Fem saker jag inte visste om Portugal

Vissa saker är mer överraskande än andra när en spenderar mycket tid i ett nytt land. Idag berättar jag om fem saker jag inte visste om Portugal.

Det finns verkligen hur mycket som helst att se, uppleva och göra i det här fantastiska landet. Vi har spenderat 3 månader i Portugal två vintrar, och nu är vi inne på 3:e vintern och tänker inte lämna landet förrän tidigast till våren.

1. Herde vallar kor

Här ses ofta herdar som vallar får, getter och även en och annan åsna. Men att se herden valla sina kossor genom stan var verkligen något helt nytt, som vi fick se i Evora i Alentejo. Bilden visar bara en kossa, men det fanns säkert 30 stycken på gräsmattan intill vägen.

2. Enormt hög luftfuktighet på västkusten

Har berättat om det tidigare, men vill ändå få med det i den här listan ändå. Det är otroligt fuktigt på Västkusten, i alla fall på hösten och vintern. Det var över 90% luftfuktighet trots blå himmel och strålande sol. Handdukarna torkade inte på hela dagen. Är inte samma sak på sydkusten, där är klimatet annorlunda.

3. Att stoppas av polis

Vi har ingen egen erfarenhet av att bli stoppad av polisen på vägen, varken här eller i Sverige. Men vi har sett flera gånger att när en bil stoppas här så sitter poliserna kvar i sin bil, medan den som stoppats får gå till polisbilen. I dessa tider står de utanför på ett betryggande avstånd, kanske det är annorlunda när det inte är några restriktioner. Det var i alla fall något jag reagerade över och kanske jag är färgad av alla amerikanska TV-serier där poliserna alltid uppsöker bilen de stoppat. Hur är det i Sverige undrar jag nu.. har ju inte blivit stoppad där heller.

4. Angivna kvadratmeter i annonser

Huset vi vill ha ska helst inte vara så stort och när vi sökt på ex mindre än 60 kvm så har det knappt funnits något. Men vi lärde oss till slut att om huset har en altan som är under taket så räknas den in i husets kvadratmetrar.

Ett hus med 60 kvm boyta och två altaner á 20 kvm annonseras som 100 kvm hus! Massor av sköna ytor utomhus vill vi ha, så vi avskräcks inte längre av hus som är så ”stora” om vi ser att det finns altaner, vilket det ju oftast gör i alla fall på Alentejo-husen. Det gäller bara att filtrera rätt i alla huslistningar.

5. Olivolja & oliver produceras i Portugal

I min värld var olivträd något som hörde hemma i Italien och i Grekland, olivolja och oliver var alltså varor från medelhavsländerna. Att det skulle finnas i den här omfattningen i Portugal hade jag ingen aning om. Men faktum är att det finns massor av olivträd, både i privata trädgårdar, vildväxande och i produktion. På Vift skrev häromdagen om att de hade besökt en olivproducent i Algarve och gjort provsmakning, väldigt läsvärt och lärorikt. Det vill jag också göra en dag!

Översta bilden visar morgondimma i Costa do Lavos.

Publicerat:

i:

,

6 svar till ”Fem saker jag inte visste om Portugal”

 1. Profilbild för Cathinka - På vift

  Älskar dessa bjällror som förgyller mitt morgonkaffe vissa dagar! Tack snälla för fina ord och länk!

  1. Profilbild för Anna

   Jag som ska tacka 🙂

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Olivoljeprovning är spännande. Just nu har vi en olja från Portugal, på köksbänken, som är ljuvlig. Mild och god i smaken och perfekt att droppa på bröd

  1. Profilbild för Anna

   Vad kul att höra!

 3. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Ja en del undrar över hur det är att bli stoppad av polisen. Lite som ett lotteri en köper en massa lotter men vinner sällan. En kör massor med mil i årtionden men blir inte stoppad.
  Jag har dock lyckats att bli stoppad ett antal gånger och lyckan att endast två gånger få vinst/nit lotten (böter) på fyrtiosju år, varav tjugo yrkesmässigt med styckegods och bränsle/ farligt gods (stoppad en gång med tankbilen).
  Alla gånger en blir stoppad i Sverige ska man sitta kvar i bilen, utlandet har jag liten erfarenhet av. Om de vill visa något eller bli visade något säger de till en att kliva ut.
  Hoppas på fortsatt lycka att inte bli stoppad eller få böter.

  1. Profilbild för Anna

   Tack för att du berättade om dina upplevelser. Det är ju lite läskigt om någon skulle vinka in en känner jag. Vi hoppas vi får fortsätta vara utan den erfarenheten!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
34°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.