att äga lite

Hur har det påverkat oss att äga lite?

En fråga som vi fick häromdagen när vi bad er fråga oss om allt ni vill veta är just den som vi döpt detta inlägget till. Hur har det påverkat oss att äga lite?

Att göra oss av med saker

Vi sålde det mesta, via lokala Facebook-grupper och Tradera. Det var roligt att se hur andra blev glada över sina fynd. Att våra saker kunde göra en skillnad för andra. En del gav vi bort också, till bättre behövande. Det kom bland annat en del flyktingar hem till oss och hämtade husgeråd, kuddar och täcken.

Känslan när vi gjorde oss av med saker var endast positiva egentligen. Det svåraste att släppa var Rogers Alfa GTV, men så fort köparen hämtat den tyckte Roger ändå det var skönt att den var såld. Med facit i hand tyckte han det var mer jobb än nöje. Fast det blir säkert en ny bil en vacker dag ändå 😀

Att äga lite

En av anledningarna till den här livsstilen var just att vi ville minimera mera.

Vi äger vår FrankieBoy, det vi har med oss i husbilen, 6 flyttkartonger och två verktygsvagnar. Inget mer. När vi äger lite så minskar engagemanget i just saker, hus och hem. Vi lägger ingen tid på att renovera, köpa saker till hemmet & trädgården och behöver inte ens hålla reda på prylarna.

Inget behöver vår uppmärksamhet utom det vi har omkring oss, och det är ju inte mer än det som får plats på våra 16 kvm. Det finns inga saker som vi måste sköta, passa och lägga energi och tankar på. Varje sak som vi äger tar ju bort vår uppmärksamhet från det som verkligen betyder något.

Vårt svar på frågan

Det har påverkat oss på det viset att vi tänker oss för innan vi köper nya saker. Behöver vi den här grejen? Och om vi ska köpa – kanske vi kan köpa begagnat? Vi är rädda om det vi äger, lagar hellre än köper nytt.

Faktum är att vi inte saknar något av det vi tidigare ägde. Vi känner oss fria.

Vi är väldigt överens om att saker inte gör oss lyckligare på något sätt. Men solhatten som bilden föreställer är bra att äga när en befinner sig i soliga områden större delen av året!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

30 svar till ”Hur har det påverkat oss att äga lite?”

 1. Profilbild för Christel

  Vi har tidigare varit i samma situation, båtboende i 7 år och det är märkligt hur lite det betyder med saker. Nu har vi samlat på oss lite ändå de liksom kryper in av sig själv. Jag tycker egentligen att de där tekniska prylarna är mer än tillräckligt att bry sig om, det skulle jag vilja veta vad ni valt som ett måste i bilen. Kram

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är väl lätt att det blir fler saker när det finns utrymme i hus och hem. Vad tänker du på vad gäller tekniska prylar? Vi har datorer och telefoner. Ingen TV. Specificerar gärna mer när jag förstår vad du syftar på 😀

   1. Profilbild för Christel

    Ja jag menar datorer, telefoner, sorter och alla tillbehör för att få allt att fungera. Ingen TV, men ni ser kanske lite på dator istället? Jag tycker allt detta är en djungel.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Ok då tolkade jag dig rätt 😀 Vi har bara datorer, telefoner, router för eget wi-fi och antenn för den. Inget mer! Här mer om internet. https://anna-forsberg.se/internet-i-husbilen-surfandet-sakrat/

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Jag kan inte säga att vi har saker nu som vi håller fast vi. När vi flyttade från hus till lägenhet tog döttrarna hand om gamla saker med affektionsvärde så det finns ändå kvar fast inte hos oss.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Himla bra när ni kan lämpa över grejerna på barnen istället 😀 Smart drag!

 3. Profilbild för Reiselinda

  Det var rätt skönt att bo i husbilen i somras och inse hur lite prylar man behöver. Jag jobbar ständigt på att rensa och slänga saker här hemma. Det är som du säger att alla ting tar tid. Det ska underhållas, rengöras och så vidare, så en enklare vardag med mindre prylar står helt klart på programmet!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi lever i ett prylsamhälle, så min övertygelse är att vi har för mkt. Alla. 😀

   1. Profilbild för Helena Roth

    Oh ja – snacka om det!

    Och det är så lätt att bli blind för det faktum, att vi (läs: jag) har så ofantligt mycket mer än vi egentligen behöver. Bra tillfälle att verkligen så uppleva dess motsats, att göra som ni gjort. Rejäl downsizing kan man ju lugnt kalla det!

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Ja vi har verkligen downsizat rejält 😀 Tänker oxå att det är lätt att bli blind över allt en äger, särskilt om en har förvaringsutrymmen att stoppa allt i.

 4. Profilbild för Hanna

  Tror det är nyttigt att komma med insikt i vad man behöver o inte. Jag har mycket ”villhöver” men det är ju egentlig inget jag inte kan leva utan

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det tycker vi känns bra i alla fall Men har samtidigt förståelse för att alla inte befinner sig i samma process som vi 😀

 5. Profilbild för Sofia hult

  Åh vad härligt det låter att inte ha för mycket saker.. . Härligt att ni känner er fria av det där. Hoppas eran resa utomlands är helt underbar. Var i era gamla hemtrakter i helgen

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi har det jättefint Sofia. Vad kul, hoppas du hade trevlig stund i Alingsås!

 6. Profilbild för Bella
  Bella

  Men de är bra att äga lite och laga de men har. För då tänkte man både på miljön och ekonomin

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja absolut är det så!

 7. Profilbild för FREEDOMtravel

  Det är skönt att inte äga för mycket! Vi sålde och gav bort mycket när vi flyttade till husbåten. Båten är ju mycket större än en husbil, men vi har inget förråd och väldigt lite förvaringsutrymmen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ofta är det väl förvaringsutrymmena som gör att en lätt samlar på sig grejer. Har en ingen plats så blir det inte så mycket sparat heller.

 8. Profilbild för Lisa

  Klokt tänkt, själv är jag loppisnörd och förtjust i att renovera möbler – så vårt hem är under ständig förändring. Ibland ser det ut som hos Albert o Herbert.. då är det tur man kan ta lite semester från allt i husbilen ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahah, vad skönt att då kunna dra iväg med husbilen när det blir för mycket prylar!

 9. Profilbild för Therese Carlsson

  Har man fäst sig vid en sak så kan det ju vara svårt att släppa så jag förstår honom ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja så kan det ju så klart vara!

 10. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Just nu är jag redå att bränna upp allt som finns kvar i huset… 😉
  Så trött på alla saker och huset och på min älskade trädgård också.
  Tittar bara på alla saker vi har i vårt förrådsutrymme och undrar om vi verkligen behöver allt detta.
  Men inte mycket möbler sparade där ändå, våra sängar, hyllor för vardagsrummet, en gammal gungstol, en ärvd säng från 1800-talet. Resten ska till loppis om ingen köper dom.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Förstår precis din känsla! Ni har ett annat mål framför er nu och det kräver inga prylar alls av det ni har i förrådet. Men saker som en tvivlar på tror jag är bra att behålla. Processen kan behöva få ta tid tänker jag.

 11. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Intressant inlägg och många kul kommentarer. Vi känner också att vi har alldeles för mycket prylar som tar både tid och kraft att sköta om. Vi är dock medvetna om detta och röjer lite allt eftersom. Snart tänker vi nog göra oss av med huset och då får vi per automatik också göra oss av med massor med prylar. känns skönt!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Att vara medveten är steg 1 😀 Och ja när förvaringsutrymme försvinner så blir det automatiskt en rensning.

 12. Profilbild för Rolle o Carina

  Ja vad ska man säga…..Vi har ju stort hus o massor med onödigt tycks det! 🙂
  Men vi kommer snart att ändra på det framöver 🙂

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Alla befinner sig i olika faser i den processen helt klart.

 13. Profilbild för Helena S/Y Wilma

  Hej på er rullisar? . Kan hälsa att vi kluckisar som flyter oss fram fortfarande rensar ur. Inte i så hög takt, men en dålig bläckpenna, en repig cd-skiva och en plastburk osv. Vi handlar sällan kläder (eller får av andra) och då använder vi oss av en regel. Att plockas ett nytt plagg in ombord, då ska ett annat ut! Allt för att inte drunkna i nya ting. Gamla kläder klipper jag sen till trasor som Kapten kan använda när han meckar båt eller cykel. Kul inlägg! Tack ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Bra regel – den har vi oxå, en in = en (minst) ut. Gäller i princip bara kläder, men häromdagen bhöevde jag köpa nya kastruller (Ullareds kastruller var inte bra) och eftersom skåpen inte tillåter fler än de 4 vi redan hade så blev det tre in och tre ut. Perfekt!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.