Förädlat de skördade päronen

Jag stod på norra altanen och hörde hur blåsten svepte ner päron på marken, då bestämde jag mig för att tömma trädet på frukt.

I några dagar hade jag sett fåglarna i trädet och förstod att några av frukterna var mogna. Tänkte jag skulle. vänta någon dag till, men den hårda vinden gjorde att jag plockade av alla frukter. Det är ett litet päronträd och dessutom hade fåren ätit upp alla grenar längst ner, så det var inte en stor skörd. Men jag ville så klart ta hand om det som fanns kvar efter vind och fåglar.

Nästan alla frukter var maskätna. Tidigare i mitt liv hade jag gett alla päron till fåglarna, men nu ställde jag mig och skalade och rensade bort ohyran. Tacksam för att jag också fick njuta av päronen, att maskarna och fåglarna inte tog allt.

Nästan alla päron var maskätna.
Bidde bland annat en päronpaj

Vad gjord jag med päronen?

Jag började med att göra inkokta päron med ingefära, citron och kanel. När jag fyllt tre burkar så var det spad kvar i kastrullen, som jag reducerade ner till en riktigt smarrig glassås.

Sen gjorde jag en päronpaj med kardemumma och havretäcke.

Och så gjorde jag en stor burk med portvinsinkokta päron. Även den lagen reducerade jag ner till en glassås.

Hade jag haft mer päron hade jag nog fryst in färska klyftor att ta fram till smoothies eller liknande. Men det blev inga över efter min framfart i köket.

Länkar till recepten jag inspirerades av:

Ingefärapäron
Portvinspäron
Päronpaj

Har du några bra päronrecept som du vill dela med dig av, som jag kan prova nästa år?

Publicerat:

i:

,

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 15°C
38°C / 20°C
40°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.