framtidssäkrat elen

Framtidssäkrat elen

Vi har el indraget till vår fastighet/tomt och den har vi nu låtit elektriker se över och även bygga ut. El (& VVS) är något vi aldrig gör själva,

Matarledningen som kommer in till oss kommer in i lilla huset vid hörnet av tomten, nära vår grind. Det lilla huset ska vi ha poolpump i snart och därför behövde elen fixas för att förbereda för det. Men det blev så mycket mer gjort.

Framtiden är säkrad

Ja alltså elens framtid här hos oss…

I det lilla huset på typ 1,5 kvm så finns elskåp och eluttag. Nu har Sérgio bytt ut delar av skåpet för våra husödlor (murgecko) har bott i det och det hade börjat att ärga. Det är nu stängt så de inte kan flytta in där igen. Han har även monterat ett eluttag på utsidan mot parkeringen så vi enkelt kan använda el utan att behöva ha dörren öppen till lilla hörnhuset.

Poolen

I elskåpet är det nu förberett för både poolpump och saltklorinator. När all utrustning är på plats kommer Sérgio tillbaka och kopplar in allt.

Förrådet

En tjock kabel är dragen från elhuset ner till förrådet, i plaströr under marken som Roger grävt ner. Där har elektrikern satt in ett nytt elskåp och ett uttag på väggen. Vi har med andra ord nu el i förrådet. Bra för framtida frysbox!

Garage & solpaneler

När garaget byggs, nästa år kanske, ska vi ha el där också så klart. Och troligen solceller på taket (det kommer att luta mot söder). Röret till garaget från förrådet har Roger grävt ner med grävmaskinen vi hyrde till dräneringen. Men elen är inte dragen där ännu. Däremot har Sérgio förberett för det med både tjocklek på kabeln som är dragen från hörnhuset och hur han har utrustat i förrådet.

Elen till huset sågs över innan vi renoverade men nu har vi framtidssäkrat även elen på utsidan, förberett för pool, hönshus och garage samt skapat förutsättningar för att kunna ha solpaneler i framtiden.

Publicerat:

i:

,

16 svar till ”Framtidssäkrat elen”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Viktiga saker. Här är det Göteborgs kommun som byter elskåp och vattenmätare med några års mellanrum.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är viktiga saker verkligen!

 2. Profilbild för Marianne

  Ja, el och vvs är säkrast att låta proffsen ta hand om.
  Ett dopp i poolen kommer närmare och närmare 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så känner vi också! Ja på måndag börjar de gräva!

 3. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Enligt lag får man inte göra eldragningar o liknande själva men du , liksom jag, vet att många gör det i alla fall med förödande resultat. Vi fick vara med om det när vi renoverade vår lägenhet. Tack och lov med ett proffs som med stadens elmyndigheter och elbolag i bakgrunden inspekterade slutresultatet men innan vi köpte och renoverade, hade allt mera eller mindre gått på lösa boliner. Jag fattar inte att folk inte förstår hur viktigt det är med säkerheten i sådana här saker.
  Skönt att ni säkrar och sköter om er på bästa sätt. El o VVS är mycket viktiga komponenter i vardagen.
  El-kram! 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hade ingen koll på lagen, vi låter bli av säkerhetsskäl 🙂 Allt blir så mycket tryggare om vi använder kompetent folk för sånt såna saker. Om något skulle gå fel kan det ju få katastrofala följder. Godmorgon-kram!

 4. Profilbild för Ingrid

  El ska man verkligen vara försiktigt med och överlåta till yrkesmän.
  Sonen som är rörmokare och allmänt händig och duktig ger sig aldrig på el-arbeten.
  Ha en fin fredag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller helt med! Kan tänka mig sonen får se en och annan tokig rördragning som inte är gjord av rörmokare.. Det var en bra fredag! Fin lördag önskar jag dig!

 5. Profilbild för Veiken

  Smart och viktigt att framtidssäkra och att proffs gör jobbet. Annars kan det gå galet!
  Snart blir ni självförsörjande med el. Applåder för det!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt viktigt och skönt att det är gjort. Helt självförsörjande blir vi inte på el, även om vi eventuellt köper solpaneler. Batterier kommer vi inte investera i.

 6. Profilbild för Znogge

  El och VVS är synnerligen viktiga saker som man inte ska pyssla med om man inte har kompetensen eller behörigheten. Skönt att få framtidssäkrat och veta att allt är som det ska. Vi har precis haft akut besök av en rörläggare men det var nödvändigt för Husse hade aldrig fixat det själv. Jag var så glad för att vi fick tag på någon en fredagsmorgon för det var ingen självklarhet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ajdå, vad skönt ni fick tag i en rörläggare vid ett akut problem! Det är inte kul när det blir vajsing i rören!

 7. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vad skönt att ha det klart och att det är förberett även för det som kommer lite senare 😀 El och VVS ska man inte ge sig på själv, om man inte råkar vara utbildad inom de områdena, så det var klokt att anlita Sérgio. Solpaneler måste vara en perfekt lösning där i solens rike 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej det ska vi inte ge oss på, har aldrig gjort trots att vi renoverat så många hus. Solpaneler är absolut en perfekt lösning, men inte akut då vi redan köper 100% förnyelsebar el. Rent ekonomiskt lär det ta många år innan vi tjänar in dem, men tanken finns och särskilt när poolpump etc. kommer igång.

 8. Profilbild för Micke

  Är ju jätteviktigt att ha bra grejer när det gäller el annars kan det ju gå åt den beryktade skogen.
  Fint att ha det där klart förstår jag.

  Ha det bäst nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, och den beryktade skogen vill vi verkligen undvika.

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.