Hur har mitt yrkesliv sett ut?

Nu när jag snart går i pension, förtidspension vill säga, så vill jag summera mitt yrkesliv. Reflektera över hur och varför jag hamnat på olika ställen.

Mina sommarjobb lämnar jag där hädan – vilket kul uttryck som det var längesen jag använde! Tog studenten som 19-åring, läste inte vidare på universitet och inte heller åkte jag utomlands som au-pair.

För sex år sedan skrev jag ett inlägg där jag svarade på frågor om Arbete, arbete och åter arbete, där berör jag de allra första jobben jag hade efter gymnasiet.

Viktväktarna

Jag hade som 21-åring gått ner en del i vikt med Viktväktarna och efter det jobbade jag som kassör och konsulent som extraknäck ett tag.

Jag hade tröttnat på att jobba på hotell, att ha så mycket dötid som det innebar att stå i en reception passade inte mig. Jag vill vara sysselsatt och utvecklas. visst träffade jag många trevliga gäster, men det flyktiga och ytliga var något jag redan då hade svårt för.

Så när jag fick möjligheten att arbeta som regionschefsassistent på Viktväktarna lämnade jag hotellbranschen, för gott. Arbetet som assistent till regionchefen passade mig väldigt bra eftersom jag fick stort ansvar. Jag skulle hålla koll på siffror och vara ett stöd för alla som arbetade på fältet i regionen. Jag och regionchefen var ett bra team!

Men när jag varit mammaledig och skulle tillbaka så fanns inte tjänsten kvar, allt kontorsarbete hade flyttats till huvudkontoret i Helsingborg. Jag kom då in på Manpower.

Solnedgång här hemma

Manpower

Via Manpower kunde jag prova mig fram i olika branscher och i olika roller. Telefonist och företagsreceptionist var det främst som jag fick uppdrag som i början. Men så fick jag sedan ett uppdrag som leveransbevakare på Swisslog. Företaget hade (har fortfarande) ett perfekt läge, så jag slapp köra in till Göteborg och det var också kul med nya arbetsuppgifter och utmaningar.

Jag hade kontakt med leverantörer och jagade hem reservdelar. Hade mycket kontakt med de som jobbade på lagret och med inköparna. Jag lärde mig läsa ritningar och trivdes bra. Men fick ingen fast tjänst.

HellermannTyton

Hellermann som säljer buntband och clips av olika slag var en leverantör till Swisslog. Och det var via en kontakt där som jag fick mitt nästa jobb. Som platschef för en ny filial som skulle öppna i Göteborg för att serva fordonsindustrin.

Det var jag och en person på lagret som med stöd från vår chef, som var placerad i Stockholm, byggde upp hela verksamheten. Vår chef skötte all försäljning. Jag implementerade ett kvalitetssystem, QS9000, och såg till att alla löpande band på bilfabrikerna hade sina clips och buntband när de skulle ha dem.

Ett jobb som jag lärde mig massor av, men det låg på fel sida av Tingstadstunneln. Jag behövde bil och satt i bilkö varje dag.

Sombri på katthustaket

Swisslog

Så när min gamla kollega hörde av sig och frågade om jag ville ha en fast tjänst som inköpsassistent på Swisslog så nappade jag direkt. Det låg på gångavstånd från Kåhög där vi då bodde, vilket var en av de största anledningarna till att jag ville byta jobb. Att vara hemma tidigare på dagarna var viktigt för mig p.g.a. barnen.

Efter ett tag gick en av inköparna i pension och jag fick tjänsten efter henne. Jag fick en inköpsutbildning betald av företaget och jag trivdes i början. Men när aktieägarna knorrade varje år trots vinst i bolaget så började jag tappa sugen, som många andra anställda. Det var inte längre en trygg och rolig arbetsplats. Jag fick inte heller använda mina nya kunskaper från utbildningen för att bidra i de kommersiella inköpen för de större projekten. Dit hade bara män tillträde.

Mekotech

En av mina leverantörer, en mekanisk verkstad i Partille, behövde hjälp. Jag sa till dem ”ni behöver någon som styr upp er och strukturerar verksamheten, anställ mig”. Så det gjorde dem!

Företaget drevs av en svarvare, en svetsare och en fräsare. Duktiga yrkesmän, men desto mindre bra på siffror och struktur. Så när jag kom på plats så blåste det nya vindar, där planeringen av arbetena i verkstaden sköttes i systemet och företagets siffror vändes från röda till svarta.

Vi hade köpt vår gård i Vimle och bestämde oss för att flytta dit. Jag meddelade i flera månader i förväg men cheferna blev sura, stämningen blev allt annat än trevlig och de sista månaderna jobbade jag i verkstan istället för på kontoret.

Och när jag slutade så anställde de tre personer för att göra mitt jobb. Senare gick bolaget i konkurs.

If you want something you never had, you have to do something you´ve never done.

Vimle Glas

När vi flyttade till Vimle så startade vi vårt glasmästeri i ladan. Vi drev det i fem år och hade avtal med kommunen och alla försäkringsbolag. Jag hjälpte Roger (som är glasmästaren) men när allt var uppe och snurrade så behövdes jag inte lika mycket längre.

Då gick jag lite utbildningar och startade webbverksamheten som vi körde parallellt med glasmästeriet i några år. Sen la vi ner glasmästeriet när Roger kom in på en utbildning.

Alingsås

VimleWebb

Jag började ta betalt för arbete med hemsidor 2008. Hade mestadels små företag som kunder i början, men när jag 2012 gjorde ett eget aktiebolag för webbverksamheten så tog det fart! Jag har drivit VimleWebb i ganska exakt 15 år och Roger har jobbat med mig de senaste 6 åren.

Att jobba digitalt har gett oss förutsättningarna för att bo i husbil och även att flytta till Portugal, samtidigt som vi jobbat i vårt bolag.

Men nu likviderar vi företaget och går i förtidspension! Vi har inga som helst planer på att förlänga yrkeslivet, men sysselsättningar av olika slag för att det är kul – det kommer vi helt säkert fortsätta med.

Lite olika bilder, som inte alls hör till inlägget.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Hur har mitt yrkesliv sett ut?”

 1. Profilbild för Helena N

  Spännande, något liknande kanske jag själv skulle skriva – en summering. Men inte riktigt än. Nog för jag lever på pension idag men jag kommer behöva med tiden återvända till arbetslivet. Klara mig inte utan Tjoppes del av inkomst. Men senare… när jag definitivt går i pension så ska jag skriva något liknande. Du har haft en spännande yrkesresa, det förklarar varför du besitter så mycket kunskap. Det märks att du utvecklats mycket genom åren och jag kände när vi sågs, att du är fylld av en massa erfarenheter. Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker också jag haft en bra yrkesresa. Det ena har lett till det andra och det är ju så jag fortfarande lever 🙂 Vad glad jag blir att du gjorde den reflektionen när vi sågs. Kram

 2. Profilbild för Madde

  Intressant att läsa. Har varit i samma branch största delen av mitt yrkesliv, men hoppat runt på olika verksamheter. Jag kommer nog få jobba ganska många år till innan jag får den möjligheten att gå i pension såvida inte eurojackpot ger en storvinst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillar! Vi har skapat förutsättningar och gjort val som gör att vi kan gå i pension tidigt. Ett målmedvetet val sedan många år 🙂

 3. Profilbild för znogge

  Så trevligt att läsa om ditt yrkesliv som verkligen har varit varierat. Ett bra upplägg att jobba digitalt och samtidigt kunna förverkliga era drömmar. Själv läste jag 3/4 av juristlinjen men hoppade av. Jobbade som fastighetsförvaltare i åtta år. Därefter läste jag till lärare och det arbetade jag som tills jag gick i förtida pension för drygt ett år sedan.

  Trevlig söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tänk vad bra du hoppade av juristlinjen så du kunde bli lärare istället! Detsamma!

 4. Profilbild för Tony

  Från en som varit ganska trogen sin bransch, om än i lite oilka roller och företag, är det intressant att läsa om de som byter lätt och ofta. Jag tog ut pension när jag var 62 och har inte ångrat det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad härligt att du är nöjd med dina val Tony!

 5. Profilbild för Mamma C

  Så kul att läsa om ditt yrkesliv och hur varierande det har varit under åren.
  Jag tänker också gå i pension nästa år då jag blir 63 år.
  Ha en bra söndag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har varit varierat, det är kul! Detsamma!

 6. Profilbild för LillaSyster

  Du är driftig! Ler lite åt att företaget behövde anställa 3 för att sköta ditt jobb och sedan kursa- synd att de inte begrep vilken kompetens du besatt. Ha en bra eftermiddag med de fina katterna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo så är det, jag har gärna många järn i elden och kan ändå fokusera. De visste nog vilken kompetens jag hade och att det inte var så bra för dem att jag skulle sluta. Var väl därför det blev dålig stämning tänker jag. Tack, njut du på GC!

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Låter som varierande intressant yrkesliv, och kunna sluta när det känns rätt låter toppan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja precis så är det 🙂

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Du har verkligen haft ett varierat yrkesliv! Jag kände att förutom ”sommarjobb” både tidigt i livet och under min utbildning har jag varit laboratorievärlden trogen om än på olika platser. När jag sedan fick jobb på vårt lilla Genetiklaboratorium och hann jobba där i tjugo år innan våra privata ägare lade ner verksamheten trots att det fungerade perfekt med att ha läkarkompetens på distans i Uppsala, kände jag att jag verkligen hamnat på rätt plats. Det var ibland så vi nästan inte ville gå hem när vi kommit någon spännande kromosomförändring på spåren och det är väl ett bra betyg på en arbetsplats. Samtidigt var det ständig utveckling och inlärning, kul.
  Nu gäller det som pensionär att fortsätta vara nyfiken på vad livet erbjuder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ett spännande yrkesliv för dig också och roligt att du trivts så bra med dina val! Eller hur, livet är inte slut bara för att jobbet är avslutat 🙂

 9. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Vilka erfarenheter och upplevelser du har fått under ditt arbetsliv. Jag inser att kontakter är viktiga och i de flesta fall när du har bytt bana så är det via kontakter du har lyckats. Du har helt enkelt visat hur bra du är och då blivit attraktiv för nya tjänster. Allt har så klart inte varit jättebra men då har du tagit dig vidare och till sist hittat din nisch. Det måste ha varit otroligt givande och roligt att arbeta med det du själv har skapat under så lång tid. Men nu är det dags att vända blad och ha roligt på andra sätt. Jag har inga som helst tvivel om att ert liv tillsammans ska fortsätta vara otroligt bra. Kanske t o m ännu bättre 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja kontakter är det som fört mig mellan olika jobb. Och som egen företagare behöver en kunna skapa relationer för att få uppdrag. Tacksam för det! Vi tar de beslut som krävs för att göra vårt liv roligt och bra.

 10. Profilbild för Susjos

  Vilket spännande arbetsliv, och massa nya namn som jag aldrig sett förr ! Så fin bild på Sombri!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, livet är spännande verkligen. Detsamma!

 11. Profilbild för Marianne

  Du har flera olika spännande arbeten att se tillbaka på nu när du ska bli frivilligt dagledig.
  Önskar dej en fin start på veckan,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det. Tack detsamma, kram!

 12. Profilbild för Kerstin
  Kerstin

  Kul att se hur olika val vi gör i livet. Själv har jag varit lärare i engelska och franska i snart 41 år och frånsett den första terminen har jag jobbat kvar på samma högstadieskola hela tiden – och jag tycker fortfarande att det är roligt att gå till jobbet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju helt fantastiskt att du känner så fortfarande! Grattis!

 13. Profilbild för Paula Merio

  Hej, det verkar som ditt yrkesliv har tuffat på ganska bra! Du har inte varit rädd för att sadla om när du känt att det varit rätt, faktiskt så ångrar man sällan de besluten, det är mest det man inte gjorde som man ångrar. Och så skönt nu då ni tagit beslutet att flagga ut och göra mer av lust än pengar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej 🙂 Vi är väldigt bra på att ta beslut och driva vårt liv åt det håller vi vill ha det. Som med utflaggningen nu. Hög inkomst har aldrig varit en drivkraft, däremot mycket fritid.

 14. Profilbild för Matilda

  Roligt att du vågat testa nya saker och gjort så olika grejer innan du landade i din egen verksamhet. Kul att få ta del av din resa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja feg är nog inget någon skulle kalla mig 🙂 Livet är fullt av roliga vägkorsningar. Tack för att du läste!

 15. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Du, liksom jag, verkar ha gjort en hel del under vårt yrkesliv. Det ena ger det andra och kontakter ger kontakter.
  Intressant läsning.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det. Kontakter är viktigt i yrkeslivet.

Vädret

Ourique, PT
16°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.