snygga utskrifter i lightroom

Snygga utskrifter & galleribilder

Jag har ju berättat att jag skaffade mig en fotoskrivare i slutet på förra året. Sedan dess har jag testat, lekt och lärt mig en hel del. För det är verkligen en hel vetenskap att få snygga utskrifter.

Jag tänker inte gå in på vilket papper som passar till vad eller vilken skrivare som är bäst. Jag kan inte skriva om det, för jag vet inte. Jag har min skrivare, en Epson XP15000, och så har jag ett matt och ett blankt papper som jag leker med i A4 format än så länge. Kan även skriva ut A3 men där är jag inte än. Utskrifter är inte gratis, så jag tänker A3 får vara för de där snygga som ska sitta på väggen när jag lärt mig mer.

Det jag tänkte berätta om är några utskriftsinställningar jag gör i Lightroom Classic och hur fantastisk den fliken är. Och att det går utmärkt att skriva ut till jpeg istället för till printer. Så det går att skapa dessa grymma ”utskrifter” utan att skriva ut!

Så om du inte har någon skrivare så kan du ändå göra mycket kul med dina bilder i Lightroom Classics utskriftsmodul. Bilderna jag laddar upp här är små och lite suddiga. Men mina original är så skarpa som bilderna är!

Layoutstilar

Det finns tre layoutstilar i utskriftsmodulen:

Det som kanske mest används är En bild/Kontaktkort, där en kan skapa layouter med en enda bild. Eller flera bilder i samma storlek. Inga variationer på storlekarna alltså, men du kan variera bilderna.

Den som kanske används minst är den som heter Bildpaket, där kan en använda en massa olika storlekar, bygga sin egen layout, men det är en och samma bild som läggs i de fälten.

Det roligaste valet är Eget paket där ens egen fantasi är den största begränsningen. För det går att göra väldigt mycket. Till exempel sånt som jag nog skulle använt Photoshop till om jag inte kände till det här.

Eget paket

Jag gjorde till exempel det här collaget i Eget paket. En unik layout där jag valt storleken på rutorna. Gick riktigt snabbt också, trots att jag gjorde det för första gången. Helt fritt kan bilder placeras, på varandra eller med mellanrum, utan mellanrum, med valfri bakgrundsfärg etc.

Det bästa är att jag sen kan spara den här layouten så att jag kan göra ett nytt galleri genom att bara dra in andra bilder i rutorna, som zoomas in/ut för att passa i rutorna! Så smidigt!

Jag har gjort lite nya headers till bloggen och de är alla gjorda med den här modulen. Har sparat mallen så jag kan byta ut bilder när och om jag vill.

En bild/kontaktkort

Nedan bild är ett exempel på en tavla jag har, jag gjorde den i layoutvalet En bild/kontaktkort. Tycker om att ha en liten beskrivande text under. Kan välja bland typsnitten i min dator och helt hållet kontrollera marginalerna. Även denna layout/design har jag sparat och även gjort en likadan fast i stående format. Så jag kan skriva ut bilder som ser liknande ut till min nya tavelhylla i vardagsrummet.

Några av mina inställningar

Färgprofil

Vad jag nyligen lärt mig är att använda Pro Photo RGB, inte sRGB som var standard för några år sedan. Jag märker stor skillnad på färgerna i bilderna efter att jag gjort den här ändringen. Den är nu default i mina LR inställningar och i utskrift. Men även i Photoshop, vilket ju är viktigt om bilderna redigeras även där.

Utskriftsskärpa

Jag började med standard men har nu ändrat till hög. Det behövs i alla fall på mitt matta papper.

Ljusjustering

Tyckte mina bilder var mörkare än vanligt när jag skrev ut, så jag har lagt på 5% ljus vid utskrift.

Det finns så klart massor mer att lära mig om utskrifter och nu håller jag på för fullt att utforska Lightrooms utskriftsmodul och jag är faktiskt lite nykär.

Använder du utskriftsmodulen i Lightroom? Och använder du den även till att göra egna layouter?

Publicerat:

i:

,

38 svar till ”Snygga utskrifter & galleribilder”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Tack för det här inlägget! Vi använder ju utskriftsmodulen när vi gör våra utskrifter men har aldrig använt något annat än rena A4 eller A3. Nu blev jag jättesugen på att göra collage och t ex en ny header. Sådant och bilder som gått i varann till gamla bloggen har jag alltid petat med i Ps. Visste inte heller att en kunde läggs på t ex 5% ljus. Jag tycker våra sista utskrifter på papper med ”rugg” blev lite dova/mörka när vi lade in rätt pappersprofil men de hade ju en dov färgskala från början.
  Nu ska jag praktisera!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att kunna inspirera! Jag är själv nykär så jag hoppas du kommer gilla att hitta nya funktioner och möjligheter också. Härligt!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Många val och alternativ att leka med, nya upptäckter hela tiden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så blir det om en håller ögonen öppna 🙂

 3. Profilbild för Micke

  Vår senaste skrivare var av det enklare slaget, ingen idé att skriva ut foton med en sådan men jag har haft riktigt bra sådana förut och det var riktigt kul att använda.
  Tog ju tid att lära sig men till sist funkade det ju trots allt.

  Bra där….ha nu en fin dag.👍

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är kul att kunna skriva ut sina egna alster tycker jag. Tack detsamma!

 4. Profilbild för Znogge

  Wow, säger jag bara! Vilka möjligheter det finns och du tar väl vara på dem!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är fantastiskt vilka möjligheter det finns och då har jag inte börjat använda AI än.. 🙂

 5. Profilbild för Mamma C

  Men så himla kul att göra fina och snygga utskrifter. Och även nya layouter till din blogg.
  Jag tycker den med vattendropparna på spindelnätet som jag tror det är. Är så himla fin.
  Ha en ny bra vecka.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är vattendroppar, dagg, på spindelnät på en blommande suckulent. Tack! Detsamma!

 6. Profilbild för Barbro

  Älskar spindelnätsbilden! 💗😍

 7. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Du kan fylla ert hem med många egna konstverk om du vill. Alla bilder är så fina så kanske får du svårt att välja. Men då är ju kollage ett bra alternativ.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja börjar fundera på vilka tavlor som ska tas ner och lämna plats åt mina bilder istället. Kram

 8. Profilbild för Karin Eklund, Äventyret framtiden

  Duktiga du, vilken energi du har plus försökslusta! Jag är imponerad!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Energi och lust, det har jag 🙂 Kram

 9. Profilbild för Sara i Barcelona

  Så himla kul att kunna skriva ut sina foton men ja, som du säger så är det inte gratis så man får välja med omsorg förstås😊 Vi har gjort miljöfoton min man har tagit på stora canvas, det blev fint, som tavlor. När vi bodde i Sverige sålde han dom t.o.m, nu har vi dom som minne 😊 frånSverige😊 Fint med texten också! Kram <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är väldigt roligt att ha mina egna bilder på väggen. Fler ska det bli! Kram!

 10. Profilbild för Enna

  Låter väldigt spännande!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är kul i alla fall!

 11. Profilbild för Susjos

  Verkligen fina bilder! Ljuvligt att titta på!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vad glad jag blir!

 12. Profilbild för Tony

  Jättefina bilder! Visst är det kul att få upp vissa bilder på väggen.

  Jag som förr i tiden i mörkrum framkallade och kopierade svartvit film och kopierade diabilder till papper i processen Cibachrome vilket var både dyrt och tidskrävande.
  Det mesta är ju mycket lättare i det digitala, men jag misstänker att detta med att köpa utrustning och papper är nästan lika dyr hobby som det var förr. :-/

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Tänker att förr var en ju tvungen att ta kostnaden för att ens framkalla, idag är bilderna (i telefonen) gratis, men om en vill ha det extra med olika objektiv och utskrifter ja då kostar det ju en del. Särskilt toner..

 13. Profilbild för Karen
  Karen

  Anna, these are stunning. What a talent you have. A quick question. I am designing a ’Coffee Table’ Photo book of our 8 years of travel using my best pictures over the years. I’m just wondering whether Photoshop Lightroom is necessary to get my shots print quality for a book or can I just use my high res photos as they are. Be interested to learn from you sweetie. Tack. Kx

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thank you! I have never done a Photo Book but I don´t think its necessary with Lightroom. High res photos should do it. Read Annikas comment above! <3

 14. Profilbild för Annika

  Vilka fina bilder. Daggdropparna är to die for! Tjusigt.
  Snyggt collage också.
  Jag har inte ens en skrivare. Ja jag vet …
  Ska jag ha bilder i pappersformat brukar jag skicka in via Shutterfly.
  Samma då jag gör fotoböcker och kanvas etc, går via Shutterfly.

  To Karen above me, No you can just use your high res photos when designing a photo book. The quality usually comes out outstanding. Regardless, it would be great to learn how to use LR, I’d love to learn. Bur for a photobook, from ie Shutterfly, a regular hr pic will do. I promise you!
  Sorry Anna, i kidnapped you blog for a sec :-*

  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack vännen, den bilden verkar vara väldigt populär 🙂 Det är ju det som är tjusningen här, att skrivaren inte ens behövs, utan det går att leka loss i utskriftsmodulen och spara som jpg istället. Den kan en ju sen skicka för utskrift nån annanstans. Super that you kidnapped my blog! I didn´t have an answer for Karen, so your comment is very welcome! Kram

  2. Profilbild för Karen
   Karen

   Hi Anna and Annika. Thanks so much. I will explore Shutterfly. xx

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Hope it will be a perfect solution for you!

 15. Profilbild för Stefan

  Jag skriver bara ut en bråkdel av de bilder jag tar. Då de jag anser vara mest värdefulla och intressanta att betrakta för vänner och bekanta. Övriga sparar jag på både hårddisk och dvd.

  Det är med lite mörka bilder när man skriver ut var vanligt förekommande, men sedan jag började använda funktionen ”kurvor” för att lätta upp ljuset ser det bättre ut.

  Fina bilder i inlägget.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, inte går det att skriva ut alla bilder. Men jag gör en utskrift varje vecka för att inte toner ska torka. Alla bilder har jag på extern hårddisk och redigeringarna i lightrooms katalog. Tack!

 16. Profilbild för Susanne

  Intressant och spännande att läsa inlägg och alla kommentarer. Jag skrev ut för många år sedan men senaste åren har jag valt att skicka in till ett företag i Göteborg som jag är nöjd med. Mest för att det har varit bilder till utställning och till presenter. Väljer ofta papper med lite struktur till mina utställningsbilder. Har testat mig fram med olika alternativ och hittat en favorit som känns som ett ”säkert kort”. Sen beror det en del på vilken typ av bild man vill ha utskriven.
  Du visar verkligen superfina bilder och snyggt med ett collage. Smart att göra en mall. Blir lite enklare när man vill göra flera och förnya sig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det funkar jättebra med skrivaren för mitt syfte att se på bilderna på ett annat sätt, och ha på mina egna väggar. Finfina bilder blir ju bäst hos en riktig tryckare så klart. För en utställning skulle jag inte printa själv! 🙂 Tack snälla!

 17. Profilbild för Thorleif Sigurjonsson
  Thorleif Sigurjonsson

  Hej Anna, Inspererande som vanligt att läsa dina bloggar 🙂 Jag har också funderat att skaffa en bra fotoskrivare. Är du nöjd med din Epson? Var lite sugen på A2 skrivare men dom kostar skjortan. Tycker du att det räcker med en A3 skrivare med tanke på att hänga upp sina egna bilder (storleken)? Du kanske kommer inte i håg mig. Vi träffades på Tjolöholms ställplats för några år sen för ett möte om ev. plats för husbilsplats boende. Jag bor fortfarande i min plåtis och är just nu i Luleå (jobb) där det blåser ca. 30 sek/m. inte roligt när plåtisen skakar nästan sönder men man känner att man lever i alla fall. Magisk med erat boende i Portugal, grattis (fast lite sur att ni gav upp husbilslivet).

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nämen hej! Klart jag minns dig, påminns dessutom varje gång det är handbollsmatcher för damerna 🙂 Kul det går så bra för dottern! Jag har ännu inte skrivit ut i A3, vi har ju inte så stora väggar så A2 skulle bli för stort för oss. Jag har dessvärre ingen erfarenhet av andra skrivare, så kan inte säga om den här bra eller värd sina pengar. Men jag är nöjd hittills i alla fall. Fy för blåst när en är ute med husbilen, längtar du inte till varmare trakter? Har du vägarna förbi hoppas jag du hör av dig.

 18. Profilbild för Thorleif Sigurjonsson
  Thorleif Sigurjonsson

  Tack för det Annna, klart jag längtar till värmen. Pension om 1 år då kanske man ”flyttar” till värmen. Ha det gott och hälsa gubben.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, han hälsar tillbaka!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.