försäkringar nomad

Vilka försäkringar krävs som nomad & finns det man behöver?

Det är en djungel med vilka försäkringar man ska teckna i vanliga fall. Vilket bolag ska man välja och vilka villkor gäller för respektive försäkringsbolag? Det är inte enklare när man ska leva och bo i en husbil och dessutom vara utomlands halva året. 

Vi har behov av sjuk-/olycksfallsförsäkring, reseförsäkring för ett halvår utomlands, husbilsförsäkring, försäkning för lösöre i husbil samt för det lösöre vi sparar i kartonger i förråd. Vi har inga åsikter om vilket bolag vi väljer, men vi kan inte välja och vraka för det gäller att hitta försäkringsbolag som faktiskt erbjuder det vi behöver. Hela försäkringssystemet verkar bygga på att man har en hemförsäkring, men ingen vill försäkra en husbil som ett hem.

Husbilsförsäkring

Att försäkra husbilen är det minsta problemet, men det finns faktiskt försäkringsbolag som inte åtar sig att försäkra den. Vi behöver ägna lite tid att lusläsa villkor och jämföra kostnader, självrisker och ersättningar. Här är det viktigt att vi får med assistansservice och en bra lösning för vart vi ska ta vägen ifall bilen (vårt hem) ska in på verkstad i några dagar, i värsta fall veckor.

Lösöresförsäkring – hemförsäkring

För att försäkra lösöret i kartonger behövs en hemförsäkring, men eftersom vårt hem är i husbilen verkar det vara ett litet dilemma. Ingen vill försäkra husbilen som ett hem. Vår folkbokföringsadress kommer vara där det redan finns en hemförsäkring. Vissa försäkringsbolag tillåter inte att våra saker ingår i den försäkringen. Andra försäkringsbolag tillåter inte att vi tecknar en tilläggsförsäkring för våra saker i en annans hem. Vi har inte utrett detta klart än, men det är något vi håller på med.

Reseförsäkring 180 dgr utomlands

Det stora problemet med hemförsäkring är att vi behöver reseskydd som är längre än de traditionella 45 dgr, eftersom vi ska vara utomlands i typ 180 dagar. Husbilsklubben har ett samarbete med Folksam och de har en försäkring som inkluderar husbilen och reseförsäkring. Dock krävs att man då har hemförsäkringen där också, och frågan nu är om vi kan få en hemförsäkring för ett förråd bara. IF ska tydligen ha något liknande, så ska kolla upp det.

Det är också viktigt att vi får klarhet i om reseförsäkringen är kopplad till SOS International, vilket tydligen ska vara väldigt viktigt. Hur gäller försäkringen om vi båda behöver sätta oss på ett flyg hem för att anhörig blivit sjuk är också något vi måste få klarhet i. Samt så klart hemtransport om vi själva blir långvarigt sjuka.

Olycksfall och sjukförsäkring

Vi måste också kolla upp hur våra försäkringar vi har via våra arbetsplatser fungerar. Gäller min oavsett om jag är i Sverige el. utomlands? Hur gäller Rogers när han är tjänstledig? Hur tecknar man ev. tilläggsförsäkringar. Våra livförsäkringar måste väl ändå gälla oavsett var vi befinner oss – men lika bra att kolla de villkoren också!

Tänk att det ska vara så krångligt med såna här praktiska saker bara för att man inte har sitt hem i en fastighet och att man, ve och fasa, vill resa utanför Sveriges gränser under längre period än 45 dgr. Men vi ger oss inte – vi ska hitta en lösning!

 

 

Publicerat:

i:

18 svar till ”Vilka försäkringar krävs som nomad & finns det man behöver?”

 1. Profilbild för Charlotte

  Vad bra att du samlar info om detta. Kanske går det också att avkrångla något?

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja vi hoppas att det blir krångligt än vad vi hittills erfarit.

 2. Profilbild för Chaly Danckwardt

  Mycket viktigt med försäkring. Skriv gärna ett inlägg när du hittat svar på dina frågor! 🙂

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja det är viktigt att det blir rätt. Ja, det är nog läge att skriva ett inlägg när vi vet mer.

 3. Profilbild för Kristina

  Intressant. Samhället är uppenbarligen uppbyggt för ett visst levnadssätt. Ska bli intressant höra vad ni hittar för något till slut

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja så är det verkligen. Vi hoppas och tror vi hittar en lösning!

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  Ja försäkringar är viktigt. Vi håller också på att kolla lite och upptäckte att det är skillnader om man tex skulle vilja flyga hem till barnen över julen. Ytterligare en parameter att lägga in på ”för och emot” listan….

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Berätta gärna, kan man inte flyga hem om man har en viss försäkring?

 5. Profilbild för Lasse Grubb
  Lasse Grubb

  Tänk om. Våga släppa taget.
  Försäkringar är inte till för skuldfria människor över 50 år med vuxna barn.
  När ni rör er i Europa så har ni ett visst skydd iom att Sverige är med i EU.
  Utgår ifrån att ni har en viss buffert för oförutsedda händelser. Räcker inte den som ”försäkring” och handen på hjärtat, om nån skulle bryta sig in erat förråd och sno lite ur erat magasinerade bohag. Är det hela världen?
  Om det är en stor sak så vill jag föreslå att ni gör er av med det permanent så ni inte lägger energi på att oroa er för materiella ting när ni är ute på luffen och lever eran dröm.
  Lycka till på resan!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Tack för ditt pepp Lasse! Reseförsäkring när man är ute i 6 mån känns viktigt för oss. Hemförsäkring är inte alls viktig, men ett krav för att få reseförsäkringen 🙂 Att försäkra en sprillans ny husbil känns också viktigt. En försäkring vill vi helst inte behöva utnyttja, men när olyckan är framme är man ofta glad att ha den.

  2. Profilbild för Kristina

   Hej Lasse,
   Nu blir jag nyfiken, vad är det för skydd du tänker på? Jag har fått för mig att utan försäkringar så är det fullständigt svindyrt om olyckan är framme och du behöver ambulanstransport hem. Eller om det värsta händer och en person behöver transporteras hem i kista (om man nu vill ha jordbegravning i Sverige vilket kanske är larvigt). Så vitt jag kände till täcks detta normalt av det skydd som finns i hemförsäkring. Men utan fast hem ingen hemförsäkring.
   Hemförsäkring borde kanske byta namn till basförsäkring. För det handlar verkligen inte om ”några pinaler ur ett magasin”.

   1. Profilbild för webbtanten
    webbtanten

    Basförsäkring var ett bra namn!

 6. Profilbild för Lasse Grubb
  Lasse Grubb

  Jag förstår att ni vill ha husbilen försäkrad. Men jag tolkade in livförsäkringar o sjukförsäkringar också.
  Du har ju Europeiska sjukvårdskortet som täcker akutvård utomlands.
  Om ni tror att nån av er måste ta ambulansflyg hem så föreslår jag att istället för för att köpa försäkring startar en grupp i eran husbilsklubb som hjälper till med biljett hem. Det kan ju inte vara mer än en person av tiotusen som behöver ta ambulansflyg hem. Får du med dig 100 personer så räcker det om ni pyntar in en tusenlapp var.
  Då finns det ju pengar i kassan till en hembiljett.

  Kristina det var det här skyddet jag tänkte på:

  Vad är det europeiska sjukförsäkringskortet?
  Ett gratis kort som ger dig tillgång till medicinskt nödvändig, offentlig sjukvård under en tillfällig vistelse i något av de 28 EU-länderna, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz, enligt samma villkor och till samma kostnad (gratis i vissa länder) som de som är försäkrade i det landet.

  1. Profilbild för Kristina

   Tack för svaret Lasse. Vi har nog bara helt olika inställning till livet!
   Hälsar Kristina (bott utomlands lite nu och då sedan 1999)

   1. Profilbild för Kristina

    Om det inte framgick: jag är bekant med det europeiska sjukvårdskortet och skulle INTE säga att det är tillräckligt för ett nomadliv. Inte ens i närheten. Men olika människor är olika.

 7. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Vi lever som du och vi har som sagt Folksam:
  Husbilen helförsäkrad + assistans
  Hemförsäkring med något som heter ”bortavaro” dvs vi BOR i bilen permanent och har ingen bostad, då har vi reseförsäkring i 6 månader.
  Förrådsförsäkring

  för detta betalar vi 872 kronor/månad

  Nu är vi ju borta 8 månader så vi har tecknat tilläggsförsäkring för dessa två månader kostar 6000:- för oss båda, Om vi kommer hem tidigare får vi tillbaka det som ej använts.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja det blir samma för oss. De där extra månaderna blir dyra med tilläggsförsäkringen. Fast bra att man kan teckna den!

 8. […] Ska man ens ha försäkring eller ska man lägga pengarna för premien på hög för att användas om något skulle hända? Ja den frågan får man ställa sig först. Men för oss är det en ickefråga. Vi vill ha försäkringar och vi är glada om vi aldrig behöver utnyttja dem. Jag skrev om mina våndor i ett tidigare inlägg. […]

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
23°C / 12°C
23°C / 12°C
25°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.