Snacka skit

Idag snackar jag skit!

Det är skit i form av toalettbesök jag ska berätta om, alltså hur det funkar med toaletten i husbilen. Så om du känner att det inte är något du vill läsa om så vet du redan nu att du kan hoppa vidare till nåt annat inlägg. 

Men detta var något jag funderade kring innan vi hyrde husbil, så du som undrar behöver inte göra det mer, utan läs vidare.

Vi går på toaletten i vårt hem, husbilen. Jo, faktiskt. Andra kanske väljer att göra det på offentliga toaletter istället för att inte behöva hantera sitt eget avfall. Om vi står på en ställplats där det finns en ren och välskött toalett använder vi den för att spara utrymmet i vår egna toalettkassett, men endast av den anledningen. För det är oftast trevligare att gå på sin egna toalett tycker jag.

Toalettkassett samlar upp allt

I vår bil har vi en keramiktoalett. Alltså en riktigt stabil toalett i keramik, med plastring och plastlocket. Liknande den du har hemma kanske. Fast toaletten i husbilen har en lucka i stället för vattenlås. Så när man går på toaletten så öppnar man luckan och det man lämnar efter sig hamnar i en sluten toalettkassett, direkt under toalettstolen. När man stänger luckan, som flyttas åt sidan, så kan en inte se eller känna lukten av vad som finns i tanken.

När luckan är öppnad kan en se ner i kassetten. Om en vill. Det är ett hål som är kanske 7cm brett och det som ligger precis rakt ner i tanken syns i hålet.

Toalett i husbilen

För att minimera vattenförbrukningen har vi en sprayflaska som vi använder istället för spolning t.ex. på natten. Vi använder även den för att fukta keramiken innan vi använder toaletten för att minimera att lukt och partiklar fastnar.

Det finns andra lösningar för husbil än toalettkassett, men detta är vad vi har.

Medel som löser upp

Eftersom vi är nya på det här använder vi det som rekommenderas. Vi har med andra ord inte testat att använda ättika, såpa, citron och andra varianter som rutinerade husbilsägare berättar om i grupper på FB. Varför inte testa? Därför vi vet att t.ex. ättika förstör packningarna, så vi väljer att avstå tills vidare iaf.

Så just nu använder vi Thetfords produkter för att ge innehållet i avfallstanken (svartvatten) fräschare lukt samt att medlet hjälper till att lösa upp innehållet så att tömningen blir enklare och framför allt trevligare.

När man tömmer toalettkassetten är det en grönblå vätska som kommer. Papper och annat fast material är till stor del upplöst av kemikalierna i medlet.

Vi använder Thetfords portionspåsar, enkelt och smidigt att lägga i den nytömda tanken.

SOG toalettventilation har vi oxå, men exakt hur den fungerar har vi inte koll på än.

Att tömma toalettkassetten

Toalettkassetten är ett slutet system. När man drar ut kassetten från sin plats så stängs en lucka i kassetten som förhindrar att man ser något. För att tömma toalettkassetten från husbilen behöver man antingen hitta en ställplats/camping som erbjuder avfallstömning. Eller så använder man Vägverkets rastplatser som har den servicen.

Vi har två kassetter, vilket gör att vi kan byta när den ena är full. Vi kan med andra ord klara oss 8-10 dagar utan att tömma, för vi fyller en kassett på 3-5 dagar, beroende på hur mycket vi använder andra toaletter. FrankieBoy har också en avsedd plats med utvändig lucka för den kassett som inte används.

Även kassetten som är under toaletten tar man ut från en lucka på utsidan av bilen.

Nog med skitsnacket! Du som har husbil/husvagn/båt och använder toa ombord får gärna berätta hur ni gör.

/Anna

Publicerat:

i:

22 svar till ”Idag snackar jag skit!”

 1. Profilbild för ReiseLinda

  Vi gör och tänker ungefär som ni. Det med sprayflaskan var smart och någor jag ska fundera på. Vi har ingen lyxig porslinstoalett och badet är tyvärr lite trångt, men det funkar för oss!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Keramikstolen ingick i nåt paket vi beställde/fick. Inget jag hade tänkt på, men uppskattar! Duschen har vi faktiskt ännu inte använt. Lämnar lgh nycklarna imorgon så snart dags för premiärduschen 🙂

 2. Profilbild för Helena Roth

  Minsann, tänk så fascinerande det kan vara med lite skitsnack!
  Härligt med en keramikstol – det är en av de saker jag tyckt minst om när jag huserat i olika typer av husbilar, campingvagnar och båtar, toaletterna helt i plast liksom.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur 🙂 Ja jag är glad för keramikstolen, även om jag inte hade tänkt på att beställa den så tacksam att den ingick i nåt paket.

 3. Profilbild för Husisblogg

  Hos mig finns ingen porslinstoalett men väl en vanlig husbilstoalett som min ägare vaxar ibland för att det ska rinna bättre. Jag får också enbart produkter från Thetford då mina ägare heller inte vill chansa på något. Inte har jag sådan lyx som en särskild lucka för den extra toakasseten, för hos mig får jag förvara den i garaget i en tätslutande plastlåda. Men ägarna tycker ändock det är skönt att ha den som reserv då min toalett också används för fullt

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   En extra plastlåda för extrakassetten funkar säkert precis lika bra! Vaxa – bra tips, tack!

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  Att vaxa skålen ibland skadar inte. För att ytterligare spara lite plats i toatanken kan man ta kisse-pappret och slänga i en papperspelle med lock och tömma den dagligen. Vanligt toapapper fungerar lika bra som dyrt specialpapper. Är man osäker på vilket papper man har kan man ta ett ark papper, stoppa det i en typ glasburk med lock. I med lite vatten och skaka. Om pappret löser upp sig funkar det bra även i toatanken. Vi använder alltid en liten skvätt KemGreen från Tethford. Annat kan jag vara utan, vilket man egentligen kan helt och hållet om man har SOG-den drar ju ut lukt från tanken.

  En sak jag har funderat på är när man besöker varandra. Jag går alltid hem till mej (eller den allmänna toaletten) om jag behöver göra ett besök. Aldrig nånsin skulle jag komma på tanken att använda din toalett.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Himla bra tips med kissepappret i papperskorg, och då kan vi använda det ”kassa” toapappret till det då det vi hade i lgh inte löste sig i vatten särskilt bra… Känns naturligt att gå hem till sin egna toa när man har boet med sig tycker jag med!

 5. Profilbild för FREEDOMtravel

  Vi använder vår toalett ganska mycket. Visst använder vi toaletten på campingar ibland också för att spara utrymmet. Vi känner till personer som aldrig använder sin toalett, men varför har man en då? Vi försöker använda olika medel för att hålla lukt borta. Har upplevt att det i vissa länder varit lite svårt att hitta (kanske vet vi inte var vi ska leta?) så vi försöker ha med oss. Själva kasetten har vi köpt ny en gång.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Har förstått att det finns husbilsägare som lägger en plastpåse i toan och gör sina behov i den… Inget för mig. Älskar att ha min egen toa med mig!

 6. Profilbild för Karin

  Det här var jättebra info! Tack för den, hälsar en med husbilsdrömmar!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt att höra! Tack!

 7. Profilbild för Linnea – Lanclin.com

  Skitsnack – en livsnödvändighet 🙂 Skämtosido så är det här med att veta hur/var man kan uträtta ett av sina basala behov en skitviktig grej 😉 Det kan ju förstöra vilken semester som helst att inte kunna gå på toa när man behöver 🙁

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur! Jag minns en dag i NYC när vi gick i över en timme och bara letade toalett (befann oss i ett ytterområde..). Ett av de starkare minnena tyvärr 🙁

 8. Profilbild för Marguerite koos
  Marguerite koos

  Vi använder den om vi inte står på camping, EN sak jag lärde mig tyvärr för sent är att jag använt fel rengöringsmedel så jag repat min toa. Använder numera endast Thetsfords egna produkter. Därför var tipset med vax toppen. Vi har hundbajspåsar som vi lägger billigt toapapper i, så vi har helt slutat med att tänka på vilket papper vi har. Vår bil fyller 10 år så vi har det senaste året fått byta först den ena kassetten och sedan den andra. Det är den lilla luckan som går sönder.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Trist att repa toan när man bara vill hålla rent. Jag kan tänka mig att kassetterna behöver bytas ut så småningom, 10 år är väl ändå en lång hållbarhet på dem tänker jag?

 9. Profilbild för Cia
  Cia

  Vi har båt sedan lärnge och där sl3ä4nger vi inte toapapper. Det stoppar vi i en pedalhink med lock som vi har en hundbajspåse i. Fungerar finfint och vi gör ffaktiskt lia i husbilen fast det inte finns några tunna slangar. Kemikalier använder vi bara när vi ska lämna bilen en längre tid. Har också två kasetter.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja papper i separat behållare verkar vara ett allmänt tips. Tack!

 10. Profilbild för Jan Eric
  Jan Eric

  Hej.
  Varför använda thetford dyra medel i toan när Grönsåpa funkar kanonbra och håller kassetten ren och fin invändigt. Och det är miljövänligt också.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   För att vi fått rekommendation att INTE använda det. Men som jag skrivit i inlägget så är det vad vi använder nu, inget är skrivet är sten.

 11. Profilbild för Nina
  Nina

  Skönt att höra att toan används, till både 1 och 2! Det vi fått höra är att de flesta använder toan som nödtoalett Är helt novis och har precis kört hem vår husbil och ser fram emot helgens jungfrutur.

  Det här med att spraya för att spara vatten. Vad för slags sprayflaska menar ni och vad innehåller det?
  🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja toaletten är viktig för oss. Jag går heller på vår egen en många offentliga toaletter. Men om det finns en ok toa där vi står så använder vi den. Vi sprayar med vatten bara. En vanlig blomsprayflaska använder vi.

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.