Ulricehamn

Husbilister som vinkar eller inte

Det här är en het potatis i alla diskussionsforum med husbilister. Känner vi vill skriva lite om det.

Och innan vi skriver hur vi resonerar så vill vi förtydliga att det självklart är upp till var och en! Finns inga regler eller krav på varken det ena eller det andra. Så om du vill vinka gör det – om du tycker det är dumt eller onödigt så är det bara att låta bli.

Alfister vinkar

Roger har haft Alfa Romeo i många år. Och alfister vinkar till varandra, då det är (var) en ovanlig bil. Nu finns det fler som rullar på gatorna men vinkandet fortsatte vi med under tiden vi hade Alfa Romeo bil.

Jag tror det är samma kvarleva vad gäller husbilar. Det var färre förr och då var det roligt att vinka när möte skedde på vägarna. Tror många tröttnat på att vinka när det är så många husbilar en möter.

Husbilister vinkar

Eftersom beteendet är ärvt från vår tidigare bil är det naturligt för oss att vinka. Vi vinkar därför väldigt gärna till andra husbilister. Och vi väljer så klart inte vilka vi vinkar till, utan det är alla husbilar. Men vi vinkar inte på motorväg, motortrafikled eller andra vägar där det är stor mittgren eller filer emellan oss och den mötande husbilen. Vi vinkar ofta båda två. Om den som kör inte känner att det är tryggt att låta handen lämna ratten så vinkar den så klart inte!

Vi blir alltid glada när det vinkas tillbaka, men vi blir inte ledsna, sura eller förbannade när det inte sker. Vi har lite roligt i vår bil kring vilka märken som de vinkande personerna kör. Vi kategoriserar inte, inte offentligt i alla fall. Det är mest för vårt egna höga nöjes skull. Och om det vinkas inne i en Carthago jublar vi inne i vår Frankia 😀

Vad tycker du om det här med vinkandet? Bara snälla kommentarer accepteras här.

På bilden sitter Roger i Ulricehamn och njuter. Han skulle kunnat vinkat för att göra bilden mer rätt till inlägget. Men nu brukar vi inte vinka annat än när vi möter husbilar så det fick bli en sån här bild i stället.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

40 svar till ”Husbilister som vinkar eller inte”

 1. Profilbild för Christel

  När vi seglade vinkade vi alltid till andra båtar, det hände inte så ofta och farten var ju en annan. Vi har kvar det beteendet, men det blir inte alltid, beror ofta på själva trafiksituationen och det är mest maken (han kör), som vinkar. Jag har inte samma koncentration på trafiken. Vi diskuterar det ofta, lite konstigt att alltid vinka och när en sedan kommer till ställplatsen är det verkligen inte alltid som det hejas. Är vi rädda för den närheten månntro?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja på sjön minns jag att det vinkades flitigt också. Det är trevligt med vinkar. På ställplatsen hejar jag gärna särskilt om jag får ögonkontakt med någon, men det är som du säger vanligt att folk bara glor utan att säga hej.

   1. Profilbild för Gull-Britt Johansson
    Gull-Britt Johansson

    Instämmer i allt!
    På sjön vinkade vi , fast mot slutet var det ofta det inte
    vinkades tillbaka.
    Kanske en trend som speglar av sig tillhusbilsfolket….
    Gullan

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Ja så kanske det är, och då är det så 😀 Vi vinkar mer sällan numera faktiskt, för det är så sällan vi får en vink tillbaka. Inte något som vi stör oss på eller blir ledsna för, men förväntan på att få en trevlig återvink har verkligen försvunnit.

 2. Profilbild för Husisblogg

  Mina ägare tycker det är trevligt att vinka och få en vink tillbaka. Jag är en Dethleffs men är övertygad att även nu när de byter bil till en Carthago så kommer de vinka, även till Frankia?.
  De kan dock missa att. vinka till plåtisar ibland..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt, då kanske de orsakar ett jubel i FrankieBoy 😀 Ja plåtisar missar vi också.

 3. Profilbild för Robert Svensson
  Robert Svensson

  Vi vinkar gärna och ofta! Varje vink tillbaka gör oss lite gladare i sinnet. Extra roligt när båda i framsätet vinkar. Plåtisar försöker vi upptäcka så även de får en vink.
  Får vi ingen vink så hänger vi inte upp oss på det för vi missar ibland vi med när man har koncentrationen på något annat.
  Vink, vink ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst är det så! Det är ju en bekräftelse i trafiken, som en like på Facebook typ ”Jag ser dig”. Det gillar vi. Är nog dålig på att identifiera plåtisar i god tid, ska försöka bli lite bättre på det. Tar det som en utmaning idag när vi ska rulla från Dalhalla till Alingsås.

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  När vi började köra husbil 2001 var det skitkul att vinka. Och på våren (när vi lämnade vinteridet) var jag så till mej, att jag även vinkade till en husbil när jag körde personbilen ?
  Nu är det för många husbilar så det bli bara sporadiskt nån gång. Men jag lovar att vinka när vi möter er ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är lätt att vinka även om en sitter i en annan bil! Vi blir glada för en vink, men som sagt, inget en ska känna att en måste. Tycker vi.

 5. Profilbild för Lisa

  Vi brukar vinka men sen vi bytt till plåtis är det få som vinkar tillbaka till oss. Vet inte vad det beror på kanske ser vår husbil ut som vilken skåpbil som helst??

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Får erkänna att jag har svårt att identifiera plåtisarna i god tid. Men vinkar nån vi möter så vinkar vi självklart tillbaka.

 6. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  Jag vinkar också till alla! Dock inte på motorvägen utan när man möts med bara en mittlinje emellan 🙂
  Upplever att det är väldigt få som vinkar tillbaka och självklart är det så att det finns otroligt många fler husbilar nu än för 10-15 år sedan så folk tröttnar. Å andra sida än finns det många motorcyklar och dess förare fortsätter vinka så vitt jag vet.

  Jag kommer fortsätta vinka vid möte, like it or not 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vink, vink! Det är kul och den som får en vink brukar bli glad. Jag gillar också att göra andra glada så då vinkar vi på.

 7. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Vi brukar vinka i de flesta fall (dock inte på motorvägar el liknande), ibland båda två och ibland bara den som kör.
  Visst är det kul med en vink tillbaka men inget vi hänger upp oss på, vi missar också.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Låter som oss, inga sura miner, bara glädje 😀

   1. Profilbild för Stig
    Stig

    Ja vi vinkar och tycker det är trevligt om man vinkar tillbaka. Yngre personer vinkar mindre än äldre. Förare i tyskregistrerade husbilar brukar ej vinka och därför vinkar vi inte till dem.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Kan hålla med om din iakttagelse, men även andra nationaliter kan vi ana har fullt upp med att förstå skyltarna istället för att vinka 😀

 8. Profilbild för C.H.A
  C.H.A

  Jaa de är ett roligt fenomen, att vinka. Innan vi skaffade husbil så trodde jag att de var endast motorcyklister som vinkade men så är ju inte fallet.
  På vår semestertripp som gick genom Finland så upptäckte vi att även de med husvagn vinkade åt oss, så vi började att heja tillbaka ?? Det satt i även då vi passerade den svenska gränsen, ett litet tag iaf ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul att vinka åt även husvagnarna, men där drar vi gränsen i alla fall. Vi håller oss till de bilar som vi kan identifiera som husbilar 🙂 Men om nån husvagnsförare skulle vinka till oss så vinkar vi självklart tillbaka!

 9. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Har inte husbil (än), men kör buss. Och vi vinkar alltid, kan bli mååånga gånger per dag, dock inte alltid till stadsbussar men alltid till turistbussar/ beställningstrafik. Själv kör jag regionbuss, och förhoppningsvis snart husbil?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Men vad roligt att läsa att det sker bland bussarna med. Har sett att lokalbussar vinkar också, så vinkar kanske till de sina 🙂

 10. Profilbild för Reiselinda

  Vi vinkar som oftast båda två, men det beror lite på trafiken och i bland kanske vi har fokus på annat. Tycker det är en trevlig grej, men alla gör så klart som de vill! Missar också plåtisar i bland, men vinkar i stället till hästtransporter då och då….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det låter precis som oss då. Det blir som det blir, men vi vinkar väldigt gärna.

 11. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Vi vinkarnär vi tänker på det. Ofta för sent! Tycker det är en kul grej.
  Hobby 2018

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul, då kanske vi vinkat till varandra 😀

 12. Profilbild för Yanica Eliasson
  Yanica Eliasson

  Vi vinkar ”alltid”, förutom i samma läge som alla andra… på tvåfiliga eller motorvägar…
  Vinkar till både hästtransporter & vanliga ”vans” oxå men det bjuder jag på. ????
  Blir riktigt glad när vi får en vink tillbaka men är ok även när den uteblir. ?????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Skönt, vi tänker lika och det är ju härligt att det bara skapar glädje!

 13. Profilbild för FREEDOMtravel
  FREEDOMtravel

  Vi vinkar gärna! 🙂 I Estland vinkade ingen tillbaka, men efter ett tag kom vi på att det kan ha berott på att vår lilla Inspire kanske såg ut som en arbetsbil, haha 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Haha, kanske det. Är det kanske inte vanligt med vinkningar i Estland?

 14. Profilbild för Eva

  Vi vinkar i perioder. Nu på sommaren vinkar vi sällan och absolut inte utomlands (vinkandet måste vara ett svenskt påfund). ? Vi blinkar och vinkar dock alltid åt Carthago. Alla vinkar dock inte tillbaks och då muttrar vi om de där snobbiga carthagoägarna. ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Haha igår vinkade fyra Carthago på taken så vår statistik urholkades helt 🙂

 15. Profilbild för Rolle o Carina

  Ja här har man vanan inne så att säga sen i yngre år!
  Började som ung med Mc,där hejar man med utsträckt hand!
  Åker ju Mc än så det är mycket hejande där 🙂
  På 80-talet så blev det båt,även ett hejande där med!
  Sen blev vi med Bobil 05- så då fortsatte det där med 🙂
  Så hejandet tar tydligen aldrig slut,kul är det ju med 🙂

  Ha det gott…….Hej hej 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad härligt att hejandet inte tar slut! Vi blir glada för alla vinkningar iaf.

 16. Profilbild för Christer Bjerne
  Christer Bjerne

  Vi vinkar alltid ,tycker att det är trevligt.Vi har haft vår husbil i 4 år.
  Innan dess har jag och hustrun kört var sin MC och i den världen hälsar alla på varandra när man möts på vägen.sen är det som sagt extra roligt om man får gensvar om man möter en Morelo eller en Concorde.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vink vink 🙂 Kanske vi vinkat till varandra på vägarna redan då.

 17. Profilbild för Ama de casa

  Det är väl trevligt när folk vinkar! Fast jag har ingen större erfarenhet av det eftersom vi tältade under våra campingår, himla svårt att se om det är nån annan tältare man möter på vägen 😀

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   HAhaha, ja det är svårt att se om ett tält ligger i bagaget 😀

 18. Profilbild för Helena på S/Y Wilma

  Vi vinkar också men inte till husbilar då vi framför en segelbåt i främmande vatten. Särskilt vinkas det vid möten ute på öppet hav. Genom vår AIS kan vi se andra seglare på vårt elektroniska sjökort, om de också har en transponder vill säga. Då kan vi i god tid se vad den mötande båten heter, vilken kurs de har och deras identifikationsnummer MMSI. På så sätt kan vi långt innan vi möts veta om det är en svensk båt. Seglar vi på platser med få andra skandinaver, tillexempel på större passager off season så kan det hända att vi ropar upp den andra båten och vise versa. Så pratar vi över VHF-radion med varandra några minuter, kollar av att allt är bra ombord och undrar om vilken destination som seglas på. Det är trevligt och handlar även om ett sjömannamässigt ansvar där man hjälps åt till sjöss. I täta farleder så vinkas det inte alltid, men absolut när vi möter andra skandinaver. Likaså om vi möter en annan båt av samma ovanliga konstruktion och/eller material som oss (vi äger en Colin Archer vilket är en norsk konstruktion och vårt skrov är byggt i betong) Minst vinkar motorbåtsfolk, men i övrigt sitter traditionen fast rotad hos seglare, precis som med MC-folk ? Hälsningar från S/Y Wilma i Medelhavet.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad härligt med så flitigt vinkande på sjön och dessutom kunna kolla in vilken båt det är i god tid. Tack för en väldigt utförlig förklaring på hur det funkar till sjöss!

Vädret

Ourique, PT
18°
Växlande molnighet
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.