el portugal

Höjt nivån för elen

Här i Portugal så väljer varje enskild konsument vilken nivå elen ska ligga på, hur mycket effekt det ska gå att få. I alla fall när en bor i hus som vi gör. Hur det är i lägenheter vet jag inte.

När vi köpte huset var det onödigt högt enligt vår advokat, så vi sänkte det rejält. Men nu har vi fått höja det ett snäpp. Vi vet inte varför, vi har inte fler maskiner som kör el, snarare tvärtom eftersom vi inte renoverar lika intensivt den här vintern som förra.

Det har visat sig att värmepumpen och ugnen kan inte gå samtidigt som vi dessutom använder en kraftmaskin, som typ slip eller borr. Då slår huvudsäkringen ifrån. Det är lätt åtgärdat, bara gå ut till elskåpet och trycka in en orange knapp i 2 sekunder, så vips är strömmen tillbaka.

Eftersom det är svårt att föra en dialog på portugisiska för oss och fråga elbolaget varför det blir så här helt plötsligt, så har vi nu höjt vår effektgräns ett snäpp. Vilket är något vi varit inställda på att göra ändå när vi har poolen på plats. Då kanske vi behöver öka ännu mer.

3,45 har vi haft i snart två år, nu ändrade vi till 4,6 kVA

För att höja nivån så loggar jag in på EDP (elbolaget) och där kan jag välja vilken effekt vi ska ha. På samma ställe (eller enklare via appen) anger jag varje månad mätarställningen så vi får en aktuell faktura varje månad (återkommer om elkostnader när jag har mer data). Efter att jag gjort ändringen så kom det ett mejl med ett nytt kontrakt som jag signerade digitalt (verifiering via en kod på SMS). Och strax efter fick jag ett SMS med en tidsbokning för att vara hemma när en tekniker kommer två dagar senare (idag) och göra en ny konfiguration av elmätaren (gissar jag).

När en höjer nivån så höjs även priset men just nu har jag dålig koll på vad skillnaden blir, får vänta på första fakturan för att kunna göra en jämförelse.

Livar upp lite med en bild som trots elledningar ändå är fin.

Publicerat:

i:

,

22 svar till ”Höjt nivån för elen”

 1. Profilbild för Inge Kastberg
  Inge Kastberg

  Som elingenjör så vill jag kommentera att din åtgärd att höja elen som du beskrivet är nog inte tillräcklig. Det krävs en förändring i den fysiska anläggningen som ni har. Den apparat som ni trycker in knappen på måste bytas till en som kan släppa fram mer el. När ni kör flera maskiner så bryter den bort på grund av överlast. Det tar en tid , olika beroende på hur hög ström som passerar. Om det skulle vara ett fel, kortslutning, så blir strömmen momentant mycket hög och då slår apparaten ifrån omedelbart. Mitt råd är att få fatt på en elektriker som kan åtgärda detta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din input, vi får se vad elektrikern från elbolaget säger och gör idag. Vår egen elektriker förslog den här åtgärden med att höja effekten. Dock pratade vi inte om lämplig nivå. Men när visst ska elektrikern vara involverad när vi gör åtgärder för poolen, det är ju ”enkelt” att höja ytterligare då och snabbt går det ju.

 2. Profilbild för Inge Kastberg
  Inge Kastberg

  Obs. Ta höjd för poolens strömförbrukning när talar med elektrikern om att åtgärda felet med överlasten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi tar det när vi kommit så långt 🙂 Nu vill vi bara försöka minska att huvudsäkringen går. Vi har ju inte fler maskiner än vi haft förut så hoppas detta räcker för nu.

 3. Profilbild för Znogge

  På ett vis låter det smart men samtidigt inte. Jag är dock alldeles för dåligt insatt i hur det fungerar. Det låter klokt att rådfråga någon som kan ämnet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag utgår från att EDPs elektriker vet vad de gör och eftersom rekommendationen att göra uppgraderingen kommit från den elektriker vi anlitat sen vi flyttade hit så känner jag mig trygg, för jag kan inget om el!

 4. Profilbild för Ditte

  Visst måste elen fungera. Absolut. Så det här blir säkert bra. Elbolaget borde ju veta vad som krävs.
  Vet att vi hade liknande i Spanien och själva kunde bestämma nivån. Även hos oss slog huvudsökringen ut då och då. (Som hos er bara att ta tillbaka den men vi höjde nivån. Marginellt prismässigt. ) Vi hade också bestämt oss för ett koncept med ”dag och natt taxa”. Alltså att det under vissa timmar på dygnet var billigare att använda elen plus att det var billigare under helgdagar.
  Kanske finns liknande hos er. Vi fick dessutom rabatt på detta .

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tror vi har liknande koncept. Finns säkert anledning att se över sånt här längre fram när vi kan mer portugisiska 🙂

 5. Profilbild för Anki

  Intressant att läsa hur det funkar på andra ställen än här hemma 🙂
  Hoppas det löser sig till det bästa!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu är det höjt till högre effekt så vi får se om huvudsäkringen slår ut ofta nu eller inte.

 6. Profilbild för Anette

  Jag ser intresserat framemot resultatet. Vi har liknande problem i Italien, främst vintertid. Fått lite olika bud om vad som behöver göras.
  Rapportera gärna hur det går.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det ska jag göra Anette!

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mycket att fundera på, pratar de inte engelska i Portugal?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   I vissa områden mer än andra. Men ofta när vi ringer kundsupport på företag så är det svårt att hitta någon som kan engelska. Elektrikern som kom pratade utmärkt engelska!

 8. Profilbild för Susjos

  Mycket att tänka på vad gäller elen, hoppas det löser sig till det bästa. Just nu har jag läst ut boken ”Skyddsängeln” av Sofie Sarenbrant, älskar deckare!
  Hittade en bok här på hotellet som jag ska börja på : Liza Marklunds ”Polcirkeln” , den första boken av en trilogi, verkar bra! På mitt Legimus-konto som jag har via biblioteket, böcker med både tal och text, där läser jag nu ” Sanningen om ostrondykerskan” , som är en feelgoodbok, den faller mej inte riktigt på läppen…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en del att få ordning på med elen. Älskar också deckare och har läst alla Sofies böcker. Polcirkeln står med på ”vill läsa”, kul att höra att den verkar bra.Läste ju alla Lizas böcker om Annika för många år sen. Viss feelgood tycker jag om, att slappna av med emellan alla deckare.

 9. Profilbild för Carita

  Oj oj, det verkar vara höga nivåns matematik det där 😂
  Ärligt sagt hängde jag inte riktigt med, men huvudsaken är att NI har koll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja än så länge är vi nöjda iaf 🙂

 10. Profilbild för Lars
  Lars

  Ett tips!
  Montera solceller så har ni möjlighet att justera behovet av el till en mycket liten nivå!
  Betalar sig snabbt när priset på el är högt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Inte aktuellt än, har självklart kollat på det men inte lönsamt då vi förbrukar väldigt lite el. Finns uträkningar hos EDP o även de visar på att det inte är en väg för oss i dagsläget

 11. Profilbild för Äventyret framtiden

  Vi är i samma situation som ni är, håller på att lära oss.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det tar ju lite tid att komma in i alla olikheter gentemot Sverige/Åland. Något vi tycker är roligt!

Vädret

Ourique, PT
10°
Klart
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
28°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.