morgondopp

Morgondopp i 100 dagar

När hösten kryper på och stearinljusen tänds så är det så otroligt skönt att glida ner i ett varmt bad. En jacuzzi eller badkar. Men det gör inte jag.

Jag har inte glidit ner i ett varmt bad på många år faktiskt. Inte hemmavid i alla fall, senast jag hade badkar hemma var i lägenheten i Jonsered. När vi bott på hotell har jag däremot nästan alltid bett om ett rum med badkar och mer än gärna betalat extra för det.

Som på Solar Antigo i Coimbra, The Toren i Amsterdam och Soho i London till exempel.

När vi renoverade vårt lilla hus här bland Portugals kullar så valde vi bort badkar till förmån för att ha tvättmaskinen i badrummet. Här är det vanligt att tvättmaskinen är i köket, men det passar inte oss. Så något badkar fick inte plats.

Jag tänkte också att ett badkar är ju onödigt i det här klimatet, varma bad kommer jag inte längta efter. Trodde jag. Men det är inte helt sant, för det finns ju dagar under höst och vinter som jag fryser, då jag gärna skulle krypa ner i ett badkar. Den vattenmängden som går åt känns det inte som jag skulle välja att spendera heller. Så det är rätt att vi inte har ett badkar. Tar gärna en riktigt varm dusch istället.

Jag har fått tillåtelse av konstnären att publicera denna.

Morgondopp i poolen

Men vi har en pool. Och jag vill gärna testa hur länge jag kan hålla min plan att bada varje dag. Ett nakenbad varje morgon när solen är på väg upp. Efter att katterna fått mat men innan jag äter min frukost.

I somras var det så skönt att stilla och försiktigt glida ner i vattnet, att inte störa tystnaden i naturen omkring oss. Att se solen bli starkare för varje sekund och känna svalkan sakta mota bort nattvärmen i kroppen. Jag simmar och njuter en ganska lång stund, åtminstone om en jämför med morgondoppen nu på hösten. En underbar start och stund på dagen.

Nu är det kallt, både i luften och i vattnet. Det regnar till och med ibland. Men jag vill i. Prio är inte tystnaden, utan nu gäller det att snabbt komma i så jag fort kan komma upp igen och njuta av känslan efteråt när jag kryper i min tjocka surfponcho. Så ett par steg ner på trappan, sen dyker jag i, bryr mig inte om att det skvätter och låter, tar några simtag fram och tillbaka. Det är en himla skön känsla. Men helt annan än den på sommaren.

Så just nu är det alltså kalla bad som gäller (17 grader i vattnet & 12 i luften i går morse) och det är en ny upplevelse. Vinterbadare i Sverige är jag djupt imponerad av. Det är ju helt andra förutsättningar och inte jämförbart med det jag kallar kallt. Men för mig räcker det här. Jag lovar berätta när jag ger upp eller när jag tycker jag behöver extra pepp för att klara av att fortsätta.

Det hade ju varit grymt om det blev ett morgondopp varje dag året om! Jag har inget belägg för att det på något vis skulle hålla mig friskare, men det är mentalt skönt och väldigt uppfriskande!

Idag är det 100 dagar sedan jag tog det första morgondoppet och sen dess har det alltså fortsatt varje dag som vi är hemma.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Morgondopp i 100 dagar”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  smaken olika, vi har badkar kvar, bra ibland för barnbarn, och till julbad 🎄

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så att smaken är som baken 🙂

 2. Profilbild för LillaSyster

  Bra jobbat Anna! 17gr börjar ju bli i kyligaste laget. Ha en bra dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja jag är bra kall när jag går upp 🙂 Men skönt att få på sig kläderna och en filt över fötterna när jag äter frukosten.

 3. Profilbild för Ingrid

  Det ska bli spännande att se hur länge du morgonbadar. Sonen har avslutat sommaren bad för ett bra tag sedan och poolen har fått vintertäcket på.
  Ha en fin onsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag med.. hahah, vi får se! Vi har inget täcke till vår pool. Än. Vi får se vad vi gör framöver.

 4. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag skulle snart säga att du snudd på är vinterbadare. Jag har vinterbadat och det är skönt så in i baljan att guppa på bland små isflak, men det är ju inte långa gupp det handlar om, mera korta dopp men ack så gott man mår av det efteråt.
  Du kommer säkert att bli vinterbadare nu när du är igång. Tror nog så, du blir beroende!

  Allt gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är korta dopp här oxå kan jag lova. Vi får se, det är en mysig tradition! Kram

 5. Profilbild för Znogge

  Jag har badat mycket i sommar och i höst men slutade när det gick under 16 grader. Vinterbad är jag inte intresserad av. Vi valde bort badkaren när vi renoverade och har inte ångrat det alls. Duscha är dessutom mer ekonomiskt med tanke på elpriser och annat. Ska bli kul att höra hur länge du fortsätter att bada.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har badat i 17 grader i Atlanten för några år sedan. Det var uppfriskande 🙂 Fördelen med poolen är att det går fort att komma upp. Ska bli kul att se tycker jag också.

 6. Profilbild för Anita

  Heja på! Kul att du badar varje morgon, men 17 grader i vattnet och 12 i luften fick mig att huttra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var kallt. I morse var det 18 i luften och 17 i poolen 🙂 Men ändå kallt!

 7. Profilbild för Marianne

  Vacker soluppgång på översta fotot!
  Så länge vattnet är varmare än luften så kan det vara skönt. Jag tycker att ett dopp är en bra start på dagen som gör mycket för måendet, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt, och jag skulle gärna fortsatt, men blåsten gör att det blir otrevligt efteråt. Dessutom drar blåsten in mycket mossa och skräp som jag inte vill gå igenom.
  Mitt sista bad blev den 9 oktober, då var det 14 grader i vattnet den morgonen var det nollgradigt men skrev aldrig upp dagstemperaturen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Ja det är ju skönare att krypa ner när vattnet är varmare än luften. Men det är ju fortfarande väldigt kallare än kroppen. Ja det får inte blåsa för mkt då blir det värre. Här blåser det sällan på morgonen så har klarat mig än så länge.

 8. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Heja dej! Jag är en fryslort så 17 grader…. Njä helst inte Men det sägs ju att vinterbadare håller sig friskare. Att bli varm efteråt är ju ett måste annars är hela dan förstörd. När vi hade stuga i Sälen så ”snöbadade” vi nån gång när bastun var på. Det var ju inte så kallt en kunde tro.
  Värmande kram 🤗

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det är mysigt att gå in och värma mig under en filt och äta frukost och dricka kaffe. Snöbad är inget för mig.. 🙂 Kram!

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Den här poolen måste väl vara en av era bättre investeringar. Nu har den kommit till glädje och nytta 100 dagar i sträck. Förstår att det är underbart på sommaren men nu väntar vi på uppdateringar hur det går framöver…..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, ja den är väl använd verkligen! Jag hoppas jag kan säga att jag badat hela året ut, det är mitt första mål.

 10. Profilbild för Annika

  Härligt Anna! Kör på! Tror du kommer att greja ett helt år med bad i poolen. Jag har aldrig vinterbadat, vill inte heller … MEN jag vet ju att de som gör det älskar det. Det gör säkert ngt alldeles särskilt med både kropp och själ. SÅ bra att ni har pool, den blir ju maximalt använd och är perfekt under den varma delen av året. Bra investering där.
  Som du säger, du får ta heta duschar istället.
  Eller, ni får skaffa en badtunna om ni eldar under när det är vinter i Portugal.
  Hihi!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det vore häftigt om jag gör det. Men det ska fortfarande finnas lite njutning i det, annars lägger jag ner 🙂 Heta duschar är underbart, nä badtunna blir det inte, går för mycket vatten för det. Och inte har vi någon ved heller 🙂

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag hejar på och skickar pepp för att du ska ta dina morgondopp varje dag året om 😀 Nu har det blivit rutin och säkert skulle du sakna det om du gav upp. Men det är lätt att sitta här och tycka när sanningen är att jag själv aldrig skulle bada i den temperaturen. Jag tycker att du gör det bra och jag är säker på att det är bra för hälsan också 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Hoppas rutinen håller i sig. Det är kallt… men samtidigt känns det väldigt skönt efteråt!

 12. Profilbild för Susjos

  Jag vill också ha badkar när vi bor på hotell! Vi har inte heller nåt badkar här hemma. Härligt att du fortfarande tar ett morgondopp, det är säkert skönt..efteråt!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart med badkar, men jag skule nog inte nyttja det så ofta om jag hade det hemma. Det går för mkt vatten, särskilt i det här landet där det är vattenbrist. Efteråt ja.. 😀

 13. Profilbild för JoY

  Bra gjort med dagliga morgondopp. Tänker att om man som du har gjort, badat varje dag, vänjer sig att det blir svalare och då lättare kan fortsätta hela vintern. Vet absolut inte om det fungerar så, själv vill jag helst ha en vattentemperatur med minst +20-23 grader.
  Vi valde badkar när vi gjorde om badrummet, fast det används inte ofta, men det finns där.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag vet inte om jag vänjer mig.. tyckte det var kallt att bada i 28 gradigt vatten i somras när det var 40 i luften 🙂 Lätt hänt att det blir ståendes tror jag.

 14. Profilbild för Mamma C

  Heja dig, med ditt morgondopp.
  Carin

 15. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  När vår lilla pool var igång så hade vi den uppvärmd och då bestämde jag att vi skulle ha 27-28 grader i den. Det gick bra, så jag badade ända in i november – underbart skönt! Det bästa var när det var ganska sent på kvällen och mörkt, fast poolen var upplyst inuti. Nu har vi varken vatten eller ljus i den…..
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En uppvärmd pool hade varit fantastiskt, vi får se om vi låter solen driva en värmepump i framtiden. Vi få ta en sak i taget 🙂 Kram

 16. Profilbild för Paula Merio

  Håll ut, bit i! Just för den ljuvliga känslan efteråt! Och när man väl vant sig vill man inte vara utan doppet! Ska hon säga som inte vinterbadat på många herrans år! Vi gjorde det åren då vi drev värdshus, för där hade vi en fritidsby som granne och badbrygga vid sjön och uppskuren vak på vintern. Det var ett härligt sätt att vakna till liv framför allt då jag är väldigt morgontrött o man skulle tidigt upp o förbereda dagens måltider.Jag hade chansen det året jag bodde i Sundborn,där fanns en vak i Sundbornsån vid bastun där jag ofta badade. Men ingen annan gick i vattnet av damerna, det var mörkt, snorhalt och inte ett dugg lockande. Men som jag saknar det nu när du för det på tal…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Åh ledsen för att jag väckte upp den saknaden. Att bada i mörker gillar jag inte, har ju inget ljus inuti poolen, bara runt den. När det är mörkt är jag helst inomhus faktiskt 🙂

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 14°C
35°C / 16°C
31°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.