Jonsered

Jonsered, Partille 1992-1998

Fortsätter berätta om var jag bott. När vi flyttade från Göteborg så hamnade vi i Jonsered, som tillhör Partille kommun.

Jonsered är en mysig liten historisk ort 1,5 mil från Göteborg. Skolan var bra för barnen och kommunikationen till Göteborg var bra. Den är ännu bättre numera när lokaltåget stannar där.

Jonsered har ett nationellt värde och betraktas som en av landets kulturskatter.

Wikipedia

Här är alla inläggen om var jag bott hittills under mitt liv:

Jobb & utbildning

Jag började min tillvaro i Partille kommun som föräldraledig. När jag skulle börja jobba igen tog jag en tjänst om nattportier på ett hotell i Göteborg för mitt tidigare jobb fanns inte kvar längre. Jag klarade dock inte av nattarbete så till slut så hamnade jag på ManPower och hoppade in där det behövdes telefonist och receptionist.

Fick via Manpower jobb med leveransbevakning på Swisslog i Partille.

Via Swisslog fick jag kontakt med Hellermann, ett stockholmsbolag som bland annat levererade buntband till fordonsindustrin och Swisslog. Jag fick jobb hos Hellermann, jag startade upp filialen i Göteborg och implementerande kvalitetssystemet QS9000.

Fritid

Vi fick ett barn till 1993 och vår fritid ägnades åt familjen först och främst. Men också till hemmet, särskilt när vi flyttade till ett hus.

1995 blev det skilsmässa, barnen bodde med mig och jag fick som ensamstående såklart kämpa för att få ihop vardagen, men livet var ändå mycket bättre än i relationen.

Med barnen hängde jag med andra föräldrar som hade barn i deras åldrar. Vi var på lekplatser och på sommaren på bl. a. badplatsen i sjön Aspen.

Egen fritid hade jag bara vid de tillfällena barnen var hos sin pappa. då vilade jag mest men hängde också med kompisar som inte hade barn. Bland annat på den lokala puben.

Gynnade gärna lokala puben Safir när ”Passa Syrran” spelade.

Boenden i Jonsered

I Jonsered bodde jag i tre olika bostäder. Två tillsammans med min exmake och en som nyskild. Dit Roger flyttade när vi träffades.

Stor etagelägenhet (1992-1993)

Jag och exmaken fick tag i en hyreslägenhet som var i etage mittemot munkklostret, Franciskusgården. Kök, toalett och gästrum i nedersta våningen och 2 sovrum, badrum, stort förråd och ett enormt vardagsrum längst upp ”på vinden”.

Här står jag och lagar mat i köket i etagelägenheten

Litet hus på landet (1993-1995)

En släkting till min exmake dog och vi köpte hans gamla hus i skogen. Jag trivdes aldrig där och vår relation var dessutom dålig redan när vi flyttade dit.

3 rumslägenhet (1995-1998)

Skilsmässan blev ett faktum och jag fick tag i en 3-rums hyreslägenhet på bottenvåningen i en av de gamla arbetarlängorna nere i samhället. Så skönt med en ”allmänning” på baksidan så barnen kunde vara ute och leka hemmavid. De fick varsitt rum, jag bodde i vardagsrummet, som var stort nog att jag kunde dela av det lite med ett par bokhyllor.

Tar en liten promenad med dottern på allmänningen

Detta var min egna lägenhet! Och jag älskade den. När jag sedan träffade Roger flyttade han in med oss. Vi tog bort bokhyllorna och gjorde ett riktigt rum med vägg och dörr.

När vi köpte hus i Kåhög så lämnade vi Jonsered, men inte Partille kommun.

Något om Jonsered

Den lilla badplatsen vid sjön Aspen var en oas för många. Men vi älskade att hänga vid ån istället. Där var det inte lika mycket folk. Vattnet var strömt, så kul att åka i strömmarna, och vattnet var svalt och friskt. Kossorna hade sin hage där vi badade så det gällde att se var vi satte fötterna.

Att bo i Jonsered var verkligen som att bo på landet men ändå vara väldigt nära stan. Jonsered kommer alltid ligga mig varmt och hjärtat, jag har många fina minnen därifrån.

Här finns mer information om Jonsered som besöksmål.

Nästan alla bilder jag har från Jonsered är med personer på. Jag vill inte publicera det så jag hämtade bilder från Partille kommuns pressida, där bilderna får användas fritt av vem som helst.

Publicerat:

i:

34 svar till ”Jonsered, Partille 1992-1998”

 1. Profilbild för Madde

  Kul att läsa din historia. Ja vi var nog många frånskilda mammor som fick sova i vardagsrummet. Jag med då barnen var små. Allt går ju bara man vill.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst gick det bra att sova i vardagsrummet, var viktigt för mig att de fick varsitt rum.

 2. Profilbild för Ingrid

  Så trevligt att få läsa lite om ditt liv. Jag kan tänka mig att det var tufft att vara ensam mamma. Jag hade många arbetskamrater som var i den situationen när jag jobbade på Faktab/Payex och vet hur de slet för att få tillvaron att fungera.
  Glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att vara ensamstående var tufft, men nödvändigt. Tack detsamma Ingrid!

 3. Profilbild för en vanlig man

  Jonsered är ett trevligt samhälle, lite gammal ”bruksmiljö” och spännande. Vacker natur är det också och gamla vägen mot Lerum är väldigt vacker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den vägen är väldigt vacker. Ett återbesök i den lilla orten är nog på sin plats en dag när vi är och hälsar på i Sverige.

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Min första tanke blev att jag trots att jag bott i Göteborg och numera ofta åker dit har jag aldrig besökt eller ens åkt igenom Jonsered.
  Jag tror din historia som ensamstående mamma var som många av mina väninnor levde, men hellre ett strävsamt liv än ett i en dålig relation.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då har ni ett nytt utflyktsmål, är fint i Jonsered! Omgivningarna med Herrgården är också fin. Har ingen aning om det finns någon plats för husbilen dock.. Men sånt hittar ni ju själva!

 5. Profilbild för Micke

  Där firade vi frugans sons bröllop för ett tag sedan, riktigt fint där ju, de hade verkligen allt man kunde tänkas behöva och lite till.
  Kåhög har jag viss kännedom om, fint där också.

  Min mor var också ensam mamma, tufft även på den tiden, ännu värre nu om min magkänsla har rätt vilket jag tror den har.
  Tack för att du delade med dig av din historia.

  Ha nu en fin eftermiddag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jaha, se där! Ja det finns mycket fint i Jonsered. Tack för att du läste, detsamma!

 6. Profilbild för znogge

  Så intressant att få veta lite mer om ditt liv. Kan tänka mig att det var en tuff tillvaro som ensamstående mamma. Kan förstå att det var viktigt för barnen att få var sitt rum. Det var nog inte helt ovanligt att föräldrarna fick sova i vardagsrummet för alla bodde inte stort.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var helt okej att sova i vardagsrummet, det var dessutom ganska stort så gick ingen nöd på mig alls.

 7. Profilbild för Marianne

  Det är perfekt att bo med en liten plätt utanför dörren när barnen är små. Att vara ensam med småbarn är tufft på många sätt.
  Mina pojkar har en varsin pappa,
  i slutet på 70-talet var det tyngsta att ha ensamt ansvar ekonomin var ok, på 90-talet var det lite tvärtom. Jag kan tänka att det är ännu tuffare för ensamma föräldrar idag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var verkligen toppen med plätten på baksidan.

 8. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Kul, vi hade också etagelägenhet några år med våra fyra små barn, lycka med egen tvättmaskin! Jag jobbade natt några år när barnen små.

  1. Profilbild för Hanneles bokparadis

   kul att läsa om ditt varierande liv

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, den egna tvättmaskinen var verkligen guld värd!

 9. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Fint att få ta del av Jonsered, ett namn jag känner igen förstås men en plats som jag aldrig har besökt. Ser mycket ”hemtrevligt ” ut enligt dina foton.
  Tack för den här biten av din ”Historia”.
  Oscar är på väg mot fastlandet så småningom, stannar här något dygn, kanske två innan han drar vidare mot er ,läste jag för en stund sedan. Så det finns hopp om regn för er också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är en fin liten bruksort. Vi har redan fått regn.. i fredags kom det 18mm! Helt galet, i juni?! Vi vill inte ha regn nu, det försenar poolen 🙂

 10. Profilbild för Anita

  Det är så roligt att läsa mer om ditt liv. Jonsered har jag hört talas om men aldrig besökt. Etagelägenheten lät mysig för att inte tala om era bad i ån. Ser nu fram mot nästa kapitel.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske du hört talas om Jonsered-märket. För motorsågar och annat. Visst var baden i ån helt underbara. Fina minnen!

 11. Profilbild för Susjos

  Kul att läsa lite om ditt liv. Jonsered låter bekant, tänker då på en katalog med kläder som hette Jonsered, eller har jag fel?
  Ser så fint ut där!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Klädkatalogen kanske hette Jotex? Jonsered är motorsågar bl.a 🙂 Väldigt fint där! Detsamma

   1. Profilbild för Susjos

    Ja, haha, tänkte nog på Jotex!
    Tack för info!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Lätt hänt att förväxla!

 12. Profilbild för Anette

  Jonsered har jag aldrig besökt, kommer nog inte heller att göra det, tack vare dig får jag ändå en liten inblick i orten.
  Det är intressant att läsa om ditt liv och dina flyttar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En kan ju inte hinna med alla platser som är fina 🙂 Kul du gillar att läsa här hos mig Anette!

 13. Profilbild för Veiken

  Jonsered är nästan hemma för mig. Vi tar en utflykt till Jonsereds trädgårdar lite då och då. När barnen var små badade vi ofta i Aspen. Tyvärr är vägen utmed Aspen mot Lerum avstängd på grund av rasrisk. Nu var det nog ett år sedan vi var där. Kanske dom har fixat till och förstärkt vägen nu. Får ta en tur och titta!
  Jätteroligt att komma dit via dig, som ju har bott där.
  PS Min svåger var dräng på Kåhögs gård i tidernas begynnelse.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad kul att du bor i närheten och har hängt där en del. Kanske vi hängde vid badplatsen samtidigt någon gång 🙂

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Kul att få veta lite mer om dig och ditt tidigare liv. Du har, precis som jag, flyttat en hel del och till sist har du nog hamnat helt rätt. Precis som jag 😀 Min yngsta är också född 1993 så även där finns det en likhet. Men jag har aldrig bott i eller så nära Göteborg. Halmstad är det närmaste och där trivdes jag väldigt bra.
  Kanske borde jag svänga förbi Jonsered någon gång när jag reser söderut. Det gör jag ju ibland för att hälsa på barn och annan släkt. Fina bilder på dig från den tiden. Jag förstår att det var tufft många gånger att vara ensam med barnen men, som du skriver, inte lika svårt som att stanna kvar i ett dåligt förhållande. Så bra att du hittade en lycka tillsammans med din Roger och att ni kunde börja ett nytt liv tillsammans 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt med likheter! Halmstad har världens bästa konditori (Feldt). Kul om du passerar Jonsered, det ska jag också försöka göra när vi är i Sverige. Väldigt tacksam för att jag lämnade den relationen och nu har det så underbart med Roger.

 15. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Intressant läsning med igenkänningsfaktorer. Jonsered är ju inte helt obekant för mig, även om jag inte är där så ofta. Ett trevligt gammalt brukssamhälle med likheter med mitt Tollered, bara 2 mil bort.
  Jag har besökt munkarna, mycket intressant. Inte som man tänker sig att ett kloster är.
  Tack för trevligt inlägg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi besökte aldrig munkarna, trots att vi var grannar ett tag. Hade nog fullt upp av bebisbubblan att jag inte ens reflekterade över det. Tack!

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.