Ingen sol – inget varmvatten?

Solen ger oss varmvatten de flesta av årets dagar. Men vi har en värmepump också. Och den har vi nu behövt använda.

Vi har massor av varmvatten när vi inte behöver det särskilt mycket. För på sommaren duschar vi ju gärna ljummet eller kallt. Och då har vi ett överflöd av varmvatten eftersom vi har en solfångare på taket som värmer upp nån vätska i det slutna systemet, den vätskan går ner i en varmvattentank på 200 liter.

Så vi har gott om varmvatten när solen skiner, oavsett årstid. Eftersom den isolerade tanken, som dessutom står skyddad i ett litet servicehus på norrgaveln av huset, är på 200 liter så har vi varmvatten i flera dagar. Det gör alltså inget om det är mulet i några dagar, det räcker ändå.

Men nu har vi ju haft mulet längre än så, de korta solsnuttarna vi fått har inte räckt för att värma upp vattnet.

Därför har vi satt på värmepumpen, som alltså är ett komplement till att ge oss varmvatten, men också för att värma upp vattnet i elementen. Det går att sätta på bara för varmvattnet, vilket vi gjorde först.

Men häromdagen blev det lite väl rått inne, så då satte vi även på värmen på vattnet för elementen. Men redan efter två dagar stängde vi av pumpen för elementen igen. Det räckte för att få bort råheten och samtidigt värma upp huset. Nu är det varmare igen och vi behöver ingen värme. Förra året satte vi för första gången på värmen för elementen den 4 november.

Snart stänger vi förhoppningsvis av värmepumpen helt igen, för när solen kommer tillbaka så värms vattnet av de ljuvliga strålarna istället. Vi är väldigt glada att vi har ett system som vi kan sätta på och av när det passar oss.

Här kan du läsa om hela vårt värmesystem om du är intresserad.

Bilden är en soluppgång fångad med 600mm brännvidd, innan ovädret kom.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Ingen sol – inget varmvatten?”

 1. Profilbild för Madde

  Det är väl skönt med en backup. Det går ju inte att lita på vädret i alla lägen. Ändå så skönt att ha det varmt största delen på året.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är väldigt bra att veta att vi alltid har varmt vatten och att solen nyttjas.

 2. Profilbild för Ajli

  Ironiskt att man har när man inte behöver. Vi är bortskämda här, vattnet ingår i vår hyra och om det försvinner så felanmäler vi set till fastigheten. Jag skulle gärna vilja äga en bostad, känna att jag är ägaren och får bestämma, men jag vettefan… tror att jag inte riktigt har tålamod OM något händer. Jag tror inte jag skulle komma på att ens installera en värmepump, heheh.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förhoppningsvis så finns alla såna saker redan fixade om du köper ett färdigt hus, iaf i Sverige. Här nere är det inte många som har en sån här dyr värmelösning. Men det funkar ju att ha det på annat sätt också, men vi vill inte ha ett fuktigt hus.

 3. Profilbild för Mamma C

  På sommaren gör det ingenting alls att vattnet inte varmt men denna årstid är det ljuvligt med varma strålar på sin kropp när man duschar.
  Verkligen en bra lösning som ni har för vattnet.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så är det, superskönt! Vi tycker det också 🙂

 4. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Så skönt att ni har en backup för varmvattnet. Och skönt att få bort det råa inomhus. Roligt nu, när ni bott så pass länge att ni kan jämföra lite mellan åren.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen kul att kunna jämföra lite .)

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mycket att hålla reda på, andra förhållanden än i Sverige, smart att utnyttja naturens resurser,

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det helt annorlunda än i Sverige. Ja vi vill verkligen nyttja solen så mycket vi kan.

  2. Profilbild för Hanneles bibliotek

   vårt hus står fint, så vi har också glädje av solen 🙂

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Intressant att höra vilka lösningar ni gjort för olika saker som värme, varmvatten och som tidigare insamling av regnvatten. Skönt att ha en backup för en råkall inomhusmiljö är inget skoj och att då inte heller kunna njuta av en varm dusch låter inte skönt.
  Tror vi börjar få ordning på bloggen med en enkel design till en början. Det blev en köpt domän och en uppgradering så vi kan lägga in filmsnuttar (ett önskemål från Lars). Nu får det bero några dagar för i em åker vi ut med husbilen till Bohus Malmön, långkalsonger, mössor, vantar och vinterjackor har plockats fram….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Råkallt inne är verkligen inget jag hade gillat eller mått bra av. Kul med bloggen, bara hojta om ni fastnar 🙂 Ha en skön helg!

 7. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  We are having the same exact issue. We have to turn the hot water heater on as it has been raining or foggy for weeks here, with just a few days of partial sun. Good we have alternatives!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad you have a good system for the hot water! Yes, not much sun here either right now.

 8. Profilbild för Ingrid

  Så skönt att ni har möjlighet att få värme och varmvatten de perioder solen sviker.
  Ha en fin torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är superviktigt tycker vi 🙂 Detsamma!

 9. Profilbild för Marianne

  På Madeira såg jag att många hade tankar för varmvatten på taket, guiden berättade att det var lag på att alla nybyggda hus skulle ha det. Men det är ju bra att det finns backup till de mindre soliga dagarna. Smart också att sära på och kunna stänga av varmvattnet till elementen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så har många här också. Men det är inte så smart egentligen för det tanken tar stryk av solen. Men det är så trångt på Madeira så det kanske är den enda lösningen där, plus att det inte blir så hett som här.

 10. Profilbild för znogge

  Det är ju tur att att ni har en backup för varmvatten behövs och man vill inte heller ha det råkallt och fuktigt inomhus.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä råkallt är inte bra inomhus.

 11. Profilbild för Annika

  Det är bra att ni har backup för värmen, både vad gäller vatten och element. Kan tror att det blir just rått på vintern hos er. Den kylan har ju en tendens att leta sig in skelett och märg. Klarar inte av att frysa i eget hus. NU hoppas jag solen snart ska ge er energi igen, på alla plan. Här går vi en värmebölja till mötes nu över helgen, det ska bli hela 27 grader varmt. Njeaee säger jag 😉
  Ha det så fint med ert besök!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja ett betonghus blir kallt och rått när solen inte lyser. Men är svalt och skönt när de heta strålarna skiner ett halvår utan uppehåll. Här är det byggt för att överleva värmen, inte för att stå ut på vintern 🙂 Så ett värmesystem gör att vi mår bra även vintertid. Idag ska vi få sol i 6 timmar säger prognosen, blir full njutning! En värmebölja hade varit välkommet här också nu. Tack vi har det fint!

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Bra både för er och för miljön 😀 Men ett reservsystem är alltid bra att ha för ni ska ju inte behöva frysa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det! Nä frysa vill vi verkligen inte.

 13. Profilbild för LillaSyster

  Var nere i källaren igår och höjde upp bergvärmepumpen, nu är en knepig tid att få behaglig inomhustemperatur – likadant varje höst.
  Bra att ni har en backup.
  Ha en bra kväll! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är inte lätt att få rätt temperatur i början och slutet av värmepumpsäsongen. När det inte är riktigt kallt men ändå rått. Igår hade vi öppna fönster igen 🙂

 14. Profilbild för Susjos

  Perfekt ju! Hoppas ni har lite soliga dagar framför er!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hoppas jag också!

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.