Rena rama julafton

I söndags när jag var ute och rensade runt fruktträden fick vi oväntat besök!

Roger satt inne och det var bra för då hörde han portens ringklocka. Jag varken såg eller hörde något förrän Roger kom runt knuten tillsammans med Eunice (Fernandos fru) och Catja (deras svärdotter).

Julklapp nr. 1

De kom med en chokladask och önskade oss en God Jul. Så himla gulligt, blev jätteglad så klart! Hämtade en burk med egengjord mandelmassa doppad i choklad och gav dem, fick senare veta att de ätit upp allt på en gång då de tyckte det var så gott.

Julklapp nr. 2

Eftersom Catja inte varit hos oss tidigare så gick vi runt i både hus och trädgård och berättade om våra planer. Hon jobbar som sekreterare hos en mäklare och berättade att vårt hus legat ute på Idealista för €150 000,- tidigare. Kanske du först vill läsa hur vi hittade detta huset för att förstå sammanhanget. Vi köpte ju huset för €115 000,- utan att pruta.

Catja berättade att det funnits spanska köpare som ville köpa men att ägaren inte gillade dem så hon sålde inte. Vi pratade en blandning av portugisiska och lite engelska så jag kan ha missuppfattat detaljer, men priset är jag säker på. Återigen fick vi bekräftat att vi verkligen hittat ett hus till rätt pris.

Julklapp nr. 3

Catja föreslog att jag skulle följa med dem upp till byn och komma in och se hur de bor. Det ville jag väldigt gärna göra! När vi kom innanför deras port så var där fullt med djur. Hundar, ankor, hönor och kaniner. Inne i huset låg en katt och sov. Dessutom har de får och har även haft ett par grisar (som nu är slaktade). Men jag såg också deras underbara utsikt. Vi ser deras hus från oss, så jag har förstått att de har väldigt vackra vyer från sitt hus.

Ljuvlig vy! Vårt hus ligger ca 4 cm från vänsterkanten.
Söt chiwawa, en av de 7 hundarna jag såg.

Inomhus var det ganska rått, de har bara en värmekälla – en öppen spis (med lucka). Det var pyntat för jul och vid brasan hängde de fyra chiwaworna! Älskar ju djur, men kan inte ha några på grund av allergi. Catja berättade om planer på renoveringar samtidigt som hon visade mig alla rum, jag avundas verkligen hennes stora frysboxar och lagerutrymme för mat. På spisen stod en kastrull med Caldo Verde, en soppa som äts i varje portugisiskt hem. Jag fick smaka och det var väldigt gott!

Hon plockade en stor kasse full till mig: torkade kikärtor, ägg, citroner, en butternut squash, apelsiner, clementiner, granatäpplen (mina är slut) och till och med lite fryst strimlad kål för att kunna göra egen Caldo Verde. Hennes bror har en stor odling så de ekologiska kikärtorna var därifrån.

Att portugiser är trevliga är ingen nyhet för oss, jag blev så ofantligt glad för dessa gåvor, men mest glad blev jag för att ha fått träffa Catja och därmed vidgat mitt kontaktnät av portugiser.

PS. Julklapparna på bilden är till Catjas familj

Publicerat:

i:

,

6 svar till ”Rena rama julafton”

 1. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Feliz Natal ????????‍????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Obrigada, o mesmo. Eller kanske detsamma heter ”igualmente”?

   1. Profilbild för Ewa
    Ewa

    Röstar för ”o mesmo”. Jag kan egentligen bara lite spanska och där heter det ”lo mismo” ????

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jag frågade en portugisisk kompis, hon använder ”igualmente”. Gissar o mesmo funkar också, men här används det inte.

 2. Profilbild för Anette

  Så trevligt både att få besök och att bli inbjuden till deras hus.
  Jag tycker att det är så intressant att få komma in och se hur folk i vår lilla italienska by bor.
  Ofta är det ganska spartanskt, de lägger inte så mycket krut på boendet.
  Önskar dig en god jul, kanske sörplar du på en god grönsakssoppa ????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var väldigt trevligt, det är bästas sättet att lära känna kulturen i våra nya land. Ja mycket spartanskt här också. Tack detsamma, nej grönsakssoppan har jag inte gjort än, men det kommer!

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.