FrankieBoys egna lilla växthus

Det odlas för fullt i vårt lilla husbilsväxthus! Persilja, koriander och basilika växte finfint i Portugal, här i Sverige är det för kallt. Men vi kämpar på.

Vi får ofta frågan om vad vi saknar när vi bor i husbil. Frågan är säkert relevant, men vi saknade mer i våra liv innan vi flyttade in i FrankieBoy. Men en sak jag (Anna) saknar är odling. Det saknade jag även när vi bodde i lägenheten i Alingsås. Men samtidigt är det ingen stor saknad för jag har ju förmånen att kunna köpa skörden av någon annan.

Det blir ingen stor odling i FrankieBoy. Örter däremot, det kan vi odla själva! När vi var i Portugal satte jag basilika, persilja och koriander. Och alla tre sorterna tog sig så fint. Planen var ju att inte lämna värmen så nog skulle vi hinna skörda innan vi vände mot Sverige. Men nej, så blev det ju inte.

Så glad när alla fröer tagit sig och basilikan börjat komma med lite nya blad. Bild från när vi var i Peniche.
Här står växthuset i duschen när vi rusar mot Sverige

Odla färska örter i husbil

Vi köpte fröer och en 10 liters säck med jord samt ett tråg att odla i. Valde ett lågt, för att testa oss fram lite. Har även ett djupt tråg som vi haft örtkrukor i tidigare. Där har vi nu sått frön också, samt att en basilika planta är på återväxt.

I början använde vi plastfolie som vi täckte över jorden för att skapa en effekt av drivhus. Men efter nån vecka kom vi på att vi hade en tom stor plastlåda i garaget. Dessutom med ventilationshål!

Det växte så fint i lådan och den kunde stå ute i ur och skur, under bilen eller bredvid bilen, när vi var i Portugal.

Nu när vi är i kalla Sverige har jag provat att ha plantorna i vindrutan för att de ska få maximalt med ljus, men det blev för kallt. Så nu står de i växthuset i duschen med lampan tänd. Det får bli lite varmare innan vi vågar sätta ut växthuset igen, plantorna är ju vana vid värme. Håll tummarna för att de överlever nån vecka till i mörker och kyla.

växthus i husbil
Nu står odlingen på instrumentpanelen för att få ljus och solvärme.

Det går åt en del örter i den här lilla familjen, så det är så härligt att kunna odla eget! Det är verkligen en stor lycka med en egen odling! Odlar du något i din husbil?

Översta bilden visar när växthuset blev klart, i Peniche.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

14 svar till ”FrankieBoys egna lilla växthus”

 1. Profilbild för Martin

  Haha ja, temat för dagen verkar då vara ”Husbilsodling” xD

  Har ni något bra tips för hur man undviker blomjord i hela bilen så tas detta tacksamt emot!?

  //Hansomfårstädablomjorden 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Underbart, läste och kommenterade precis. Ställa plantorna i en låda med lock kanske? Då kommer inte nyfikna småfingrar åt 😀

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Inte i husbilen men hemma,tomater!

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Egenodlade tomater är så himla gott! Jag åt mig mätt på tomater och gurka i vårt växthus vi hade förr 😀

  2. Profilbild för bmlarsreseblogg

   Vilket smart litet växthus!
   Vi odlar nästan bara örter och lite gröna blad i våra två pallkragar men så kul när man kan gå ut och samla in lite godsaker till middagen..

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Tack! Ja att hämta in egenodlat till maten är väldigt härligt.

 3. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Så smart med din ”växthuslåda”, helt perfekt, ingen jord el vattenläcka i husbilen! Den idén köper jag direkt när jag vågar mig ut i affärer för att leta plastlåda med vädringshål. Skickat efter fröer fr Impecta o väntar förväntansfullt på att få börja så.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Underbart! Vi köpt lådan på Kinan i Rincon de la Victoria 😉 Men hoppas det finns liknande här. Lycka till med odlingen vännen!

 4. Profilbild för Lena

  Jaa, odling är en av de få saker jag saknar från livet innan vi flyttade till husbilen. Visst, jag skulle kunna odla nu när vi har säsongsplats, men eftersom vi rullar rätt så mycket även under sommaren, så vill man ju inte lägga det ansvaret på någon annan att sköta. (Oj vilken lång mening!) Lycka till med er odling! ????????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja en får odla småskaligt om det ska gå att ha med sig i rullande hemmet. <3

 5. Profilbild för Anneli

  Vilken fantastiskt bra ide´! Och visst är det härligt med färska örter, hoppas dom tar sig ordentligt igen!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Idag fick de stå ute några timmar 😀 Så de är förhoppningsvis lite lyckligare nu.

 6. Profilbild för Ann-Charlotte Rådendal

  Odla örter är ju en smart idé när man bor i husbil. Ska kanske satsa på en del örter något år. Just nu kör vi med kumquat och har köpt ett citronträd. Har två buskar kumquat i kruka med många frukter. Maken skulle köpa apelsinträd men det blev fel som blev väldigt bra. Gott att ha i apelsinjuicen.
  Men det där med örter ska jag verkligen ta en funderare på.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, nåt vill jag verkligen odla, så detta känns överkomligt. Bara nu värmen kommer lite mer så de kan stå ute i ljuset mer. Avundsjuk på ert citronträd!

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.