jordfabrik

Egen jordfabrik med Bokashi

I mina Bokashi hinkar hanterar jag köksavfallet och gör egen näringsrik jord samt gödning!

Redan för många år sedan hörde jag talas om Bokashi. Men just då hade jag precis investerat i en stor varmkompost så jag hoppade inte på tåget i den vändan. Nästa tillfälle kom när vi flyttade till lägenheten i Alingsås, men vad skulle jag göra av jorden då? Och i husbilen fanns inte heller behovet av jorden.

Men så fort vi bestämt att vi skulle köpa hus här i Portugal så beställde jag två komposthinkar, biokol (inte nödvändigt) samt strö. Och så fort vi fick nycklarna bad vi Rogers mamma att skicka kartongen med Bokashi till oss. Redan veckan efter hade vi dragit igång vår första kökskompost.

Vad är Bokashi?

Bokashi är en metod för kompostering av köksavfall och omvandla det till jord och gödning, utan att använda kemikalier. Läs mer på bokashi.se.

Vår jordfabrik

Vi har inte så väldigt bra jord här, så jag är glad för varje jordförbättring jag kan tillsätta. Att dessutom använda vårt eget köksavfall och förvandla det till näringsrik jord, det är fantastiskt!

Så här gör vi vår jord:

 1. Grundar med biokol i botten på Bokashihinken, som står på balkongen.
 2. Fyller vårt köksavfall i en burk med lock inne i köket.
 3. Tömmer den burken i Bokashihinken och strösslar över Bokashiströ. Trycker ihop innehållet i hinken och på med locket efteråt.
 4. Den processen pågår tills hinken är full.
 5. När den är full så ställs den åt sidan i två veckor. Vi börjar då med vår andra Bokashihink och påbörjar en ny process.
 6. Efter två veckor blandar vi bokashin med jord i en plastlåda med lock, som vi ställer i köksträdgården (översta bilden). Det har hittills bara varit en mellanstation för vi har inte haft det så länge i plastlådorna att det hunnit bli jord. Vi har nämligen lagt bokashin långt ner i de upphöjda bäddarna.
Den här burken har vi ståendes i lådan under diskhon, här samlar vi köksavfall tills det hamnar i Bokashin.
Vi har två hinkar.

Viktigt att tömma Bokashihinkarna på vätska emellanåt. Jag försöker att komma ihåg det varje vecka. Det använder jag sen som gödning i landet. Har en plastflaska som jag förvarar det i och när det ska gödslas blandar jag 1/100 i en vattenkanna och vattnar med det utspädda Bokashivattnet på jorden, inte på plantorna.

Jag är fantastiskt nöjd med att ta tillvara på allt avfall i köket, även kaffefilter och sump samt hushållspapper åker ner i Bokashin. Äggskal samlar i separat behållare för att kunna strö runt snigellockande plantor i vinter, men det går utmärkt att lägga i Bokashin också om en vill.

Jag skulle kunna ha ett par hinkar till, men jag väljer ofta att rensa grönsakerna och slänga blast etc. direkt i komposten i köksträdgården. Då blir det inte så mycket köksavfall.

Om du har frågor om Bokashi får du säkert svaren på deras FAQ-sida.

Kommer beställa strö från portugisiska e-butiken Cook & Lifestyle där 1 kg kostar ca €10,-.

Publicerat:

i:

,

2 svar till ”Egen jordfabrik med Bokashi”

 1. Profilbild för AnnSofie Sniwe
  AnnSofie Sniwe

  Bokashiar gör vi här också. Har dock köpt strö från Mikrojord i Sverige för jag hittade inget här, så tack för tipset vart man kan beställa!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra AnnSofie, jag hoppas det är ett bra ställe att köpa på. Har ju inte provat själv än 😀

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.