Fjärilar & ödlor

Lite bilder som vill se dagens ljus, alla fotade i vår trädgård med systemkameran.

Fjärilar

Först ut är den här kompisen som satt i plommonträdet. Eller den gick runt på bladet och gav mig så många olika poser, vilket jag tackar för. Använde stativ och makroobjektivet. Det var mitt på dagen men i skuggan.

Kan vara en Busksnabbvinge, fast den har inte så starka färger. Kanske är en hona eller en ung kompis?

Den här nedanför är troligen en fjäril som heter ”Mindre gullvinge”. Den gillar att hänga i vår gråa helgonört. Men jag kunde inte gå så nära, för då flög den iväg.

Den lilla gråsvarta fjärilen trivs på vår veranda. Så fin mot den vita bakgrunden tycker jag. Är troligen en Blåeldssorgmal (Ethmia bipunctella).

Ödlor

Jag älskar verkligen ödlor. Blir alltid så glad när jag hör det prassla i gräset för då är jag bergsäker på att det är en liten ödla som är i närheten. Vi har massor av ödlor och jag har visat dem förut. Det kommer alltid komma bilder på ödlor här hos mig :).

Först ut bland ödlorna är vår vackra och stora pärlödla. Han bor i röret vid vår port. I röret finns en tjock slang med vatten från huvudkranen till sålådorna. Han är ganska skygg, men ibland är han ute samtidigt som oss!

Sen har vi små ödlor också. murgeckos och sandödlor. Murgeckos bor på taket till vårt hus, visar sig ofta och är inte särskilt rädda. Nedan bilder har jag dock tagit vid tomtens entrémur. En av bilderna visar en ödla med nyutväxt svans, de släpper svansen om de blir stressade och jagade (t.ex. av en katt….).

Sandödlorna lever i rabatterna, de springer mer än de går. Snabba som bara den, älskar att njuta i solen men gömmer sig i plantorna när vi närmar oss. Så inte så lätt att få med på närbild.

Det är dessa tre ödlesorter vi får njuta av hela tiden, vore kul om det dök upp någon annan variant också. Oavsett så älskar jag varje ödla jag ser!

Publicerat:

i:

44 svar till ”Fjärilar & ödlor”

 1. Profilbild för en vanlig man

  Fina bilder och bra fångat med kameran.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket!

 2. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Vilket djurliv ni har! Här är det också en del, bl.a. massor av ”roliga” insekter och fåglar – också fjärilar men inga söta ödlor!
  KRAM-och trevlig midsommar- Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har vi verkligen, helt underbart! Fint ni har det också. Detsamma!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Älskar ödlor och salamandrar, så fint med levande trädgård!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är underbart att de väljer att hänga här hos oss.

 4. Profilbild för Kerstin Sjöström

  Åh vilka härliga bilder, macro är riktigt roligt och att fånga insekter på bild extra kul.
  Trevlig midsommar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Detsamma!

 5. Profilbild för Znogge

  Så fina bilder och snyggt fångat! Fjärilar i all ära men det är något speciellt med ödlor. När vi var på Bornholm kom vi väldigt nära en ödla och den släppte svansen. Tänk ändå så smart naturen har ordnat det!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det är verkligen något speciellt med ödlor, håller med! Naturen är magisk 🙂

 6. Profilbild för Sina Farhat
  Sina Farhat

  fint!

 7. Profilbild för Mamma C

  Så fina bilder på fjärilarna och ödlorna.
  Sådana där sandödlor det finns det gott om på allmänningen här.
  Ha en fin och bra torsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, de är så snabba de där sandödlorna, eller så står de helt stilla. Liksom antingen eller 🙂 Snart är torsdagen slut, hoppas du får en fin fredag!

 8. Profilbild för LillaSyster

  Tycker att du har stora ödlor =)
  Roliga leksaker tycker katten. Ha en fin torsdag, här är det blåsigt idag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Pärlödlan är stor, men de andra är inte så stora 🙂 Ja Semlan leker säkert med dem. Här har det fläktat skönt också, ganska så varmt.

 9. Profilbild för Ingrid

  Fina bilder på ödlor och fjärilar. Fjärilar är lite svårfotograferade tycker jag. De sitter ju sällan stilla.
  Ödlor har jag inte sett här på Odvalds, men hemma på Stenstugu finns de. Evas katt släpade in en häromdagen.
  Ha en fin torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja fjärilar är väldigt svårfångade. Så glad att denna hade fullt upp i plommonträdet, dessutom i ögonhöjd så det var ”lättfångat”.

 10. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Häftiga bilder!
  Glad Midsommar!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Detsamma! Kram

 11. Profilbild för Anita Bergglund

  Vilka fina bilder du tagit!! Älskar också ödlor, de är inte bara söta, de är som du skriver otroligt kvicka. Vi har många i olika storlekar som bor på vår tomt här på Cypern och jag blir lika glad varje gång jag ser någon snabbt kuta förbi. De är inte lätta att fånga med kameran vilket inte heller fjärilar är, men du lyckades galant.

  Er Pärlödla hade jag gärna sett hos oss, den är ju hur charmig som helst och den gråsvarta fjärilen, undrar vad det kan vara.

  Visst är det roligt när det är livat på tomten :)) Maken såg en liten baby igelkott här om dagen efter att jag friskt rensat bland några våra pelargoner. Letade länge men fann inte den lilla familjen. För någon månad sen såg jag en sköldpadda i vår pergola. Kackerlackor och gifitga ormar kan jag vara utan, annars gillar jag det mesta.
  Ha en fin fortsatt torsdag. Firar ni Midsommar??

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Vad roligt att ni har flera olika varianter. Ja den är jättefin vår pärlödla, har sett en till i boet, en unge eller hona, vet inte, men mindre i storleken. Vad roligt att ni har lite wildlife hos er också. Vi har inga kackerlackor eller giftiga ormar, det är bra! Nej vi firar inte midsommar. Gör ni?

 12. Profilbild för Anita

  Vilka fina bilder. Den mindre gullvingen pryder sin plats i det gula blomsterhavet. Och ödlor, jag älskar också ödlor. Vi har haft några boende under vår trapp vid altanen och jag har alltid blivit så lycklig när dom visat sig. Men nu är det ett bra tag sedan. Men dom är ju kvicka så det är inte alltid det går att få syn på dom.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Jag har aldrig sett ödlor i Sverige, vad roligt ni haft på altanen, hoppas de kommer tillbaka.

 13. Profilbild för Jossu

  Jag blir också glad av ödlor, oavsett art och storlek. Jag har nog aldrig sett en med nyutväxt svans, men nu har jag det tack vare din blogg. Jättekul och stort tack.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du fick se något nytt hos mig!

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vad kul att få se era fina kompisar ute på tomten. Fantastiskt fina bilder på fjärilar och ödlor. Jag skulle också gärna ha ödlor om jag hade hus och tomt men här finns det nog inte så många…tror jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ödlor gör mig glad, och även dina ord, tack! Verkar som det finns i Sverige i alla fall, men det kanske är längre söderut. De gillar ju värme.

 15. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Undra vad det är som gör att ödlor är så fascinerande. Er pärlödla är ju helt underbar.
  Fjärilar lyckas vi aldrig fotografera i det vilda men nu när vi var ute och tittade på orkidéer lyckades en fjäril flyga rakt in i Lars foto…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske för att de är exotiska för oss? Ja den är så fin pärlödlan, och jag har sett en till i röret, en mindre. Unge eller fru ödla kanske. Fjärilar är verkligen jättesvårt! Vad kul att han fick in en i bilden ändå.

 16. Profilbild för Madde

  riktigt bra bilder du fick till där. Helt klart har du ett bra objektiv och så roligt att se,

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket, det är ett ganska billigt macro, så det är inte något särskilt avancerat objektiv.

 17. Profilbild för Susjos

  Vilka fina bilder! Ödlor är man ju inte så van vid att se här hemma, så det är spännande djur ni har där!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ödlor är underbara tycker jag 🙂

 18. Profilbild för Marianne

  Fjärilar är vackra där de landar på blommor och klipper med sina skimrande vingar, när jag var barn älskade jag att titta på de, den svartvita är jättefin.
  Ödlor är häftiga det fanns gott om någon sort vid gården, ena katten tog in och lekte med de, jag trodde han bet av stjärten, men de kanske släppte de själva? Jag trodde det bara var kopparödlan som gjorde så, nu lärde du mej något nytt, tack för det 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är både fjärilar och ödlor fina djur. Kul att kunna bidra till ökad kunskap 🙂

 19. Profilbild för Jag

  I år har jag nog bara fotat ett par fjärilar, de bara svirrar iväg, kul att se dina fina fjärilsbilder, särskilt makrobilderna. Ödlor är spännande, men jag minns inte när jag senast såg en, tänk att ni har dem hos er så nära. Jättefina bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de bara svirrar förbi, stört omöjligt att plåta tycker jag. Men njuter av dem i farten i stället. Och att den här vandrade omkring på bladet var ju ett lyckokast! Tack!

 20. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jättefina foton! Geckos har vi också, på vår trappa, i vårt förråd, men i övrigt så är det madeiraödlan som finns allra mest. God mat för falkarna…
  Jag är som du älskar ödlor, pratar med varje liten en..är glad för varje jag ser, vilket betyder att jag är glad nästan jämt, haha..de finns ju i mängder här.
  Fjärilar också, hör till favoritfladdret runt våra huvuden.
  Njutbart inlägg, den som tittar ut ur röret är för kul!
  Nu vandrar jag vidare till nästa olästa inlägg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har inte sett några falkar här, så här är ödlorna mat för andra rovdjur, som kattorna 🙂 Ja det blir ett väldigt pratande, tur vi inte har några grannar som ser mig, då hade de säkert trott jag hade något fel i huvudet. Vilket så klart inte spelar någon roll vad de tror, men ja det är nog en lustig syn. Pärlödlan är så fin, synd den inte visar sig ofta.

 21. Profilbild för Anni

  Så fina foton! Jag gillar också både fjärilar och ödlor så du får gärna ösa på med bilder 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det kommer mera, helt säkert. Så småningom!

 22. Profilbild för Matilda

  Vackra bilder! Vilken lyx att få ha alla dessa varelser så nära inpå 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen en lyx! Tack!

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.