Förberedelser inför ovädret

I lördags berättade jag om regnovädret som skulle komma och som faktiskt också kom. Idag beskriver jag hur vi förberedde oss på det.

Eftersom det inte bara var en regnskur utan flera dagars regnande så gjorde vi en del förberedelser. Detta är verkligen ett tecken på att hösten är här.

Pergolataket & gardiner

Vi har tagit ner pergolataket och gardinerna, tvättat och torkat samt inlagt i skåpet. Det UV-tåliga tyget i taket är inte alls sig likt, färgerna har förändrats, men det syns inte när det sitter på plats. Om en inte tittar noga vill säga. All textil får nu vänta in våren, precis enligt plan.

Utan pergolatak får vi in ljuset i huset och eftersom molntäcken kommer minska ljuset en del under vintern så är det skönt att vi inte begränsar det. Vi har inte behov av skugga på samma sätt nu.

Dessutom behöver vi inte tänka på att det samlas vatten på tyget som behöver puttas ner för att inte tyget ska expandera av tyngden.

Poolen

Poolen behövde fyllas på lite grann, men det fick regnet hjälpa till med den här gången. Vattennivån får inte sjunka för mycket, då det finns risk för att det kommer in luft i det slutna systemet, så var 7-10:e dag (under sommaren) fyller vi på 4-5 centimeter. Nu dunstar det ju inte lika snabbt så det går åt mindre vatten till det.

Eftersom det inte bara skulle komma regn utan även en del hårda vindar så har vi ställt möblerna vid poolen så de står utmed staketet. Flytgrejerna i poolen tog vi upp och la i den vattentäta förvaringsboxen intill poolen.

Jag tar fortfarande mitt morgondopp innan frukost, så när det var uppehåll i regnandet gick vi ut och håvade upp skräpet som landat i poolen. Ju mindre som åker in i pumpen desto bättre så klart.

Trädgårdsmöbler

Vi flyttade in bord och stolar från altanen till verandan, under tak. Nu regnar det in där också, men de är åtminstone lite mer skyddade, särskilt för blåsten. När det blir stabilare väder igen så flyttas möblerna tillbaka så vi kan fortsätta njuta av att äta och hänga utomhus så mycket som möjligt. Det är bara vid intensiva regnväder och hård vind som vi gör den här åtgärdet.

Vattentankarna

För att kunna ta tillvara på regnet som landar på hustaket så flyttade vi vattnet som fanns kvar i tankarna som samlar vattnet. Genom en lång slang flyttades vattnet till tankarna på ängen, de jag använder för att vattna träden.

Vattentankarna behöver inte bara förberedas, de behöver vi hålla koll på efter stora regnfall så de inte överfylls. Efter de två första regnskurarna hade vi fyllt två och halv tank, vilket vi också slangade ner till de på ängen. Nu efter de värsta regnfallen så har vi ungefär 9-10 tankar fulla av de 12 vi har.

När det blåser och regnar på tvären så kommer det inte lika mycket i tankarna så klart, men vi har gott om vatten nu i alla fall och då har ju inte vintern börjat än. Men eftersom vi inte vet hur mycket regn den här hösten och vintern ger oss är det skönt att ha tagit tillvara på de första dropparna.

Prognos för denna veckan.

Nu ska det regna lite mer, men inte några stora mängder utan ett par tre mm varje dag, och så ska vi få se solen lite emellan! Trädgårdsmöblerna står kvar inne på verandan ett tag till.

Publicerat:

i:

34 svar till ”Förberedelser inför ovädret”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Känner igen det där med att tyget ändrar färg. Samma sak med mitt paviljongtak. Men som sagt det fyller ändå sin funktion. Så bra att ni kunnat fyll upp vattentankarna. Hoppas att inte vinden blir så farlig. Det är ju jobbigt med blåst. Önskar dig en fin dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En tror ju att UV-beständigt tyg inte ska ändra sig så mycket.. men jo så blev det. Spelar som sagt ingen roll, var ju inte ett färgstarkt tyg från början. Ja nu har vi mycket vatten här. Detsamma!

 2. Profilbild för Anette

  Blev det något ordentligt oväder? Bra att ni är förberedda inför höst och vinter.
  När vi flög hem från Italien var det hårda vindar i norra Europa och det tog en stund innan vi kunde landa här i Linköping.
  Väl hemma var det bråttom att plocka in pelargoner och andra växter som inte tål minusgrader, här är det höst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja visst blev det, med kraftig blåst i en dag och ganska mycket regn utspritt på ett gäng dagar. Men inte så det föll träd och blev skadegörelse, inte här hos oss. Men utmed kusten var det värre. Skönt ni fick in växterna som inte vill ha minusgrader!

 3. Profilbild för Mamma C

  Är det något som bleks blixtsnabbt i solen så är det tyg. Tycker man kan se på t-shirt som hänger på tork hur de ändrats till en blekare färg under sommaren.
  Ja,det är lite förberedelser när man vet att det ska komma mycket regn. Bra att kunna ta våra på det med så man har till sin trädgård senare.
  Här i Sverige ska det vara uppehållsväder idag från regnet.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, visst är det så. Men när det är UV-beständigt så hoppas en ju att det ska hålla lite längre än en säsong. Nåja, inte så noga. Idag skiner solen här, iaf nu på förmiddagen 🙂

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  trädgårdsmöblerna borde vi flytta lite under taket…. men äter fortfarande frukost ute på altanen

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mysigt med frukost ute, det äter vi väldigt sällan ute. Gillar att krypa upp i soffan och äta frukosten.

  2. Profilbild för Hanneles bibliotek

   Trädgården vackrast där på östsidan, ännu vackrare nu på hösten, höstfärgerna börja komma (kan barnen och barnbarnen sova ute, ibland bara med vindskydd, så kan väl jag äta frukost ute! Sonen hade is på kastrullen häromveckan)

   1. Profilbild för Hanneles bibliotek

    äter frukost med handskar på nu 🧤🧤

 5. Profilbild för Znogge

  Så skönt att vara förberedd och ha säkrat det som går att säkra. Vissa föremål kan bli rejäla vindfång och det vill definitivt undvikas. Även det som är UV-beständigt brukar tyvärr förändras men oftast påverkar det inte funktionen i alla fall.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är skönt, viktigt att allt som kan blåsas bort är säkrat. Funktionen på taket är bra och tyget åker upp nästa år också, om än blekare.

 6. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Så bra att kunna ta tillvara regnvattnet och pytsa ut sedan. Och förresten skönt att det regnar… det behövs säkert hos er också. Skönt också att ta undan sommaren och förbereda er för vintern. Det gör väl att det väl känns lite mera, som att det är olika årstider ändå.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns bra, skulle gärna haft en stoooor tank nergrävd på ängen, men det kostar alldeles för mycket för att vara försvarbart. Iaf nu. Jag tycker våra årstider är väldigt tydliga faktiskt. Men så klart inte som i Sverige.

 7. Profilbild för Marianne

  Det blir en hel del pyssel inför oväder. Tråkigt att färgerna blektes, men det är väl nästan ofrånkomligt i stark sol.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det så klart, bara att gilla läget 🙂

 8. Profilbild för Lillan Kind

  Tänk att ni också får göra så mycket förberedelser för oväder. Här har det fått göras en massa förberedelser inför höststormarna. Paviljongens tyg hann tyvärr ta skada för att det inte togs bort tidigare. Men vädret har varit lurigt här. Vi hade sommarväder och satt ute och åt i paviljongen långt in på hösten, och så slog vädret hastigt om till värsta höststormarna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en del förberedelser behövs här också, vi har ju årstider också. Synd om tyget hos er. Visst kom hösten fort, vädret är ännu mer opålitligt numera.

 9. Profilbild för Annika

  Oväder kan vara väldigt härliga, tycker jag. Ja det vill säga om man har det iordning ute, som ju ni har.
  Det är bra att förbereda. Mycket klokt. Ett måste också om det ska blåsa och regna hårt.
  Det blir kanske en del sådana nu under höst och vinter för er?
  jag vet, jösses vad färger bleks under en stark sol. Köpte ett nytt rött parasoll i maj. Nu ser jag att det redan blivit urblekt.
  So it goes 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo men visst kan det vara härligt med oväder, att kura ihop sig i soffan. Det kan bli en del oväder, men inte så vi har någon regnperiod. När det här passerat hoppas vi många sköna soliga dagar. Urblekta tyger får en nog leva med där det är mycket och stark sol.

 10. Profilbild för Anita

  Mycket att tänka på. Skönt att vara ordentligt förberedd när oväder är på väg. Hårda vindar är inte att leka med. Bra att ha rejält med vatten också. Såg faktiskt på väderprognosen på nyheterna att det var blåsigt och regnigt i Portugal och då tänkte jag på dig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det ju, även i Sverige var det mkt vi fick tänka på när det blåste upp. Det har varit värst vid kusterna, vi brukar klara oss bra och det har vi gjort den här gången med. Tack för din omtanke!

 11. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Förstår att även ni har en hel del att tänka på inför annalkande oväder. Intressant att höra hur ni lagrar vattenreserver till kommande behov. Här hemma har helgens storm bedarrat men nu är det verkligen höstrusk på riktigt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo så är det ju och vatten kan vi inte lagra för mycket av. Skönt stormen är över, höstrusket får ni mysa till.

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det är mycket att fixa med inför oväder av olika slag och ni verkar ha koll på allt. Vet man med sig att allt är ordnat så kan man kanske t o m tycka att det är mysigt att sitta inne medan diverse vädertyper ryter kring knutarna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det för oss alla tänker jag. Olika lite beroende på var en bor. Ja det är mysigt att vara inne, men inte för många dagar 🙂

 13. Profilbild för Susjos

  Bra jobbat inför ovädret, och va fint att ni fått så mycket vatten i tankarna.
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är skönt med mycket vatten lagret, en vet ju inte om det kommer mer regn eller inte.

 14. Profilbild för JoY

  Vilken fin pergola ni har, men trist med tyget. Att ett sådant UV tyg inte håller vad det lovar är ju tråkigt. Kanske det går att reklamera.
  Bra att ni tar tillvara på regnvattnet. Hur stora tunnor har ni? Vi skaffade 2 stycken 1000liter, som jag kallar för stora vita sockerbitar. Dessutom har vi ytterligare 3stycken på vardera 200liter. Vilket har varit toppen att vattnat och skurat med i sommar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bryr mig inte om att reklamera, har ju sytt alla remsor och det vill jag inte göra om. Det får vara så. För nu i alla fall. Vi har 1000-liters, IBC-tankar. 12 stycken. Bra vi alla hjälps åt att ta tillvara på regnet 🙂

 15. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Ni har mera höstväder än vad vi har upplever jag det som. Men även här hade vi den första riktiga höstdagen senaste lördag. Temperaturen har sjunkit med ca tio grader. Men visst så känner jag också att det är dags att hösta in sig lite mera än tidigare. Lägga påse på parasollet etc, dra in växterna mera i lä än tidigare.
  Er pergola är så perfekt hos er, gillar den verkligen. Synd vad gäller tyget men shit happens. Praktiska ni fixar det lätt som en plätt kan jag tänka mig.

  Kramar från ön i havet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det, vi har tydligare årstider här i inlandet i södra PT. Algarve och Madeira är de områden som har jämnast klimat i PT har jag förstått. Ja vi gillar pergolan och det spelar inte så stor roll att färgerna ändras. Får väl byta ut när vi tycker det blivit för fult. Kram

Vädret

Ourique, PT
19°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 10°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.