God Jul!

God Jul!

Idag är det julafton, något som de senaste åren passerat utan att vi egentligen reflekterat över det. Men inte i år.

Planen var att vi skulle ha kompisar på besök över jul, men de är kvar i Sverige på grund av pandemin. Så klart alltid tråkigt när det inte blir som en planerat och sett fram emot, men det går ingen nöd på oss. Vi älskar ju att vara tillsammans och idag börjar vi så smått försöka få in lite nya jultraditioner.

Vi börjar dagen med ett videosamtal med dotter och svärson. Det är den bästa start vi kan få på denna speciella dag!

Hela dagen spelar vi julmusik, Celine Dions och Il Divo är två favoritskivor. Och den här varianten av Silent Night, som jag får ståpäls av och blir väldigt rörd av.

Frukosten blir inte som vanligt, för idag äter vi risgrynsgröt som jag ska försöka göra på ris jag köpt här. Har inte hittat något som ser ut som grötris så det ska bli spännande att se hur gröten blir, men förhoppningsvis blir det lika gott som vanligt!

Oavsett väder kommer vi dra iväg en sväng till havet på förmiddagen. En fikakorg med varm choklad, apelsiner och julkakor tar vi med oss! Vi hoppas kunna sitta ute och njuta, men annars blir det fika i bilen.

Kalle Anka vill vi inte missa och vi kommer se det samtidigt som alla andra, när klockan är 15.00 i Sverige (14.00 här). Ser fram emot att se Tareq tända ljuset! Till det njuter vi av ett glas med mandellikör, i alla fall jag. Roger har egna favoriter han kanske väljer.

Julmiddagen blir sill, rökt lax, köttbullar, senapsgrillad halloumi, potatis, kålsallad med granatäpple & apelsin samt knäckebröd. Vi lagar maten tillsammans. Egen inlagd frukt med vispad grädde till efterrätt, eller kvällsmat om vi är för mätta efter maten.

Och ingen julafton är numera fulländad utan att se filmen Love Actually, vilket i år blir extra kul då Colin Firth ju blir kär i en portugis, så i år kan vi höra även vårt nya språk i filmen!

Publicerat:

i:

30 svar till “God Jul!”

 1. Vi önskar er en riktigt God Jul! När vi läser era inlägg så känns det att ni verkligen hittat hem. Så härligt att få börja om på nytt, skaffa egna traditioner och verkligen njuta.
  Julhälsningar från ett vintervitt Falköping!

 2. Önskar er en riktigt God Jul o Ett Gott Nytt År!
  Tack för alla fina inlägg från er.

  Hälsningar Lena K

 3. Grötris: vi varpå IKA Maci för att köpa ris till gröten fans så många olika sorter ris på hyllan men inget Grötris. Frågade en expedit var vi kunde hitta Grötris hon lotsade oss till en anna hylla vid havregryn stod Grötriset.
  God Jul i Portugal.

  • Det var det jag köpte! Funkade fint, men det smakade inte riktigt som vi är vana vid. Kanske även grädde/mjölk påverkade smaken. Får testa mig fram, äter ju bara risgrynsgröt en gång per år så det lär ta tid 🙂

   • God Annandag Jul kan man väl säga när man inte skickade hälsningen i tid?
    När det gäller ”rätt” ris till risgrynsgröten så är mitt tips ”Arroz Doce” som jag har kokat helt perfekt (läs svenskt!) risgrynsgröt på. Jag minns inte vart jag köpte det men det var på en av de stora mataffärerna i alla fall. Detta ris användes här för att koka söt efterrättsgröt men då riset inte innehåller något annat än bara riskorn så går det alldeles utmärkt att koka svensk julgröt på. Riset är av märket ”novarroz” och på paketet står det ”ideal para (ideal for) ARROZ DOCE. På paketet finns också en adress där man kanske kan söka var detta ris finns att köpa.
    Lycka till.

    • Tack Urmas! Exakt, hade läst mig till att det var Arroz Doce jag skulle köpa, men hittade det inte – inte ens på Continente. Tack för mer info, inför nästa jul ska jag var ute i god tid så jag kan köpa rätt ris.

     • Gott slut och Gott Nytt år! Arroz Doce (Novarroz) säljs av Auchan (Jumbo). Din närmaste torde vara Portimäo, men finns även i Lagoa och Évora. Har inte hittat produkten hos några andra, vi fick också nöja oss med Arroz Carolino, som utföll till full belåtenhet. / Per-Ake

Translate »