Trädstatus början av juni

Dags att publicera bilder på hur träden ser ut igen. En månad går fort och jag vill verkligen ha detta dokumenterat.

Jag var ute en sväng i förrgår och fotograferade alla träd. Tyvärr mår inte alla träd bra, redan förra månaden visade jag hur vår medronho tröttnat. Jag beskar till slut ner trädet rejält, vi får se om det klarar sig.

Det ena plommonträdet visar väldigt ledsna blad och torkade frukter, jag misstänkte den torra vintern och att vi dränerat tomten och tätat septiktanken var orsaken. Men sen såg jag att det andra plommonträdet är fullt med bladlöss. Kanske det första varit angripet också, även om det inte är några bladlöss på det nu. Vattenslangen fick jobba först och igår sprutade jag alla blad med såpvatten. Håll tummarna för att vi kan rädda ett av dem i alla fall!

Den här gången använde jag 35mm objektivet, så inga makrobilder för denna månaden.

Målsättningen är ju att ha fler träd än vi har. Så det känns tråkigt att vi kanske förlorar tre stycken den här sommaren. Eller fyra, för rosépepparträdet har inte visat några blad alls än, så det kanske inte tog sig efter de hårda frostnätterna i januari när det var helt nyplanterat. Vi får se vad som händer.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Trädstatus början av juni”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Tänk att odla egna granatäpplen ♡
  Det är tråkigt när träd och växer dör, hoppas att de klarar sig och bara vilar lite…….
  Önskar dig fin 6:e juni!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är verkligen lyxigt, och apelsiner! Träd ska ju liksom leva längre än jag tänker jag.. Detsamma!

 2. Profilbild för Madde

  Så kul att följa. Tur att de flesta verkar må riktigt bra i alla fall, och att de snart bär frukt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de flesta mår fint!

 3. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Ett tips för att bli av med bladlöss och annan ohyra är att spraya tobaksvatten på plantorna och träden. Tag vanligt vatten och stoppa ett bra antal cigarettfimpar i vattnet och låt dra under ett dygn. Bäst resultat får man om man använder cigarettfimpar som ju har högre halt av nikotin. Att använda fimpar är ju ett mycket bättre och ekologiskt försvarbart alternativ framför kemiska pesticider.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag använder grön såpa, det funkar finfint och är ju ett bra miljöval. Fimpar har jag inte tillgång till.

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Alltid tråkigt när träd och växter inte trivs eller dör. Kan tänka mig att de kan ha det lite svårt innan de etablerat sig. Du har ändå mycket att glädja dig åt, tänk att kunna gå ut i trädgården och hämta granatäpple och fikon. Det låter som en dröm…

  1. Profilbild för Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

   Håller tummarna och tårna för att träden klarar sig. Men såpa brukar göra underverk.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Ja det hoppas vi också! Såpa är bra!

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är jättetråkigt! De nya träden mår jättebra, det är de gamla som protesterar 🙁 Vi lever vår dröm!

 5. Profilbild för Znogge

  Så smart att dokumentera och sedan jämföra från år till år. Det ser i stort bra ute förutom när det gäller det ena plommonträdet. Lite vattning kan säker göra skillnad för övriga som bara är lite hängiga. Många härliga träd har ni i alla fall.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag vill gärna kunna se utvecklingen, bra att kunna gå tillbaka och titta.

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Spännande! Så många sorter, fotar också i trädgården.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas få se några av dina bilder på bloggen någon gång 🙂

 7. Profilbild för Ulla

  Doften av Pinjeträd minns jag så väl från våra resor till sydligare nejder. Och det luktar så gott och speciellt i en pinjeskog. Korkek såg vi mycket av på Sardinien.
  Spännande med alla träd som ni har. Svårt att få alla att trivas kanske, men de flesta verkar ju mår bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eftersom vi bara har ett träd så är doften inte så stark. Men häftigt ändå att ha ett eget pinjeträd! De flesta mår bra, i alla fall de nyplanterade.

 8. Profilbild för Micke

  Hoppas att de drabbade träden klarar sig, lite trist att bli av med dem ju.
  En trädgård utan trän är ju liksom…ja…inte en trädgård helt enkelt och avkastningen som träden ger vill man ju gärna behålla.

  Önskar lycka till med detta.

  Ha det bäst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi hoppas det ordnar sig. Om inte annat får vi plantera nya, de är ju gamla de som visar på trötthet, så kanske det är deras tur nu. Tack!

 9. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Intressant att få följa med i din dokumentation av träden ni har. Ni har många men jag förstår så väl att du är ledsen för att tre av dem inte tycks orka med . Så är det alltid när något man månar om inte vill som man själv vill.
  Läste om fimparna här ovan och jag ska ta det till mig…även om jag inte gillar tanken egentligen, brukar såpa och det har fungerat bra men nere i landet är det lite annorlunda. Här slänger folk fimpar runt sig som bara den…kanske jag testar en dag? Men just nu är allting så rent det kan vara från allt som har kastats. Det myckna regnandet städar …
  Lycka till med alla träd!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hr, hoppas verkligen de hämtar sig. Om inte planterar vi något annat! Förstår att regnet städar. Vi vår se hur mkt/lite vi får. Dagens prognos är halverat och vi har inte sett några droppar än, men kanske de kommer i natt.

 10. Profilbild för Susjos

  Oj så många olika träd ni har, hoppas att de som är lite hängiga piggar på sig!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hoppas jag med! Detsamma!

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Oj, vad många olika sorters träd och vad mycket ni kommer att få njuta av senare. Vilken lyx att kunna plocka så mycket gott i egna träd 😀 Men det är trist att några inte verkar klara sig eller inte mår bra. Jag håller tummarna för att behandlingen med såpvatten ska hjälpa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Alltid tråkigt när något i trädgården inte trivs. Men det är ju som med allt levande, sjukdomar och död drabbar oss.. 🙂 Det ser lovande ut med såpvattnet!

 12. Profilbild för Marianne

  Hoppas att lössen inte är orsaken till det ledsna plommonträdet och att det andra klarar sej. Tråkigt att rosépepparträdet inte visar liv, men det kanske är sent?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi får se hur rosepepparträdet beter sig, jag fortsätter vattna det och hoppas den fokuserar på rötter. Så gjorde äppleträdet när jag planterade det, tog ett år innan det kom blad.

 13. Profilbild för Anita

  Alltid lika roligt att följa era träd. De flesta ser ju i varje fall fina ut. Plommonträd har jag själv dålig erfarenhet av. Två stycken som dött i i vår trädgård. Men här tror jag det var myror som var orsaken. Det var nästan ingen jord kvar runt rötterna. Däremot tror jag nog inte att bladlössen dödar träden däremot blir ju bladen fula. Kör också med såpvatten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker oxå det är kul att följa våra träd 🙂 Vi har massor av myror, därför också en massa bladlöss då myrorna tydligen hjälper bladlössen. Bladlöss kan tydligen döda ett helt träd har jag googlat fram. Vi får se vad som händer. Plommonmarmelad med rosépeppar är ju så gott!

 14. Profilbild för Jag

  Många sorters träd har ni och jag tänkte skriva att vi bara har fruktträd, men så har vi ju torpet och där har vi väldigt många olika träd, haha. Och många av varje. Våra gamla plommonträd rämnade förrförra året, det ena totalt och det andra försvann det delar av. Nu verkar det återhämta sig och jag hoppas på frukt till hösten. Hoppas att ert ledsna plommonträd återhämtar sig! Egen frukt är guld värd.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fruktträd är underbart! Vi har ju några olika och hoppas verkligen att vi får behålla en av plommonträden i alla fall.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 11°C
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.