Lite konst i Funchal

När en rör sig i en stad under ett par veckor så dyker det upp både det ena och det andra i synfältet. Och med kameran runt halsen så blir det förevigat. Och konst av olika slag fastnar lätt.

Har samlat ihop bilderna som föreställer konst i olika varianter idag. Hoppas du hittar något du tycker om att vila ögonen på, eller kanske fundera kring.

I en rondell hittade vi denna skulptur: Anjo Caído (Fallen Angel)
Denna fisk är gjord av portugisiska konstnären Bordalo II som jag gillar skarpt. Återvunnet material, denna är placerad i hamnen bredvid Ronaldo museet.
Har fotat och delat flera av hans konstverk i Portugal, ifall du känner igen stilen så kan det bero på det.
Dålig skärpa, men han hör ändå hemma här…

I Gamla stan i Funchal är många dörrar dekorerade med målningar, på gatorna Rua de Santa Maria & Rua Dom Carlos samt även några tvärgator. Det finns runt 200 st målningar i projektet: ”Projecto arte portas abertas”

Gillar du dem så kika in hos Karin, hon har många fler bilder från konstrundor. Jag har bara några av mina favoriter med här.

Avslutar med en blombild – inlägg från Madeira kräver blombilder 🙂 Och den här stora och mäktiga blomstängeln finns lite överallt på ön och visst är den nästan som ett konstverk?

Blomstängel av agave plantan ”Elephant trunk”

Trevlig fredag önskar jag dig!

Publicerat:

i:

22 svar till ”Lite konst i Funchal”

 1. Profilbild för Znogge

  Det är väldigt intressant att titta på konst som befinner sig i det offentliga rummet och se variationen och rikedomen för oftast finns det mycket.
  Fisken är intressant och gör sig bra på sin plats. Här hos oss har man gjort ett liknande konstverk av kvarlämnade brassestolar som inkapslats i en gigantisk kub. Uppe på den sitter en tänkande människa.
  Blomstängeln av agaven som blickar över havet är fantastiskt fin.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag gillar utomhuskonst av alla de slag. Vad smart och bra med ett konstverk av övergivna brassestolar. Att ta tillvara på det andra tycker är skräp är väldigt bra.

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Visst är dörrarna i Gamla Stan alldeles fantastiska! Jag vet att vi fotade massor av dem när vi var där!
  Verken av Bordalo II är verkligen häftiga. Jag tyckte fisken verkade bekant men då är det nog sedan du visat något annat han gjort.
  Att Ronaldo står staty är väl nästan självklart. Redan för 10 år sedan pratades det mycket om honom.
  En fin helg önskar vi er! Här vaknade vi till blötsnö….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi söker alltid upp hans konst när vi besöker en stad. De finns över hela världen numera, jag har visat hans konstverk i Porto, Coimbra och Lissabon. Usch för blötsnö!

 3. Profilbild för Anita

  Jag tycker mycket om fisken! Och så dörrarna och målningarna i Gamla stan … har själv tagit massor av bilder på dom, letade i min blogg om jag lagt ut några men det hade jag av någon anledning inte. Där fanns bara natur och trädgårdsbilder 🙂
  Ja Ronaldo måste ju stå staty men jag vet inte, tycker inte att den är speciellt bra. Då tycker jag naturens konstverk i form av ”Elephant trunk” är mycket finare. Jättebra bild du tagit på den med det mäktiga havet i bakgrunden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi gillar samma 🙂 Ronaldo statyn är varken imponerande eller snygg.. men han hör ju till Madeira så han får vara med ändå. Kanske dags att göra ett inlägg med opublicerad konst från Madeira då?

 4. Profilbild för Ingrid

  Så många fina exempel på offentlig konst i Funchal.
  ”Fallen angel” tycker jag ser lite skrämmande och otäck ut.
  Trevlig fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Och detta är ändå bara ett axplock 🙂 Finns hur mycket som helst. Ja, ängeln är lite otäck. Enormt stor är den dessutom.

 5. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag märker att fisken har blivit lite uppdaterad och det är bra. Den har stått där i flera år redan och väder, vind och all yttre påverkan gjorde att den nästan såg ut som en sopa ett tag. Jag gillar fisken och tanken bakom att göra nytt av gammalt. Återbruk när det är som bäst. Jag har också för mig att tidigare hade mycket av det återvunna plockats ur havet, sopor som fiskebåtarna fick på sina nät och trålar.
  Dörrarna i gamla stan är toppenfina. De blir också uppdaterade nu och då, nya tillkommer, gamla försvinner under nya målningar. En levande konst minsann.
  Snabelagaven är verkligen något man lägger märke till redan när man kör från flygfältet. En härlig växt som ödlorna älskar att hålla till i.
  Ha det gott ni båda!
  Kram, pst, tack för länken 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra den fixats till. Kan tänka mig sol och värme snabbt bleker skräpet det är byggt av. Älskar också återbruk. Fantastiskt med dörrarna i gamla stan tycker jag. Snabeln syns lång väg, kul att ödlorna gillar dem! Kram

 6. Profilbild för Marianne

  Det är häftigt med konst som är gjord av skräp, det väcker (förhoppningsvis) tankar hos betraktaren. Fisken är verkligen en fantasifull ”skräphög”. Projektet i gamla stan, det finns mycket att beundra och även bland mina foton finns det en del härifrån. Ronaldo är väl ett måste, men han väcker inga direkta känslor hos mej, mer än vilken staty som helst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med ang. Ronaldo. Men han hör till, är ju väldigt stor på Madeira. Fotboll är inget för mig alls, och hade nog inte fotograferat en fotbollsspelare i något annat sammanhang, men här hamnade han ändå i bloggen, så han väcker bevisligen mer hos mig än vad ex. Brolin gör. 🙂

 7. Profilbild för Tove toviska

  Anna, tusen tack för denna ”utställningen”. Leve konsten och leve fotografen som fångar -👏
  Go fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Tove! Kul du gillade 🙂 Detsamma!

 8. Profilbild för Lillan Kind

  Så roligt med ett inlägg om konst. De målade dörrararna i gamla stan tycker jag om., och särskilt den som ser ut som kakel. Statyer av olika personer brukar jag sällan känna något för, och så ej heller för Ronaldos staty även om den är fin. Men hursomhelst gillar jag konst som jag kan se vad den föreställer😊

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar den med kakel-look också bäst. Nä Ronaldo var inte nåt speciellt, men tyckte han ändå hörde hemma i det här inlägget. Och lite befriande att lägga ut en suddig med 🙂

 9. Profilbild för Jossu

  Dom målade dörrarna i gamla stan är helt underbara. Jag strosade längs dom gatorna många gånger när jag besökte Madeira och varje gång hittade jag något nytt. Nu när jag läst ditt inlägg, och tidigare när jag läste Karins, så insåg jag att det ju är hur många dörrar som helst som jag har missat under mina promenader.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är de helt fantastiska, vi såg inte heller alla, de är ju så många och dessutom varierar motiven.

 10. Profilbild för Jag

  Fisken är ju fantastisk, så häftig! Den fallne ängeln känner jag igen men vet inte varifrån. Vilket konstprojekt detta med dörrarna, jag trodde först att det var vanligt folk som hade prytt sina dörrar på olika sätt. Väl dokumenterat med snygga foton, härligt konstinlägg, kul avslutning!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om du gillar fisken så kolla in annan konst av Bordalo II han har massa såna konstverk i hela världen. Den fallne ängeln påminner mig om Jesus på korset.. Och dörrarna är ljuvliga tycker jag, fantastisk projekt. Tack!

   1. Profilbild för Jag

    Den fallne ängeln finns ju i olika varianter, bland annat i Madrid, tror jag mig minnas. Men just den här… jag undrar om jag inte har sett den på något bokomslag. Ska kolla in Bordalo II:s konst!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jaha, det visste jag inte 🙂 Hoppas du gillar Bordalo IIs konst när du ser fler verk.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
10°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 9°C
26°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.