Det odlas för fullt i vårt lilla husbilsväxthus! Persilja, koriander och basilika växte finfint i Portugal, här i Sverige är det för kallt. Men vi kämpar på.

Vi får ofta frågan om vad vi saknar när vi bor i husbil. Frågan är säkert relevant, men vi saknade mer i våra liv innan vi flyttade in i FrankieBoy. Men en sak jag (Anna) saknar är odling. Det saknade jag även när vi bodde i lägenheten i Alingsås. Men samtidigt är det ingen stor saknad för jag har ju förmånen att kunna köpa skörden av någon annan.

Det blir ingen stor odling i FrankieBoy. Örter däremot, det kan vi odla själva! När vi var i Portugal satte jag basilika, persilja och koriander. Och alla tre sorterna tog sig så fint. Planen var ju att inte lämna värmen så nog skulle vi hinna skörda innan vi vände mot Sverige. Men nej, så blev det ju inte.

Så glad när alla fröer tagit sig och basilikan börjat komma med lite nya blad. Bild från när vi var i Peniche.

Här står växthuset i duschen när vi rusar mot Sverige

Odla färska örter i husbil

Vi köpte fröer och en 10 liters säck med jord samt ett tråg att odla i. Valde ett lågt, för att testa oss fram lite. Har även ett djupt tråg som vi haft örtkrukor i tidigare. Där har vi nu sått frön också, samt att en basilika planta är på återväxt.

I början använde vi plastfolie som vi täckte över jorden för att skapa en effekt av drivhus. Men efter nån vecka kom vi på att vi hade en tom stor plastlåda i garaget. Dessutom med ventilationshål!

Det växte så fint i lådan och den kunde stå ute i ur och skur, under bilen eller bredvid bilen, när vi var i Portugal.

Nu när vi är i kalla Sverige har jag provat att ha plantorna i vindrutan för att de ska få maximalt med ljus, men det blev för kallt. Så nu står de i växthuset i duschen med lampan tänd. Det får bli lite varmare innan vi vågar sätta ut växthuset igen, plantorna är ju vana vid värme. Håll tummarna för att de överlever nån vecka till i mörker och kyla.

växthus i husbil

Nu står odlingen på instrumentpanelen för att få ljus och solvärme.

Det går åt en del örter i den här lilla familjen, så det är så härligt att kunna odla eget! Det är verkligen en stor lycka med en egen odling! Odlar du något i din husbil?

Översta bilden visar när växthuset blev klart, i Peniche.

/Anna & Roger