Fotar bara i manuellt läge nu!

När vi åkte till Madeira bestämde jag mig för att inte fota med telefonen alls, utan bara använda systemkameran och ägna ledig tid till att verkligen lära mig mer om fotografering och lära känna min kamera.

För att verkligen lära mig allt kring bländare, slutartid och iso så var det dags att helt gå över till manuellt läge på kameran.

Första gången jag vågade göra det var en dag när vi skulle strosa omkring i trädgårdarna i centrala delarna av Funchal. Jag tänkte att det inte spelar så stor roll om det blir bra bilder eller inte, eftersom jag ju lätt kunde återvända och ta nya bilder om det var något som var viktigt att föreviga.

Det gick verkligen dåligt! Oj vad många bilder som blev suddiga. Och jag märkte det först när jag kom hem och såg bilderna i datorn. Jag försökte redigera så gott det gick och vissa av dem kunde jag åtminstone rädda såpass att jag inte behövde slänga dem. Misstänker jag inte hade autofokus på.

Jag gillar kompositionen men kvaliteten är usel, från första dagen i manuellt läge.

Så mycket jag lärde mig den dagen! Nästa dag gick vi en levada och jag lät det manuella läget vara kvar på kameran. Ställde in kameran i förväg på lämpligt landskapsfotograferande, vilket jag läst på om kvällen innan. (bländare: f8 – f16, slutartid:1/125 – 1/30 beroende på ljuset).

Jag fick till många fina bilder och jag valde att hellre underexponera än överexponera, med hjälp av Lightroom kan jag lägga till rätt ljus i efterhand.

En så söt växt (från en annan dag där jag fick till fokuset där jag ville ha det) men skärpedjupet kunde vara bättre.

Känner mig så exalterad, gick omkring med kameran runt halsen hela tiden på Madeira och här hemma kommer jag göra fotopromenader så jag fortsätter min utveckling med fotograferandet.

Jag kör bara manuella läget nu, men varierar mellan autofokus och manuellt fokus, beroende på motiv.

Varierade bildformat är det nya

Jag har också insett att jag blir för begränsad med mitt långsmala bildformat som jag alltid använt på bloggen. Så nu blir det bilder i alla möjliga format hädanefter, som du märker redan i detta inlägget.

Översta bilden är från min första dag i manuella läget.

Publicerat:

i:

28 svar till ”Fotar bara i manuellt läge nu!”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Bra jobbat! Jag fotar också helst manuellt, i alla fall utomhus. Bestämmer ofta bländaren ( om jag vill ha kort eller långt skärpedjup) och justerar sedan tiden. Tycker också det är lättare att rädda en för mörk bild än en för ljus, som kan bli utfrätt.
  Sedan är bilder inne i mörka kyrkor och så inte enkla. Då åker mobilen fortfarande fram vid många tillfällen.
  Kommer att bli kul att följa dina mödor. I går kväll var vi på föredrag med Jan Gustafsson på Skara museum. Han pratade om landskspsfotogrsfering. Tyvärr blev det mest fågelfotografering och på en hög nivå, men kul att höra om vilket arbete det ligger bakom en fin bild….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så roligt är det! Inne i mörka områden är väldigt svårt, märkte det i vissa trädgårdar. Men mobilen vill jag inte ta fram, inte nu, ber Roger fota det istället då 🙂 Vad kul med fotoföredrag!

 2. Profilbild för Madde

  Det är så kul att leka med kameran. Det är ju precis så man lär sig. Nu blev jag riktigt sugen på att ta med mig kameran och åka ner till trädgårdsföreningen och fota lite. Lite mulet här, men ofta blir det ett bra ljus att fota i. Madeira alltså. Vad vi älskar den ön.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det verkligen, men det tar mycket tid. Så inget jag har kunnat fokusera på riktigt ordentligt förrän nu. Och Madeira var en mycket bra plats att börja djupdykningen. Innan jag åkta ägnade jag några kvällar till kurs på nätet.

 3. Profilbild för Ann

  Åh vad roligt att du väljer att utveckla ditt fotograferade!

  Jag frilansade tidiagre som modefotograf och har kvar min gamla kamera, en Canon markII 5D, men den är så stor och klumpig att den sällan får åka med på resor längre. Jag borde nog skaffa mig en ny kamera som är mindre och smidigare 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nämen se där! Vad fotar du med nu när du är ute och reser? Ja det här är roligt, glad jag äntligen prioriterar detta.

 4. Profilbild för Znogge

  Learning bo doing är det som gäller och det stämmer väldigt bra när det gäller en systemkamera och fotografering. Man får testa och återigen testa och det handlar om att våga. Det är lätt att bli bekväm i ett tryggt autoläge…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det och äntligen är det dags för mig att fördjupa mig i detta, valde manuella läget ganska snabbt efter att jag börjat använda systemkameran igen.

 5. Profilbild för Tove toviska

  Rena konsten det här med fota! Övning ger färdighet, det bästa drivet är att ha rolig lärglädje 😊

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu blir det övning, övning och åter övning. Och det är riktigt roligt!

 6. Profilbild för Ingrid

  Här är jag hänvisad till mobilens kamera och har fullt upp att lära mig använda den.
  Lycka till med systemkameran!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mobilernas kamera är ju riktigt bra, det är därför jag inte tagit tag i detta förrän nu. Men nu så, äntligen, efter många års önskan om att göra det.

 7. Profilbild för Anita

  Härligt att läsa ditt inlägg … det känns verkligen hur uppfylld du är med att testa dig fram med systemkameran. Jag vet ju hur det är, jag har hållit på i många år men tröttnar inte. Du ska vara väldigt nöjd med bilden på de vita blommorna. Att fota just vita blommor är inte alls det lättaste.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra det märks, för så känner jag! Det är lätt det blir utfrätt i vitt, men tycker skärpedjupet blev lite för kort. Tack!

 8. Profilbild för Marianne

  Det är mycket att lära och många försök för att få bra bilder, jag kan bli avundsjuk på alla som kan.
  Jag kommer inte igång med mitt fotande, det är inte lätt när en glömmer hur inställningen ska vara. De foton som blir bra när jag tränar är rena turen 🙂 Fågelbilderna i mitt senaste inlägg är tagna med min Nikon.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bara att ligga i träning tänker jag. Jag har inte kommit igång förrän nu heller, inte haft ro fast jag velat göra det i många år. Nu verkar det högprioriteras hos mig. Kan ju bero på att jag inte har några sociala medier längre, har med andra ord mycket mer tid.

 9. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag vågar glatt påstå att jag är bekväm tyvärr. Men jag har min nya kamera på lut, väntande på mitt tålamod att läsa in den, testa och så vidare. Vill inte bara ta tag i den på samma sätt som jag har gjort med mina tidigare kameror och den nuvarande som jag börjar räkna till en arbetskamera (RIM) ;).
  Tack för inspirationen Anna! Du lyckas alltid med att få igång mig på något sätt…
  Växten på bilden är en liten lökväxt, rätt så vanlig längs levadorna. Allium triquetrum eller någonting ditåt 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Blir så glad att jag får igång dig på nåt sätt 🙂 Att få vara en inspirationskälla är en ynnest! Tror vi har liknande i vår trädgård, men de tröttnade fort så jag hann inte reflektera över vilken sort det var. Nästa år kanske jag kan fånga våra egna med kameran 🙂

 10. Profilbild för Micke

  Har ju också en systemkamera här som jag gav mig sjutton för att lära mig, men jag använder den mest som privatspanare med objektivet för att spana på ”skumma” element här i orten, noga räknat vårat parkeringsdäck. 😉

  I övrigt så har det inte blivit så många utflykter, men jag jobbar på det. 😉

  Ha en underbar torsdag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi får hoppas du hittar något roligare att fotografera 🙂 Detsamma!

 11. Profilbild för Hanneles bokparadis

  bländare och sånt hade jag koll på förr, bryr mig inte så mycket längre. Fota levande barn så funkar AUTO fint 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är roligt, ett intresse som jag haft länge men inte tagit mig tid till. Men nu är det äntligen tid för det.

 12. Profilbild för LillaSyster

  Det bästa är ju att göra som du gjort- leka och testa!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis, leka är jag bra på 🙂

 13. Profilbild för Amanda (Swedish Passport)

  Heja dig! Det är ju så kul att få full kontroll över hur bilden ska bli 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det ska blir fantastiskt att lära mig det och få den kontrollen! Tack!

 14. Profilbild för Susjos

  Så kul att ni varit på Madeira, och också träffat Karin och hennes man!
  Kul att fotografera, och tänk så fina bilder man kan få! Tycker dessa två är superfina!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var roligt att återvända till Madeira, och särskilt roligt så klart att träffa Karin och Co! Tack, då hoppas jag att kommande bilder wow:ar dig mer 😉 Detsamma!

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.