portugisiska-kurs-2869

Nu går vi portugisiska kurs

Jag har varit inställd på att till hösten åka till Beja och gå kurs i portugisiska. Kanske det blir så också, men vi har i alla fall hittat en annan kurs som vi börjat gå.

En kompis berättade att en ideell organisation i Castro Verde har portugisiska kurser. Så jag kontaktade dem och fick beskedet att vi var välkomna. Så vi åkte dit den 4/1, blev så väl mottagna, de visade oss de fina lokalerna och när kursen startade så träffade vi även några bekanta som också vill bli bättre på portugisiska.

Det är ca 12 deltagare och 2 lärare. Ett bra upplägg. Men den ena läraren är väldigt högljudd, vilket är enormt frustrerande och jobbigt. Jag försöker att inte störa mig på det och istället fokusera på vad jag kan lära mig. Men det skär i huvudet ibland av hennes gälla och höga röst. Tyvärr.

Det viktigaste för mig i det här sammanhanget är att jag kan känna mig trygg att prata, kunna ställa frågor, höra portugisiska pratas och bli säkrare på uttalen. Hittills känns det som jag kan få detta på dessa träffarna. Det fokuserar jag på.

Roger som har väldigt svårt för grammatik och därför har det jobbigare att lära sig ett nytt språk hänger på. Han försöker fokusera på att lära sig det som går, det som är för svårt släpper han.

En sak jag tycker är intressant är att vissa inte kan hålla tyst när läraren pratar, vuxna personer alltså… Jag menar hon höjer ju rösten ytterligare när andra stör. Men det är jag det.. hahaha, jag gillar ju ordning och reda, även i ett klassrum.

Här finns information om de gratis A1-B2-kurser som erbjuds på olika platser i Portugal. Och det är detta som jag tänkte ta mig till Beja för att gå nu när jag är förtidspensionär. Men samtidigt så är det 6 mil dit.. och det tar emot. Så vi provar denna i Castro Verde först! Den är också gratis och det är ju så klart gott, eftersom jag redan betalat ett antal tusenlappar för de andra digitala onlinekurserna jag gått.

Andra ideella engagemang

Organisationen har även andra projekt som vem som helst kan vara med och arbeta i. Som att sy dockor som ges till barn på sjukhus eller skickas till barnhem världen över. Kanske det kan vara något jag kan bidra med i framtiden när jag vill vara med i ett sammanhang, jobba ideellt och göra skillnad. Det är ju också något som är en bra språkträning.

Det gör det lite extra roligt att vara med i den här kursen, eftersom det skapar andra möjligheter. Men en timme i veckan är inte så mycket, så jag fortsätter komplettera med de digitala kurser jag redan har tillgång till.

Publicerat:

i:

40 svar till ”Nu går vi portugisiska kurs”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Så trevligt! Då kan vi snart läsa Fernando Pessoa på originalspråk 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, eller hur. Jag har ju svårt att greppa dikter på svenska 🙂

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Du kanske kan be de som snackar att vara tysta? Karin satte väl ner foten på en av sina lektioner, om jag minns rätt. Sen är det ju helt otroligt att vuxna människor inte kan hålla snattran under lektionen. Ha en bra dag! Själv hade jag en onödigt spännande resa till jobbet, men nu är jag framme.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kommer jag nog göra om det fortsätter, men hoppas de sansar sig.. Helt otroligt är det verkligen! Usch då, men skönt du är framme nu!

 3. Profilbild för Tony
  Tony

  Jag är imponerad av er nyfikenhet och viljan att lära nytt. Starkt jobbat!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, min nyfikenhet har tagit mig till många nya utsikter och insikter 🙂

 4. Profilbild för Mareijke
  Mareijke

  Vad märkligt att vuxna beter sig så, dom är väl där frivilligt?
  Håller med Lillasyster be dom vara tysta om det fortsätter.
  Den högljudda läraren låter som den ena veterinären på kliniken här i Olhão där jag går med Molly, som tur är fick vi en annan när hon fick hjärtproblem. Men den första som vaccinerade har en genomträngande hög röst och lokalerna är ju rätt sterila, inga textilier som dämpar. Och hon pratar fort och jättemycket. 🙉 men är jättegullig. Sitter man i väntrummet så hör man henne där med.
  Jag har försökt mig på portugisiska i olika appar, men det är så svårt. Funderade på om man skulle försöka lära sig franska istället för det verkar dom flesta portugiser kunna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tror säkert en del ser det som en social grej.. Några kan så himla bra så de har inte där att göra faktiskt. Jag kommer säga ifrån om det fortsätter. Men hoppas det lugnar sig när gruppen är mer synkad. De äldre portugiserna lärde sig franska i skolan har jag hört. Men det är väl som det mesta, att använder en det inte så försvinner det.

 5. Profilbild för Znogge

  Så bra och trevligt att ni går en kurs i portugisiska. När det gäller studiero är det A och O för såväl stora som små och jag förstår inte hur vuxna då kan prata. Borde begripa bättre tänker jag… Jag hade valt att säga till om läraren inte fixar det på egen hand.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag fattar inte heller hur de inte begriper att de stör. Jag kommer säga till om det inte blir någon ändring. Men jag ger det lite tid.

 6. Profilbild för Sara i Barcelona

  Åhh, Anna! Lycka till 🙂 Haha, ja, verkligen otroligt att det inte kan vara tyst och lugnt i ett klassrum med bara vuxna, då kan man ändå förstå varför det är så svårt bland barn och hormonstinna tonåringar … Ha en fin dag! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Så konstigt, det är ju inte mer än 60 minuter heller. Tack, kram!

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så skoj att förkovra er i portugisiska. Det är ju både lättare och roligare att leva i ett land om man språket.
  Att det sedan överallt finns människor som inte kan uppföra sig är inte klokt. Kanske de inte uppfattar sig så, en tillsägelse för att få studiero är helt på sin plats

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är roligt och jag vill verkligen inte ge upp förrän jag provat alla vägar 🙂 En tillsägelse blir det om det inte blir någon förändring.

 8. Profilbild för Marianne

  Ja, det är viktigt att lära sej språket där en bor, är det svår grammatik?
  Jag håller med de övriga, säg åt de som stör att vara tysta, ni är ju faktiskt där för att lära och inte på kafferep. Jag brukar alltid säga till.
  Jag minns en gång i högstadiet när jag skrek åt klassen att ”hålla käften” när läraren inte fick tyst i klassrummet. Inte så ödmjukt, men det blev tyst 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är svår grammatik. Varje verb böjs olika beroende på vem det syftar till. Ex. jag har=tenho, du har=tens, vi har=temos. Och vet man inte vad ett verb, adjektiv eller substantiv är så blir det väldigt svårt. Klart jag kommer säga till, men inte direkt. Ger läraren chansen först. Jag behöver inte vara ödmjuk i det sammanhanget, men jag behöver inte heller säga ifrån direkt.

 9. Profilbild för Mamma C

  Så skoj och vad duktiga ni är som tar tag i det.
  Vi pluggade spanska i Sverige i flera omgångar. Jag är som din gubbe och har svårt för grammatiken.
  När vi flyttade hit så har vi inte gått några kurser. Så här är det gubben som är mer duktig på att prata eller försöka prata om det behövs.
  Jag tycker det är svårt att hänga med när någon pratar spanska för de pratar så himla snabbt.
  Jag skulle vilja hitta en som är både spansk och svensktalande som kunde lär en.
  Ha en fin torsdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är jätteroligt, har ju pluggat till och från i tre år, så kan ju en del. Men långt ifrån så jag klarar förstå vad portugiserna säger. De pratar också väldigt fort! Vi behöver gå via engelskan i vår inlärning. Både på gott och ont. Kram!

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  som finne ser jag det helt naturligt att man böjer verb 😀 Läste tyska i skolan, samma sak, dessutom kan tyskan ibland stoppa verb i slutet av meningen.
  Maken älskar grammatik, han har lärt sig lite portugisiska.
  Har ni ingen fikapaus? Det sociala verkar viktigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bara 60min varje kurstillfälle. Så en paus känns väldigt onödigt 🙂

 11. Profilbild för Annika

  Ah vad bra att ni tar en kurs i portugisiska nu. Förstår att det har sina utmaningar. Heja Roger!!!
  Jag är som du, det ska vara tyst i klassen. Fattar inte helelr hur somliga vuxna är funtade när de sitter och pratar med läraren försöker undervisa … Skit i att ta kursen då.
  Annars låter det bra, två lärare på 12 elever.
  Lycka till nu! Och hyscha på de där eleverna som inte kan ha vett att hålla tyst. Som du säger, det är ju bara en timme också.
  Kram från mig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är nu tredje försöket.. 🙂 Men första gången på riktiga träffar, förut bara digitalt. Exakt, vet inte vad de har där att göra om de inte vill lära sig. Jag säger ifrån om det inte blir bättre. Idag var det något bättre tycker jag. Kram

 12. Profilbild för Solan
  Solan

  Gav upp en kurs i franska p g a en pratglad kille. Ställde ständigt korkade frågor och ingenting fastnade i hans knopp. Teflon rakt igenom.
  Bra att du ger kursen en chans, men förstår din frustation…🙁

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kan verkligen bli så fel om en har otur. Idag var det lite lugnare faktiskt.

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Åååh, vad roligt 😀 Lite avundsjuk blir jag allt för jag är en riktig språknörd och jag gillar verkligen grammatik. Men den där höga och gälla rösten hos den ena läraren skulle jag också tycka var störande. Jag tror att det är klokt tänkt av Roger att snappa upp det han kan och inte grotta ner sig för mycket i det som känns svårt. Då tappar han kanske intresset helt och hållet. Lite senare tror jag att det är en perfekt språkträning att delta i olika aktiviteter. Det är träning som ger resultat och när man kan och vågar blir livet mycket roligare 😀 Jag ser fram emot uppdateringar om hur det går 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja utan att prata, prata och prata så kommer jag inte vidare. Därför är det här bra för mig tror jag. Och bättre kan det ju bli verkligen! Kram

 14. Profilbild för Susanne

  Spännande att lära sig språket men säkert inte alldeles enkelt. Sen kan jag tänka mig att när man bor i landet och hör språket hela tiden så snappar man upp ord på ett annat sätt mot att lära sig annat språk i Sverige till exempel.
  Att det ska vara tyst när t.ex lärarna pratar är väl en självklarhet. Det handlar om respekt för läraren och övriga kurskamrater. Jag avskyr när folk inte kan hålla truten på möten på jobbet. Och jag avskyr om någon börjar prata med mig när jag är på utbildning eller möte på jobbet samtidigt som chefen eller vem det nu är, pratar och informerar något. Hoppas någon säger till. Lycka till med kursen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej det är inte enkelt. Vi snappar upp lite, men bor ju avsides så träffar inte folk så ofta. Tack så mycket!

 15. Profilbild för Karin Eklund, Äventyret framtiden

  Jättebra och jättekul!
  Ni får säkert det där allra första i och med den kursen ni går, tror jag. Pö om pö, språket är svårt.
  Jobbigt med allt ljud o prat, känner igen det fastän det har lugnat ner sig.
  Du säger säkert till när det känns så, när gränsen är nådd.

  Boa sorte!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir nog bra, jag lär mig lite och Roger blir korvstoppad 🙂 Så är det, om det inte blir bättre så kan jag inte hålla tyst. Muito obrigada!

 16. Profilbild för Anki
  Anki

  Så bra att det finns kurs på nära håll … lycka till! Verkligen konstigt att vuxna människor inte kan vara tysta!

  1. Profilbild för Anna Forsberg
 17. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Men heja på! Kul ni hittat en gratis inte så långt bort som kan vara bra. Och som du säger, fokusera på det jus ni behöver. Grammatik är inte lätt det håller jag med om. När läraren pratar om infinitiv och pluskvamperfekt vet jag ju knappt vad det är spå svenska en gång :p
  Lycka till kramen

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi gör så gott vi kan, nu behöver språket vara i fokus ett tag så får vi se hur det går. Eller hur är grammatiken svår även på svenska :=) Kram!

 18. Profilbild för Paula Merio

  Kul att ni tar tag i språket i ert nya land. Man behöver ju inte bli perfekt, men göra sig förstådd och kunna föra en dialog. Jag hade ett bra språköra när jag var yngre, nu är den oprövad och tror inte det skulle gå lika lätt. Jag läser på finska och engelska förutom svenska för att inte tappa de språk jag kan. Skoltyskan och franskan är bortblåsta forever.
  Det ger säkert er en annan dimension att kunna komma in i språket där ni bor.Att kunna förstå och kommunicera med grannar och andra. Lycka till

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, vi har tagit tag i det flera gånger, det är svårt. Men nu när vi är förtisdpensionärer så finns mer tid att fokusera på det. Vad bra du håller liv i de språken du kan. Idag är det fika med grannarna igen, de som är portugisiska, de kan inte mkt engelska. Så det är bra träning och även roligt.

 19. Profilbild för Stefan

  Det är bra att lära sig språket i landet man valt att bosätta sig i. Det öppnar nya möjligheter och gör vardagen enklare.
  Själv läste jag tre språk i skolan. Förutom den obligatoriska engelskan också tillvalen tyska och spanska. Detta gjordes inte med utsikten att flytta från Sverige, utan för att kunna göra sig hörd och förstådd på resor runt om i världen. Engelskan satt och sitter ganska bra, men spanskan och tyskan…suck!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så, men det är svårt 🙂 Vi gör i alla fall så gott vi kan. Jag har också tappat mycket av tyskan som jag läste under 6 år.

 20. Profilbild för Matilda

  Så skoj med språkkurs! Hoppas ni får goda möjligheter att få träna att prata och få nya bekantskaper. Jag förstår din make – grammatik är knepigt… Lycka till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är skoj men också väldigt svårt. Det hoppas jag med! Tack!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.