Föra kassabok är ännu roligare nu

Jag bokför alla våra utgifter och intäkter, jag för kassabok helt enkelt, och har gjort det i många år. Men jag gör det digitalt, inte som mormor som satt och knåpade ner varje siffra med penna och papper.

Främsta anledningen till att jag för kassabok är att det ger mig kunskap om vilka utgifter vi väljer. Den kunskapen är underlag för många beslut vi tar. Och är anledningen att vi dels kan gå i förtidspension och att vi bor här i Portugal. Så det leder mig in på rätt vägar.

Tidigare, under flera år, har jag använt appen TripCoin för de rörliga utgifterna och sedan har jag haft ett Numbers-dokument (Apples motsvarighet till Excel) där jag fört in månadens summor i olika kategorier. I det dokumentet har jag även samlat utgifter som är återkommande, typ bankkostnader, försäkringar etc, så allt är samlat i samma dokument. Varje år har en egen flik, så det är ett maffigt dokument med data ända från 2001.

I TripCoin så har varje månad varit som en resa, för det är så deras app är byggd. Den är tänkt att användas för resor. Det har funkat men efter många år så har jag nu väldigt många ”resor” att bläddra mig igenom. Så när Anette och Göran var här så berättade hon vad hon använder, appen Fast Budget, och jag blev inspirerad att byta. Det blev dock inte samma som hon använder, för den finns inte tillgänglig på Apple i Portugal.

Anettes till vänster och min till höger

WalletApp

Lite vilseledande att den nya appen heter samma som Apples Wallet, där en samlar tågbiljetter etc. Men, i min telefon heter den appen Plånbok och har en helt annan ikon. Så. Inga problem.

Den här kassaboksappen är uppbyggd per konto, inte per resa eller månad. Så jag har lagt in våra konton vi har på de olika bankerna samt kontantkonton och sedan bokför jag uttag och insättningar under respektive konto. Revolut-kontot har jag dessutom kopplat till banken så där sker transaktionerna automatiskt, jag behöver bara kategorisera dem rätt. Utmärkt, men det funkar inte med den svenska banken och inte heller med BPI som är banken vi har här i Portugal.

Den stora skillnaden är nu att jag direkt i Wallet appen ser saldona på alla konton, i en tydlig översikt. Det blir ju också mer noggrant bokfört eftersom det inte är någon risk jag glömmer något, för då stämmer ju inte saldot.

Varje månad fortsätter jag att göra den manuella registreringen med totalsummor för månaden i numbers dokumentet. Vill inte sluta med det, det är spännande att gå tillbaka och se vad vi valt för olika utgifter genom åren och vad saker och ting har kostat.

Jag kan t.ex. se att vi hade vattenkostnader på 4400,- SEK år 2001 i villan i Kåhög. Och att vi här i Portugal förra året hade en kostnad på 282,- euro för vatten. Så 22 år senare och ändå är det billigare här. Nu är vi i och för sig bara två personer och vi samlar regnvatten. Men å andra sidan bor vi i ett mycket varmare land så det går åt mycket mer vatten här, till både bevattning, pool och utedusch t.ex. Det är intressant!

Blåbär hos svärmor

Massor av funktioner

I den här appen finns det massor av funktioner. Jag kan lägga in budgetar, planerade/kommande utgifter och göra mallar för återkommande utgifter. Jag kan använda olika valutor för transaktionerna vilket var avgörande när jag skulle välja app, då vi ju har konton och cash både i svenska kronor och euro. Det finns hur många kategorier som helst och en kan lägga upp egna.

Jag har inte använt den här appen så länge än så kan inte berätta om allt, men jag är väldigt nöjd än så länge. Den kostade mig €23,- som en engångskostnad och det känns billigt med tanke på allt jag får. Det finns även en gratis version men den räckte inte för mig då det bara täckte tre konton.

För du kassabok? Berätta gärna hur du gör i så fall, jag älskar ju ekonomi och struktur 🙂

Rosen fotade jag i Sverige, på Kvastekulla kapell

Publicerat:

i:

,

32 svar till ”Föra kassabok är ännu roligare nu”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  När de fyra barnen bodde hemma, när vi byggde hus så hade vi full koll, men nu bryr jag mig inte, vi klarar oss… 🙂 Och allting d´finns ju i datorn.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra ni klarar er! Jag gör det av flera anledningar, där den främsta är att förstå vad våra pengar spenderas på. Det hjälper till för nya beslut vi vill ta.

  2. Profilbild för Hanneles bibliotek

   Efter flera års noggrann kassaboksförande har vi ganska god koll på vart pengarna går åt, lätt att kolla, bank i datorn och sånt. Syns även årsförbrukning.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Huvudsaken är ju att en har koll tänker jag.

 2. Profilbild för LillaSyster

  nej det var längsedan jag förde kassabok. Men jag gjorde det hela högstadie och gymnasietiden för att få ihop allt på studiebidraget. Numera kör jag bara en lathund över återkommande avgifter i företaget.
  Ha en bra onsdag, här blir det att hoppa i regnstället och gå ner till dagens första jobbföretag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   För mig är kassabok något som skapar kunskap för kommande beslut i livet. Och dessutom är det kul och intressant 🙂 Hoppas regnet inte letar sig innanför regnstället!

 3. Profilbild för Monika Fransson
  Monika Fransson

  Jag kör kassabok sedan 1995 på alla utgifter som rör hus, bil, försäkringar, jag gillar siffror och statistik, tycker också att det är kul att se hur det förändras under åren.
  Appen känns intressant, tack för tipset, ska kolla upp den.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Älskar siffror! Verkligen kul att se förändringarna och så är det bra underlag för framtida beslut.

 4. Profilbild för Ingrid

  Förr är vi var bönder/företagare höll jag ordning på bokföringen och allt bokfördes, även privata uttag. Jag visst exakt hur pengarna fördelades. Det var roligt och ganska nödvändigt, men nu lever jag ett mera avspänt liv och nöjer mig med att hålla ordning på man bankkonton.
  Ha en fin onsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Huvudsaken är att en gör det som passar en själv bäst tänker jag 🙂

 5. Profilbild för Inge Kastberg
  Inge Kastberg

  Jag använder ”Spiir”, en gratis app. Den kopplar min svenska bank, kreditkort och portugisiska bank. Valutan är i svenska kronor som passar mig bra, den tar hänsyn till Euro-kursen. Då kan jag hela tiden tänka i termer av hur mycket inkomster och utgifter i kronor jag har. Kategorierna kan man inte ändra, men jag har klarat mig med de som finns.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad bra du hittat en app som funkar för dig, inte hört om den appen. För mig är båda valutorna viktiga så det var en förutsättning vid mitt val. Roligt att du också för kassabok 🙂

 6. Profilbild för Znogge

  Jag kan inte säga att vi direkt för kassabok över alla inköp men när det gäller vissa så gör vi. Husse har gjort en noggrann budget så vi har stenkoll på vilka utgifter vi har varje månad. Jag tycker det är både viktigt och bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker också det är viktigt och bra. Bra underlag för nya beslut!

 7. Profilbild för Mamma C

  Vi har gjort egna excelblad som vi för kassabok i.
  Gubben har även gjort för förbrukningen av el och vatten.
  Ha en fin onsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En väldigt enkel och smart lösning!

 8. Profilbild för Barbro

  Undrar om jag är så intresserad av siffror egentligen…?
  I vilket fall så började jag göra en sammanställning över de utgifter som hade att göra med vårt husköp (1982) och alla månader därefter.
  Kände att jag inte ville bli överraskad av de olika räkningar som ”dök upp”. Vissa var kvartalsvis och andra inte och då ville jag ha koll.
  Så i nästan 40 år så hade jag en pärm där jag skrev in alla månadens utgifter och visste vilka som skulle trilla in nästkommande månad.
  Gillade att ha det manuellt. Skapa kolumner m.m. med penna och linjal. Plita ned månadernas namn, betalningsmottagare, belopp. . .
  Nu vid 65 års ålder så har jag släppt ALLT.
  Är helt skuldfri nu (efter husförsäljningen). Hyra, bredband och hushållsel för vår lägenhet är på en och samma räkning. Å så en hemförsäkring. Det är i princip det hela.
  Även fast jag gillade att ”bokföra” då – så känns det väldigt befriande nu.
  Pensionen tickar in varje månad och på banken finns medel för ev. livsförändringar framöver – det är allt jag/vi behöver veta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De där fakturorna som kom varje kvartal var ett gissel innan jag började sätta undan pengar till dem. Vad roligt att du var så engagerad. Men att du nu släppt det. Det är samtidigt intressant, men ni har ju koll ändå, det räcker väl 🙂 Kanske jag gör likadant när jag blir 65. Vi har inga skulder heller och det kommer jag fortsätta att undvika. Finns ingen större frihet.

 9. Profilbild för Marianne

  När jag var yngre förde jag kassabok, inte för att jämföra utan för att se var pengarna gick, det slutade jag med när barnen var små, för mannen glömde ta kvitton och sen kändes det meningslöst.
  Nu kollar jag kontoutdrag och för in i summorna i olika kategorier, men det är ju egentligen bankens förtjänst 🙂
  Jag har full koll på hur mycket jag har på mina konton, och rätt bra koll på var pengarna går. Vissa kvitton sparar jag och räknar manuellt, som tex fågelmat, diesel och förr under en period hönsens mat.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja om inte alla kvitton kommer med blir det ju helt meningslöst. Du verkar ha bra koll, utan att föra dagbok. Visst hjälper bankerna till idag med kategoriseringen.

 10. Profilbild för Micke

  Själv för jag kassabok på det gamla hederliga sättet, papper och penna, som din mormor.
  Jag tycker det blir mer överskådligt fast någon gång kanske även jag ser nyttan av tekniken. 😉

  Ha en underbar afton.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad roligt att läsa Micke! Gillar olikheterna!

 11. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Mäh… varför är Budget inte tillgänglig i Portugal? Märkligt att olika appar har regionala spärrar. Men sån tur du hittade en annan som fungerar bra! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju knäppt att inte allt finns överallt. Men, men, den här är bra och det är ju huvudsaken. Kram!

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Förr förde jag kassabok, speciellt när vi hade nybyggt hus, relativt små inkomster och tre småbarn. Numera blir det bara när vi reser men det skulle nog vara klokt att få en större kontroll över vart pengarna tar vägen i vardagen. Får nog kolla upp lite olika appar eftersom det känns att den manuella kassaboken är ett minne blott…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   För oss är kassabokföringen en förutsättning för att kunna ta vissa beslut, så jag är glad jag gör det. Sen är det ju kul också, om en som jag älskar ordning, reda och siffror.

 13. Profilbild för Jossu

  Jag förde kassabok i början när jag flyttade hemifrån, på traditionellt vis med penna och papper. Men eftersom jag insåg att jag sällan unnade mig något så kändes det onödigt att fortsätta med det. Det blev bara en upprepning med samma räkningar och ungefär samma matbudget/vecka.
  Och övriga utgifter som hemförsäkring och tandvårdsförsäkring är ändå inget jag kan avstå.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir ju bara en belastning om en inte ser nyttan med det tänker jag. Jag tycker att utgifterna & inkomsterna förändras, i alla fall över tid. Det är otroligt roligt att gå tillbaka och titta och jämföra.

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vilken vacker ros och söta fåglar 😀
  Jag har bokfört så mycket i mina dagar och även fört kassabok privat och precis som du tyckte jag att det var kul. Jag började min bokföringsbana på ett kontor med en stor röd bok där jag förde in allt manuellt 😀 Tänk att jag har den erfarenheten. Men numera räcker det med den översikt jag har på min internetbank. Där är allt samlat och jag kan titta in där när som helst. Det är ju bara mig själv jag behöver ta hänsyn till och mitt enonomiska sinne har jag kvar ändå. Men jag förstår väldigt väl din fascination för dina budgetar och kassaboken 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst hjälper bankerna till bra idag med kategorisering etc. För mig dock viktigt med översikten och eftersom jag har flera banker så är det här en jättebra lösning. För mig 🙂

 15. Profilbild för Carita Liljendahl

  Att föra kassabok är viktigt och bra av många orsaker.
  Att göra det med penna och papper känns bra för mig, 61 år gammal som jag är.
  Ändå är jag inte borta från den digitala världen, långt ifrån. Men jag skriver mycket för hand fortfarande – dagbok, vykort och allehanda statistik.
  Kanske bra att öva handstilen ibland? 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att skriva för hand är verkligen något jag vill göra mera. Kanske därför jag tycker postcrossingen är kul. Skrev dagbok ett tag också men tappade det till slut. Men jo, öva handskrivning vill jag göra mer av.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.