kommer ai att påverka bloggandet

Hur kommer AI att påverka bloggandet?

Allt mer innehåll på nätet skrivs med hjälp av AI, särskilt när det gäller sökmotoreffektiva texter för företag. Men hur kommer det påverka oss personliga bloggare?

Nyfiken som jag är så ville jag testa att chatta med AI nu när det inte pratas om annat i den digitala sfären.

Jag testade att ha en artificiell vän redan 2017, läs här om det.

En AI kan användas till så otroligt mycket, och jag önskar det bara skulle vara av godo, men så är det så klart inte. AI används troligen till sånt som vi inte har vetskap om.

Men idag funderar jag på just bloggandet. Hur AI kommer (eller redan gör) påverka bloggandet.

Testat ChatGPT

Så för att kunna reflektera över den frågan kring hur AI kommer påverka bloggandet så ville jag testa. Skapade ett konto på openai.com och fick ange mejladress, födelsedag och telefonnummer.

Ställde frågorna till ChatGPT. Svaren har jag inte använt på något annat sätt än att klistra in dem här.

Vad är Ourique känt för?

Ourique är en stad i distriktet Beja i södra Portugal. Staden är främst känd för att vara platsen där slaget vid Ourique ägde rum år 1139. Detta var en viktig militär seger för den portugisiska kungen Afonso Henriques och anses vara en avgörande händelse i Portugals historia eftersom det bidrog till landets självständighet från kungariket León och Kastilien. Sedan dess har slaget firats som Portugals nationaldag den 10 juni varje år.

Min reflektion: Lättläst text med innehåll jag redan kände till från andra källor jag hittat.

Hur kan jag visualisera ordet nyckel?

En möjlig visuell representation av ordet ”nyckel” kan vara en liten metallföremål som är utformat för att passa in i ett lås och öppna eller låsa upp en dörr eller annan behållare. En annan visuell representation kan vara en tecknad bild av en traditionell nyckel med en rak skaft och ett rundat huvud, kanske med en ring i änden för att hänga den på en nyckelknippa. Du kan också föreställa dig en person som använder en nyckel för att öppna eller låsa en dörr, eller ett diagram som visar hur en nyckel passar in i ett lås för att aktivera låsfunktionen.

Min reflektion: Begränsande text där det enbart nämns nyckel för att låsa upp en dörr. Vi använder ju ordet nyckel i så många andra sammanhang så här var informationen väldigt bristfällig tycker jag. Åtminstone inget jag hade glädje av när jag letade inspiration till nyckelinlägget i Hoppa på tåget utmaningen.

Hur ofta häckar talgoxen i Portugal?

Talgoxen häckar vanligtvis en gång om året i Portugal, från mars till juli, med den största häckningstoppen under april och maj. Detta kan dock variera beroende på region, tillgången på mat och andra miljöfaktorer. Talgoxen är en vanlig fågel i Portugal och finns i olika livsmiljöer, inklusive trädgårdar, parker och skogar.

Min reflektion: Vi hoppades att det skulle bli flera gånger, men jag misstänker det är för varmt på sommaren här. Om AI:n har rätt så får vi inte se talgoxen i boet igen förrän nästa vår. Men vi har istället spansk sparv som häckar där just nu.

Vad ska jag göra idag?

Det beror på dina personliga intressen, mål och omständigheter. Här är några förslag på saker du kan göra idag:

 1. Gör något som du tycker är roligt eller avkopplande, till exempel läs en bok, titta på en film eller lyssna på musik.
 2. Träffa vänner eller familj, om det är möjligt och säkert att göra så.
 3. Gå på en promenad eller utöva någon form av fysisk aktivitet.
 4. Prova på en ny hobby eller sysselsättning som du alltid har varit nyfiken på, till exempel matlagning, målning eller dans.
 5. Ta itu med uppgifter som du har skjutit upp eller planera dina mål för framtiden.
 6. Lär dig något nytt genom att läsa en bok, titta på en dokumentär eller ta en online-kurs.
 7. Utforska din stad eller närområde och besök platser som du alltid har velat se.

Kom ihåg att detta bara är några förslag och det viktigaste är att hitta något som passar dig och gör dig glad och nöjd.

Min reflektion: Ett bra svar tycker jag. Att ge förslag är utmärkt, dessutom tycker jag det var bra förslag som kanske kan inspirera till någon aktivitet.

Kommer jag använda AI för blogginlägg?

Nu när jag testat att ställa frågor där svaren känns pålitliga, alltså att de verkar rätt rent faktamässigt, så kanske jag kommer testa mer när jag behöver fakta. För att bespara tid i googlande.

Om jag kommer använda AI för innehåll till mina inlägg så lovar jag i alla fall att det kommer framgå att informationen är därifrån.

Att skriva hela inlägg baserat på vad en AI säger är totalt ointressant för mig som personlig bloggare. Men hur det för övrigt kommer påverka mitt bloggande är svårt att sia om.

Kommer du använda AI i ditt bloggande?

Har du funderat på hur en AI kan påverka ditt bloggande? Lockas du av att hämta texter och information som genereras från en AI?

Jag hoppas verkligen inte att våra personliga inlägg får för mycket innehåll från en AI. Då är det ju inte en personlig blogg längre.

Vet inte hur framtidens bloggar ser ut, men jag hoppas och tror inte att det personliga försvinner. Det vore väldigt tråkigt!

Publicerat:

i:

,

40 svar till ”Hur kommer AI att påverka bloggandet?”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Intressant.
  Men jag har inga planer på att använda mig av AI i bloggsyfte.
  Däremot älskar jag funktionen i nya bilen, där jag kan be den om massa tjänster samtidigt som jag kör. Saknade den funktionen igår då jag åkte i jeepen. Men jag älskar ju min gamla bil….Jag fick ju helt enkelt stanna vid en parkeringsficka och skicka smset själv. Ha en fin söndag! Nu ska jag åka och köpa mer jord.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   AI är riktigt bra i vissa sammanhang. Jag gillar ju utveckling, men för bloggandet är det viktigt för mig att fortsätta skriva själv. Den funktionen har jag i telefonen med Siri, men använder aldrig hennes tjänster 🙂 Kan själv.. hahah ha det sitter nog djupt.

 2. Profilbild för Madde

  Det är lite intressant. Min dotter frågade AI en gång om barnvänliga saker att göra i Göteborg som var gratis. Angereds torg kom upp och hon påpekade att Angered inte var så barnvänligt och då kom svaret. Du har rätt. Listar 15 andra saker hihi

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är under utveckling och behöver input, så vad bra din dotter svarade och fick nya förslag.

 3. Profilbild för en vanlig man

  Det är mycket snack om det nu så jag testade nån typ av AI på Bing sökmotor. Svaret blev det som man lätt kan se på första raden i en vanlig sökning. Jag är öppen så det kan bli fler och mer fördjupade sökningar när jag lärt mig hur det kan och skall användas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så, det gäller att lära oss mer, både för oss människor och för AI:n.

 4. Profilbild för Agneta Gunnarsson
  Agneta Gunnarsson

  Intressant

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker jag med!

 5. Profilbild för Anna Viebke
  Anna Viebke

  Hmm, jag som inte har någon större kunskap, eller ens intresse, av teknikens och datorernas värld, uppskattar ditt inlägg.
  Tror faktiskt jag är lite rädd för AI.
  Tack för informativt inlägg!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra Anna att du fick lite information. Visst är AI skrämmande. Också.

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg

  AI är både lockande och skrämmande. Definitivt inget jag tycker hör hemma i personliga bloggar, men visst blev jag lite sugen att testa precis som du gjorde. Samtidigt som all denna teknik drar fram på bred front kommer skrämmande rapporter om hur dålig skriv- och läskunnigheten är bland våra unga, så vart är vi på väg?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag håller med om att det är lite skrämmande också. Vet inte vad som kan hända framöver. Att testa lite och leka är ju kul och utvecklande, men jag vill som ni skriva själv på min blogg.

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  sonen har skickat lite AI-snuttar till mig på skoj, maken skrev examensarbete om AI för några decennier sedan, bra saker rätt använt blir bra. Men allt fejk är knasigt, källkritik viktigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja källkritik är alltid viktigt! Kul du varit involverade lite grann så där på kanten i många år.

 8. Profilbild för znogge

  Intressant men mitt svar blir nej. Jag vill att orden ska vara mina så länge jag har förmågan att formulera mig själv. Sedan finns det säkert fördelar men just till bloggen ser jag inte dem.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med dig till 100%. Vill också att orden ska vara mina. Men fakta kan jag ju så klart hämta från en AI lika väl som via Google. Fast oftast länkar jag ju till faktan så det blir nog inte särskilt aktuellt.

 9. Profilbild för Marianne

  Jag har knappt fattat detta med AI, men du ger en bra information. Det är inget jag medvetet kommer att använda, som det känns just nu, men jag antar att jag redan gjort det när jag letat info på datorn.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Medvetande är bra, men nyttjande är något annat 🙂

 10. Profilbild för Micke

  Håller mig nog till googlande ett tag till men kanske jag någon gång börjar prova AI, jag är väldigt skeptiskt till nymodigheter, hade det inte varit för min hustru hade jag nog knappt haft ”Bankid”, lite överdrivet men nästan iallafall.

  Tack för informationen om detta, nån gång så kanske. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nymodigheter är inte alltid bra, så att vara på sin vakt lite är nog inte fel. I alla fall källkritisk som Hannele säger.

 11. Profilbild för Ingrid

  Visst är det intressant med AI, men jag känner att där går det nog en gräns för mig. Jag skriver ju för att jag tycker att det är roligt. Ska då någon AI gör det åt mig, så att jag bara kan klistra in det.
  Ha en fin fortsättning på söndagen.
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår precis, känner faktiskt lite så också även om jag är nyfiken. Min blogg kommer jag dock fortsätta skriva på själv!

 12. Profilbild för Carita

  Läste det du skrev tidigare om AI-vännen, Signhild. Intressant! Men vet inte om jag är redo för att testa, eller ens vill det.
  AI är både spännande och skrämmande – få se vart det bär iväg med oss.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag provade faktiskt igen när jag skrev det här inlägget, men det kändes inte rätt, var så konstlat, passade mig inte. Ja visst är det både skrämmande och spännande.

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag har inte ens funderat på att använda AI i bloggen och just nu tror jag att jag ska fortsätta använda google för faktainhämtning. Jag anger alltid källor när jag gör så men det blir inte jätteofta. Men vem vet? Jag kanske anammar de nya trenderna och lär mig mer om AI och hur den används. Men då måste jag känna att behovet finns först och det gör det inte än. Men jag kommer aldrig använda AI för att skriva mina inlägg. Där ska mina ord och formuleringar gälla.
  Jättefin bild på silkeseken. Förstår att det blir många bilder på den 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag känner inte heller behovet än, och jag vill verkligen också skriva själv på bloggen. Det är ju min blogg ju 🙂 Tack!

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Ett litet tillägg. Jag använder så klart googleassistenten (androids motsvarighet till Siri). Den är väl en AI-tjänst 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är säkert en AI-tjänst 🙂

 15. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Haha, tala om att vara världsfrånvänd. Jag visste inte ens vad Al är för någonting. Men nu vet jag bättre. Jag antar att jag kör på som vanligt vad gäller mitt bloggande. Förstår inte varför jag skulle ändra på mitt personliga skrivande, då är det ju inte jag längre.

  Söndagskram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart Karin! Gläder mig att du fortsätter som vanligt, det är ju så vi läsare vill ha det. Dina ord. Din humor. Tack! Kram

 16. Profilbild för Matilda

  Hm, ja nä det det med AI kommer nog påverka både hur vi skriver och läser texter framöver. Själv är jag inte särskilt intresserad just nu, men det är något som absolut påverkar mitt jobb.
  Vore intressant ifall du frågade AI-chatten något i stil med ”Skriv ett blogginlägg om en vanlig dag i Portugal” och vad som sker då. Några kollegor bad den att skriva grattistal från olika kända personer och det gjorde den relativt bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fick ett väldigt långt svar. Avslutades så här: Living an ordinary day in Portugal is a testament to the country’s ability to infuse life’s simplest moments with magic and fulfillment. From savoring a morning coffee by the sea to embracing cultural traditions and reveling in the beauty of nature, residents in Portugal embrace a balanced and meaningful way of life.
   Provade även på svenska, vilket var direkt översatt från engelska, men sista meningarna fanns inte med.

   1. Profilbild för Matilda

    haha, kändes kanske mer som en turistbroschyr eller en feel-good-bok än ett vardagligt blogginlägg 😀 Blev nästan lite nyfiken nu på att testa själv att utmana AI-roboten att skriva lite vardagsmysterier

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Eller hur! Utmana på, ska bli kul att se resultatet för jag gissar du bloggar om de mysterierna 🙂

 17. Profilbild för Kerstin Sjöström
  Kerstin Sjöström

  AI är oundvikligt som det ser ut nu men för min del kommer jag inte använda det för bloggande eller skrivande, det ska vara mina egna tankar. Däremot kan det säkert användas till beslutsstöd och i undervisning t.ex i framtiden.. Men jag vet för lite men mer nu, Tack för inlägget det var väldigt intressant

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tänker att medvetenhet är bra, sen väljer vi ju själva vad som passar oss. Jag vill också använda mina egna ord i bloggandet. Kul du gillade inlägget!

 18. Profilbild för Susjos

  Jag håller mej till google ett tag till som sökmotor 😉
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Okej, det lär ju funka ett tag till i alla fall.. undrar hur det ser ut i framtiden. Googla kanske försvinner som ord 🙂 Detsamma!

 19. Profilbild för Paula Merio

  Nja, jag ryser när jag läser texten som AI presenterar, korrekt men totalt tondövt, dvs. helt oinspirerat och faktamässigt, men det är ju inte mer än väntat. En maskin är inte en människa. Jag har inte ens tänkt tanke på att använda AI överhuvudtaget, men jag förstår att det är framtidens melodi i mycket. Om jag tänker på t.ex wikipedia så spelar det ingen roll vem som handhar faktauppgifterna, men där tar det stopp för mig. Jag värnar väldigt mycket om personliga texter, allt annat uppfattar jag som andefattigt. Om vi skulle blogga via AI skulle jag knappast ha lust att läsa några bloggar, utan personliga skruva i inläggen lär man ju inte känna bloggaren över huvudtaget. Nä, jag diggar nog inte grejen … i alla fall inte i bloggosfären

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är dock intressant tycker jag. Idag fick jag mejl om att Jetpack erbjuder AI-tjänster till WordPress sajter. Så det är nog fakta att bloggar kommer att använda AI på något sätt. Men det personliga är ju verkligen viktigt så vi får se hur bloggvärlden hanterar detta.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.