Selfie om mat

Jag gillar när någon ställer frågor till mig. Och Klimakteriehäxan har startat om sin serie Selfie och jag kommer hänga på igen när jag tycker frågorna är roliga att svara på.

Varje måndag publicerar hon dem och de kan besvaras under hela veckan. Jag gillar tanken bakom väldigt mycket, för det handlar om att göra en selfie med ord, inte bilder.

Att du som läser får lära känna mig lite mer, vem jag är och hur jag resonerar i olika ämnen. Det hoppas jag du också tycker är kul. Du kan hitta alla mina inlägg i den här bloggserien under etiketten ”Selfie”.

Det äter jag för lite 

Räkor från Västkusten äter jag för lite av, eftersom jag inte kan äta det så mycket som jag vill. Det är något jag verkligen älskar, men eftersom jag inte har tillgång till de räkorna här så blir det ju bara när jag är i Sverige. Generellt skulle jag faktiskt vilja äta mer fisk, men det blir inte så ofta. När vi äter på restaurang väljer jag ofta fisk.

Bönor borde jag äta mer av, skulle behöva mer protein och variation till linser och ost. Använder svarta bönor när jag gör mina göttbullar och de är riktigt goda. Jag inte så förtjust i den mjöliga konsistensen i bönor, men nu fick jag en påminnelse och ska genast leta upp lite recept innehållande bönor.

Det äter jag för mycket 

Jordnötter.. det är mitt favoritsnacks. När jag känner att det blivit för mycket så låter jag bli att köpa hem under ett tag så jag kommer ifrån mitt gift. Jag kan komma in i perioder av frosseri och då gäller det att vara stark och må bra för övrigt för att motarbeta. Och att inte ha jordnötter hemma då är bra!

Det bjuder jag på ofta 

Fika eller middag. Oftast blir det kaffe och chokladbollar, det är lätt att slänga ihop och känns som väldigt svenskt. Så det brukar uppskattas. Kärleksmums bjöd jag på väldigt mycket i somras när poolkillarna var här varje dag.

När det gäller middag så vill jag använda de grönsaker vi har i trädgården och det blir då styrande. Grillat med coleslaw, purjolökspaj, pasta puttanesca eller en härlig sallad. Till exempel.

Det är bra fredagsmys 

En bricka med goda ostar och ett gott vin är det bästa fredagsmyset tycker jag. Vi äter gärna morotsstavar med dipp gjort av cashew också. Så himla gott! Men det kan även vara en pizza, tacos eller rester av något gott.

Det är gott när man är lite sjuk  

Allt… när jag är sjuk så äter jag massor. Jag är ständigt sugen och även hungrig. Så när jag känner att jag börjar rycka i skåpen en timme efter frukosten så vet jag det är något på gång i kroppen. Fröknäcke med philadelphia ost och paprika är det första som slinker ner när jag småäter.

Det fick mig att bli eller inte bli vegetarian/vegan

Hälsan, min astma, jag började äta rawfood 2013 vilket jag höll i ca 6 månader. Sen återvände jag aldrig till att äta kött eftersom jag inte gillar smaken av kött. Jag gillar dock inte etiketter, jag är varken vegetarian eller vegan.

Jag väljer bort kött, fågel och gluten för det mår jag bra av.

Översta bilden är vår förrätt på nyår. Purjolök på 3 sätt var ett perfekt val, dels för att purjolöken växte i trädgården men också för att det var ruskigt gott!

Publicerat:

i:

30 svar till ”Selfie om mat”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Ostar gillar både maken och jag, perfekt fredagsmys. Och bra att bjuda till familjen med frukt, för mina barn äter inte så mycket sött. Frossa med nyttiga jordnötter är väl inte det värsta… När jag är sjuk är jag inte sugen på mat, men är sjuk väldigt sällan. Som göteborgare finns det färsk fin fisk alldeles på fem minuters promenadväg, försöker äta oftare, på restaurang väljer jag gärna fisk.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ost är så himla gott! Det är unikt med all fin fisk i Göteborg, och räkorna… 🙂

 2. Profilbild för Marianne

  Nyårsrätten ser spännande ut, jag skulle gärna veta hur du gjorde.
  Jag gillar inte heller det mjöliga med bönor, och nu äter jag det inte alls, förr gjorde jag en jättegod bönsallad men minns inte vad det var i, tomater och svarta bönor kanske lök….dressing på olja och vinäger var det i alla fall.
  Ha en fin dag,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var väldigt gott, det är länkat till receptet i texten i sista stycket där jag berättar vad bilden föreställer. Bönsallad har jag aldrig ätit tror jag 🙂 Detsamma, kram!

 3. Profilbild för Znogge

  Många verkar tappa aptiten när de är sjuka men jag reagerar precis tvärtom och får oftast mer aptit då. Tänker att det kanske är kroppens sätt att signalera att den behöver ett regelbundet tillskott av energi.
  Eftersom Husse bakar en del frallor blir det oftast nybakade sådana när vi bjuder på lunch och det brukar vara uppskattat. Sommartid blir det ofta att vi bjuder på grillat med mycket grönsaker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt som jag då, kanske har att göra med att det är tråkigt att vara sjuk 🙂 Men din teori känns mer rätt! Kan absolut förstå att nybakta frallor är populärt!

 4. Profilbild för Kraka

  Så roligt att du också är med i selfien! Jag äter gärna fisk, blir oftast lax men även annan fisk. Ost och vin är absolut en höjdare. Nötter är nyttigt för kvinnor, men naturligtvis ska man tänka på att det är väldigt energirikt och anpassa mängden därefter.
  Nu är matlådan packad och det är dags att ge mig av till den intensiva vården.
  Ha en fin dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är trevliga frågor oftast och roligt att svara. Hoppas du fick en bra dag på jobbet, jag har varit i trädgården och jobbat hela dagen.

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Fisk och skaldjur äter vi mycket men inte ens i fiskbilen känns räkorna som de gör när en köper dem på kusten!
  Ost är också en favorit ( vi har ju Falbygdens Ost här) även om vi inte frossar idet eftersom Lars lagrar det mesta kolesterolet han bara tittar på. Fröknäcke kan en nästan äta som godis och det känns ju betydligt nyttigare.
  Vi är väl allätare men äter gärna vilt när vi väljer kött.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi köpte räkor direkt av kaptenen på Fotö.. wow, vilka räkor! Visst är fröknäcke mumsigt!

 6. Profilbild för Klimakteriehäxan

  Purjolök är en underskattad grönsak – så god! Povel Ramel har ju hyllat den med en egen sång … det är den värd!
  Roligt att du hoppat på SELFIE-tåget. Välkommen ombord!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det verkligen! Vi har gjort en purjolökspaj också, som var jättegod. Tack!

 7. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Mmm fröknäcke är ju så makalöst gott, jag behöver inget pålägg, de slinker ner precis lika bra utan. Ost och vin är ju en magisk kombination. Kanske blir det på fredag=)
  Att äta det man mår bra utav är ju en fördel. Ha en bra eftermiddag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är verkligen jättegott med fröknäcke! Kanske blir lite ost och vin här på fredag med 🙂 Varit en kanon eftermiddag, ute i trädgården i sol och värme.

 8. Profilbild för Annika

  Började fnissa lite när jag såg att du frossar i mat när du är sjuk. Jag är nog tvärtom isåfall, tycker inget smakar då.
  Fröknäcke är sååååå gott och skulle jag ha det hemma skulle det bli som med dina jordnötter, hihi. Älskar också nötter, men pecan mest av alla. MEN som du säger, det får inte bli för mkt. Jag är som du, bäst att inte köpa hem sånt jag inte ska äta för mkt av. Bönor gillar jag, blir nyfiken på dina göttbullar.
  Och svenska räkor, alltid på min saknarlista. Älskar dem!
  Kramar till dig denna tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men, är vi inte lika där!? 🙂 Njuter av jordnötterna i perioder. Men kan inte alltid ha det hemma för då blir det för mkt av det goda. Här är receptet på göttbullarna!
   Kram!

 9. Profilbild för Mamma C

  Jag gillar bönor men gubben är inte så förtjust i dom. Men gör jag bönbiffar av dem gillar han det.
  Jag är en godisråtta och vill gärna ha en påse godis i lådan. Men den öppnas inte förens det är fredag. Men då försvinner den snabbt. Popcorn är gott med, kom jag på .
  När jag är sjuk har jag ingen matlust alls.
  Svenska räkor går nog aldrig att slå. Men vi äter mycket skaldjur och fisk här med.
  Ha en fin tisdagskväll.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bönbiffar har jag gjort nån gång, men minns inte hur jag tyckte de var. Får prova igen! Godis är jättegott, men saknar det svenska godiset 🙂 Här köper jag väldigt lite. Åh popcorn älskar jag också! Detsamma, nu är det snart handboll! Kram

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Räkorna måste smaka gudomligt gott när du får tillfälle att äta dem 😀 Jag är inte heller särskilt duktig på att äta mjöliga bönor men det finns så många andra alternativ numera. Jag förstår att du gillar jordnötter för det är gott. Men ännu godare är cashewnötter eller vanliga potatischips. Jag kan inte ha den sortens snacks hemma utan att äta alldeles för mycket. Både chokladbullar och kärleksmums har jag i frysen nu. Väldigt gott att plocka fram en när sötsuget kommer 😀
  Det är väldigt sällan jag blir sjuk men om jag har feber blir jag sugen på nyponsoppa. Något jag aldrig har hemma annars men då längtar jag efter bara just nyponsoppa 😀
  Mitt liv som vegan är ett bra och spännande liv. Nya rätter och smaker och det känns också väldigt tillfredsställande av flera skäl. Jag saknar absolut inte kött.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det absolut! Njuter som tusan när jag väl äter dem. Vanliga potatischips gillar jag också. Men det kan jag hantera, likaså cashewnötter. Vad goda grejer du har i frysen! Min är tom på godsaker sen julkakorna tog slut. Nyponsoppa med skorpor är väldigt gott, Var många år sen jag åt det. Så glad du trivs som vegan och att du mår bra av det. Jag saknar inte heller kött! Kram!

 11. Profilbild för Sara i Barcelona

  +1 på svenska, eller ja, västkustska räkor! Det går verkligen inte att ersätta och är såå gott😋 saknar det mycket här i Spanien.
  Ost älskar jag, i alla former, och skulle nog lätt äta för mycket av det😁 Nyponsoppa och mandelbeskvier fick jag när jag var liten vid sjukdom, eller blåbärssoppa, mycket gott!
  Får skriva ihop en lista jag med tror jag😊 Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Såå gott är det med räkor och ost. Kikar in till dig och ser om du fått ihop en lista. Kram

 12. Profilbild för Susjos

  Ost och vin är inte dumt, tyvärr är min man inte så förtjust i dessertostar, och absolut inte ädelost, så det blir inte så ofta vi har det hemma.
  Ja, räkor är ju så gott, konstigt nog äter vi inte det så ofta, tack för tipset!
  Kul att du provade den asiatiska maträtten från Linas, hoppas du gillade den, jag tyckte den var väldigt god!
  Ha en fin fortsatt vecka!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ost och vin är verkligen jättegott. Jag gillar inte grön- & blåmögelostar, men klarar mig fint med en god Brie/Camembert och en lagrad hårdost. Men Roger njuter gärna av de där färgade ostarna. Så vi gör varsin bricka. Han kan även lägga på någon chark eller sånt också på sin. Då får vi båda vad vi gillar, funkar finfint för oss. Räkorna i Sthlm är nog helt klart bättre än de vi kan köpa här. Men är smaken som på Västkusten? 🙂 Ja den var jättegod! Detsamma!

 13. Profilbild för Paula Merio

  Ja vem är inte engagerad i ämnet mat! När jag småäter tar jag gärna finncrisp med philadelphia, alternativt majskakor med samma ost. Gott att knapra på framför teven. Jag dippar även mina morotsstavar i philadelphiaost!De får då lite karaktär, moroten i sig är ju lite mesig.
  Räkor gillas, men jag tycker de frysta jag får tag på i mina affärer inte håller måttet. De är blöta och sega i konsistensen när de tinat, blääää

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Philadelphia är så himla gott! Jag dippar i det också ibland. Frysta räkor gillar jag inte alls heller.

 14. Profilbild för Tony

  En tanke som poppade upp var, vad kallade du ”kärleksmums” när du bjöd pooljobbarna på det. Jag är nog lite som du att jag äter mer när jag börjar bli sjuk eller är sjuk. Jordnötter kommer också på bordet i perioder, men allt med snacks har avtagit med åldern märker jag. Det smakar inte riktigt lika gott längre.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Love yummies 🙂 Intressant att snacks inte smakar lika gott längre för dig. Jag har fått mer smak på saltiga saker.

 15. Profilbild för Lillan Kind

  Vi verkar ha ganska likartad smak vad det gäller mat, förutom att jag har noll aptit när jag är sjuk. Västkusträkor är bland det godaste jag vet, men det blir inte av att jag äter såna särskilt ofta ändå trots att jag bor i Sverige 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blev inte ofta räkor för oss heller när vi bodde i Sverige heller 🙂

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
10°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.