Lokalproducerat från Valencia

Lokalproducerat från Valencia

Det där att äta lokalproducerat, jag vet inte om det finns något som slår det faktiskt. I alla fall smakmässigt.

En kan krydda och knapersteka, ugnsrosta och blanchera. Jag har ingen aning om allt en kan göra i köket för jag är verkligen inte direkt kunnig. Men en sak vet jag. Lokalproducerat är så fantastiskt smakrikt så då behövs inga mästerkockar i vårt kök!

Apelsiner & clementiner från Valencia

Att på vägen till (och även från) Valencia få se alla fält med odlingar av clementiner, apelsiner och även citroner. Jag hade inte en susning om att det var en så stor produkt från detta området. Det går inte att beskriva – mil efter mil där de orange frukterna dinglade nästan inom räckhåll där vi körde fram på vägarna.

Fallfrukt färgade marken gul, fallfrukt ramlade ut på vägen. Många arbetare som plockade de ljuvligt söta frukterna och lastade på bilar. Stånd utmed vägarna där försäljning pågick (tyvärr aldrig stort utrymme nog för vår bil så vi kunde stanna..).

Bilderna är inte så himla bra, eftersom det är fotat i farten, men det ger kanske en liten inblick.

apelsiner valencia
 
apelsiner valencia
 
apelsiner valencia
 

Längtan av att få köpa dessa lokalodlade frukter var så stor när vi väl kom fram till ställplatsen i Betera, 12 km utanför Valencia. Vi lastade cyklarna på Valencias Metro och steg av innan tunnelbanan åkte ner i underjorden. Cyklade in till gamla stan och till centrala marknaden (som är en fantastisk byggnad dessutom!). Där. Äntligen. Vi köpte 2 apelsiner och 4 clementiner. Skulle ju bara ha lite fika, kunde köpa mer sen.

Vi cyklade och cyklade, de där orange frukterna låg i mitt synfält hela tiden när vi cyklade. Och när vi äntligen stannade vid stranden så åt jag som om jag inte sett mat på flera dagar. Slafsade och njöt. Jag har aldrig ätit en så god apelsin. Nånsin. Och ångrade så klart att jag inte köpt ett helt kilo var!

När vi sen lämnade Valencia efter ett par dygn fortsatte de där fantastiska odlingsfälten med de ljuvliga frukterna. Jag dreglade i många mil innan vi närmade oss Calpe, där tog alla odlingar tvärt slut och ersattes istället av berg och sedan mer ökenliknande miljö ju längre söderut vi kom.

Lokalproducerat är fantastiskt gott

Frukt och grönsaker som får mogna på sitt träd är så ofantligt mycket godare än de som fått mogna i ett lastutrymme. Det har i alla fall jag fått höra i många år. Men att det skulle vara en sån här stor skillnad, hade jag inte ens föreställt mig. Vet inte om apelsiner är unikt, men jag kan inte ens beskriva den smakupplevelsen jag fick uppleva där på stranden.

Vi lär äta mycket apelsiner den närmsta tiden!

/Anna

Publicerat:

i:

19 svar till “Lokalproducerat från Valencia”

 1. Kan tänka mig att det är magiskt för oss skandinaver att se dessa oändliga apelsinodlingar.
  Närodlat och färskt är godast! Önskar jag får uppleva det med clementiner nån gång. Så länge nöjer jag mig med att äta grannens äpplen direkt från grenen.

  • Det är inte illa med lokalproducerat i Sverige oxå! Gurka, tomater, äpplen.. ja det finns mkt gott i Sverige med. Men exotiska apelsiner direkt från träden nästan.. wow!

 2. Ja, det är en fröjd att åka där och se dessa stora apelsinfält. Och som du säger inga apelsiner smakar så gott som de färska solmogna. Följer er resa med spänning särskilt nu som ni är i de trakter vi brukar åka till varje vår o höst. (dock inte denna). Ha en fortsatt trevlig resa. Kram

  • Kul att du följer – vore kul att få lite tips om platser att besöka, eftersom du varit här några gånger. Hyr nog en vanlig bil och tar oss runt i Murcia i några dagar t.ex.

 3. Vi håller fullkomligt med! Solmogna apelsiner, tomater och all annat frukt och grönt smakar så otroligt gott, oavsett färg och form. Det är bara att frossa så mycket ni kan.

  • Ja solmogna tomater och gurka har jag njutit av från eget växthus. Men den här apelsinen var något annat. Misstänker att det beror på att vi aldrig kan odla det i Sverige och därmed aldrig känt hur det faktiskt ska smaka.

 4. Håller med! Lokalproducerat är det bästa! Vi har ätit många enkla, men fantastiskt goda måltider i södra Europa, just för att det varit lokalproducerat 🙂

 5. Jag ser framemot just det: färska färska frukter!
  VI har odlat vår mat under många år här i Sverige och jag vet redan där vilken skillnad det är att plocka mogen mat och äta härodlat.
  Jag fick nog en liknande smakupplevelse som du med apelsinen i tonåren när jag var i Kanarieöarna och fick smaka en liten fin banan…. Oj, vilken smak!
  Vill nu gärna åka från gård till gård gärna ekogård… skyltas sånt?

  • Ja det är stor skillnad även i Sverige. Men den här apelsinen som fått så mycket sol, det var ändå något annat än egenodlade tomater (som ju också är jättegott!). inte sett en enda skylt om gårdar, men å andra sidan kan jag inte spanska heller.

 6. Håller med, vi har en stor skål med apelsiner o clementiner ombord nu som vi fått gratis. Men det var inte det jag villeberätta, utan hur vi i somras gick bananas på lokalodlade persikor och nektariner. Speciellt på de platta persikorna. Jösses så gott!!!

  • Gratis är extra gott så klart 😀 Ja de platta persikorna är så väldigt goda, om de är mogna… 😀

Translate »