Bondbönan har tagit revansch i vårt hem! Jag har gjort guacamole på bondbönor och det blev så otroligt gott, så det vill jag så klart dela med mig av.
Skrev för inte så länge sedan att vi har bondbönor för plantornas skull. för nyttan de gör för jorden men att vi inte äter dem. Men så tänkte jag att det är väldigt mycket skörd som jag bara ignorerar.


Det kändes inte helt bra, så jag började leta efter recept med en annan twist än att tillaga dem som jag tidigare provat.
Hittade några recept på guacamole av bondbönor, jag gjorde min egen variant, inspirerad av de recept jag fann och resultatet blev kanonbra!
Nu behöver vi inte försöka odla avokado längre!
Rogers kommentar när han åt min gucka på bondbönor första gången.
Det var det bästa betyget jag kunde få, han har inte heller tyckt att bondbönor varit särskilt gott innan han provade den här varianten.
Recept på gucka av bondbönor
Ingredienser
- 200 g kokade (3-5 min) och rensade bondbönor
- 1 msk pressad citron
- 1/2 tsk chiliflakes (min blandning är stark så kanske du vill ta mer)
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1/2 – 1 dl hackad koriander
- 2 msk grekisk yoghurt
- 2 msk olivolja
- 1 krm spiskummin
- 1/2 tsk paprikapulver
- salt & peppar
Gör så här
Jag blandar allt i mixern, det behöver inte bli helt slätt tycker vi, men det är inte gott med stora klumpar av bondbönorna.
Vi tänkte lägga till även hackad rödlök efter mixandet men smaken var så god att vi inte ville ändra på det. Dessutom är det ganska starkt och färsk lök förstärker ju det.
Vi har hittills ätit guacamole på bondbönor till sallad och som dipp till tortillachips. Nästa provsmak blir till tacos! Det finns mer att skörda och jag har dessutom lagt sex påsar á 200g i frysen.
Hoppas du gillar det här, bondbönor är ju en mycket bättre gröda för miljön än avokado. Dessutom väldigt mycket billigare och dessutom lätt att odla själv. Omkring oss odlar ALLA portugiser bondbönor, fava som det heter här. För mig som är vegetarian är det toppen att jag kan hitta goda sätt att äta mer baljväxter.
Vi vill dock fortfarande väldigt gärna få våra avokadoträd att leverera så klart, för även om vi kan använda bondbönor för att göra guacamole så äter vi väldigt gärna avokado som den är, men det här första året med egna avokadoträd blir det ingen skörd av avokado.

34 svar till ”Guacamole på bondbönor”
Wow, låter supergott. Det tråkiga är bara att skala bönorna…. Ha en bra måndag!
Det är väldigt gott! Jag tycker det är mysigt att sitta där och lyssna på fåglarna samtidigt. Detsamma!
God morgon Anna! Jag älskar avokado och guacamole! Kör samma recept som mitt ex gav mig 1982! Då visste jag knappt vad avokado och guacamole var!
Men detta med bondbönor måste jag testa! Enda gången jag annars möter bondbönor är när jag äter sushi. 1000-Tack för receptet!! Kul och spännande med mat.
Hoppas du mår bra nu! KRAM Anna
Ja avokado är riktigt gott på alla de sätt. Bondbönor i sushi? Det var nytt för mig. Hoppas du gillar det som gucka också. Bättre! Kram
Så bra att du hittat något att göra av bönorna som du och Roger gillar!
Jag har aldrig lärt mej äta guacamole, bönor klarar jag inte, men jag äter gärna avocado.
Kram
Väldigt bra, win-win. Gillar normalt inte bönor heller så det här var ett bra sätt att få i mig det braiga. Kram
Det här var väl verkligen ett win-win koncept. Bönorna är en bra gröda att odla och ger dessutom en härlig guacamole. Annars har jag av någon anledning lite svårt för att äta en del sorters bönor i sin vanliga form men det här lät riktigt gott!
Där är vi lika. Bönor är inte min favoritmat, tyvärr, för det är ju verkligen en bra gröda på många sätt. Hoppas du vill prova och att du gillar det.
Svärdotter har tipsat om frysta bondbönor, sonen tipsade om fryst fin avokado, eftersom färska bondbönor inte finns, och avokados kvalitet ganska varierande.
Fryst avokado kan vara väldigt fin, eller inte… Allt beror ju på hur mogen avokadon var när den frystes in.
Dessa frysta bondbönor och fryst tärnad avokado finns i affärens frysdisk, toppen eftersom tillgång sämre i Sverige.
Frysta grönsaker är ofta fräschare än färska i Sverige, om de inte odlas i Sverige vill säga.
Så smidigt att hitta ett användningsområde för bönorna. Guacamole är väldigt gott tycker vi och passar till mycket. Ibland väljer vi fryst avokado men jag tycker inte att den är lika god.
Kram
Verkligen en win-win tycker jag. Avokado är så väldigt gott, det mesta gröna är godast färskt tycker jag. Kram
Grattis till att ha hittat ett sätt att tycka om bondbönor! Jag hoppas så klart att ni ska lyckas med avokado ändå men om bondbönor är lätt att odla och mycket vanligare förekommande så är ju det här perfekt. Det finns tydligen många varianter av guacamole. Jag har sett att det kan göras på gröna ärtor också.
Kram
Tack! Vi gillar kladd av olika slag så det här funkar bra för oss. Kram
Bondbönor hör till våra favoriter och tack och lov så går det bra att få tag på dem här. Jag odlade mängder då vi bodde på Åland. Mjölksyrade och åt kokta, med vitlök etc.
Däremot har jag inte gjort avokadosås, vilket guacamole betyder, av bondbönor..men olika röror har jag gjort, också på ärter, på lupinfrön…matlagning är spännande och odling detsamma.
Ha en fin dag!
Kram
Idag hittade jag ett recept på bondbönor med spagetti, ska testas! Röror och kladd är våra favoriter, snart dags för tzatziki! Kram
Ja men så bra att du hittat ett användningsområde för bondbönorna. Den ser ju väldigt fin ut, faktiskt som den som görs på avokado. Härligt att hela tiden komma på nya användningsområden för det du skördar.
Kram
Vi blev överraskade över att vi tyckte det var så gott. Perfekt att själva kunna äta det vi odlar 🙂 Hittade ett till recept idag, på spagettisås, ska bli spännande att smaka. Kram
Mums så gott det där lät, det måste provas.
Kram Carin
Kul att du vill prova! Berätta gärna vad du tyckte. Kram
Kul när man hittar ett nytt, gott användningsområde för en råvara! Receptet låter jättegott – men vi har slut på bondbönor i frysen… Kanske får försöka spana efter det i frysdisken på affären. Sen är ju alltid frågan om man får tag i en god sort. Vad gäller t.ex. djupfrysta ärtor så är det stor skillnad tycker vi. En del är jättegoda och en del smakar kartong. 🙂
Håller med om att sitta ute och sprita bondbönor i solen är himla mysigt! Sen har vi iofs inte odlat några stora mängder. De vi fått har vi mer haft som delikatess att ta fram och njuta av ibland.
Verkligen roligt, överraskande också. Hoppas ni hittar så ni kan prova. Tyckte inte jag hade odlat några stora mängder heller, men det blir många skidor på varje planta här. 8 ärtor som mest i en skida hittills!
Så spännande, det måste jag testa!
Guacamole äter jag mer än gärna 🙂
Maken älskar bondbönor och äter dom råa också 🙂
Tack för recept!
Kramar!!
Gucka är så gott och glad vi nu kan använda bondbönorna till det också. Råa?! Nej, det passar inte mig alls 🙂 Kramar
Smaskens! Tack för receptet. Kram på dig!
Vassegod! Kram
Så gott det låter!! Jag är inte så van vid bondbönor, men älskar många sorters bönor och ärtor … I Grekland åt vi flera gånger fava, som är en röra av gula ärtor, och det var supergott. Kan tänka mig att detta också är det!
På portugisiska är bondbönor ”fava”. Röror är ofta gott tycker vi. Kladd som vi kallar det 🙂
Lätt att jag testar detta alltså. MUMS!! MUMS!! Just det, Rogers kommentar, den säger typ allt.
Det riktigt vattnas i munnen på mig, tänker absolut gucka ihop den guacen!
Kramar!
Hoppas du gillar det också! Kramar
Vilket bra tips – det receptet ska genast sparas! Just bondbönor har hittills inte varit min favorit, men jag tror att jag kan ändra mig nu 🙂
Kul du också kanske kan ändra dig! Idag åt vi faktiskt ytterligare en ny grej på bondbönor som också var riktigt gott!