flat lay fotografering

Flatlay – en för mig ny fotograferingskonst

Flatlay är en för mig ny variant av fotografering som jag snubblat över. Blev inspirerad och förtjust, så nu håller jag på att leka och lära.

Flatlay är när en fotograferar rakt ovanifrån, i ett fågelperspektiv, mot ett platt underlag. Du har säkert sett bilder som är fotade på det viset, men precis som jag kanske inte ens reflekterat över. Det används ofta t.ex för produktbilder till e-butiker och i sociala medier.

Jag har varken sociala medier eller en e-butik men jag tycker ändå det är ett roligt format och en kul fotograferingskonst som jag vill lära mig mer om. För andra, än så länge odefinierade, ändamål än de vanliga.

Flat lay photography has been a great way for people to get to know the person behind the scenes and the world that they live in.

Doaa Elkady

Jag har i alla fall börjat läsa på och även börjat prova så smått för att få tekniken att sitta, att hitta den bästa platsen med det rätta ljuset och hur kameran ska vara placerad och inställd. När jag landat i tekniken så kan jag släppa loss kreativiteten.

Flatlays möjligheter

En av tjusningarna men också utmaningarna med flatlays är att jag helt själv styr över kompositionen. När jag fotar i naturen t.ex. får jag leta efter bra kompositioner med det som finns tillgängligt. I flatlays skapar jag allt själv. Jag tänker mig att det liksom blir som en tavla, men utan penslar. Ett stilleben. Jag placerar föremål in fotoutrymmet.

I annan fotografering är det viktigt för mig att kanterna är rena, att inget är avhugget på ett omedvetet sätt. Med flatlays är det tvärtom. Så det är ett helt annat tänk när den här typen av fotografering ska göras, och det är ju jättekul! Och som sagt, verkligen utmanande.

Att låta kreativiteten flöda utan hämningar… kan det här vara något för mig? Ja, det märker jag så småningom. Och om det är det så lär jag återkomma med både bilder och beskrivningar.

Jag letar inte efter en stil eller nisch för min fotografering utan jag är bara nyfiken. Jag kanske landar i en favoritfotografering så småningom, eller så fortsätter jag att fota allt möjligt. Det finns inget mål alls med min fotografering, jo, jag ska ha roligt!

Översta bilden är en skärmdump från en sökning på Pinterest på flatlays, för att ge dig en förståelse för vad det handlar om.

Har du fotograferat flatlay?

Publicerat:

i:

42 svar till ”Flatlay – en för mig ny fotograferingskonst”

 1. Profilbild för Tony

  Jag har hört ett annat namn för en hel del år sedan på denna fotograferingstil som jag tyvärr glömt. Jag gillar denna typ av bildstil, jag har sett bilder på folk som lägger ut sin utrustning fotograferat ovanifrån av olika inriktning, typ vildmark, camping, fotoutrustning, m.m.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt, det finns lämpliga motiv som ger en tydlig översikt. Bokstavligt talat 🙂 Roligt är det iaf!

 2. Profilbild för LillaSyster

  Inte medvetet….men när jag fotograferar mat så fotar jag i fågelperspektiv =)
  Idag fick jag ta blyskorna…trodde taket skulle lyfta inatt. Hörde också hur möblerna på trädäcket dansade jenka. Nu jobba =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt, det har jag också gjort mycket med matfotograferingen. Nämen usch med så stark blåst. Ha en bra jobbdag!

 3. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Roligt att fotograferingskonsten utvecklas. När gick en fotokurs (för 40-35 år sen!!) fanns inget sånt här. Då hade vi fullt sjå med att hålla rätt på slutartider och brännvidd och allt vad det nu hette 🥴 Ska bli kul att höra framöver, vad du tycker 😊 Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahaha, ja det är fullt sjå att hålla koll på alla inställningar vid fotograferingen. Det är kul att prova nytt. Kram

 4. Profilbild för Ingrid

  Säkert intressant för den som vill experimentera!
  Trevlig torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det, detsamma!

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  allting verkar ha ett namn… trädgårdsfolk visar gärna dagens skörd på liknande sätt.
  Helena von Zweigbergk har gjort en intressant bok om alla sina ägodelar vid en rensning:

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir tydligt när saker och tings namnges. Visst är skörden något jag tänkt kan vara kul att fota så. Den bokens omslag är ju fotat så.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   hela boken är full av underbara foton

 6. Profilbild för Znogge

  Ja, det har jag utan att veta att det hade ett speciellt namn. Det är väldigt vanligt bland yngre som är aktiva på sociala medier. Vår yngsta dotter är en fena på det skulle jag vilja säga 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja på sociala medier finns det överallt (även om jag inte ser det längre.. )

 7. Profilbild för Anita

  Har ju sett det ofta på bilder men aldrig prövat själv. Och nu fick jag ett namn på det också. Ser fram mot att se dina första Flatlay-bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är kul att lära sig nytt tycker jag!

 8. Profilbild för Marianne

  Det ska bli kul att se dina flatlay-foton, kul att du hittat ännu en ny utmaning i fotograferandet.
  Så fotade jag mat tidigare, men sen tyckte jag det såg ”dött” kantigt och konstigt ut så jag återgick till det ”vanliga”
  ja, jag är väl rätt omodern då 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Äsch då, det är nog jag som är omodern eftersom det har fotats flatlays i flera år, det är jag som är sen på bollen 🙂

 9. Profilbild för Mamma C

  Aaaahaaaaa, visste inte att det hette något särskilt när man fotade ovanifrån.
  Jag brukar ofta stå på en stol eller pall och fota matbordet.
  Då får vi snart se din första flatlaysbild.
  Ha en fin dag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så, du gör med andra ord flatlays hela tiden 🙂 Det dröjer nog lite till, har för dåligt ljus eller för mycket blåst (står gärna utomhus).

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Visste inte att det hette ”flatlay” men nu har jag lärt mig något nytt!
  Tycker ibland det är svårt att fotografera uppifrån beroende på hur ljuset kommer.
  Ska bli kul att se och inspireras av dina foton.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis, ljuset är den stora utmaningen här! Jag hoppas jag får till något bra 🙂

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Hahaha, jo jag har nog fotat flatlay utan att ha en aning om att det är det jag har gjort 😀 T ex om jag vill fota en maträtt eller något annat som är svårt att få en lutning på. Men kanske har jag då haft en liten vinkling på kameran och då kanske det inte är just flatlay. Det är nog okunskapen och brist på ork och vilja att lära mig mer som gör att jag aldrig blir en bättre fotograf. Jag beundrar dig och alla som verkligen vill ta reda på och sätta er in i detaljerna kring det ni gör. Det vi har gemensamt är att det ska vara kul och för mig innebär det också att det ska vara lätt. Det ska bli kul att få följa dig när du lär dig mer men jag förblir nog kvar i okunskapens och kanske oförmågans träsk 😀 Ha så kul medan du förkovrar dig inom det här området 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Många som fotar mat så här. Det viktigaste är att det är kul. Så länge jag har suget att lära mig så är jag glad att jag hittar områden att göra det på.

 12. Profilbild för LillaSyster

  Svar: vi delar med oss och
  äter dem som godis, tycker att de är godast naturella.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag med! Men jag hade för mycket en gång när jag fått av en vän och frös ner dem till slut, sen tog jag fram dem och hade i smoothies, det var också gott.

 13. Profilbild för Micke

  Är ju roligt och intressant att sätta sig in i något nytt, utveckla sitt fotograferande.
  Så borde väl alla som har fotografering som intresse göra, men som jag så blir det mest mobilen man fotar med.

  Bra där!!

  Ha en fin eftermiddag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag älskar att lära mig nya saker. Tack!

 14. Profilbild för Barbro

  Älskar´t !
  Förr när jag var mer kreativ och mer ”inne i” fotograferandet så fotograferade jag ibland på det sättet. Jo faktiskt så kan det hända än idag. . .
  Varje gång jag ser sådana bilder så tycker jag att det är kul och vissa fotograferar har ju drivit det till fulländning.
  Kul grej!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är kul att lära sig nytt och utveckla. Finns ju flera områden som det här går att använda.

 15. Profilbild för Matilda

  Kul projekt och utmaning – ska bli spännande att se vad du trollar fram!
  Jag känner igen stilen på fotona, men aldrig hört namnet

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det tycker jag med är spännande 🙂

 16. Profilbild för Susjos

  Jag har visst gjort det utan att veta att det finns ett namn för det! Snygga bilder du visar upp.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju inte så noga med namnet, kul med fototekniken tycker jag. Tack!

 17. Profilbild för Solan
  Solan

  Det mesta går igen. ”Flygbilder ” kallade vi dem för. Trendigt när det gällde matbilder under en tid.
  Flera kattbilder åt folket! 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jaha, flygbilder trodde jag var det som idag kallas drönarbilder. På lite längre avstånd. Men då har jag lärt mig något nytt idag med, tack!

   1. Profilbild för Solan
    Solan

    Drönare fanns inte när begreppet flygbilder myntades…
    Så gammal är jag! 🤣

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Precis, det var så jag menade att flygbilder är drönarbilder, medan flatlay är något annat 🙂 Men jag vet ju inte vad det kallades innan det blev flatlay.

 18. Profilbild för Jag

  Jag brukar kalla det för helikoptervy, när jag fotar rakt uppifrån. Kollade nu, har inte ens hört talas om flat lay eller flatlay, men det verkar som om det ska vara en plan yta under, då räknas inte det jag fotograferar uppifrån i min zinkbalja, eller kanske, det är ju en vattenyta. Men jag är allergisk mot att allt ska ha engelska namn….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju just det där med platt bakgrund som är grejen. Egentligen spelar det väl ingen roll vad de heter, det är mest för inspiration att tänka lite annorlunda som jag tycker är kul.

   1. Profilbild för Jag

    Men är det annorlunda? Jag tänkte när jag en gång för länge sen visade en sån bild att det var lite utan finess, bara rakt uppifrån, men det är kanske det man får tips om när man kollar såna bilder.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Det är bland anant det jag vill utforska, om jag kan hitta djup och intresse även för bilder med platt bakgrund.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.