Cristiano Ronaldo International Airport (FNC) Madeira flygplats

Det är svårt att landa på Madeira, det krävs till och med extra träning av piloterna, så det är inte alla som får lov att landa där.

Landningsbanan är förlängd för att underlätta landningen, men hela landningsbanan är utsatt för svåra vindar som gör landingen till en utmaning. När vi landade så applåderades det i flygplanet och vi trodde det var turister som var på en charterresa, men fick veta att det är folk från Madeira som hyllar piloterna. Jag tänker att olyckan 1977 finns i minnet hos många madeirans.

Här finns ett inlägg på engelska om varför det är svårt att landa på Madeiras flygplats.

Sånt är dock inget vi tänker på när vi flyger, vi kan inte påverka vad som händer i cockpit så vi fokuserar på de ljuvliga vyerna istället! Och Roger satt vid fönstret och fotade för fullt med sin iPhone när vi flög till Funchal den 1 februari.. Jag redigerade så gott jag kunde och nu får du också se Madeira och flygplatsen från ovan. Om du vill.

Men först en bild från Lissabons flygplats, första gången vi var där.
Och en bild över Lissabon
Madeiras östliga långsmala halvö
Caniçal
Elephant rock tror jag.
Passerar landningsbanan
Svänger in mot landningsbanan

Madeiras flygplats är mycket fin tycker vi, med moderna och fräscha möbler, luftiga utrymmen och lätt att hitta. Den är liten, men det gör det bara mysigt tycker vi. Flera kaféer och lagom mycket butiker.

Lekte med kameran när vi väntade på att få flyga hem.
Flygplanet vi flög hem med
I ett inlägg från Madeira vill jag ha en blomma med! Har så många blombilder därifrån 🙂 Här är fokus på den vänstra blomman, vilket kännas lite knäppt, kompositionsmässigt. Men färgglatt är det i alla fall!

Vi flög reguljärt med TapAir tur och retur Lissabon-Funchal. Resan tar ca 1h och 30min. Vi betalade totalt 239,30 € för oss båda. Underbart att kunna flyga inrikes till Madeira.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Cristiano Ronaldo International Airport (FNC) Madeira flygplats”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mäktiga vyer från luften!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Håller med 🙂

 2. Profilbild för Znogge

  Jag som inte är helt road av att flyga men gör det ändå måste erkänna att Madeiras flygplats är en som jag nog väljer bort. Samtidigt så vet jag att piloterna som landar där är synnerligen kompetenta numera.
  Härliga vyer från luften!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En ska ju vara trygg när en reser och se fram emot det, så även om rädslor går att övervinna så tycker jag en kan acceptera dem också, de är en del av livet. Finns så många andra vackra platser att besöka!

 3. Profilbild för JoY

  Den filmen fick mig att kippa efter andan, men så skickligt gjort att ta ner planet. Det var fina bilder, men jag tror att jag avvaktar ett tag till eller det kanske finns båt som man kan ta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kryssningsfartyg kanske kan vara ett alternativ 🙂

 4. Profilbild för Ingrid

  Så fina bilder från er inflygning!
  Jag kommer ihåg att man pratade om att den där flygplatsen var så besvärlig.
  Ha en fin fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Hälsar mannen det 🙂 Ja den är besvärlig, särskilt vindarna. Detsamma!

 5. Profilbild för Kraka

  Madeira är en fantastisk plats och då inte minst att vandra på levadorna. Men det är så länge sedan jag var där. Borde kanske åka tillbaka…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du får besöka via mina inlägg framöver så länge 🙂

 6. Profilbild för LillaSyster

  Vilken låååång bro som kom med på bilden. Mmm man är rätt utlämnad då man sitter i ett flygplan. Jag vet att det är säker men liten jobbigt är det att inte ha koll. Fin blomma! Tror att jag haft en sådan som krukväxt för kanske 15 år sedan. Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det finns två långa broar från Lissabon och söderut. Visst är vi utlämnade titt som tätt, och absolut när vi åker med i en farkost/fordon som någon annan kör. Karin har namngett den i sin kommentar 🙂

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Visst är Madeiras flygplats känd för att vara svår att landa på, men jag flyger i den övertygelsen att piloterna är duktiga och vana vid det mesta. Sedan är jag glad att jag aldrig råkat ut för några riktigt turbulenta flygresor eller andra hemskheter. Jag minns också inflygningen till Madeira som mycket vacker även om vi hade lite mer moln än vad ni hade. Bra fotat av Roger, brukar inte vara så lätt att få till foton genom flygplansfönstren.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har inte heller råkat ut för tråkigheter i luften, kanske därför jag känner mig så trygg. Bilderna krävde rätt mkt redigering dock.. 😀

 8. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag flyger också övertygad om att piloterna är vana och vill komma ner hela och levande. Olyckor kan hända var som helst. De är specialutbildade de som flyger på Madeira som är en av världens svåraste landningsbanor att landa på beroende på väder och vind. Ön ligger ju i oceanen. Så fina vyer, så bra bilder och bra beskrivning. Den Blå tillandsian rundar av inlägget perfekt. Tack Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag funkar likadant vill inte att oro mig för sånt som jag ändå inte kan kontrollera. Korsvindar är tydligen det som ställer till det värst för piloterna. Tack för namngivandet!

 9. Profilbild för Susjos

  Jag tror faktiskt inte att piloterna är specialutbildade för just Madeiras flygplats som Karin skriver, har frågat min man om det tidigare..som dock inte jobbar som pilot, men väl som flygtekniker, däremot är det säkert så att de är väldigt erfarna piloter. Underbara foton från inflygningen! Jag har också flugit med TapAir till Lissabon när ESC gick där, men det gick inte nåt direktflyg, minns dock inte var vi mellanlandade, troligen i Tyskland om jag inte minns fel 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Enligt artikeln jag länkade till så krävs det att piloterna har särskild simulatorträning för att landa där. Funkade utmärkt på alla sätt med TapAir.

   1. Profilbild för Susjos

    Ja, så är det såklart, en speciell simulatorträning ! Tack för info!

 10. Profilbild för Marianne

  Fina foton från luften, ja de andra är också fina förstås 🙂
  Jag läste på om flygplatsen efter att vi hade varit där, den är häftig och man får beundra att det gick att få till en flygplats på den lilla klippiga ön.
  Jag satt vid fönstret på innersidan och när planet gjorde svängen in för att landa kändes det lite pirr i magen, vingen såg ut att vara väääldigt nära vattnet. Men jag älskar att flyga så jag var mer upphetsad än rädd.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det häftigt med inflygningar när de är i så dramatisk natur. Och ja de har förlängt landningsbanan två gånger enligt artikeln. Jag är också mer upphetsad än rädd.

 11. Profilbild för Micke

  Just landningen tycker jag kan vara knepig ibland oavsett flygplats, när de är nästan två meter över landningsbanan ska de ju ALLTID korrigera, just då tycker jag inte det är så roligt med utlandssemestrar. 😉
  Men du har rätt, bara att bita ihop och försöka koppla av, man kan ju ändå inte påverka något.

  Fina foton du lägger ut, perfekt ju.

  Ha en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag reagerar inte ens över att de korrigerar 🙂 Tack, detsamma!

 12. Profilbild för Anita

  Dom gånger vi landat på Madeiras flygplats har jag tänkt på olyckan som hände. Men det har gått hur bra som helst så piloterna är verkligen skickliga. Fina bilder uppifrån. Det är så fint när solen belyser en del av landskapet medan resten ligger i skugga.
  Vilken läcker blomma i starka pastellfärger.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med om att det är fint med blandad sol och skugga i bilder. Tack!

 13. Profilbild för Tove toviska

  Vilken resa, ett äventyr att landa, besöka äventyret framtiden dessutom och allt det andra som kommer med hem i minnet. Härligt Anna!
  Gillar din sista bild där lite extra 👍

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Tove! Ja det har varit en bra resa och det kommer många inlägg därifrån.

 14. Profilbild för Jag

  Det ser verkligen lockande ut med det bergiga landskapet. Madeira skulle jag gärna besöka men jag vet inte om jag ska utsätta min höjdrädde man för levaderna som man väl ska begå när man är där. Väldigt vacker blombild på den läckervackra blomman. Jag tycker inte att man behöver ”be om ursäkt för” hur man tagit en bild, var man lagt skärpan eller var den hamnat. Man fotar som man vill.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det finns många levador som inte utmanar höjdrädslan utan leds utmed dalar och bergskanter, enkla att gå och de bjuder på fina utsikter emellanåt, men inte alltid. Jag ber inte om ursäkt för mina bilder. Jag är i en läroprocess och jag är ganska kritiskt för min utvecklings skull. Bildtexterna är nog mer till mig själv, så jag vet vad det blev kontra vad jag tänkt.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.