Hur har katterna det?

Nu var det väl ändå längesen jag skrev något om katterna, så jag avslutar året med att berätta lite om katternas liv.

Att vara katt hos oss tror vi är ganska bra, men det finns helt klart förbättringar som kan göras. Särskilt om katten själv får välja.

Sova

De gillar verkligen att sova i sitt lilla yogamatta-isolerade katthus på balkongen. De är där på kvällarna (en del av natten också troligen) och ofta efter frukosten, om det inte är strålande sol för då låter de solstrålarna värma upp deras kroppar efter de kallare nätterna.

De sover tillsammans därinne, men de gillar också att ligga var för sig på nån stol eller annan plats i trädgården under dagen.

Matdags

Vi har ju haft lite olika rutiner med maten, olika antal måltider och varierat kosten lite. Men den senaste veckan har vi gjort ytterligare justeringar och det är att de bara får två mål mat om dagen. Och i dagsljus. Jag har nämligen märkt att när de får mat när det är mörkt ute (men ljust på balkongen av starka lampor) så är de oroliga. De lämnar maten och spanar ut i mörkret.

Så därför får de nu maten vid 17:15 så de hinner äta upp i lugn och ro innan solnedgången. Deras kost består av både mjukmat och hårdmat. Och äggulor som blir över när jag bakat mina frallor.

De äter på varsin tallrik, men de byter tallrik flera gånger under måltiden. Assi, som ju är en grabb, är större än Sombri och äter lite mer. Ofta står de och äter på samma tallrik. De är väldigt generösa mot varandra och slåss aldrig om maten längre.

På morgonen får de också nytt vatten i vattenskålen, de gillar ljummet vatten nu när det är lite kyligare väder.

De skulle helst ha tillgång till mat dygnet runt, om du frågar dem. Men det vill vi inte att de ska ha, för dels så klarar inte Assi att hantera det och dels så kommer ju andra katter hit och äter då också. Sombri skulle fixat det galant, hon äter inte ens upp sin mat alltid.

Lek & kel

De leker och jagar varandra jättemycket. Efter frukosten är det alltid spring och hopp på balkongen. Över stolar, under bord och upp på räcket. Svansarna är roliga att bita i och Assi har börjat att ta nackbett på Sombri.

På eftermiddagarna leker de oftast i planteringarna framför huset. Där är växterna bra att gömma sig bakom och under när de leker kurragömma.

På verandan på framsidan av huset ligger en liten rulle med hönsnät, den är väldigt rolig att gå igenom eller bita på, översta bilden.

De pussas titt som tätt. Bara touchar varandra med nosarna. Ursött! De tvättar varandra väldigt mycket också. De verkar inte vara ovänner någon gång, de är otroligt kärvänliga mot varandra.

Ofta kommer de och stryker sig mot oss när vi är i trädgården eller på balkongen. De vill gärna ha mycket klappar eller hoppa upp i knäet och sova en stund. Vad vi tycker är okej beror på vad vi har för kläder på oss. Men de är väldigt keliga båda två!

De söker sig till oss när vi är ute, det tycker vi är väldigt mysigt!

Trädgården & ängen

De spenderar mest tid på baksidan av huset vid vattentankarna och på norrsidan vid fruktträden. Men de hänger också mycket i planteringarna och i sålådorna. Komposten spanar Assi ofta in och de klättrar båda två i träden. Vässa klorna görs gärna på korkekarna.

Sen vi plöjde ängen hänger de inte där så mycket. Det finns ju inget skydd mot rovfåglar utan är väldigt öppet, tills träden och gräset vuxit till sig i alla fall.

Vi är alla tillsammans överallt, det är endast i deras lilla hus som vi aldrig stör dem. Men på andra ställen får de acceptera att vi är också och det gör de!

Förändringar & planer

Vi har flyttat rampen som de använder för att ta sig upp på tankarna och så har vi vänt rampen som går från tankarna upp till balkongräcket, så den leder mot platsen där den andra rampen nu är. Vi gjorde denna ändringen för vi håller på och fixar i trädgården där rampen gick ner förut och då var den i vägen. Men de är anpassningsbara och använder båda ramparna trots att de är flyttade.

Jag skulle vilja sätta upp en platta i ett hörn nära innertaket på balkongen.. Då skulle de på sommaren där få både utsikt och skugga. Liknande platta skulle jag vilja sätta i eken nära altanen på framsidan av huset. Av samma skäl. Jag behöver dock hjälp av Roger, så får se när och om han har tid och lust.

De använder fortfarande tankarna som tillflyktsort när de blir rädda. Någon gång har jag sett dem springa in i katthuset när de blir rädda, men mest är det nere under tankarna som de gömmer sig. Om det kommer rovfåglar eller en traktor på intilliggande åker t.ex. De är sällan rädda för oss och det vi sysslar med i trädgården.

Vi alla fyra önskar dig en härlig nyårsafton och ett fantastiskt 2024!

Publicerat:

i:

38 svar till ”Hur har katterna det?”

 1. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Det är så mysig att läsa om hur detas liv blivit. Två härliga harmoniska missar. Men med er två runt omkring dem, är det inte så konstigt att de mår så bra. Gosegryn <3
  Ha fina timmar, det som är kvar av 2023. Och ett underbart 2024
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillar att läsa om våra pälsklingar! Vad fina ord, du är snäll! Detsamma, kram!

 2. Profilbild för Anita

  Det känns verkligen som dom har blivit riktigt tama och att ni är deras familj. Det är väldigt roligt att läsa om dom och hur ni förändrar för att det ska bli så bra som möjligt både för dom och för er. Och så dom fina bilderna!

  Önskar också er, alla fyra, en fin dag/kväll och ett Gott Nytt År!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de är tama, men är lite rädd för andra. Vilket egentligen bara är bra. Kul du gillar att läsa! Tack detsamma!

 3. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Vilken lycka att vara katt hos er, vilken lycka att vara människa tillsammans med dem.
  Så bra allting blev och är! Ljuvliga pälsklingar, ljuvliga foton!

  Önskar förstås er alla både tvåbenta och fyrbenta ett skönt avslut på året som är och ett bamsefint Gott Nytt År!

  Nyårskramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi är nog väldigt lyckligt lottade alla fyra 🙂 Tack och detsamma! Kram

 4. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Det är så kul att läsa och följa deras liv och utveckling. De har det verkligen toppen =) Det finns chipstyrda foderautomater… om man vill.
  Tror säkert att Roger hjälper dig med en utsiktsplats eller två. Ha nu ett gott slut på 2023 och så önskar jag er ett fantastiskt 2024 Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja chipsstyrda kattluckor har jag läst. Vi är inte där än, men kanske framöver. Just nu funkar det fint som vi har det tycker jag 🙂 Det tror jag också han gör! Kram!

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Det måste väl vara ett mycket behagligt liv att vara katt hos er och vilken tur de hade som blev adopterade. Att djur även bidrar till människans välmående är väl känt sedan länge så det här blev verkligen winwin!
  Nu går ni alla två – och fyrbenta ha ett gott slut och ett fint 2024!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi hade nog tur alla fyra, verkligen att vi mår bra av att ha dem här. Tack detsamma!

 6. Profilbild för Znogge

  Så bra det har blivit och så bra de har det. Det var verkligen helt rätt beslut att kastrera dem.

  Önskar er ett gott slut på 2023!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns verkligen bra och visst skulle de kastreras, någon annan väg fanns inte. Så glad jag lyckades tämja dem och fånga dem, för efteråt har det bara blivit allt bättre i vår relation. Tack detsamma!

 7. Profilbild för Mamma C

  De har det så bra och fint hos er.
  Önskar dig ett Gott Nytt År.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det känns väldigt bra för oss alla! Tack detsamma

 8. Profilbild för Ingrid

  Era katter kan verkligen vara glada över att ha hamnat på ett ställe där de blir så väl omhändertagna.
  Gott nytt år önskar jag både er och katterna.
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vi gör så gitt vi kan 🙂 Detsamma Ingrid!

 9. Profilbild för Hannas krypin

  Gott Nytt År Anna! Det är så mysigt att få läsa om dina katter. De verkar verkligen ha ett bra kattliv.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så roligt du gillar att läsa om våra små älsklingar. Detsamma!

 10. Profilbild för Tony

  Gott Nytt År! … till er alla, både två och fyrbenta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Detsamma till er båda!

 11. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mysigt, ja, katter är nattdjur och sover mycket på dagarna. Gott nytt år!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Detsamma önskar jag dig!

 12. Profilbild för Micke

  Härligt att läsa om era katter, ger man dem för mycket mat så kommer det ju ibland upp igen efter en stund, så har det varit för oss de sista åren.
  Vi ger dem ”lagom” mycket varje dag istället.

  Gott slut och gott nytt år till både er och katterna. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har jag tack och lov inte fått erfara. Eventuella uppkastningar gör de nog på andra ställen. Inte sett pälsbollar heller. Jag försöker hitta lagom.. inte lätt eftersom de bor utomhus och har alla insekter och annat tillgängligt dygnet runt. Tack detsamma Micke!

 13. Profilbild för Titti

  Mysig läsning om katterna! Så härligt! Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT HÄRLIGT ÅR nu – 2024…
  Varm kram från Titti

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket och detsamma önskar jag dig! Kram

 14. Profilbild för Anette
  Anette

  Gott nytt år 🥳

 15. Profilbild för Paula Merio

  Kissarna lever lyxliv a lá Hollywood hos dig! Och det är djuren värda! Mina senaste kissar som var syskon var också väldigt tajta, en hane och en hona. De tvättade jämnt varandra och sov i samma bädd. Kivas kan syskon, men kärleken finns där.
  Så mörkret lägger sig vid 17.15 hos er nu. Här är det mörkt som säcken klockan tre. Märker hur mycket färre och kortare promenaderna blir, man hinner ju inte ut medan dagsljus råder. Men det blir ju bara bättre nu.
  Gott Nytt År önskas från pörtet

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är den bästa Hollywoodfilmen i så fall, för jag njuter av att se dem! Önskar dig detsamma!

 16. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  En fin avslutning på året. Som vanligt jättekul att få se bilder och läsa om dem. De har haft en otrolig tur att hamna hos er och ni har alla haft väldigt mycket glädje av varandra. Min dotters två kattbröder är precis lika tillgivna mot varandra som Assi och Sombri och jag har sett liknande kattrelationer förut. Katter ska helst ha en kompis, det tycker jag är helt tydligt. De behöver en snäll matte och en lika snäll husse också och hos er har de alla delar som gör ett kattliv bra 😀
  Gott Nytt År!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra att din dotters katter är lika tillgivna mot varandra. Det är så fint att se! Att få vara en del i deras liv är en ynnest verkligen. Nyårskram!

 17. Profilbild för Susjos

  Så fint att få läsa om de ljuvliga två katterna, fina bilder, och svåra de har det hos er, de kan verkligen tacka sin lyckliga stjärna att de hamnade hos er! Deras mamma dyker inte upp längre?
  God fortsättning på det nya året!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hoppas de känner så, idag har de dock varit väldigt rädda… tror de möjligen blivit skrämda av nattens fyrverkerier. Tack och detsamma!

 18. Profilbild för Marianne

  Så fint att läsa om Assi och Sombri, som många andra skrivit så hade de tur att Semlan la de hos er som är djurvänner och att ni adopterade dem.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi är så glada att de hamnade hos oss! Kram

 19. Profilbild för Ann-Louise Paulsson

  Så roligt att läsa om katterna och hur de har det. Tänkt vilket bra liv de har fått tack vare er! Så söta är de också. <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du läser om katterna, vi är väldigt glada att de valt att bo här med oss. Ursöta! 🙂

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1120:57 WEST
TorFreLörSönMån
24°C / 12°C
30°C / 12°C
34°C / 14°C
36°C / 19°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.