sines hamn

Hamnen i Sines

Tyckte det var kul att fota hamnen i Sines, åtminstone den delen som syns från Sao Torpes. Containerfartyg, kranar och containrar.

Även om jag aldrig faktiskt varit ombord på ett stort fartyg så är jag fascinerad av att de flyter. Att de kan lastas med så mycket och ändå inte sjunka. Jo, jag vet det är massor av luft ombord på båten som gör att densiteten är lägre än vattnets. Men ändå. Jag tycker det är magiskt!

På den här utflykten hade jag mitt teleobjektiv och då tyckte jag det var perfekt att prova och se hur mycket detaljer jag kunde se i hamnen. Första bilden i galleriet nedan är fotad med mitt normalobjektiv, inte särskilt intressant bild tycker jag. Men visar verkligen hur långt bort det går att fånga såna här saker med ett teleobjektiv. En fågel där borta hade inte funkat att fånga. Men det här motivet funkade ju utmärkt!

Lite fakta jag hämtat från Sines hamns webbplats

Det är Portugals ledande hamn vad gäller volymen av last som hanteras. Det är också den ledande hamnen för containrar i Portugal. Hamnen i Sines, 2000 hk, är avgörande för landets energiförsörjning, eftersom det är den viktigaste hamnen för mottagning av råolja och naturgas.

Klicka här om du vill läsa mer om Sines hamn.

Publicerat:

i:

,

34 svar till ”Hamnen i Sines”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Visst är det häftigt när en ser hur nära en kan komma med ett rejält teleobjektiv.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt häftigt, men jag hade faktiskt högre förväntningar på detaljer 🙂

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Kan bara instämma om hur fantastiskt det är att de flyter, det ju galet med containrar lastade på dem. Snyggt fångat!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen helt galet! Tack!

 3. Profilbild för Mamma C

  Jag tycker också det är magiskt (fast man vet hur det ligger till) med containerfartyg att de flyter.
  Så kul att testa olika objektiv och se hur mycket du kunde fånga in på bild.
  Du skrev att en fågel hade aldrig gått att fånga på bild. Undra om jag hade kunnat se piren med min mobil som jag alltid fotar med 😉 :-D.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Magiskt verkligen. Ja det är ju lite skillnad med ett teleobjektiv och en telefon 🙂 Kram

 4. Profilbild för Znogge

  Nog gör det enormt stor skillnad med ett rejält teleobjektiv och det visar dina bilder verkligen. Visst är det imponerande vilken last- och flytkraft de har!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det, både vad gäller fartyg och objektiv.

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Älskar dessa foton, som göteborgare gillar jag hamn, sonen jobbar på stora produkttanker, fått besöka och följa med på en tur, sett hur containerfartyg lastar i hamn. Och svärsonen jobbar på Göteborgs sista varv Gotenius, och han har visat mig runt hur de jobbar med olika fartyg. Av säkerhetsskäl får jag inte fota allt…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Vad kul att du fått hänga med på Gotenius!

 6. Profilbild för Sara i Barcelona

  Det påminner lite om vår hamn här i Barcelona 🙂 När man står uppe på Montjuic och tittar ner ser det lite ut som Legoland med alla färgade små klossar (små där uppifrån alltså ;))
  Och fartygen är verkligen enorma 😀 Häftigt! Stor kram 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja legoland är en bra liknelse! Kram

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Intressant att se allt från dina små insekter och dessa hamnfoton, vilka kontraster!

  När vi var i Frankrike i höstas fick vi besöka en av världens största varv, de höll på att bygga ett lyxkryssare med 9 000 passagerare (!). Vi fick sitta i bussen och åka runt och guiden förklarade hur de börjar med att tillverka plåtdelar, hur alla sektioner kommer på plats…. mycket intressant. Men helt förbjudet att fota 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillar kontrasterna 🙂 Fräckt att få vara med och se tillverkningen av lyxkryssare. Förståeligt att det inte var ok att fota.

 8. Profilbild för Lillan Kind

  Så kul att kunna fota detaljer på så långt avstånd. Jag har också alltid varit fascinerad av att stora tunga fartyg flyter, även om det såklart finns den naturliga förklaringen. Men har tänkt lite extra på det när jag har rest med stora fartyg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tunga fartyg är onekligen en fascination för många av oss 🙂

 9. Profilbild för Annika

  Hamnar är och förblir fascinerande platser. Har alltid älskar fartyg och vatten.
  Vi skriver ju liiiite på samma tema idag. Same, same but different–om vi vinklar det hela, haha.
  Gillar dina foton, fantastiskt med zoom ändå. OCH så skarpa dina bilder är.
  Kramar från mig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja verkligen samma tema, fast ändå så olika. Tack snälla! Kram

 10. Profilbild för Barbro

  Jag gillar verkligen att strosa runt i hamnområden. Många saker som fångar (foto)ögat.
  Olika typer av kranar är kul.
  Har du varit i Göteborg och kollat in den där riktigt gamla lyftkranen, som står inte så långt från Jubileumsparken. Den är så cool!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Finns massor att fota i hamnen, den här gången var jag inte i hamnen utan en bra bit ifrån. Tror inte det är okej att gå in på området heller faktiskt. Nej har inte kollat in lyftkranen, vet inte ens vad Jubileumsparken är 🙂 Ska googla!

 11. Profilbild för Tony

  Angående ditt svar till bmreseblogg. Om du tycker att detaljerna går förlorade, så man brukar säga att när man har så pass långa telen, ditt blir ju ett 1200mm med din aps-c kamera, blir det mycket luftpartiklar/föroreningar mellan kameralinsen och motivet som kan försämra bl.a. detaljer. OM det var det du menade vill säga… Jag däremot tycker det ser jättebra ut, du skall vara riktigt jäkla nöjd! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för ditt förtydligande. Men jag menar att jag trodde jag skulle kunna få detaljrika bilder på fåglar på längre avstånd än vad jag får nu. Hamnbilderna är jag nöjd med, men en fågel på det avståndet hade ju inte funkat. Inte ens på 50m avstånd tycker jag det blir bra fågelbilder, vilket jag trodde. Så jag behöver lära mig vilka motiv som funkar och vilka som inte funkar med långa avstånd. Tack igen!

   1. Profilbild för Tony

    Fel av mig, ett 900mm blir det väl.
    Jag förstår hur du menar, men man lär sig vad objektivet passar till och på vilka avstånd det funkar.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Ja och det är ju utveckling det med 🙂

 12. Profilbild för Hannas krypin

  Så häftigt att se vilken skillnad det gör med ett bra objektiv.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen stor skillnad med ett teleobjektiv!

 13. Profilbild för Marianne

  Det går att komma riktigt nära med ett bra teleobjektiv. Jag tycker dessa stora kontainerbåtar är lite läskiga när jag ser de ute till havs, som stora kolosser som flyter där ute.
  Ha en skön kväll
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kom väldigt nära kände jag. Jag tycker inte de är läskiga, bara häftiga. Men visst.. det är läskigt om det skulle hända något och de spilla ut allt bråte de har lastat.. Detsamma! Kram

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Ja, visst är det spännande och märkligt hur så stora fartyg kan flyta. Ungefär lika märkligt som att flygplan kan lyfta och stanna kvar i luften. Man kan få förklaringar och förstå det som sägs men det är ändå svårt att förstå. Vad roligt att kunna få så fina bilder på det avståndet. Jag har åkt med Viking lines och Silja lines stora kryssningsbåtar till Finland och de baltiska länderna och de är så stora att man inte riktigt får känslan av att vara på en båt. Bara när det gungar rejält och det har det gjort några gånger. Då blir Ingrid ganska liten och rädd.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Flygplan är också märkligt! Har undvikit färjor i många år, men nu tror jag att jag skulle tycka det var okej att åka. Och jo, jag blir också rädd när det gungar för mkt. Kram

 15. Profilbild för Anita

  Ja, det är väldigt märkligt att dom kan flyta … och med den lasten! I synnerhet när dom råkar ut för hårt väder. Men olyckor händer ju förstås, containers faller överbord.
  Skillnaden är verkligen enorm mellan objektiven. Och bra kvalitét på bilderna. Skarpa detaljer. Intressant att följa hur du zoomat mer och mer.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är märkligt verkligen. Och när det händer olyckor kan det ju gå riktigt illa inte bara med fartyget och besättningen utan havet och dess liv. Tack så mycket!

 16. Profilbild för Susanne

  Visst är det fascinerande med dom enorma fartygen och att dom flyter. Precis som dom enorma kryssningsfartygen… Lika märkligt och fascinerande är det att alla dessa enorma flygplan ens kan ta sig upp i luften… Det är mycket man förstår men ändå inte…
  Mycket bra foton och intressant när du visar skillnader när man använder zoom. Det blir verkligen olika känslor i bilder beroende på vinklar och avstånd.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja både fartyg och flygplan är fascinerande, verkligen! Tack så mycket.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.