fricamping i portugal

Fricamping i Portugal – vad gäller?

Nu är det några månader sedan reglerna för fricamping i Portugal ändrades, men faktum är jag fick reda på det igår!

Våra vänner som besökte oss i veckan berättade att reglerna ändrats för fricamping i Portugal! Att det nu är tillåtet men med restriktioner. Eftersom jag vet att en del husbilsfolk läser min blogg och för att jag vill uppdatera den informationen som redan finns om fricamping i Portugal här på bloggen kände jag det var lämpligt att få ut ett inlägg om detta, fast många säkert redan har läst detta på andra ställen.

Ja, fricamping i Portugal är nu tillåtet

Men! Det är regler kring det, så du kan inte parkera var som helst!

 1. Du kan högst fricampa i en och samma kommun under 48 timmar.
 2. Fricamping är inte tillåtet i Natura 2000-områden, se karta nedan.
 3. Fricamping är inte tillåtet i skyddade områden, se karta nedan
 4. Fricamping är inte tillåtet där kommunerna skyltar med förbud

Jag tycker det är bra att det är tillåtet att fricampa igen, men jag misstänker att lagen tas bort illa kvickt igen om det missköts. Om reglementet inte följs och om det skräpas ner. Jag hoppas att husbil- & vanfolket på rull visar sin bästa sida och istället för att skärpa ner och släppa ut grå- & svartvatten till höger och vänster istället tar med sig en påse och plockar skräp på promenaden.

Det finns servicestationer utmed stora vägar och många campingar/ställplatser erbjuder tömning och fyllning för några få €.

Natura 2000-områden

I färgade områden på kartan nedan kan du inte fricampa! Jag har hämtat kartan hos European Environment Agencys webbplats. Kan tänka mig den här kartan uppdateras efterhand, så kan inte säga hur länge just de här områdena gäller. Men du kan ju alltid klicka dig vidare till deras kartor för senaste nytt!

Natura 2000 områden

Skyddade områden

På ICNF webbplats finns information om de skyddande områdena. Här är en karta som jag skärmdumpar därifrån. Men senaste informationen hittar du på deras hemsida.

Kom hit och njut av vårt underbara Portugal – men snälla, respektera natur, djur och andra människor.

Det finns flera källor med denna informationen, men jag länkar till en artikel i tidningen Portugal News som känns mest trovärdig och dessutom enklast att förstå eftersom de har en svensk version.

Bilden är på grannar när vi fricampade i Altura i januari 2019.

Publicerat:

i:

,

4 svar till ”Fricamping i Portugal – vad gäller?”

 1. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Portugal värnar om sin natur o det måste vi respektera, så alla kan njuta av det fina i Portugal. ❣

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så Gunnel!

 2. Profilbild för Roger
  Roger

  Tack för informationen!
  Nu är det inte helt omöjligt att fricampa men det kvarstår att hålla koll på de två olika kartorna för att vara säker på att det är ok att fricampa där man tänkt sig – blir inte helt lätt ????
  Vad jag minns från vår resa i Portugal hösten 2021 så såg vi inte många skyltar om att det var Natura 2000/Skyddade områden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis, fricampa gärna, men gör det på rätt ställe. Jag har sett en hel del förbudsskyltar, men inte med information om att det är ett skyddat område. Det får en kanske hålla koll på själv, därför jag tänkte kartorna kan vara till hjälp.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.