Fem en fredag v.8

Jag tycker att Elisamatildas frågor på fredagarna är ganska trevliga emellanåt och så är det idag. Därför blir det dubbla inlägg idag!

Jag har redan inlägg klara för helgen, så jag kan inte publicera svaren en annan dag som jag brukar göra. Gör något nytt istället och kör dubbla inlägg idag!

Att publicera två inlägg på samma dag var det väldigt längesen jag gjorde, men varför inte liksom? Så här är svaren från dagens Fem en fredag vars frågor inspirerats från Elisamatildas vecka som gått.

1. Blev det någon semla (i någon form) i veckan? 

Nej tyvärr inte. Älskar semlor! När jag gick i skolan så åt jag sällan skolmaten och under semletider så gick vi till bageriet och köpte två stycken gårdagens semlor för samma pris som en färsk. Gick hem och värmde mjölk och åt dem som hetvägg. Supergott! Men färska semlor åt jag utan mjölk. Detta var alltså långt innan jag slutade äta gluten. Här i Portugal finns så klart inga semlor och särskilt inga utan gluten. I Sverige kunde jag köpa glutenfria semlor på vissa ställen och då gjorde jag det när möjligheten dök upp. Har också monterat egna semlor av färdigköpta släta glutenfria bullar. I Sverige. Men att baka glutenfria bullar är inget jag har gett mig på.

2. Hur firade du din senaste födelsedag? 

Det har jag faktiskt bloggat om. Det är inte långt kvar till nästa födelsedag och jag tror den blir precis lika lugn som förra. Kanske jag bjuder lite vänner på nån fika, det är ju ändå en lördag. Vädret kommer nog avgöra vad som händer.

Publicerad med tillåtelse av illustratören.

3. Vilken var den senaste listan du gjorde? 

Det var ett par dagar innan vi åkte till Madeira. En ganska lång lista med saker vi behövde få gjort innan vi lämnade huset för två veckor. Några exempel från listan: koka disktrasan, vattna jordgubbsplantorna på balkongen, tvätta och fyll på fågelbadet, sänk värmen på pannan, stäng av vattnet.

4. När väntade du senast på en hantverkare? 

Vi väntar fortfarande… den 2 november beställde jag ett flugskydd till vår ytterdörr. Samma som vi har på balkongen. Men han har inte dykt upp än och det senaste svaret jag fick efter att jag påmint honom var att han inte har tid. Men jag hoppas han kommer så småningom, det är ju ingen brådska.

5. Vilken serie eller film har du senast börjat titta på?

Börjar inte med några nya serier nu. Har inte tid. Jag har fullt upp med alla mina intressen och väljer det före serier. Däremot har jag ju serier jag följt i många år som jag fortfarande tittar på när nya avsnitt dyker upp. Mästerkocken pågår just nu och det följer jag. Film älskar vi båda två, så det blir det kanske 1-2 ggr per vecka.

Den senaste vi såg är She said, om ett par journalister som sliter hårt för att finna offer som vill uttala sig om övergrepp de blivit utsatta för av Harvey Weinstein. En viktig och bra film!

Översta bilden har inget med inlägget att göra, men är en färsk bild på hur det ser ut omkring oss nu.

Publicerat:

i:

27 svar till ”Fem en fredag v.8”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  She said, låter redan av titeln som en bra film.
  Semlor har jag förstås bakat i mängder men är inte någon stor älskare av dem trots det, eller kanske just därför. 🙂 Fastlagsbullar kallade vi dem, inte semlor. Semlor är nog ett väldigt svenskt namn på bakverket tror jag.
  Ha en fin fredag Anna! <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut en bra film tycker jag. Fastlagsbullar heter de i Sverige också, men semla används oftare i alla fall i mina kretsar. Detsamma vännen!

 2. Profilbild för Kina

  Ser underbart ut på bilden! Förstår att ni måste älska att bo där ni bor!
  På tal om glutenfritt, så hittade jag en glutenfri semmelrulltårta på nätet som såg så himla god ut så jag inte kunde låta bli att dra ut receptet. Men jag har inte gjort den ännu!
  Precis som du så fyller jag också år snart, ca 1 vecka innan.
  Hantverkare som inte kommer när de sagt kan reta gallfeber på mig. Men jag inbillar sig att man vänjer sig med det när man bor utomlands?!
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi älskar verkligen att bo här! Tror det går utmärkt att göra semlor med bland annat mandelmjöl. Men jag har inte gjort det än.. provade att göra en semmelkladdkaka en gång och det var också väldigt gott! Vi har haft grymma hantverkare, särskilt de portugisiska. Men de som flyttat hit från ex. England verkar inte bry sig lika mycket. Ska nog blogga om våra olika hantverkare en dag!

 3. Profilbild för Marianne

  Här finns det alltid listor på gång, vad som ska handlas, veckans matlista och sån´t som ska göras, om jag ska ut och åka ligger en lista 2-3 veckor innan som fylls på efter hand, så i det fallet är jag en listig människa. Några semlor blir det inte här heller, jag tänkte baka på kokosmjöl och fiberhusk, men utan kossegrädde blir det ju ändå ingen riktig semla.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahha, en listig person onekligen 🙂 Jag har ju mina listor i mitt projektverktyg så tänker inte på dem som listor, utan tasks… Kossegrädde ska det absolut vara, sojagrädde funkar, men är inte alls samma sak.

   1. Profilbild för Marianne

    Jag äter inte soja heller, så det blir kokosgrädde istället.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Det har jag nog aldrig smakat faktiskt. För många år sedan försökte jag vispa en kokosgrädde jag köpt men det blev aldrig fluffigt. Sen den gick jag över till soja, då jag kan äta det. Men numera äter jag kossegrädde, då det är för mycket socker i sojagrädde.

     1. Profilbild för Marianne

      Ett tips, kokosgrädde ska vara kylskåpskall för att bli fluffig!

     2. Profilbild för Anna Forsberg

      Ok, minns inte vad jag gjorde när jag provade för många år sedan. Ska testa igen! Idag hade jag vispad kossegrädde till färska jordgubbar minsann.

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  skriver inte listor, det jag inte minns kan inte vara så viktigt… köpa gårdagens mat är toppen, speciellt dessa tiden, spetskål kostar 70 kr/kg….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag litar inte på mitt minne jag. Ojdå det var verkligen dyrt för spetskålen!

 5. Profilbild för Susjos

  En härlig bild och text på den tecknade tjejen!
  Listor gör jag aldrig….men visst glömmer jag istället lite saker ibland 😀
  Visst är det kul med Elisamatildas Fem en fredag, alltid roligt att läsa andras svar!
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, de gör väldigt fina illustrationer. Ja det är kul att läsa andras svar som är med i Fem en fredag. Detsamma!

 6. Profilbild för Paula Merio

  Man får en färgchock när man tittar på din grönska, här är allting vitt vitt vitt! Förstår att du föredrar det färgglada, jag gillar variationen.
  Otroligt så många semle-älskare det finns därute, fler än kanelbullediggare tror jag bestämt. Kan det bero på att semlor är säsongsbetonade?
  Jag tränar på att se på film, har svårt med koncentrationen efter någon timme, därför passar serier mig bättre, då jag kan se bara ett avsnitt då och då.
  Ha en skön helg i grönskan

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ju också variation, men inte med vitt, här är det guld som tar över när det gröna torkar bort 🙂 Det är sött, mandelsmak, gräddigt och fluffigt.. semlor är den kompletta bakelsen helt enkelt.

 7. Profilbild för LillaSyster

  Gröna och fina omgivningar hos dig ♡
  Följer också Mästerkocken
  ….och Superstars, Antikrundan, Renees brygga. Ha en bra fredagskväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu är det ordentligt grönt här, om några månader är det guldigt 🙂 Renees brygga ser jag också ibland, men alla avsnitt är inte bra. Detsamma!

 8. Profilbild för A ROOM OF MY OWN

  ser härligt ut. har aldrig varit i Portugal men skulle gärna resa dit. bra med reselistor som en gör i förväg. sedan tar jag listorna med mig s at jag ser att jag har samma grejer med mig tillbaka. häll. har ätit årets första semla ikväll. den var god men inte jättelite. jag skulle kalla den normal. vill inte ha de stora. På senare tid ser jag helst serier även im jag inge har emo film

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Såna listor har jag aldrig gjort, jag packar det som jag känner för och sen har jag faktiskt aldrig glömt att få med mig det hem igen. Kan en semla verkligen bli för stor undrar jag (som ju längtat efter en semla i många år). Nackdelen med serier är att en blir fast och bara vill se mer och mer. Åtminstone jag funkar så.

 9. Profilbild för it_is/Anette

  Skoj läsa dina svar. Portugal, ger mig minnen av Världsutställningen som var där för många många många många år sedan 🙂 Det var en varm upplevelse…. och jag lärde mig gilla portvin eller nja starkvin det får ju inte kallas portvin om det inte är från rätt område.
  Så jag älskar Rakel´s teckningar, köpte några för några år sedan, tyvärr är dom nerpackade efter för många flyttar….
  Mästerkocken – programmen går inte att låta bli att se. Och när jag läser att du lägger mest tid på dina intressen så spar jag din bloggadress o kommer smita in o läsa mer – så jag får lära mig vad dessa intressen är 🙂
  Ha en fin helg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Välkommen hit 🙂 Portvin är otroligt gott, och jag väljer så klart riktigt portvin eftersom jag vill stödja producenterna här. Jag har inte köpt något av Rakel faktiskt, men det ska jag nog göra och rama in. Mina intressen varierar, just nu är fokuset fotografering och så drar en ny odlingssäsong nu. Men du hittar nog mycket om vad jag gillar att göra under kategorierna /kreativt/ och /aktiviteter/

 10. Profilbild för Kraka

  Semlor är verkligen gott! Jag har faktiskt inte provat att baka glutenfritt, men ska göra den när jag får tid. Kan vara bra att lära sig, det är ju lite annorlunda för att få degen att jäsa.
  Jag hinner inte heller se en massa serier. Tittar på I vår herres hage och har en massa avsnitt osedda, (eller bortglömda som jag sett tidigare) av Ett fall för Vera. Tittar en stund och fortsätter nästa dag. Jag får verkligen inte min tid att räcka till.

  Ha en bra söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om du får till bra semlebullar får du gärna skicka mig receptet 🙂 Det finns så mycket roligt att göra i livet, TV-serier är en del, men absolut inget jag vill ska få styra min tid. Detsamma!

 11. Profilbild för Carita

  Trist att behöva vänta på hantverkare så länge, men jag har förstått att det inte är ovanligt i dag.
  Långa leveranstider på allehanda material.
  Fastlagsbullar åt jag, två stycken, veckor innan själva fastlagsdagen 😀 Sedan ingen tisdagen den 21 februari.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är trist, men nu är nästa bud att han kommer imorgon em 🙂 Mums med semlor!

 12. […] De som länkade förra veckan var: Monika, BP, Hannele, Mrs Calloway, Madeleine, Klimakteriehäxan, Paula, Kina, Janerik, Susanne, Debutsky, corkystyle, Karoleen, Anette, Ingrid, Susie, Tant Augusta, Hanna, Nilla, Vonkis, Gunilla, Teskedsgumman, Violen, Anna […]

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.