försäkringar husbilsliv

Försäkringar för husbilsliv

Vad behövs det för försäkringar för husbilsliv, när en bor i husbil och spenderar vinterhalvåret utomlands?

Det erbjuds en mängd olika försäkringar för husbilsliv och när vi började titta på detta så ringde vi runt till många försäkringsbolag innan vi landade i den lösningen vi har nu.  Valet styrdes av bemötande, pris och försäkringens innehåll och villkor.

Hur bra en försäkring är vet en ju inte förrän den behöver användas. Vi har inte behövt använda våra försäkringar. Och vi hoppas vi slipper det också. Men vi gör ändå valet att teckna dom. Alternativet att inte ha en försäkring är inte för oss och inte för FrankieBoy.

Eftersom detta var något vi funderade kring och bestämde innan vi började med den här bloggen så finns det utförliga inlägg om tankarna inför nomadlivet och sedan besluten på vilka försäkringar vi tecknade på anna-forsberg.se. Här kommer en sammanfattning, men vill du läsa mer utförligt klickar du dig vidare till ovan länkar.

Försäkringar vid husbilsliv

Detta är en överblick över våra privata försäkringar. Vi har även en del försäkringar via vårt företag men de är inte med här.

Hemförsäkring

Vi har en hemförsäkring via Folksam. I den har vi trygghet vad gäller ansvar, rättskydd, överfallsskydd, ID-stöld och allrisk till exempel. Den täcker även våra saker i våra kartonger som står där vi är folkbokförda.

Reseförsäkring

Hemförsäkringen har reseskydd för 45 dagar. Det räcker ju inte för oss, så vi har valt att teckna en försäkring med utökat reseskydd för de första 185 dagarna hos Folksam. Det är en special försäkring som medlemmar i Husbilsklubben kan teckna.

Försäkringen med utökat reseskydd täcker bland annat:

 • täcker kostnader som lagar och konventioner i EU/ESS inte täcker (Europeiska Sjukförsäkringskortet måste vara med på resan!)
 • kostnader för vård och behandling vid akut sjukdom eller olycksfall eller akut tandvård. Samt kostnader för ändrad boendeform om så krävs upp till 60 dgr för båda försäkrade.
 • merkostnader för hemresa om vi inte kan åka hem med husbilen pga händelsen
 • om någon av oss blir livshotande sjuk betalar vår försäkring för två personers resa och uppehälle för att komma till oss.
 • om någon hemma blir allvarligt sjuk eller dör kan vi åka hem utan extra kostnad (dock inte för återresan till lämnad husbil, den får vi själva bekosta)

Husbilsförsäkring

Eftersom reseförsäkringen ovan kräver att vi har husbilen försäkrad i samma bolag fanns ingen valmöjlighet för oss. Men det gör inget, för det är en bra försäkring och priset är konkurrenskraftigt. Dessutom är den anpassad för husbil.

Vår husbilsförsäkring täcker bl.a.:

 • brand
 • glasruta (med fast självrisk – annars kan det bli dyrt!)
 • stöld (även stöld av påmonterade hjul)
 • skada/fel på boende delen och dess interiör
 • vagnskada
 • räddning
 • assistans vid kollision, avkörning, trafikolycka, brand, stöld, maskinhaveri etc.. men även vid bränslebrist och punkter, förslut av nycklar eller inlåsta nycklar. Inom en timma i Sverige och inom 4 timmar i Europa.

Alla försäkringsbolag tillhandahåller villkor och de bör en läsa, de är mycket mer lättlästa nu för tiden. Jag har bara plockat ut några godbitar ur villkoren för våra försäkringar för att ge en tydligare överblick.

Har du några frågor kring försäkringar så hänvisar vi till försäkringsbolagen, eller läs de två inläggen på anna-forsberg.se om länkas ovan för mer detaljer.

/Anna

Publicerat:

i:

4 svar till ”Försäkringar för husbilsliv”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst behövs bra försäkringar för både hem och husbilen!
  Vi har tecknat några som vi är nöjda med 🙂

  Ha det gott i solen…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt att höra!

 2. Profilbild för Annica Rosander

  Det är viktigt med bra försäkringar tycker vi också. Vi har samma försäkringar som Ni, med en extra bonus eftersom jag är pensionär och med i SKPF(Svenska Kommunalpensionäresförbund).
  Bonusen är att vi har 60 dagars reseförsäkring för alla sorters resor. Det räcker för det mesta för oss men vi har också de 185 dagarna som medlemmar i Husbilsklubben när vi reser med husbilen.
  Vårt gamla försäkringsbolag tog hutlöst betalt om vi skulle vara borta mer än 45 dagar.
  Annica o Lennart

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad bra att ni har extra bonus i försäkringen som pensionär.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5020:13 WEST
SönMånTisOnsTor
24°C / 12°C
26°C / 10°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
22°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.