera luft till höger om pippin.

Det var lätt åtgärdat genom en annan beskärning. Och ja, det är mycket bättre komposition när det finns luft till höger dit fågeln har näbben. Det är den högra bilden som är åtgärdad alltså.

Feedback: Blir inte mycket mer Sverige än så här😍 Kanske att lite mer värme hade gjort bilden än mer inbjudande. Och trädet längs till vänster kan du testa att beskära bort lite mer av så kanske bilden blir än lättare och somrigare?

Väldigt bra input tycker jag. Det gjorde stor skillnad. Tyvärr är bilden ganska liten (det är långt avstånd mellan mig och motivet). Jag har retuscherat bort antenner och kablar, gjort egen redigering samt ökat skärpan. Jag skulle behövt gå tillbaka till originalet och börjat om för att de här nya redigeringarna skulle få full rättvisa. Men det har jag inte gjort, jag ser ändå vilken skillnad det gör!

Gillar feedback

Jag gillar alltså att få input om mina bilder. Tycker det är väldigt roligt också. Vad tycker du? Blev det bättre eller sämre med de här åtgärderna?

Assi, på översta bilden, undrar om han tycker vi ska sätta oss där vid poolen? Eller tycker han det är dags att ta tag i att återställa plastgräset och underlaget efter regnen? Kanske han talar om att han gillar trappan? Oavsett, all feedback är välkommen!

Och till dig som läser min blogg, din feedback är också väldigt välkommen, så tyck gärna till om mina bilder! Både ris och ros!

Publicerat:

i:

30 svar till ”Feedback på foton”

 1. Profilbild för Tony

  Feedback är bra, men det får ju inte bli så att fotografen till slut blir ängslig i att visa och presentera sina bilder, och till slut inte vågar visa bilder i att man alltid skall höra ”Bra… men hade du istället gjort så här…”.
  Jag kan inte säga att du hade gjort något fel i bilderna från första början, alla bilder var bra som de var. Allt är en smaksak om färg, ljus, kontrast och beskärning och allt är inte en fråga om detta. Viktigast är väl att man har ett motiv som man gillar och som kanske sticker ut och intresserar och inspirerar andra. Ibland är de bilder som bryter mot alla regler om komposition, färg och ljus de som är mest intressanta och de man stannar upp inför.

  Mina spontana amatörtankar om detta. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår vad du menar och det är viktigt att inte känna att en gör fel på något sätt som kreatör. Eftersom jag är i en läroprocess så uppskattar jag all feedback. Jag väljer vad jag tar till mig, men oavsett så tycker jag att konstruktiv kritik ger mig mer kunskap för kommande bilder. Alla betraktare tycker och tänker olika. Som det ska vara! Det är ändå intressant att höra. Jag är inte rädd att visa mina bilder, jag har ju inget mål med mitt fotograferande,.

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Intressant, beror väl för tillfället vad man vill berätta med bilderna. Samma bild kan användas på flera sätt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så!

 3. Profilbild för Emma

  Jag gillar också att få feedback, åtminstone när jag efterlyser det. 🙂
  Sen finns ju alltid en risk att feedback känns lite krystad och att man ”måste” hitta något att tycka till om, fast det kanske inte finns så mycket…
  Dock så kommer jag nog alltid att vara min egen största kritiker, haha.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju bra att du är din största kritiker! Konstruktiv feedback är bra, när den är krystad så ignorerar jag den 🙂

 4. Profilbild för Marianne

  Om en kan ta till sej feedback är det ju ett bra sätt för att lära sej eller se saker med andras ögon. Vad det gäller dina foton här så reagerade jag på sparrisen och fågeln, där jag tycker mest om de vänstra.
  Det finns ju många som tar feedback som negativ kritik och blir sura, även om de efterlyst den.
  Själv vill jag gärna ha kritik/feedback, jag kanske inte tar tillbehör allt, men tycker det är värdefullt att veta hur andra ser på saken så jag kan fundera på den och eventuellt ta till mej långt senare.
  Önskar dej en fin dag
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker feedback kan vara väldigt utvecklande. Tack för din! Det är ju upp till mig att ta till mig eller ignorera feedbacken. Detsamma! Kram

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Visst är det bra med konstruktiv kritik, men sedan är det också en fråga om tycke och smak. Det har vi sett mycket av i vår fotoklubb där det lämnas in bilder som sedan skickas till en jury, t ex en annan fotoklubb. Ibland har det hänt att en bild varit med två gånger och kritiken kan nästan variera mellan topplacering och botten….
  Ibland tar vi med oss varsin bild som vi sedan diskuterar i smågrupper. Det är otroligt givande. Bland dina bilder tycker jag skillnaden blev störst i den nya beskärningen av fågeln, mycket bättre och sedan gillade jag verkligen ”arkaden” inramad av grönska.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är väldigt mycket en fråga om tycke och smak. Det blir en individuell bedömning som betraktare av en bild. Och det är så det ska vara tycker jag. All konst tilltalar inte alla. När en är med i jury så har en kanske några regelverk att bedöma utifrån? Om det bara personliga preferenser så kan det bli väldigt olika resultat tänker jag. Tack för din kommentar och feedback!

 6. Profilbild för Mamma C

  Tänk så lite som man bara kan justera på en bild och den blir något helt annat med den.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja helt annat kan det bli 🙂 Kram

 7. Profilbild för Znogge

  Feedback är bra att få och det kan vara mycket utvecklande för allt är en process. Samtidigt så håller jag med Tony som har en stor poäng i sina tankar. Ibland är det inte så självklart vad det är som gör en bild bra utan det oväntade kan faktiskt sticka ut.

  Personligen tycker jag att sparrisen samt fågeln var bättre innan du redigerade dem. Övriga bilder tyckte jag vann på tipsen som du fick.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut kan det oväntade sticka ut! Jag tänker att det är upp till den som får feedbacken att sålla efter eget tycke och smak. Men dialogen tycker jag är viktig i alla fall. Roligt att höra din feedback, tack!

 8. Profilbild för Jag

  Jag tycker som Tony, det är motivet som är viktigt och man kan tycka väldigt olika om detaljer, om man nu synar bilderna noga. Men om jag tittar på de här bilderna: Trollsländor: Jag skulle inte tagit bort det blåa, jag gillar när färger går igen. Sparrisen: Jag skulle velat se formen på sparrisen ända ner, men då blev det kanske en annan bild om det inte fanns med på denna. Blomman: jag hade tänkt som du först, glipan tillför något. Fågeln: ibland (ofta) vill man visa en fågel i närbild. Men kanske hade jag här valt den högra. Så summan av kardemumman: det är en smaksak. Och regler får man ta med en nypa salt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att vi alla tycker olika gillar jag! Därför är feedbacken extra kul att få eftersom den varierar med betraktaren. Jag tycker inte det finns rätt eller fel i konst. Jag gillar inte all konst som är ”klassiska verk” t.ex. Men att få feedback ger mig en vinkel som utvecklar mig, det ger mig fler vinklar och med det kan min egna stil kanske till sist utkristalliseras. Eller så gör den inte det och det är fine det med 🙂 Tack för din återkoppling!

 9. Profilbild för Anita

  Feedback är bra och nödvändigt när man befinner sig i en lärandeprocess. Samtidigt så håller jag med Tony, det får inte bli så att man till slut inte törs visa sina bilder utifall att dom är felkomponerade etc.. Jag var för väldigt många år sedan med på en sajt som heter Fotosidan där man kunde ladda upp sina bilder och sedan få feedback på bilderna av andra medlemmar. Till att börja med mycket bra feedback. Men det spårade ur efter ett tag då några gick in för att enbart kritisera, bara hitta fel, aldrig hitta något som var bra i bilden. Jag höll ut rätt länge men tröttnade till slut då jag märkte att jag helt började tappa intresset för att fotografera. Och jag vet flera som gjorde samma sak. Jag hade ju inga planer på att bli någon proffsfotograf utan bara ta bilder för min egen skull. Det enda jag ville ha var lite tips. Men samtidigt var tiden där lärorik för det var många som faktiskt gav bra tips.
  Det som inte heller får glömmas bort är att det är mycket känslan som kan göra en bild. En bild kan kännas misslyckad fotomässigt men ha något konstnärligt över sig. En oskarp bild kan ge en målerisk känsla etc. Och det vore ju tråkigt om alla bilder komponerades på samma sätt. Om alla följde samma regelverk.
  När jag tittar på dina bilder så kan jag säga att jag skulle tyckt om dom både före och efter ändringen. Då jag själv tycker om att använda lite varma toner så skulle jag nog gjort den sista bilden (på speglingarna) som den till höger. Men den vänstra är vacker den också. Och någon som tycker bättre om lite kallare färgskala skulle kanske föredra den. Och en bild som jag älskar är den på den vackra vita pergolan. En bild jag skulle kunna vandra in i. Och jag skulle tyckt lika mycket om den oredigerade som den redigerade även om jag förstår feedbacken. När det vita försvinner blir det mer av en inramning och ögat behöver inte ”vandra till höger” och se det vita utan istället vandra in i bilden.
  Oj, blev en lång kommentar 🙂 Tack för ett bra inlägg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anita! Både du och Tony har fotat så mycket längre än jag har, och erfarenheten du beskriver från Fotosidan förstår jag påverkat lusten! Jag håller absolut med om att det vore tråkigt om bilder komponerades på samma sätt, samtidigt tror jag att ju mer jag ”har på fötterna” desto mer kreativ blir jag. Tack för din långa kommentar, jag uppskattar att du tar dig tiden att skriva och även engagera dig. Och tack för din feedback!

 10. Profilbild för Ulla

  Anita uttryckte det så bra, precis det jag ville skriva också! Jag var länge också med på fotosidan men tröttnade till slut på alla ”besserwissrar” som alltid visste bäst. Jag upplevde till slut att alla bilder blev sönderkommenterade av all kritik.
  Jag fotar bara för min egen skull, för att det är så roligt! Men jag lärde mig väldigt mycket, för att inte säga mest, bara genom att titta på alla bilder. För där fanns, i början, många väldigt duktiga fotografer vars bilder jag beundrade och lärde mig mycket av. Men visst kan det vara bra att få lite feedback ibland, det är ju inte fel, men det får inte ta över helt. Då blir det tråkigt. Och till syvende och sist, så är det betraktaren som avgör. 😀
  Och om jag nu ska tycka till om någon av dina bilder, så är det kanske sparrisknoppen, som jag nog skulle valt att ha med hela knoppen, från början. De andra bilderna är fina, både före och efter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så himla tråkigt att höra om era erfarenheter på Fotosidan! Bra du lärde dig en del i alla fall, om det är vad du önskade. Feedback, särskilt efterfrågad, är både trevligt och utvecklande tycker jag. Och nej, inte ta över – bra sagt! Betraktaren avgör. Tack för din feedback, ska prova fota lite mer bilder på sparrisknoppen när de kommer igen (snart!).

 11. Profilbild för Susjos

  Så fina bilder, allihopa, håller också med Tony och Anitas svar 😉
  Men förstår att det är kul med feedback!
  En ljuvlig bild på Assi 😉
  Ha en fin måndagkväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket, visst är det roligt med feedback. Han e fin min lilla plutt! Tack detsamma

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vad roligt med feedback som är till för att hjälpa. Jag gillar alla dina bilder men jag ser de små skillnaderna och tycker att det blev snäppet bättre på alla utom kanske sparrisen och fågeln. Sparrisen har jag dock lite svårt att bedöma och kanske blev jag påverkad av din tvekan. Men pippin tycker jag ska vara riktigt nära så att alla små detaljer syns tydligt. Det är viktigt att du är nöjd med dina bilder och om du gillar dem bättre när du har fått goda råd som du har följt, så är det ju bara att glädjas med dig i all din nya kunskap 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju det som är så utvecklande tycker jag, att små justeringar kan göra sån skillnad på upplevelsen. Jag som fotar är ju den som styr vad det ska bli, men med mer kunskap tror jag att jag kan bli än mer kreativ. Tack för din input! Kram

 13. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Att ge en kreativ och positiv feedback är bra och lärorikt! Det bästa är att själv våga testa och leka med kameran. Det är det viktigaste! Just att sitta vid redigeringsbordet tycker jag är bland det roligaste. Lycka till med ditt fotograferande!

  Må gott och KRAM! Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din input och jag håller med om både feedback och lek. Vill lägga till övning, därför jag gjort Praktisera med pixlar för att jag vill dedikera tid för att öva. Att redigera tycker jag också är fantastiskt roligt! Tack så mycket! Kram

 14. Profilbild för Annika

  Tony har en stor poäng, tycker jag. Jag håller med honom och Anita. Det blir nästan på gränsen till petigt.
  Jag var med i samma grupp på FB som Anita var en gång. Men jag gick ur. Den gruppen gjorde en mer nervös än glad. Det var sådan nitpicking att det blev på gränsen till löjligt. Tyckte inte det gav något alls, bara oro och ”litenhet”. Vet inte om den ens finns kvar idag, hoppas inte.
  Alla ser ser på foton så olika också, vad är rätt? Vad är fel? Sedan detta med att förmedla känsla i bilderna, det följer ibland inga regler utan de bilderna blir fantastiska eftersom fotografen förmedlar något med dem.
  På dina bilder kan jag knappt se vad som varit ”fel” med ursprungsbilden. Kanske på den ljuvliga bilden med bordet under träden. Där tycker jag det var helt rätt att du ljusare upp möblerna. Men annars? OCH att det var rätt att beskära det vita i högra hörnet på bilden med spaljen ner mot havet. Men det är så lite att jag inte ens sett det om du inte påpekat det.
  You do you! Tycker du har grymt öga!
  Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fast petigt är det ju inte eftersom jag bad om hens feedback. Då vill jag ju veta allt 🙂 Den där gruppen verkar onekligen ha dödat lusten hos många, tråkigt. Visst ser vi olika och det är så härligt, det ligger verkligen hos betraktaren. Ju mer jag lär mig desto mer kreativ blir jag. Tycker inte det finns något rätt eller fel, feedback handlar ju om den betraktarens upplevelser. Jag fortsätter göra det jag tycker är fint, men är också väldigt glad att jag får tips på vägen. Särskilt när jag efterfrågat det. Tack! Kram

 15. Profilbild för Anni

  Tycke och smak. Dina bilder är utmärkta även före redigering, men visst är de lite bättre efter. (utom den där du minskade på det blå – det kan aldrig bli för mycket blått!!! 😉 )

  Många styrs antingen av teknik eller känsla när de fotograferar, jag ser tydligt skillnaden mellan när jag och min man tar bilder av samma motiv. Han är typisk teknikfotograf med alla sina objektiv och jag skjuter gärna från höften med automatskärpa på min (stora) kompaktkamera 😀 Orkar inte riktigt bry mig om att få de perfekta bilderna till bloggen, den är mer av dokumentation och dagbok för mig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det tycke och smak. Roligt du uppskattade redigeringarna, och jag förstår att du inte tycker det kan bli för mycket blått. Vad roligt ändå att ni delar fotointresset, även om det är på olika sätt. Jag tycker inte det finns något rätt eller fel. Många av mina bilder på bloggen är också bara för dokumentation och inget jag jobbar med så mycket i redigeringen. Men sen finns det andra bilder jag gärna lägger tid på.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.