Flädersaft

Flädersaft

Ett underbart gott recept som jag fått av svärmor och som jag använder varje sommar när flädern blommar så ljuvligt! Jag gör alltid dubbelsats när jag ändå är igång.

Ingredienser:

  • ca 40 st. blomklasar
  • 3 st. citroner
  • 50 gram citronsyra
  • 2 liter vatten
  • 2 kg socker
  • 2 krm natriumbensoat (jag hoppar över detta – fryser min saft istället för konserverar)

Gör så här:

Skölj blomklasarna och skaka av vattnet ordentligt. Lägg dem i en stor bunke eller kruka.

Borsta citronerna rena i varmt vatten. Skär dem först i klyftor sedan i tunna skivor. Lägg dem och citronsyran i bunken.

Koka upp vatten och socker. Häll det kokett i bunken och rör om. Täck över.

Låt stå svalt i 5 dygn.

Sila saften i en silställning. Tillsätt natriumbensoat (om du vill konservera) utrört i lite av saften. Häll saften i rena kalla flaskor, ända upp till kanten och förslut. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är begränsad.

Eller gör som jag och häll i frysburkar, fyll dem inte hela vägen upp, lämna ca 2 cm. Förslut och frys in.

TIPS! Blev det blommor över? Då kan du frysa in blommorna, men skölj dem ordentligt och låt vattnet rinna av innan du packar ner dem och använd dem sedan otinade.

Publicerat:

i:

Translate »