gratis ssl

Gratis SSL för WordPress hemsida – så här får du hänglåset

Har du ännu inte skaffat ett SSL certifikat till din hemsida/blogg? Då är det dags! Har du lite kunskap om webb och ett bra webbhotell löser du det själv. Här lite vägledning till dig som vill installera ett gratis SSL.

Du känner säkert igen uttrycket ”skomakarens barn…” där ordspråket i sin helhet lyder ”Skomakarens barn går med trasiga skor”. Det har varit så här på Webbtanten, för det är först i dagarna som jag fixade SSL-certifikatet för den här domänen!

Man kan tycka att jag som driver en webbyrå borde ha koll på att alla sajter ska ha https. Och självklart har jag koll på det, bloggade om det för ca ett år sedan t.ex. Läs gärna det inlägget om du undrar vad SSL är. Kort förklarat så är det ett hänglås på din sajt, för att öka säkerheten för dina besökare och för att bli klassad som säker sajt hos Google.

Gratis SSL för Webbtanten

Anledningen till att jag inte kopplat på SSL här på webbtanten förrän nu är för att det här är en privat blogg och jag har velat ha ett gratis SSL till den här domänen. Det erbjuder de flesta webbhotell, även den host som den här sajten ligger hos. Men de var lite sena med det så jag fick snällt vänta.

Men.. det har varit något konstigt med deras gratis lösning för de har inte lyckats lösa det för just anna-forsberg.se. De har haft tekniker engagerade och försökt hitta lösningen men det slutade med att de sa att det inte gick.

Så jag skaffade mig ett gratis certifikat hos Comodo och bad webbhotellet installera det på servern och när det var klart så konfigurerade jag anna-forsberg.se till att ligga på https istället för http. Dessvärre är Comodo bara gratis i 90 dagar och kräver att jag hittar en annan lösning innan de 3 månaderna gått annars måste jag betala för SSL.

Så här fixar du själv gratis SSL till din sajt

Kontakta ditt webbhotell, säga till dem att du vill ha ett gratis SSL och fråga om de erbjuder det. Om det gör det så konfigurerar de servern och sen får du själv fixa lite på din sajt. Har du WordPress så gör du så här:

 1. när webbhotellet säger att de gjort allt de ska på sitt håll, besök din webbplats med https:// före. Om du då kan se din sajt som vanligt fortsätt med nedan steg. Om du INTE kan se den korrekt, gå tillbaka till webbhotellet och be dem åtgärda det som är fel
 2. ta en backup (el. säkra upp med webbhotellet att de har en färsk backup och står redo att återskapa om så krävs)
 3. ändra i inställningar att sajten ligger på https://dindoman.se – lägg till ”s” alltså
 4. gör en search and replace så allt innehåll ändras till https istället för http
 5. uppdatera htaccess så gamla indexerade länkar styrs om från http till https så du inte tappar länkkraft
 6. spara om permalänkarna under inställningar
 7. kolla ev. felmeddelande och åtgärda ev. fel
 8. ändra egendomen på ditt Google Analytics konto
 9. ändra sitemap på Google Webmaster Tools

Här kan du läsa Googles vägledning för att ändra från http till https

Känns detta omöjligt – kontakta då din webbyrå! 

Publicerat:

i:

6 svar till ”Gratis SSL för WordPress hemsida – så här får du hänglåset”

 1. Profilbild för Kia

  Tack underbart att en 50+ hjälper en dito, att du berättar vad SSL är och vad generöst att du förklarar hur man gör. Ändå tycker jag det verkar svårt. Tekniken inom det digitala verkar bl mer och mer avancerad för varje vecka.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Jag delar väldigt gärna med mig av min kunskap, svårt dock att erbjuda att göra det gratis på andras webbplatser. Det är ju inte ett jättearbete för någon som kan, men en timmas debitering får man nog vara beredd att betala. VimleWebb hjälper gärna till om du vill 🙂

 2. Profilbild för Alexandra

  Jag har SSL till min webbsida, det ingick i mitt abonnemang på webbhotellet. Men det är säkert en sak som många glömmer!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Jättebra! Det har inte funnits som alternativ jättelänge så har man en sajt som har några år på nacken måste man ordna med detta i efterhand och göra en webbplatsflytt. Skönt att du har det ordnat från början.

 3. Profilbild för Christer Holm

  Tack för tipset 🙂

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Vassego 🙂

Vädret

Ourique, PT
11°
Klart
06:1720:41 WEST
TorFreLörSönMån
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
29°C / 11°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.