glas

Glas

Glas som ett fotomotiv borde ju vara lätt för mig, då glas är ett favoritmaterial i vår familj. Visste du det?

Glas är utmanande att fotografera. På grund av reflektionerna och genomskinligheten. Men det kan ju också bli fantastiskt fräcka resultat.

Glaskonst

Vi tycker om glaskonst och har en del här hemma. Nedan samt överst på inlägget kan du se några av mina favoriter.

Även när vi är ute och far så stannar vi alltid till vid glas i olika formationer. Men de bilderna har jag inte letat fram utan bjuder bara på nytagna bilder idag.

Glasmästare

Roger är egentligen glasmästare, vilket är orsaken till att glas är ”vårt” material. Han har arbetat med glas i många år, vi hade faktiskt också ett eget glasmästeri (Vimle Glas AB) under fem år.

Så när vi renoverat våra hus genom åren har det blivit glas på många ställen i inredningen och självfallet har vi alltid fokuserat på fantastiskt bra fönster.

Huset här i Portugal har vi inte renoverat med glas, här har vi bara glas i fönster, dörrar och duschväggar.

Mönstrat glas i vår nuvarande ytterdörr.

En specialgjord glasskiva har vi dock med oss från Sverige. Det är skivan till det gamla symaskinsbordet i gjutjärn från Singer.

Hur är ditt förhållande till glas?

Hoppa på tåget

Detta är ett inlägg i utmaningen ”Hoppa på tåget” där vi som åker med tolkar förbestämda ord med text och bild. Varje lördag tolkar jag orden (som en får veta i god tid om en följer lokförarens blogg) med bilder från min systemkamera.

Lokförare är Karin och det är fritt fram för vem som helst att hänga på när som helst och hur ofta en vill.

Här hittar du alla inlägg jag gjort under denna roliga, utmanande och lekfulla resa!

Publicerat:

i:

,

38 svar till ”Glas”

 1. Profilbild för Tove

  Läckert! Vackert!
  Kul med ert personliga förhållande till glas!
  Jag älskar glas!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glas finns i så många skepnader, och nästan allt är vackert 🙂 Älskar också glas!

 2. Profilbild för Anki

  Ett härligt glasinlägg och läckra bilder! Jag är också mycket förtjust i glas … både till vardagsbruk och som konst – och visst är glas fantastiskt som fotoobjekt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Jag kommer prova fota mer glas helt klart. Fick liksom mersmak 🙂

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Otrolig konst, olika tekniker, så vackert, tittar på Antikrundan och beundrar. Vi ägde en gammal Singer symaskin i gjutjärn som vi hade tänkt att ha trädgårdsbord, men där vi förvarade den i cykelförrådet så slängde en man det… Som barn sydde jag med en gammal Singersymaskin. Bra i Afrika och andra fattiga länder där det saknas elektricitet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad tråkigt att det gamla fina bordet slängdes! Finns så mycket vackert 🙂

 4. Profilbild för Kraka

  Glas är fantastiskt. Jag hade turen att få en personlig guidning på Riksglasskolan i Nybro för ett par år sedan. En vän går där, sitt sista år nu, och är jätteduktig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad spännande med riksglasskolan. Ja verkligen ett fantastiskt material.

 5. Profilbild för Ingrid

  Så vackert Anna! Glas är otroligt vackert och så användbart, allt från det enkla vardagsglaset till de mest fantastiska konstverk.
  Ha en fin lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Visst är det både vackert och användbart. Detsamma!

 6. Profilbild för Znogge

  Vilka vackra glasskulpturer och jag förstår att ni har en nära relation till glas.
  Själv tycker jag att glas är både användbart och vackert och något som vi verkligen har nytta av.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med dig, vackert och användbart absolut.

 7. Profilbild för Åke

  Så vackert och så fint. Jo glas är ett material man tar tillvara på runt om i sitt hem och designar med en egen prägel. Vackra bilder Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Ett väldigt fint material.

 8. Profilbild för Äventyret framtiden

  Så sant allt detta som du skriver om att fotografera glas. Ingen lätt match men man kan få till många fina bilder av ett och samma objekt beroende på hur man vänder och vrider på det.
  När jag lade ordet, så gick det till som det brukar gå till , ett finger i en bok och så får den s.k. slumpen avgöra. Extra roligt är det när Roger är glasmästare och ni båda älskar glas, konstglas osv.
  Föremålen är underbara.
  Min son var redan som liten oerhört förtjust i glasföremål, handblåsta, små små och köpte sådana för sina ihopsamlade fickpengar, påhejad av sin glasälskande mamma när vi gjorde utflykter till Stockholm ibland. Då bar det av till något ställe där de sålde små glaspryttlar, grisar, fiskar etc.
  Jadå, de finns kvar allihopa.
  Tack för ett väldigt vackert glasinlägg! (oj, det lät nästan som ett fotinlägg det där, haha)
  Ha en finfin lördag ni båda där ni lever och bor i allt det vackra och gnistrande !

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du delar glasglädjen med sonen och att de små fina föremålen finns kvar någonstans. Hoppas de även står framme och ger glädje i sonens hem. Vi har haft en fin lördag och nu blir det en skön kväll. Detsamma vännen!

 9. Profilbild för Märtha

  Vi är många som fascineras av glas, tänk att Karin fick fram det ordet med sin metod! Ansiktet överst tilltalar mig mest.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja väldigt bra slumpat av Karin 🙂 Ja det ansiktet gillar jag också skarpt.

 10. Profilbild för Susjos

  Wow så tjusiga grejer i glas! Det är fantastiskt fint med glas tycker jag, och är så glad över mina Orrefors röd och vitt-vinglas och seltzer glas ( Intermezzo blå) som jag valde i present av landstinget då jag jobbat där i 30 år ( och det var för drygt 10 år sen och fortfarande är jag kvar inom landstinget, som nu kallas region!)
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Orrefors har många fina glas! Ska kolla in de du nämner 🙂 Grattis till 40 år nu då, vad blir det för present då tro?

 11. Profilbild för Jossu

  Jag är väldigt förtjust i Iittala, och framförallt deras glas. Både dricksglas och mer dekorativa som i form av ljuslyktor.
  Men hade jag haft en glasmästare som partner eller i min bekantskapskrets hade jag gärna velat inreda mer med glas. Det är ett så vackert material.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi hade Ittala glas också ett tag. Så tunga och härliga att dricka ur. Väldigt vackert material.

 12. Profilbild för åsa

  WOW 🤩
  Så fin glaskonst som pryder Ditt hem 👍

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, det tycker vi också 🙂

 13. Profilbild för Lillan Kind

  Så vackra glasföremål ni har. Jag tycker också om glaskonst, och har en del föremål som jag tycker om. Men håller med om att glas är svårt att fota. Då man lyckas blir det dock väldigt fina bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja vi har mycket fina glasföremål 🙂

 14. Profilbild för Ditte

  Jag är både intresserad och fascinerad av glas. Inte minst hantverket. Har också samlat en del glaskonst som jag köpt med mig både från utlandet och här hemma.
  Roligt att se en del av er fina glaskonst och funderade på om ni har den utspridd i huset eller samlad i en hylla.
  Jag besöker gärna och ofta olika glasbruk och hyttor där jag kommer åt, både här hemme och runt om i världen för även om hantverket i grunden är detsamma skiljer det sig ändå mycket åt. Och även från landet till stan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glaskonsten står på ett par ställen, men är främst samlad i vår ”glugg”. Här är en länk till ett inlägg som visar det.

   1. Profilbild för Ditte

    Tack! Roligt att se!

 15. Profilbild för Paula Merio

  När jag växte upp tog mamma med mig på rundturer till olika glasbruk i Finland. Hon älskade glas som material och som konst o det har jag ärvt av henne. Tyvärr är glas också ömtåligt och pga mina många flyttar så har jag ingen glaskonst i mitt hem. Lika illa är det med bruksglas, nu har jag lämnat de sista snaps- martini och dricksglasen jag inte har användning för till stans secondhand-butik för jag har ingen plats för dem. Tröstar mig med att de ärvda glasen säkert får nya hem där de uppskattas.
  Jag kan inte säga annat än att jag är full av beundran för alla vackra glasföremål som du visar upp här. Kan nästan inte välja någon favorit men har förstås ett gott öga till den blå tanten från Kosta Boda som har samma kroppsform som jag….
  En fin söndag önskar jag dig

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du sett så mycket glas i din uppväxt. Vi har också flyttat mycket men glaskonsten har alltid klarat sig. Spröda dricksglas har vi dock slutat med för många år sedan 🙂 Kul att du också kan glädjas åt våra pjäser och visst är blå tanten underbar! Detsamma Paula!

 16. Profilbild för Marianne

  Jag är inte så jätteförtjust i glaskonst, men visst finns det en hel de vackra saker, och det finns ett fåtal hemma, jag har rensat ut det mesta och vill helst ha saker som går att använda hemma.
  Däremot är jag galen i glas man dricker ur och går alltid till den hyllan först när jag kommer till en loppis eller second hand, men det blir sällan några köp.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har inte särskilt mycket prydnadssaker, men glaskonsten gillar vi och dessutom gör det vårt hem väldigt personligt.

 17. Profilbild för Chatrine
  Chatrine

  Både jag och Johan älskar glas! Att bo i Glasriket var en av parametrarna som gav pluspoäng för vår nuvarande plats. Vi har också gått kurser i bryinfattning/tiffanyglas och ska göra egna glas till fönstren som blir på var sida om ytterdörren.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Se där, det visste jag inte! Kul! Blir nog väldigt fint med blyinfattningen.

 18. Profilbild för Jag

  Glas är vackert. Så många vackra glasskulpturer ni har, förstår att det blir så när maken är glasmästare. Jag har bland annat samlat på mig gamla olikfärgade hyacintglas och älskar stilrena tunntunna vin- och dricksglas. Jättefin bildserie i inlägget!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det vackert med glas. Vi har inte några särskilda dricksglas, utan använder de som finns på IKEA. Men skulle kunna tänka mig byta ut dem någon gång mot några tunna färgglada glas. Tack!

Vädret

Ourique, PT
18°
Växlande molnighet
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.