skriva en bok

Jag vill skriva en bok! Varför och om vad?

En av mina drömmar sedan länge är att skriva en bok. Men det är ju inte bara att skriva. Det är mycket att tänka på. Det är en helt ny värld som jag i så fall skulle kliva in i.

Men om man ska skriva en bok måste man ju ha ett syfte med det. Vem skulle vilja läsa det jag skriver? Är det ens viktigt eller skriver jag mest för mig själv?

Varför jag vill skriva en bok

Svaret är egentligen enkelt. För jag vill gå igenom processen. Jag skulle vilja lära mig och uppleva den världen. Men jag vill också skriva en bok för berättandes skull. Att få berätta en historia. Att få ge stunden av läsning till någon. Det.

Det kittlar min nyfikenhet, jag har det på min bucketlist och jag har vänner som är författare som inspirerar mig väldigt ofta! Frågan är om det räcker. Räcker det för att motivera mig till att skriva boken?

Vad för bok jag vill skriva

Det är ju en stor fråga som måste besvaras också. Räcker ju inte att ha klart mitt Varför? jag måste ju även veta vad jag ska skriva om. Jag måste ha en plan. Jag har nog alltid varit inställd på att skriva en bok om normer, egna val och förändringar, vilket jag brinner för och drivs av hela tiden. Men den senare tiden har jag mer och mer funderat på att skriva en roman istället.

En roman där jag kan gestalta personer med mina olika övertygelser, egenskaper och upplevelser. Där jag kan fylla berättelsen med kniviga, lyckliga och eländiga relationer. Åh det kittlar i mina fingrar, jag vill börja skriva.

Jag har upplevelser från mitt liv som jag skulle vilja skriva om, berättelser jag tror skulle kunna göra boken intressant och som jag tror skulle kunna göra skillnad. För andra.

Ska det då vara en feel-good roman eller en kriminalroman? För jag älskar själv att läsa båda de genren.

Det här är första steget, nu har jag berättat om min bokdröm. Nästa steg är att agera på det. Läsa på. Samla kunskap och skapa en plan!

Har du också en bokdröm?

Publicerat:

i:

9 svar till ”Jag vill skriva en bok! Varför och om vad?”

 1. Profilbild för Tess Mabon

  Instämmer!!
  Jag har också en bokdröm och drog storslaget igång med att delta i NaNoWriMo….i sann tillit att jag skulle få ihop 50 000 ord som är målet, men inte att det skulle vara en färdig novell utan i alla fall 50 000 ord som kunde vara embryo till kanske fler.
  Idag = 28:e november och jag har fått ihop 22 356 ord. Ligger lite efter mitt schema.
  Jag kommer att fortsätta skriva mina 50 000 ord och kanske är de klara till nyåret. Och kanske kan jag ta dem med mig som embryos till en skrivarkurs med Bob Hansson som jag vill gå på.
  Lycka till med ditt skrivande!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Vad spännande! Du har ju kommit igång, underbart. Kan man forcera den första boken man skriver undrar jag? Det är ju så mkt som måste klaffa och samtidigt är man helt oerfaren. Skulle vilja njuta av processen. Skrivarkurs vore något!

 2. Profilbild för Charlotte

  Jag har precis skrivit en i raden av böcker och har en hel del tankar om det. Här är några tips på vägen – om att skriva passioneerat – https://encourager.se/skriv-passionerat/

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Åh tack för tips! Springer in och läser 😉

 3. Profilbild för Kristina

  Heja dig Anna,
  Klart du ska skriva en bok eller flera. Första boken kan vara lite klurigt att få ihop men tänk inte för mycket på det. Bara börja. Sedan när du är klar med första utkastet kan du botanisera bland skrivtips samt lära dig mer. Det är i varje fall mitt råd.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Tack för pepp Kristina! Nästa gång vi ses blir det boksvammel 🙂

  2. Profilbild för Helena Roth

   Precis vad jag tänkte skriva – bara gör det! Bara börja.

   På min första (egna) skrivretreat skrev jag mitt utkast-kapitel till Medvetna Val och dag två lika många texten till blogginlägg, allt som allt 20 000 tecken på två dagar. Så varför inte börja med en date med dig själv och your chosen method of writing?

   Lycka till!

   1. Profilbild för webbtanten
    webbtanten

    Tack Helena för pepp! Jag vill verkligen, men jag vill också känna att jag kan ta mig tiden. Så nu när jag inte ser att tiden finns så tänker jag att planeringen, gestaltning etc kan vara ett sätt att börja i alla fall.

 4. […] Började på en bok för ett år sedan, det har varit en process som varit av och på. Mest av. Nu är det på igen och jag har klart vinkeln, karaktärerna och innehållet. Känns ruskigt bra och jag ny inspiration. Men att skriva bok är verkligen något helt annat. Det gäller att hålla ihop trådarna, att få rätt ordval för rätt karaktär och att inte bli för långrandig men ändå intressant. Jag läser det jag skrivit om och om igen för att se att allt blir rätt. Det tar tid. Lång tid. Om det blir en färdig bok en dag vet jag inte. Men jag gillar att ryckas med i min egen berättelse. […]

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.