Fem personliga frågor

På söndagarna brukar jag försöka få till ett inlägg med reflektioner av något slag. Men den här söndagen blev det inte så, utan väljer att istället svara på Elisamatildas fredagsfrågor idag.

Tycker dessa frågor var intressanta, de krävde lite eftertanke och det är ju aldrig fel att låta hjärnan jobba lite.

1. Vem av Astrid Lindgrens karaktärer är din favorit?

Jag har alltid gillat Emil. Inte för att jag känner igen mig i honom, utan för att hans sätt att vara tilltalade mig. Jag tyckte han var modig som vågade vara sig själv och göra det som föll honom in.

Finns faktiskt mycket jag inte läst av Astrid Lindgren. Däremot har jag läst om Astrid och hennes uppväxt och den är minst lika, eller mer, fängslande som hennes berättelser.

2. Om du kunde åka tillbaka i tiden, var skulle du åka då?

Här hade jag svårt att bestämma mig. Den första tanken var mitt första barns födelse, för det var en så enormt stark upplevelse. Den skulle jag gärna uppleva igen. Men sen tänkte jag att det även innebär att uppleva förlossningen igen och det är jag mindre sugen på.

Nyfiken som jag är så skulle jag vilja resa tillbaka till något jag inte själv upplevt. Och med tanke på att jag nu bor i Portugal så skulle jag nog välja 25 april 1974, dagen då diktaturen föll i och med nejlikerevolutionen. Vilken glädje det måste varit! Det hade jag gärna upplevt.

3. Vilket var ditt första jobb?

Det allra första jobbet jag hade var som bud på en resebyrå i Göteborg. Jag tog mig runt i stan och levererade biljetter till företag. Ibland skickades det med budfirmor också, men jag var ju väldigt mycket billigare. Vet att jag tjänade SEK 3000,- den sommaren, tror det var 1980, Mamma jobbade där och fixade jobbet som bara varade en sommar.

Det första heltidsjobbet jag hade var på en importfirma där jag var kontorist, skickade bland annat telex och arkiverade minns jag.

4. Om utomjordingar landade på jorden, vem skulle du rekommendera dem att prata med?

Jag skulle vilja att de pratade med någon som var bra på att bygga relationer. Någon som skulle göra så att vi båda parter kunde lära av varandra. Och det vore bra om den personen hade kunskapens makt och dessutom ett stort nätverk att ta hjälp ifrån. Kanske Michelle Obama. Eller kanske Oprah. En kvinna i alla fall och det finns säkert många att välja bland, men jag kommer inte på några andra på rak arm.

5. Om du var tvungen att äta en krita, vilken färg skulle du välja?

Om jag var tvungen att äta en krita… ja det var en intressant frågeställning. Påverkar färgen effekten av kritan? Skulle jag anta en ton av den färgen i min personlighet eller utseende? Eller är det bara en färg jag tycker om som skulle göra upplevelsen trevligare? Eller kanske färgen symboliserar smaken på kritan?

Jag väljer att gå på det sista, och då väljer jag svart. För jag skulle gärna äta en lakritskrita!

Alla bilder är gamla bilder på våra nejlikor

Publicerat:

i:

30 svar till ”Fem personliga frågor”

 1. Profilbild för Znogge

  Astrid Lindgrens böcker innehåller många intressanta karaktärer och jag tycker ett utmärkande drag för barnen är att de är starka, modiga men snälla. Några exempel är Pippi Långstrump, Emil och Kajsa Kavat. Hennes eget liv var intressant och inte alltid helt lätt.

  Om en utomjording landade tror jag också det vore bra att den talade med en kvinna. Generellt tror jag att världen skulle må bättre av fler kvinnliga ledare som är bra på att bygga relationer och inte bara har makt för sina ögon.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja du har rätt, Pippi har jag också gillat, men kanske hon kändes lite för overklig för att tilltala mig lika mycket som Emil. Håller med dig om kvinnor som världens ledare, hade nog sett annorlunda ut då.

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  England skulle jag vilja besöka lite olika tider, möta författare för hundra och tvåhundra år sedan. Jag ville också uppleva känslan efter födelsen igen, en stark orsak till att det blev fyra barn 🙂 Och nu har vi sex barnbarn, från ett år till fjorton, alla flickor, härligt! Träffade fjortonåringen igår, tittade på bilder från hennes tre veckors scoutresa till Sydkorea, och en vecka i Åbo, min födelsestad, elevbyte med kommunen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad festligt att alla barnbarn blivit flickor! Jag var på Jamboree när jag var med i scouterna, förstår det var kul att se bilderna från hennes resa till Sydkorea.

 3. Profilbild för LillaSyster

  Astrid, älskade Astrid! Allt hon skrivit är bra på sitt sätt. Har nog läst alla hennes böcker och även en del böcker om henne.
  Lakritskrita låter gott=)
  Ha en fin fin söndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen, älskade Astrid! Önskar dig också en skön söndag, tack!

 4. Profilbild för Mamma C

  Har läst mycket av Astrid Lindgren själv och till våra barn. Kajsa Kavat är en bok som bitit sig fast hos mig. Den läste min mamma för mig när jag var liten. Och sedan läste jag den för våra barn. Kajsa Kavat var ett hittebarn som en äldre dam tog hand om. Som sedan Kajsa Kavat kallar för mormor. Kommer ihåg att jag kunde (kan) bönen hon läste varje kväll innan hon skulle lägga sig.
  Lakritskritor är gott.
  Ha en fin söndag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan inte minnas att jag läst Kajsa Kavat. Ska nog ta och läsa den då 🙂 Detsamma Carin!

 5. Profilbild för Anette

  Min pappa läste Pippi Långstrump för mig och min bror när vi var små. Vi gick också på bio och såg Pippi på rymmen och Pippi på de sju haven. Jag var ett riktigt Pippi-fan.
  Våra barn har hört, läst och sett allt av Pippi.
  Vilka böcker och berättelser, oslagbart.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst har jag sett allt med Pippi också. För att en film/bok ska sätta sig ordentligt krävs det att jag kan relaterad. Pippi var liksom ouppnåelig och overklig, så även berättelserna lockade mig så var Emil bättre enligt mig.

 6. Profilbild för Marianne

  Jag tycker det var svåra frågor denna veckan, jag gillar ditt sista svar, en lakritsråtta!
  Önskar dej en fin söndag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det krävdes lite tankeverksamhet. Detsamma, kram!

 7. Profilbild för Emma Ek

  Svåra frågor ju…^^ Håller med om att eventuella utomjordingar borde prata med en kvinna. Då borde det inte bli krig det första som sker i alla fall…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var svåra frågor. Eller hur!

 8. Profilbild för Micke

  Mitt val föll också på Emil, tätt följt av Jonathan i Bröderna lejonhjärta.
  Antar att det kommer sig av skådespelarna runt om och att jag alltid gillat hantverk, han snidade ju till en del fina saker där i snickarboden. 😉

  Tror nog utomjordingarna skulle rekognosera lite först och inse att vi är en korkad planet varpå de åkt hem igen. 😉

  Ha det fint nu denna söndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bröderna Lejonhjärta är en himla fin bok. Hahaha, ja så kan det ju bli med utomjordingarna också. Önskar dig en bra start på veckan imorgon.

 9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Trevligt att få veta lite mer om dig genom dessa frågor. Bra frågor över lag men den sista, om kritan, förstår jag inte riktigt syftet med. Kanske var syftet helt enkelt bara att ställa till lite kaos i hjärnan 😀 Men du kom på ett väldigt bra svar 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstod inte heller den med kritan, men du är nog nåt på spåren där med din gissning.

 10. Profilbild för Susjos

  Spännande att läsa dina svar. Å få uppleva diktaturens fall är man ju gärna med om, fina nejlikor!
  Minns när jag flyttade ner till Stockholm 1979 så fick jag en lön som sjukvårdsbiträde på långvården som låg runt 3500kr, det har hänt en del sen dess!
  Lakritskritor, mums 😉
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har hänt en hel del verkligen. Detsamma!

 11. Profilbild för Ingrid

  Jag valde ju rosa krita, men du har nog rätt – en svart passar bättre!
  Ha en fin söndagskväll!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Rosa kanske smakar smultron? Detsamma!

 12. Profilbild för Madde

  Emil är en fantastisk liten kille han med. Sen att allt bara blir fel kan han ju inte hjälpa. Vill ju bara vara snäll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tyckte om Emilböckerna och filmerna.

 13. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Emil i Lönneberga, han sitter han, även hos mig. Ja, nog blev det en svart krita alltid med vitt sött på…
  Utan vidare. Roliga frågor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Berättelserna om Emil sitter fast mer än de andra figurerna. Mums för laktriskrita!

 14. Profilbild för Tove

  Ibland får jag ”tag i mer än det du skriver”. Det finns ju som ett budskap mellan och i orden och i bilderna. Det handlar nog om reflektionerna och tankar om livet som pågår för var och en av oss på det sätt vi har det och tar det – som läsaren jag kan ta med mig vidare i min vardag 🙂

  Tack Anna för det!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint Tove, glad att mina ord och svar kan följa med dig.

 15. Profilbild för Anni

  Snacka om frågor som får en att tänka till! Och bli sugen på att läsa om Astrids böcker. Jag har flera favoriter där, men har aldrig läst Bröderna Lejonhjärta. Mio min Mio läste jag sju gånger, sedan fick jag boken (den första var lånebok från biblioteket) och läste den sju gånger till. Sägs det. Den har ju många likheter med Sagan om ringen och skrevs samtidigt – man undrar om Tolkien och Astrid kände till varandras verk?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen annorlunda frågor, det är kul! Har inte läst Mio min Mio, och Sagan om ringen har jag sett på film, men inte läst. Inte min typ av underhållning 🙂 Det vore ju kul om de kände till varandras verk 🙂

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.