Vad händer hos oss?

Jag har ju så mycket att blogga om, men glömmer ibland av att berätta om de där små sakerna som händer omkring oss. Så det blir en summering av det idag!

Roger arbetar med området i trädgården som ligger närmast poolen. Hackar sten, murar och så kör han trimmern där det behövs också. Jag gör lite annat.

Bakat

Vi har skördat alla sötpotatisar och ett par blev så stora att jag valde att baka av dem istället. Så det blev två olika bröd. Ett nytt och ett gammalt recept. Det nya receptet är bättre mot blodsockertoppar, men det andra är godare. Nu finns båda varianterna i frysen.

Har gjort en omgång av lussekatter till Roger, många har redan slunkit ner. Han älskar verkligen mina lussekatter, det är roligt. Och de blev riktigt bra i år, inte som förra året.

Jag gör Ernst mandelmassa och till jul är det smak av apelsin i den. Den ska jag snart göra mer av och då rulla i choklad. Nu använde jag en del av första satsen till att göra biskvier.

Jag bakade nämligen äntligen ett recept jag haft i min receptsamling länge. Pepparkaksbiskvier med saffran. De är för söta och jag gillar inte riktigt kombon med pepparkakor och saffran. Men jag äter så klart upp dem, älskar ju saffran, men kommer inte baka dem igen. Däremot har jag nu gjort biskvier för första gången och kan därmed göra andra varianter till frysen framöver. En perfekt kaka för mig som väljer bort gluten.

Rensat ogräs

Nu är ju säsongen här för oss att rensa ogräs. Eller för mig rättare sagt. Tack vare ogräsplast som vi la under gruset i somras så är det mycket lättare för mig att hålla efter ogräset. Åtminstone där plasten ligger. Men jag går ut och rycker 30-60min några gånger i veckan och det funkar rätt okej. Jag har även sprutat ättika på det som växer på infartsvägen. Allt vissnar ju på sommaren, men jag vill ändå hålla efter det nu när allt växer och blir grönt och fint. Dessutom kanske jag tröttar ut växterna om jag rycker upp dem hela tiden.

Fönsterfixat

Vi har myggnät som sitter fast med kardborre på utsidan av fönstren. Och de går lätt sönder när kattassar jagar nattfjärilar och dylikt. Så de behövde bytas ut. Men samtidigt är det inte roligt att sätta upp nya som snart rivs sönder igen.

Därför har vi provat att lägga hönsnät i fönstersmygen och sedan sticka i rosmaringrenar i det. Och det verkar avskräcka Assi (det är mest han som hoppar upp där). Så nu ska jag ta tag i resten av fönstren och göra likadant innan jag monterar de nya myggnäten.

Läst böcker

Har läst två feelgood-böcker av Annika Estassy, men tycker inte de var bra, så skippar hennes andra böcker. Mari Jungstedt har kommit med ny bok i Knutas-serien, så den läser jag just nu. När den är klar ska jag läsa ett par böcker jag har på min lista som utspelar sig i juletid. Det blir mysigt tänker jag.

Blåbärsområde

På ängen planterade vi fem lite större blåbärsbuskar förra året. Nu när det är fräst på hela ängen så har jag ringat in buskarna med större stenar, lagt ogräsduk innanför och runt alla buskarna. Sen på med ett tunt lager grus för att hålla ner duken och därefter ett lager med täckbark. Hoppas det blir lätt att hålla efter där nu, och att blåbären blir lyckliga och ger mig en massa skörd till våren och sommaren!

Utöver dessa fem blåbärsbuskar har jag även 3 i köksträdgården.

Skördat

Utöver sötpotatisen som vi nu skördat klart så är det persilja, koriander och sallad som jag skördar. Vitkål och morötter börjar jag skörda vilken dag som helst också.

Sjuk

Jag säger alltid att jag aldrig blir sjuk. Men nu får jag nog erkänna att jag varit sjuk. Ingen feber. Men hosta och snorig, samt huvudvärk. Orken har så klart påverkats också. Men även om jag tagit det mycket lugnare och ställt in sociala sammanhang så har jag inte varit helt däckad. Det är ju skönt och nu mår jag bättre igen!

36 svar till ”Vad händer hos oss?”

 1. Profilbild för Marianne

  För någon dag sen tänkte jag på vad du pysslar med när du inte fotograferar eller leker med katterna, nu vet jag 🙂 Det finns en del att göra.
  Så roligt med allt jobb ute, jag tror också att du tröttar ut ogräset genom att rensa flitigt.
  Tack för receptet på bröd, det nya ska jag prova vid tillfälle.
  Ha en fin dag
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Är det telepati kanske? Jag skriver ju om lite annat, men tyckte det var en massa som låg och skvalpade och ville inte göra separat inlägg om allt. Härligt när jag kan stilla din nyfikenhet. Fråga gärna annars om det är nåt du funderar på. Kram

 2. Profilbild för Susanne

  Åh Lussebullar <3 Det är så himla gott! Jag har varit på väg länge men sen har det inte blivit av. Kanske ta den en dag den här veckan innan jag börjar jobba igen.
  All er skörd både ser god ut och låter alldeles underbart. Mycket av det lilla jag hade i mina pallkragar blev förstört av alla sniglar som dök upp under regnet. Är sniglar något ni också drabbas av eller har ni annat otyg som äter upp er köksträdgård?
  Håller tummarna att du kan skörda en massa blåbär framöver. Det är ju så gott och dessutom galet nyttigt 🙂
  Ha en fin dag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är väldigt gott, men utan gluten är det ingen hit, så Roger får njuta av de jag bakar till honom. Han säger att det känns att de är bakade av kärlek 🙂 Vi snäckor, gräshoppar och larver. Men inget av de äter upp allt. Kålen får jag plocka gröna larver på, annars äter de upp allt i och för sig. Jag äter blåbär varje morgon så det vore ju underbart att kunna äta egenodlade istället. Detsamma!

 3. Profilbild för Hanna Karlsson

  Det börjar bli dags att baka lussekatter men finns nog några kvar i frysen som behöver göras åt först. Hoppas på att ni får mycket blåbär framöver.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har du kvar från förra året? Eller är det årets omgång två som ska göras? Tack, det hoppas jag med.

 4. Profilbild för Anita Åhl
  Anita Åhl

  Härligt och läsa om katter, odling och mer därtill. Nu såg jag att Du använder ättika och då blir jag nyfiken på var Du köper ättikan?
  Min bror har en gård i en liten by utanför Redondo. Han har haft gården i 5 år och flyttade dit permanent i somras då han gick i pension. Jag har sagt till honom att använda ättika till olika saker men han kan inte hitta ättika i affärerna i Redondo eller Evora. Inte på apoteket heller. Var köper du din ättika?
  Njut av vädret Ni har. Här i Stockholm är det en hel del snö och minus grader och mer ska komma.
  Ha en fortsatt bra dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej! Det köper jag på nätet. På sidan länkar under knappen arkiv i menyn så har jag listat en del av de e-butiker jag använder. Där står även vilken jag handlar ättika hos. Vi besökte Redondo och tittade på ett hus där innan vi köpte här. Tack detsamma Anita!

 5. Profilbild för Anita

  Vilket trevligt inlägg om det som händer hos er. Lussebullar bakade jag i söndags. Jättefin bild på era fina katter. Håller tummarna att du får en fin blåbärsskörd. Och så får du fortsätta att krya på dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu blev det något annat, jag gillar ju att variera mitt innehåll och det var verkligen dags för lite annat än fotografering och katter 🙂 Tack det hoppas jag också, äter blåbär varje morgon. Tack!

 6. Profilbild för Anette

  Händelserikt trots lågsäsong? Eller det kanske inte är lågsäsong utan skördetid. Kul att ni odlar så mycket, tom blåbär.
  Har ni några resor planerade? Tänker att det kanske är bra tid att resa runt lite.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har högsäsong 🙂 Lågsäsong är jan/feb samt jul/aug om en tänker på odling och trädgård. Men inga resor inplanerade, vi behöver landa i vår nya situation med pensioner istället för löner. Dessutom har vi kanske några stora investeringar på gång och då vet vi inte vad vi har för kapital att resa för. Så det blir ett stilla år. Men utflykter så klart, men de är alltid spontana.

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så skoj att även få ta del av ert vardagliga liv. Här har det också bakats lussekatter, så gott tycker vi. Sedan ska jag baka ett vitt tunnbröd till jul som tillsammans med ljummen skinka och grov senap är det enda ”måstet” för mig. Härligt med egna blåbär. Vi plockade varken lingon eller blåbär i år men tack och lov finns det ganska gott om det i frysen, så vi klarar oss åtminstone till nästa höst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mums för ett tunnbröd! Kan förstå det är ett måste. Jag bakade alltid speciella tekakor till jul förut, men det blir aldrig längre pga vetemjölet. Härligt med all det guldet i frysen!

 8. Profilbild för Anki

  Det händer mycket hos dig … trevlig läsning! 🙂 Jag bakade mycket förr, men nästan aldrig numer, men kanske blir det något till jul.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi håller igång 🙂 Det är så gott med egenbakat.

 9. Profilbild för Ann

  Alltså, att läsa om att du har rensat ogräs det känns så otroligt härligt när man tittar ut genom fönstret och ser hur snöflingorna virvlar runt i blåsten!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har ju lite omvänt med växtligheten, eller åtminstone en del av den. Glad jag slipper snöflingorna!

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Sötpotatis klarar sig väl ett tag… men ni har väl ganska varmt. Man kan göra chips också 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst gör den det! Den ligger i rumstemperatur och vi kan njuta av den länge.

 11. Profilbild för Ingrid

  Lussekatter måste man och jag har bakat mina i dag och till eftermiddagskaffet ska de provsmakas.
  Ha en fin tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roger är väldigt glada för lussekatterna! Hoppas dina smakade ljuvligt!

 12. Profilbild för Annika

  Du kanske har samma helvetesförkylning som jag hade. HOPPAS inte!
  Men du, din bakverk, gud så gott och jag blir hungrig när jag ser allt det goda. Precis som du så älskar jag saffran. OCH kombon saffran och mandelmassa är oslagbar.

  Vardagsinlägg gillar jag MYCKET!!

  Härligt med allt ni odlar och skördar också.

  Vackra bilder bjuder du på också.
  Kramen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej det var inte så illa. Visst är det gott med egenbakat! Saffran och mandelmassa är bra, men pepparkakskryddorna och den bita chokladen blev lite too much. Jag försöker blanda inläggen. Kram

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Ni verkar absolut inte ha svårt att hitta saker att göra och ni håller helt klart igång. Många förbättringar och en hel del gott blir resultatet. Mums för lussebullar 😀 Jag ska själv baka en sats någon av de närmaste dagarna, med dubbelt så mycket saffran än som anges i recepten. De brukar bli goda och gå åt. Blåbär är gott så jag håller tummarna för att det ska bli en riklig skörd.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Dagarna springer fram! Roger är väldigt glad för lussebullarna. Äter blåbär varje morgon och njuter varje gång. Kram

 14. Profilbild för Mamma C

  Åhh, gud så mycket gott du har bakat.
  Jag måste få till lussebullar eller en krans i år när vi är hemma.
  Inte kul att vara sjuk, men skönt att du inte hade feber. För det räcker ju gott att vara snorig och hostig.
  Ha en bra tisdagskväll.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blev gott! Var inte så illa och hoppas det inte blir värre, känns bra idag.

 15. Profilbild för znogge

  Ni har verkligen fullt upp om dagarna men något annat hade jag inte väntat mig.Lussekatter hör säsongen till och är så goda. Biskvier är en av mina favoriter men märkligt nog bakar jag dem sällan. Får nog bli ändring på det.
  Här är vi också lite snoriga och hostar men ingen feber här heller vilket är skönt. Men visst, man kan känna sig lite seg ändå.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi håller oss sysselsatta 🙂 Berätta gärna om du hittar något bra biskvirecept. Hoppas ni också är helt friska snart.

 16. Profilbild för Veiken

  Du har verkligen fullt upp med era odlingar. Det är otroligt så mycket ni ”får” att skörda. Jag har aldrig hört att man kan baka av sötpotatis. Alltid lär man sig något.
  Jag är kelt värdelös på att baka, så jag tillhör dem som konsumerar! 🤗

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är underbart att odla egen mat. Det är verkligen inte fel att konsumera det andra bakar 🙂

 17. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Men du så mycket gott du gjort! Saffran och då framför allt lussebullar är så otroligt gott! När det gäller böcker så gillar jag Mari Jungstedt’s Malagasviten där handlingen utspelar sig häromkring.
  Var rädd om dej Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Massa godis, men ändå så väldigt mycket mindre än ”förr”. Den står på listan, den serien. Detsamma, kram!

 18. Profilbild för Anni

  Tänk om man skulle prova på att baka biskvier, det har jag faktiskt aldrig gjort. Du inspirerar 🙂
  Skönt att du blivit av med förkylningen. Just huvudvärk är så energikrävande, tycker jag. Hur är det med covid i Portugal just nu? Här florerar den för fullt och jag hörde att det även gäller inom skidsporten som ju är i full gång.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var faktiskt inte så svårt. Det gäller att låta chokladen svalna men fortfarande vara rinnig innan man doppar ner biskvierna. Jag använde en vass kniv som jag tryckte i biskvien när jag doppade. Funkade fint! Lycka till om du bakar! Covid finns här också, har inte läst några rapporter om det. Däremot är det en del om fortsatta vaccinationer. Nu är jag fullt återställd, så det är skönt!

Väderprognos

Ourique, PT
11°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.