Vissa saker är mer överraskande än andra när en spenderar mycket tid i ett nytt land. Idag berättar jag om fem saker jag inte visste om Portugal.

Det finns verkligen hur mycket som helst att se, uppleva och göra i det här fantastiska landet. Vi har spenderat 3 månader i Portugal två vintrar, och nu är vi inne på 3:e vintern och tänker inte lämna landet förrän tidigast till våren.

1. Herde vallar kor

Här ses ofta herdar som vallar får, getter och även en och annan åsna. Men att se herden valla sina kossor genom stan var verkligen något helt nytt, som vi fick se i Evora i Alentejo. Bilden visar bara en kossa, men det fanns säkert 30 stycken på gräsmattan intill vägen.

2. Enormt hög luftfuktighet på västkusten

Har berättat om det tidigare, men vill ändå få med det i den här listan ändå. Det är otroligt fuktigt på Västkusten, i alla fall på hösten och vintern. Det var över 90% luftfuktighet trots blå himmel och strålande sol. Handdukarna torkade inte på hela dagen. Är inte samma sak på sydkusten, där är klimatet annorlunda.

3. Att stoppas av polis

Vi har ingen egen erfarenhet av att bli stoppad av polisen på vägen, varken här eller i Sverige. Men vi har sett flera gånger att när en bil stoppas här så sitter poliserna kvar i sin bil, medan den som stoppats får gå till polisbilen. I dessa tider står de utanför på ett betryggande avstånd, kanske det är annorlunda när det inte är några restriktioner. Det var i alla fall något jag reagerade över och kanske jag är färgad av alla amerikanska TV-serier där poliserna alltid uppsöker bilen de stoppat. Hur är det i Sverige undrar jag nu.. har ju inte blivit stoppad där heller.

4. Angivna kvadratmeter i annonser

Huset vi vill ha ska helst inte vara så stort och när vi sökt på ex mindre än 60 kvm så har det knappt funnits något. Men vi lärde oss till slut att om huset har en altan som är under taket så räknas den in i husets kvadratmetrar.

Ett hus med 60 kvm boyta och två altaner á 20 kvm annonseras som 100 kvm hus! Massor av sköna ytor utomhus vill vi ha, så vi avskräcks inte längre av hus som är så ”stora” om vi ser att det finns altaner, vilket det ju oftast gör i alla fall på Alentejo-husen. Det gäller bara att filtrera rätt i alla huslistningar.

5. Olivolja & oliver produceras i Portugal

I min värld var olivträd något som hörde hemma i Italien och i Grekland, olivolja och oliver var alltså varor från medelhavsländerna. Att det skulle finnas i den här omfattningen i Portugal hade jag ingen aning om. Men faktum är att det finns massor av olivträd, både i privata trädgårdar, vildväxande och i produktion. På Vift skrev häromdagen om att de hade besökt en olivproducent i Algarve och gjort provsmakning, väldigt läsvärt och lärorikt. Det vill jag också göra en dag!

Översta bilden visar morgondimma i Costa do Lavos.