Tudelad

Jag är tudelad till att fotografera okända personer. Tycker det känns inkräktande och är dessutom svårt. Men det har jag nu gjort för den här utmaningen!

Det var faktiskt En vanlig mans tolkning av förra veckans ord Nyfiken som inspirerade mig till hur jag skulle tolka denna veckas ord. Tudelad.

Okända personer på bild

Att fotografera andra personer och sedan publicera på nätet utan att fråga ifall det är okej eller inte har jag aldrig gjort förut. Visst händer det att okända personer är med i bilden när jag fångat ett annat motiv, men det går ju inte alltid att undvika.

Att däremot göra en okänd person till motivet är något annat . Jag skulle inte själv vilja dyka upp på internet någonstans utan att jag vet om det. Jag vill respektera personers integritet. Tänk om det är en person med skyddad identitet som jag ”outar” genom att lägga ut bilden på nätet.

Jag är definitiv tudelad kring detta, för jag älskar samtidigt ögonblicksbilder från livet, och på personer i olika situationer. Så, för att tolka den här veckans ord fokuserade jag på att fotografera personer en dag när vi strosade i Funchal på Madeira. Det var en enorm utmaning för mig, dels på grund av deras integritet och dels därför att jag behövde finna något intressant, jag behövde alltså studera personerna. Något jag aldrig gör annars.

Fototekniskt

Jag valde att sätta mig på ett par utvalda ställen och fotografera de personer som gick in i min kameravinkel. På det viset kunde jag förbereda inställningarna i telefonen samt att jag inte kände mig så påflugen.

Tycker ingen av bilderna blev särskilt bra, det var en disig dag och jag fick för mycket kornighet för att jag själv ska vara nöjd. Men det är ju precis sånt här som behöver hända för att jag ska lära mig hur jag ska göra med min kamera och det är exakt det jag använder lördagsutmaningarna till.

När jag kom hem gick jag igenom inställningarna i telefonen och insåg att den stod på manuellt fokus, inte autofokus. Och eftersom jag inte (medvetet i alla fall) haft den inställningen innan så reagerade jag inte heller på skillnaden på informationen i displayen. Så där kom troligen förklaringen till varför bilderna inte blev bra, tekniskt i alla fall. Vilken enorm lärdom för mig, så bra!

Jag tycker detaljkvaliteten syns ganska dåligt i displayen på kameran utomhus, kan inte avgöra skärpa och kornighet förrän jag ser bilderna i datorn.

I hamnen

För att återgå till ”tudelad”. Målet för mig var alltså att fotografera personer i olika ögonblick, där jag själv hade en tanke om personerna.

Det var en dag då tre kryssningsfartyg kommit till Madeiras hamn. Översta bilden är ett par som verkar ivriga att utforska ön.

LIte glest med folk efter en stund, kvinnan i gult och blått tyckte jag kändes svensk i färgerna.
Kanske de tar hjälp av kartan för att veta vart de ska gå.
Ronaldos staty vill alla fotografera. Många vill hålla handen, andra vill hålla på skrevet. Denna fotografen står såpass nära att jag tror hon fokuserade på skrevet i bilden.

Inne i stan

Satte oss på Ritz uteservering och jag försökte fånga ögonblick igen.

Några portugiser (troligen) som samtalar, ser ofta män som grupperar sig utomhus och ”ljuger”. En ljugarbänk helt enkelt 🙂
På väg till ett möte?
Turister, inga portugiser går i shorts nu (se tidigare bilder). Kanske de kände urindoften som jag också kände just här och höll för näsan och knep med munnen.

Hittade en artikel där jag läste att jag får lov att fotografera porträtt, men jag har inte rätt att publicera det utan godkännande här i Portugal. Dock anser jag inte att dessa motiv är porträtt…

Det här var väldigt svårt! Men samtidigt lite roligt att studera personer för att hitta ett motiv. Om jag gör det igen får vi se, jag är fortfarande väldigt tudelad kring det.

Är tudelad till denna blombild från Madeira. Inget fokus på blommorna, men tycker den är fin ändå. Eller. Jag vet inte 🙂

Hoppa på tåget

Detta är ett inlägg i utmaningen ”Hoppa på tåget” där vi som åker med tolkar förbestämda ord med text och bild. Varje lördag tolkar jag orden (som en får veta i god tid om en följer lokförarens blogg) med bilder från min systemkamera.

Lokförare är Karin och det är fritt fram för vem som helst att hänga på när som helst och hur ofta en vill.

Här hittar du alla inlägg jag gjort under denna roliga, utmanande och lekfulla resa!

Publicerat:

i:

30 svar till ”Tudelad”

 1. Profilbild för en vanlig man

  Jovisst är man lite tudelad. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Tack för inspirationen!

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Även jag är tudelad i detta med att ta foton av andra människor som inte har vetskap om att de blir fotograferade, men jag har ”syndat”, det medges. Ändå försöker jag att ta foto när de står med ryggen till, i dag med baken till. Jag suddar ansiktet åt dem etc. men som sagt inte alltid. Sen har jag lov att ta foton av några som vet att jag tar dem, tex på RIM på andra sidan gränden.
  Porträtt tar jag sällan, så…jag tröstar mig en aning.
  Och så förstår jag inte varför skrevet på Ronaldo är så intressant. Tala om att vara utsatt 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju en del av fotokonsten ”gatufotografering” att låta ansikten och allt vara kvar, just för att det är en del av motivet. Så jobbigt! 🙂 Bra du pratat med de på RIM, de uppskattar de säkert. Ja han är utsatt där Ronaldo!

 3. Profilbild för Tove toviska

  Hur gör en? Många fantastiska bilder blir ju till på det viset. Dessutom så är det ju intressant det där med oss människor – och du verkar vara en iakttagare som funderar lite . En bild fångad i ovetandes är det ju något med.
  Din bild av blommorna där är i mitt tycke suverän för du har fångat solens strålar i bladet!
  Vad gäller Ronaldos skrev så får jag ge skulptören en eloge kanske – för där ser jag ett gäddhuvud och färgnyanser som formar det. Kanske en anka också?
  Det kanske är det fotografen ser också? En tanke bara så där ….
  Din vinkel på tudelad, tack för för den👍Du tränar på
  Trevlig lördag 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är ”dålig” på att iaktta människor i vanliga fall, skulle vara en värdelös hjälp till polisen t.ex. Därför det var extra svårt att göra den här typen av fotografering. Jag ser också ankan, undrar vad Ronaldo tycker om det 🙂 Tack!

 4. Profilbild för Ingrid

  Visst är man lite tudelad till det där att fota andra, men jag känner att det är ok om man inte zoomar in någon. Att ta en gatubild med en massa folk är helt ok.
  Några gånger när jag hittat någon jag vill ta en närbild på har jag frågat och ännu aldrig fått ett nej.
  Ha en skön lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst kan en fråga, men det är inte alltid läge.. som här där alla passerade mig där jag satt still. Detsamma!

 5. Profilbild för Znogge

  Huvudprincipen är att det är tillåtet att fotografera och filma människor på allmänna platser, i alla fall i Sverige. Ändå så bär det mig emot att göra det så att det märks men med ett zoomobjektiv så känner jag mig inte lika närgången. Många gånger blir bilderna bäst när människor är ovetande om att de fotograferas så bra jobbat 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Samma här i Portugal, men allt får inte publiceras. Det är ju liksom det som är tanken med såna här bilder tänker jag, att folk inte vet om det.

 6. Profilbild för Marianne

  Fotot på blomman är fint, tycker jag. Att fota andra människor och lägga ut, det är svårt att låta bli ibland, jag brukar dölja ansikten om det är för tydligt, om jag känner personerna brukar jag fråga om det är ok att lägga ut, annars brukar jag be de vända ryggen till. Det tycker jag är ok.
  Personligen skulle jag bli ganska upprörd om jag hittade en tydlig bild på mej själv någonstans på nätet. Det kanske har med mina tidigare erfarenheter i livet att göra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att dölja ansiktena är ju lite svårt om det är själva grejen med bilden, men jag förstår vad du menar. Jag förstår precis vad du menar, det är ju därför jag är tudelad till det här.

 7. Profilbild för åsa

  Bra tolkning och Din förklaring var ju klockren 👍
  Ordet är svårt jag blir ambivalent 😞

 8. Profilbild för Hannas krypin

  Ja, det är svårt med bilder där okända människor kommer med i bilden. Försöker att fota så ”folklöst” som möjligt. Ibland går inte det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag fotar också helst folklöst 🙂

 9. Profilbild för Anki

  Känner verkligen igen mig i dina tankar om att fota okända människor – tudelad stämmer precis! Samtidigt som det är roligt och utmanande så vill man inte känna sig påflugen.
  Snygg tolkning av ordet och fina bilder!

 10. Profilbild för Susjos

  Verkligen en kul tolkning på ordet. Jag håller med dig där, vill inte heller gärna ha med okända personer på foton…för man får väl inte? Fina levande bilder du bjuder på från Madeira, och fotot på blomman och bladen är jättefin!
  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo en får fota. Men inte publicera porträttbilder. I alla fall verkar reglerna vara så i Portugal. Vet inte exakt vad det är i Sverige, men kanske samma inom hela EU. Tack detsamma!

 11. Profilbild för Paula Merio

  Jag håller med dig fullkomligt vad gäller att fota främmande människor och visa på bloggen. Om jag fotar dylika så sker det ofta på någon tillställning, säg en marknad eller så, då tycker jag att de ganska tydligt visar att de inte försöker dölja sig. Annars brukar jag passa på att göra ansiktet suddigt så det inte går att direkt känna igen om det är något annat i bilden som är huvudsaken.
  Blombilden var fin, det är ju så verkligheten ser ut, allt kan inte alltid vara i fokus samtidigt!
  Ha en fortsatt fin helg

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kände inte att jag kunde sudda de här ansiktena, det hade ju blivit helt fel då jag i just i detta sammanhanget valde gatufotograferingen. Men annars så köper jag resonemanget 🙂 Du har så rätt, allt kan inte vara i fokus samtidigt! Detsamma!

 12. Profilbild för Ditte
  Ditte

  Förstår din kluvenhet här. Men en kan ju alltid ”blurra” ett ansikte om det skulle kännas bättre. Och en kan ju försöka att inte få med personers ansikte så att det går att känna igen dem. Men när det nu handlade om gatufotografering kan jag absolut förstå hur du tänkte.
  Vad gäller att fotografera människor finns i Sverige inga direkta förbud annat än i specifika fall
  Men hur en väljer att göra är ju annat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis, vid gatufotografering är det ju lite trist att blurra. Jag undviker ju att fota personer som regel, det är enklare och snyggare än att behöva blurra 🙂 Tack för länken, för de som vill veta reglerna i Sverige.

 13. Profilbild för Sina Farhat
  Sina Farhat

  Att förvänta sig att inte hamna på bilder i publika platser är intressant då olika länder har olika regler men generelt sätt så fotar jag gärna street och övar på att skapa historier.

  Publicering av dessa bilder är en helt annan historia och du får studera länders regler men med risk för att jag uppfattas som elak så utgår jag ifrån att enligt svenska regler inte publicera vad som enligt lagen uppfattas som kränkande bilder (Bilden måste vara tagen i hemlighet, utan lov och i ett utrymme som anses privat), denna tolkning gör att jag publicerar bilder på folk när dom är ute på stan och interagerar med varandra.
  Angående utslagna folk, folk som spyr på gatan osv så är jag försiktig då det är lite på gränsen för min egen del men om jag har en bra historia att berätta och en hemlös person är med i bilden så försöker jag på ett respektabelt sätt visa hur samhället ser ut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du är inte elak Sina. Vi är olika bara 🙂 Olika situationer och uppdrag kräver olika bilder tänker jag. Som sagt, jag är tudelad.

 14. Profilbild för Jossu

  Jag försöker utgå från att inte göra något som jag själv inte vill att andra gör mot mig. Jag hade inte brytt mig det minsta om jag hamnade på bild på en blogg. Jag kommer med största sannolikhet vara ovetande om det.
  Däremot hade det känts respektlöst om jag tagit kort på t.ex killen som drunknade på Zanzibar. Jag hade inte velat att någon tog kort på mig om jag låg där och svävade mellan liv och död.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju en bra grundtanke tycker jag, men det finns ju lagar också att ta hänsyn till.

 15. Profilbild för Åke

  Intressant tolkning och det är verkligen en tudelad uppfattning det här med att fotografera av folk och inte fråga. Värst är det väl om någon lever med en skyddad identitet och kanske har fått flytt från tråkiga saker. Eller kanske vara på fel plats bara… vi vet ju aldrig vart våra bilder tar vägen… det finns några oseriösa människor som rent av knycker av oss. Fototekniken är inte så lätt alla gånger, det är bara att kämpa på. Det disiga vädret satte dig på prov också. Att ligga på för höga ISO tal är säkert mycket lätt. Sedan tycker jag att alla kameror inte klarar av allt. Ibland kan det automatiska fungera på ena gången och inte den andra. Val av objektiv kan också ställa till det. Sedan vet jag inte hur stora bilder du publicerar… bantar din sajt kvalitén… Människor i rörelse är också svårt anser jag… och vart ska man sätta fokus liksom… kämpa Anna kämpa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för pepp! Jag kämpar på. Jag skalar ner mina bilder innan publicering, så sajten fördärvar dem inte. Ja det blir nog inte många bilder på okända framöver, antog min egen utmaning men känner mig mer och mer säker på att det inte är något för mig med gatufotografering. Fast en ska aldrig säga aldrig 🙂

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.