Våra avgångspresenter från vårt företag

Jag har ju berättat att vi går i förtidspension nu och att vi köpt oss avgångspresenter från företaget. Idag får du veta vad det blev!

Jag hade en skattefråga som jag googlade om och då fick jag fram annan information jag inte letat efter. Men som så klart var väldigt glädjande. Och det är att när en person som arbetat 6 år i företaget slutar sin tjänst så kan företaget bekosta en avgångspresent till ett värde av SEK 15 000,- 

För oss två blir det alltså totalt SEK 30 000,- Och den summan var det ungefär som det var kvar i företaget som skulle tas ut i en sista lön till oss. Men då valde vi att istället för att ta den lönen (och betala sociala avgifter och källskatt) att köpa oss lite lyx.

Våra avgångspresenter

Funderade på att köpa presentkort på någon resa eller på IKEA (jag vill byta ut vår soffa i framtiden). Dyra viner och vinprovningar hade vi också på förslagslistan. Även ytterligare ett objektiv fanns med bland förslagen. Men de där alternativen föll bort eftersom vi inte vet när och vart nästa resa ska gå och viner behöver inte vara dyra för att vara goda. Och vår soffa duger i några år till och vi kanske inte alls vill köpa den på IKEA när det är dags. Dessutom har jag fullt upp med att lära mig de objektiven jag har just nu.

Så vi valde istället saker som vi inte själva skulle välja att lägga pengar på. Inte nu i alla fall.

Kaffemaskin

Det spontana inköpet i Algarve jag tidigare hintat om var en kaffemaskin som gör espresso och skummar mjölk. Det blir så himla gott kaffe och att få den krämiga mjölken gör det extra smarrigt. Vi har inte ens pratat om att köpa en sån här maskin. Så det var väldigt spontant. En DeLonghi La Specialista Prestigio står nu i köket och glänser.

Och vi är nöjda. Det är jättegott. Men inte så enkelt. Det kräver träning för att få till rätta cremen på mjölken och rätta styrkan i kaffet. Roger är den som lär sig och utvecklas varje dag. Att göra en enkel espresso är lätt, det kan jag med! Men oj vad det går åt kaffebönor! Så vi har även köpt oss några kg kaffebönor som är inkluderat i avgångspresenten.

Fotokurser

Jag har gått många av Moderskeppets fotokurser under det här året. Vill inte förnya det då jag plöjt igenom det mesta. Däremot så ville jag prova ett annat medlemsskap där det också finns massor av kurser. Jag tänkte jag skulle vänta lite med det, men nu kom ju tillfället att låta företaget betala för det. Så jag har löst ett års medlemskap på Kelby One.

Det kommer nya kurser varje vecka och jag har hittills suttit i kanske 6-8 timmar och kollat på filmer. Och lärt mig mer om fotografering!

Skrivare

Det var många år sedan vi ägde en skrivare. Och här i vår by fungerar det utmärkt att mejla till Juntan så skriver de ut. Kostar €0,2 per utskrift. Så en skrivare för pappersutskrifter är inte det jag fokuserat på. Även om denna maskin klarar det utmärkt också.

Nej, jag har köpt en fotoskrivare, en Epson Expression Photo HD XP-15000. Jag kan med denna skriva ut mina egna bilder på fotopapper, i både små och ganska stora (A3) format.

En skrivare fyller faktiskt en viktigt funktion i sin egen utveckling. Bilden blir något helt annat i utskrivet format. Jag kan lära mig ännu mer om fotograferandet (och definitivt om utskriftsteknik) om jag ser bilderna på papper. Jag har märkt det när jag skickat in bilder för utskrift till tavlor och vykort.

Eftersom utskrifter är dyrt så var det här inte något jag alls hade tänkt att investera i nu. Toners kostar ganska mycket också så jag har inkluderat både toner och några olika pappersvarianter i avskedsgåvan.

Och nu har jag satt upp några av de bilder jag tycker är bra på garderobsdörrarna i mitt kreativa rum. Och jag inser att jag inte gillar dem lika mycket när jag ser dem utskrivna! Lärorikt verkligen!

Avgångspresenter

Det känns lite konstigt att köpa saker bara för att göra av med pengarna vi hade tillgodo. Att fundera över vad jag behöver. För jag behöver inget materiellt. Men eftersom vi valde den här vägen och inte ville ha kvar ett kapital vid försäljningen så var jag ”tvungen”. Kändes också korkat att inte utnyttja förmånen och möjligheten.

Samtidigt så är det ju lite av grejen med presenter, att få sånt vi själva inte skulle välja att lägga pengar på. Och det är verkligen såna gåvor vi gett oss!

Tack VimleWebb för fina gåvor!.

Översta bilden är ett foto på kartongen som kaffemaskinen låg i. Kartongen är numera leksak till katterna.

Publicerat:

i:

42 svar till ”Våra avgångspresenter från vårt företag”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Jag tycker att ni valt bra gåvor till er =)
  (Mycket roligare än att ge pengarna till Ikea)
  Ni är värda att starta dagen med lyxigt kaffe varje dag.
  Ha en bra onsdag 5cm nysnö och köldgraderna ligger kvar på -10
  Burr, burr, burr

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns bra, har redan använt allihop flitigt så det var nog vettiga val. Tack, finkaffe är gott! Usch, jag lider verkligen med dig!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Det var ju trevlig överraskning, köper man något man behöver och har glädje av så är det ju bra. Skrivare har vi inte haft på flera år, försöker leva mer papperslöst 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har ju glädje av det vi köpt. Skulle gärna leva papperslöst, men det går inte alltid då t.ex. pensionförsäkringsbolag i Sverige kräver papperspåskrifter! Men vad gäller bilder är det ju som sagt en del i utvecklingen men också roligt att kunna njuta av bilderna som tavlor.

 3. Profilbild för Helena
  Helena

  Tror ni behöver få hembesök av mig och Erik. Jag har jobbat en hel del med kaffe och Erik är jättenörd när det kommer till det svarta guldet. Han hade en jättefin (och dyr) kaffemaskin tidigare. Men den sålde han i samband med att han seglade iväg. Opraktiskt, strömkrävande och skrymmande. Idag snudd på ångrar han sig att han sålde den. I vart fall saknar han sin kaffemaskin. Så när vi vid tillfälle kan ses och det råkar vara hos er, ska ni fråga honom om han vill ha en dubbel espresso. Tack för fint inlägg. Kram.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, vi behöver definitivt hembesök av er! Saknar våra samtal och avslappnade umgänge. Komsi, så snart ni kan! Kaffet är sekundärt i det sammanhanget men självklart vill vi veta allt ni kan. Kram

 4. Profilbild för Anki

  Grattis till perfekta avskedspresenter … det är ni värda!
  Ha en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Det tycker vi också, detsamma!

 5. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Perfekta avskedsgåvor ni valt. Att kunna välja, inte bara det en behöver utan det en verkligen vill ha. En kaffemaskin står på min önskelista. Det finns många som levererar gott kaffe
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns jättebra! Nu brukar ju vilja och behov gå hand i hand hos mig, men den här gången hittade vi extra kul prylar faktiskt. Kanske tomten kommer med en kaffemaskin till dig! Kram

 6. Profilbild för Znogge

  Vilka bra avskedsgåvor som ni valde. Saker som ni verkligen kommer att få användning av dessutom.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var bra presenter! Och de används faktiskt nästan varje dag.

 7. Profilbild för Mamma C

  Tycker det var bra avskedspresenter som ni valt.
  Vi har en Nespressomaskin som kan skumma mjölken. Vi kallar det finkaffe när vi tar en sådan på kvällen.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi njuter finkaffe 1-2 ggr per dag.. inte kapslar dock utan bönor som mals direkt i maskinen. Lyxigt värre!

 8. Profilbild för Mareijke Hjelm Saari
  Mareijke Hjelm Saari

  Det var väl jättebra presenter. Vad kul att ni kunde göra så. 🥰
  Intressant fundering som dök upp i mig nu. Jag har ju precis också gått i förtidspension från Södertälje kommun och dom förärade mig en 💐 efter 8 år. Men jag var ju sjuk en vecka i covid, som jag fick på jobbet, och kanske nån mer dag som jag har glömt. 😳 Men jag är inte bitter för jag fick ju möjligheten att vara hela vintern i Portugal nu. Det är så härligt att inget kan grumla min tillvaro. Men måste hem och jobba som vikarie i sommar. Och spara ihop till en ny resa. 😎🌴
  Men nog är det väl underligt hur olika det kan vara i den statliga och kommunala sektorn jämfört med den privata.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var roligt! Huvudsaken är ju att du nu gått i förtidspension 🙂

 9. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Ett utmärkt val ! Ingen extra kostnad för löner och en perfekt kaffemaskin istället . En skrivare behövs alltid…Grattis till bra val!

  Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, det blev väldigt bra! Tack! Kram

 10. Profilbild för Anita

  Jag tycker ni valt väldigt bra och spännande presenter till er själva. Medlemsskapet i Kelby One lät spännande. Du kommer säkert att lära dig massor. Grattis till era avskedspresenter!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det finns så mycket att lära sig kring fotografering, så det är ju lyxigt att ha så många kurser att tillgå. När ska jag hinna allt jag vill göra? 🙂

 11. Profilbild för Annika

  Ja, vilka bra val ni gjort. Och du, bilden du har idag är ju bara bortom cool. Vilken härlig och BRA bild du tagit.
  Moderskeppet alltså, tog också en kurs där då min DSLR var ny. Kelby One låter verkligen bra.
  Gillar era avgångspresenter.
  Kramar från mig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du är för gullig, den bilden är ett foto på kartongen.. glömde skriva det, lägger genast till det. Blir rörd över att du tror jag kan ta så bra bilder! Tack och kram!

   1. Profilbild för Annika

    AHHH, hahaha … OK. I see … tänkte att det kanske kommer en ”tutorial” snart.
    😀

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Hihi, Här kommer den: Släpp koppen full med kaffe och var snabb med kameran. Sen städar du resten av dagen 🙂

 12. Profilbild för Paula Merio

  Även om du inte planerat inköpen och önskemålen på förhand så gjorde ni ju väldigt kloka val, och jag har inga betänkligheter att det är sånt som är både till nytta och glädje. Jag har gått ett par grundkurser hos Moderskeppet för säkert tiotalet år sedan, mycket nyttigt. Nu kör jag bara på, har inga ambitioner längre och inte så stort intresse. Kaffemaskin är lite lyxigt men om jag förstår det rätt mycket vanligt i hemmen nuförtiden. Jag är väl snart den enda som fortfarande dricker vanligt bryggkaffe så min smak är rätt simpel. Njut av den lyx ni med gott samvete nu kan unna er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi älskar vanligt bryggkaffe! Därför vi inte funderat på en maskin heller förut. Hade faktiskt inte köpt en om det inte var så här, för det är för mkt pengar på en sån grej tycker vi. Men så här var det ju bra! Vi njuter, jag lovar.

 13. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vilka bra gåvor ni valde, sådant som ni villhöver!
  Själva längtar vi inte efter kaffemaskin eftersom espresso är något vi till nöds kan tvinga i oss, medan en skrivare är guld värd även om vi periodvis är dåliga på att använda den. Det är inget billigt nöje att skriva ut bilder och lite trixigt innan man hamnar rätt i ICN profiler och alla inställningar, men kul är det. En del blir bra och annat mindre bra när det kommer ut på print men det får vara lite ”trial and error”.
  Kelbys kurser hade jag aldrig hört talas om men det låter intressant. Här har vi haft prenumeration på Moderskeppet i många år så därför har vi ett jättebra pris på det så det får fortsätta så…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp villhöver är ett passande ord i det här sammanhanget. Jag tycker jag lärt mig mycket hos Kelby redan så det blir nog bra. Ska lära mig mer om utskriftsteknikerna också. Försöker skriva ut en gång i veckan i alla fall så tonerna inte torkar.

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Självklart skulle ni ta vara på presenten och köpa saker som ger er guldkant i tillvaron. Vad fint att spontanköpet av kaffemaskin blev så bra och att kaffet smakar så gott. Fotokurser är ju något som verkligen ger dig mervärde så även det blev ett perfekt presentval. Fotoskrivaren kan användas till andra utskrifter och säkert får ni användning av den till mer än fotoutskrifter. Synd att du inte är helt nöjd med utskrifterna men om jag på den korta tid vi följt varandra har lärt känna dig rätt så får du snart ordning på hur du ska få det som du vill 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Allt känns jättebra och visst får jag utskrifterna att bli bättre och bättre. Det är också väldigt fascinerande att jag kan kolla på en bild på datorn och tycka den är bra, men när jag skriver ut den ser jag med helt andra ögon. Du känner mig ganska väl nu 🙂 Kram

 15. Profilbild för Marianne

  Ja men jag håller med, det är ju precis som du tänker, att presentpengar ska gå till saker en inte skulle lägga pengar på i första taget, det brukar jag säga till barnbarnen när de får sina födelsedagspengar, att köp något ”onödigt” som ni inte skulle köpt annars.
  Så det är den kartongen de leker med, sötnosarna!

  Det ser ut som vanligt på WP kommentarsfält nu igen!

  Ha en fin kväll,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den kaffemaskinen gagnade hela familjen 🙂 Detsamma, kram!

 16. Profilbild för Micke

  Ett bra val där tycker jag likt andra här.
  Jag vet inte hur många kaffemaskiner vi har här men det är en hel del, lite variation är ju inte fel.

  Ha nu en fin afton. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har bara en maskin, men det kan göra lite olika saker. Detsamma!

 17. Profilbild för Matilda

  Fint att ni satsade på nystartsgåvor. Kul att du fick en fotokurs som ger glädje under lång tid och nya utmaningar 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns jättebra och gåvorna har vi ju redan njutit av en hel del och vi fortsätter med det.

 18. Profilbild för Veiken

  Självklart ska man ha en pensionspresent och ni löste ju det på allra bästa sätt. Nu kan ni känna er som pensionärer på riktigt, även om det ”bara” är förtidspension.
  Jäklar så mycket energi du har, det räcker ju till fotoutbildning också. Lycka till med alla fina bilder som du tar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi tycker det blev bra till slut även om situationen kändes annorlunda. Tack snälla!

 19. Profilbild för Anni

  Grattis till fina gåvor från ert företag! Jag få väl googla och kolla vad som gäller för handelsbolag, men vi har inte tänkt stänga ned än på länge. Dessutom köper vi t ex skrivare med tillbehör på firman, så om vi ska ge oss något när den dagen kommer får vi nog tänka till. Allt kan ju ändra sig innan man vet ordet av!
  Att brygga kaffe verkar vara en hel vetenskap numera. Tur att jag bara dricker te 😉 Men maken har en espressobryggare som hållit länge nu. En blå. Surprise 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Ja det kan ju vara olika regler på bolagsform, det gäller att veta.. Svårt 🙂 Bra att vara förberedd, så glad om jag kunnat inspirera dig att kolla upp läget innan ni är där. För oss blev det ju lite stressigt.

 20. Profilbild för Susanne

  Låter som alldeles perfekta avskedspresenter. Extra kul att det blev flera och inte ”bara” en soffa från IKEA. Och som du skriver så kanske det inte är soffan från IKEA som lockar när det väl är dags att byta. Kursen låter riktigt spännande och givande. Lycka till 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi tycker det var bra presenter verkligen! Tack!

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
10°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.