flatlay

Flatlay är inte för mig

Jag berättade att jag var nyfiken på flatlay fotografering och jag har testat lite. Men det är inte en fotograferingsteknik för mig.

Jag trodde det skulle vara kul att kunna skapa kompositionen och hitta teman att fota. Men för att kunna vara kreativ krävs rekvisita. Alltså skulle jag, som inte har särskilt mycket pryttlar, behöva köpa olika bakgrunder och föremål för att få till riktigt bra kompositioner. Och det känns väldigt onödigt.

Dessutom känner jag mig begränsad i att fota bara rakt uppifrån. Jag gillar att beskåda ett motiv från olika vinklar, då jag upplever motivet på helt olika sätt beroende på hur ljuset faller och vilken del av motivet jag väljer att fokusera på.

Nej, flatlay är inte för mig

Jag gillar när det är rent, jag gillar när det inte är för mycket som händer i bilden. Jag är en minimalist, har inte en enda sak hemma som jag inte använder. Alltså inget överflöd av prylar. Så egentligen förstår jag inte varför jag först blev nyfiken på flatlay, som ju bygger på just saker av olika slag. Men det är så jag funkar, jag hugger på nåt, testar och nä, det var inte för mig eller wow, det här gillar jag. Antingen eller.

Krävs inköp

För att jag skulle kunna gå all-in med flatlay skulle jag behöver köra en del inköp. Något jag inte alls är beredd att göra då jag inte riktigt kände mig hemma ändå i den här tekniken.

Det krävs ett bra stativ där kameran kan vinklas neråt. Det har jag, men jag skulle behöva ett annat objektiv för att få med lagom mycket i bilden då avståndet inte är så långt. Eller ett till stativ mer anpassat för den typen av fotografering. Många använder sina telefoner för flatlay men det vill inte jag, jag fotar nästan inget alls med min telefon längre.

Att fota utomhus på altanen i skugga ger ett perfekt ljus, men det blir inte bra då det nästan alltid blåser lite här. Så t.ex. en pappersbakgrund ligger inte still. Och det är ju viktigt att motivet är stilla för att ge den knivskarpa skärpan.

Att fota inomhus kräver extra ljuskällor. Jag har provat med de befintliga lamporna vi har men det räcker inte.

Så, jag släpper flatflay, men är glad jag provat! Vill ändå publicera de bilder jag fått till vid de tre olika fotosessionerna jag haft.

Marmelo

Till inlägget där jag berättade om årets skörd av marmelo ville jag få med en fin flatlay. Men jag blev inte alls nöjd. Ljuset är inte bra, skärpan hamnar fel och min komposition är inte genomtänkt nog.

Första & sista

Det allra första jag gjorde när jag skulle testa flatlay var att lägga ut några detaljer från min fotoutrustning. Använde en bakgrund av brunt inslagspapper.

Den senaste (sista kanske) var blommor som var på väg att ge upp, mot ett svart skrivbordsunderlag.

Nu har jag provat och därmed fått lite kunskap om tekniken så då kan den plockas fram om jag känner att det skulle passa för något motiv. Men jag tänker inte fördjupa mig i detta och inte heller investera i varken ny utrustning eller rekvisita.

Publicerat:

i:

26 svar till ”Flatlay är inte för mig”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Blombilden är fin, men jag håller med dig om att det känns konstigt att köpa in rekvisita för att fotografera. Det är ju inte så att du ska sälja bilderna. Fortsätt du och fota katterna, insekter och andra djur samt allt annat fint du har i dina omgivningar=) Ha en bra måndag. Här är så glashalt att det knappt räckte att lägga i fyrhjulsdriften – så läskigt….. jag vill inte ha vinter, jag vill ha bara ha de tre andra årstiderna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag fortsätter att leka och testa och utvecklas. Nu vet jag hur flatlay funkar. Usch vad obehagligt med sån halka! Kör snyggt!

 2. Profilbild för Tony

  Jag förstår dig i detta du skriver om flatlay, det är kanske inget man gör dagligdags men att kanske nån gång göra något med att visa ens kamerautrustning eller annat som man har som intresse skulle funka. Som jag skrev tidigare tycker jag det är en kul teknik även om jag själv inte pysslat med det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu har jag testat den här tekniken 🙂 Får se om det dyker upp nåt som jag tycker det passar för i framtiden. Nu blir det andra tekniker.

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så bra! Nu har du prövat och insett att det inte var din grej, då är det bara att släppa. Jag har bara gjort något försök, främst med mat men tycker det är jättesvårt att inte få en massa konstiga skuggor och som du säger inte ska man behöva köpa en massa saker för att ta några foton. Det får proffsen göra…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä köpa pryttlar vill jag inte göra. Utrustning till kameran hade ju varit ok, som ett nytt stativ t.ex. men då skulle jag ju verkligen gilla det för att investera i det.

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Alltid lär man sig något nytt, flatlay blir det väl när jag fotar mina böcker 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Livet är roligare när en lär sig nytt tycker jag 🙂

 5. Profilbild för Znogge

  Man kan inte fastna för allt helt enkelt. Nu har du i alla fall testat och vet att det inte är något för dig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis, det är sån jag är och det är jag glad för.

 6. Profilbild för Mamma C

  Man kan inte gilla allt och det är ju onödigt att behöva köpa en massa nya prylar för att man ska få till ett kort.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, det känns ju dumt om det inte är kul 🙂 Kram

 7. Profilbild för Ingrid

  Jag hr aldrig hört talas om Flatlay, men det låter ju på dig som om det inte är någon höjdare.
  Ha en glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är nog många som tycker det är kul, men jag gör det inte 🙂 Detsamma!

 8. Profilbild för Marianne

  Nu har du i alla fall provat och kan ta till det om det skulle passa vid ett särskilt tillfälle.
  När du förs skrev om det, berättade jag ju att jag fotat mina mattallrikar så, men övergav det. Nu när jag tittar på dina bilder tycker jag det ser för tillrättalagt ut, det är förstås meningen att det ska vara så, men personligen vill jag ha liv i foton.
  Önskar dej en fin dag på nya veckan,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så. Ja det är kanske att det är för tillrättalagt som gör att jag inte gillar det heller. Nåja, nu är det provat 🙂 Detsamma! Kram

 9. Profilbild för Ulla

  Njae, flatlay är väl inget jag heller är så förtjust i. Jag har provat några gånger. En gång ställde jag mig på en stol för att få överblick och fota rakt uppifrån. Men, nej, jag föredrar nog det vanliga fotosättet. Men din blomsterkrans blev fin!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du har samma erfarenhet som jag. Nu har jag iaf provat. Och det är ju alltid kul att testa. Tack!

 10. Profilbild för Susjos

  Nu har du provat i alla fall, och som sagt , kanske kul att testa. Jag känner inte alls till flatlay 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis, nu har jag provat. Jag länkar till där jag beskriver om flatlay om du är intresserad av att veta mer 🙂 Men en behöver ju inte kunna allt!

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag tycker att bilderna blev fina men det är ju bara du som vet hur du vill att de ska vara. Jag gillar inte att krångla till det när jag ska fota. Det ska vara enkelt så det här skulle nog inte passa mig heller. Kul i alla fall att du testade och delade med dig av erfarenheten.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag känner också att det ska vara enkelt, eller åtminstone mer spontant än så där. Nu vet jag 🙂 Kram

 12. Profilbild för Susanne

  Om man inte testar så vet man inte vad man gillar eller om det ens är roligt eller om det passar en själv. Helt rätt att prova. Ett härligt sätt att utvecklas på.
  Jag gillar bilderna på Marmelo lite extra. Snyggt och kreativt. Sen fick jag lära mig något nytt. Klickade vidare och läste inlägget om Marmelo. Aldrig hört talas om det. Ser väldigt smarrigt ut 🙂
  Allt gott till dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så är det. Jag gillar att prova mig fram. Kul du klickade dig vidare! Åt en bit paj från frysen igår när R åt sin lussebulle. Det är så ofantligt gott. Detsamma!

 13. Profilbild för Annika

  Kul med fotoinlägg, som du vet gillar jag dina fototekniska inlägg mycket.

  Flatlay, förknippar det mest med matfoto. Har aldrig provat själv med DSLR, men väl med mobilen förstås. OCH då så gott som alltid med mat.
  Det kan bli rätt coolt ändå, och jag tycker du lyckats jättebra med kransen.
  Men nej, aldrig att jag heller skulle skaffa en massa utrustning för att kunna fota flatlay.

  Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag blir glad att du gillar mina inlägg, både vardags och fotoinläggen. Ja visst är flatlay oftast för mat, men även andra teman är vanligt. Men nej, inte för mig. Kram!

Väderprognos

Ourique, PT
11°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.